Hatiora - thuiszorg. Een hatiora-cactus kweken, verplanten en reproduceren. Beschrijving, soorten, foto's

Hatiora (Hatiorа) – de inheemse inwoner van Brazilië, groeit in de regenwouden. Deze kleine succulente struik is familie van de bekende cactus. Hatiora behoort tot het geslacht epifytische (ontwikkelen op bomen), en minder vaak lithofytische (groeien in de kloven van rotsen) cactussen. Als ze thuis worden gekweekt, worden deze planten niet hoger dan 30-50 cm. Maar thuis kan dit type cactus wel 1 meter hoog worden..

Planten van dit geslacht werden Hatiora genoemd door botanische wetenschappers, die tijdens hun wetenschappelijke expedities kaarten gebruikten die waren samengesteld door de Engelsman Thomas Harriott. De achternaam van deze specifieke cartografische wetenschapper werd een anagram van de naam van het geslacht van planten..

Op dit moment maak ik onderscheid tussen twee ondersoorten van deze plantensoort, die verschillen in structuur en vorm. Van alle bekende soorten hatiora zijn er slechts vier geschikt voor thuiskweek..

Hatiora zorg aan huis

Hatiora zorg aan huis

Locatie en verlichting

Dit type cactus houdt niet van direct zonlicht, maar wel van licht. De beste optie zou zijn om diffuse verlichting te organiseren. De bloem kan op ramen op het noorden worden geplaatst, maar dit heeft invloed op de bloei. Bij warm weer kan de hatiora op het balkon worden geplaatst en zorgt daarbij voor de juiste verlichting..

Temperatuur

Het temperatuurregime van de hatiora moet zeer zorgvuldig worden gecontroleerd. Dit type cactus tolereert pijnlijk scherpe temperatuurschommelingen. Voor elk seizoen moet u uw eigen voorwaarden creëren. In de zomer moet de temperatuur op 22-27 graden worden gehouden, in de winter van 7 tot 13 graden.

De rustperiode voor de bloem begint eind september-oktober. Op dit moment moet de temperatuur binnen het bereik van 12 tot 16 graden worden gehouden met een volledige weigering van water geven.

Lucht vochtigheid

vochtigheid moet hoog worden gehouden.

Omdat de plant vanuit de vochtige tropen bij ons is gekomen, moet ook de luchtvochtigheid hoog worden gehouden. Vooral tijdens warme periodes moet de plant dagelijks gehydrateerd worden. Hatior verdraagt ​​​​ook droge lucht goed, maar een dergelijk gehalte is niet gunstig voor de plant. In de winter kan sproeien achterwege blijven. Je moet voorzichtig zijn met het besproeien van een cactus tijdens een rustperiode..

Water geven

Hatiora is een redelijk vochtminnende plant, daarom vereist het constante aandacht op het gebied van water geven. Voor overvloedig bodemvocht is het noodzakelijk om warm gekookt of bezonken water te gebruiken. Maar het belangrijkste is dat je het niet overdrijft, anders beginnen de wortels van de cactus te rotten. De watergift moet worden verhoogd in de zomer, wanneer de plant groeit, en verzwakt in de herfst-winterperiode. De grond in de pot moet vochtig zijn, maar niet “overstroomd”.

De grond

Omdat het wortelstelsel van deze plant slecht ontwikkeld is, moeten kleine potten worden gekozen om te planten. Het is noodzakelijk om voor de drainagelaag te zorgen, die kan bestaan ​​uit kiezels of geëxpandeerde klei. De potgrond moet organisch rijk en redelijk ademend zijn. Voor een optimale groei en ontwikkeling van het gewas kunt u het volgende grondmengsel gebruiken: blad en gedraineerde grond, zand en humus in een bepaalde verhouding.

Topdressing en meststoffen

Tijdens de groei- en bloeiperiode moet elke twee weken kunstmest worden gegeven.

De frequentie van het voeren wordt beïnvloed door de groeifase van de plant. Tijdens de groei- en bloeiperiode moet elke twee weken kunstmest worden gegeven. Als de cactus groeit, kun je het beste een op stikstof gebaseerde voeding gebruiken. Tijdens de bloeiperiode is het beter om op kalium gebaseerde meststoffen te gebruiken. Tijdens rust moet de bemesting van de grond helemaal worden opgegeven..

Overdracht

Gebruik voor het verplanten de tijd dat de bloem al is uitgebloeid. In dit geval is het noodzakelijk om de wortels van de oude grond te reinigen. De frequentie van verplanten hangt af van de leeftijd van de plant. Jonge scheuten worden elk jaar geplant, waarbij lossere potten worden gekozen. Wanneer een bloem de leeftijd van drie jaar bereikt, wordt deze om de 2-3 jaar getransplanteerd, grote exemplaren – elke 4-5 jaar.

Hatiora bloei

De bloei van de hathior is in de regel een lust voor het oog in de winter, na de herfstrust.

De bloei van de hathior is in de regel een lust voor het oog in de winter, na de herfstrust. Het is tijdens de rustperiode dat de groei van de plant stopt en het leggen van een bloemknop begint. In dit stadium wordt de bloem op een koele plaats bewaard en wordt eventuele vochtigheid geannuleerd. Daarna keert de cactus terug naar normale omstandigheden en begint het water geven, wat bijdraagt ​​​​aan het verschijnen van knoppen.

Reproductie van de hatiora-cactus

Reproductie van de hatiora-cactus

De belangrijkste reproductiemethode is vegetatief (stekken). Na het einde van de bloei wordt een stek van 2-3 segmenten afgebroken. Vervolgens moet de plaats van sloop in houtskool worden gedompeld en een nacht drogen. Daarna worden de stekken ondergedompeld in lichte niet-kleigrond, waar ze vrij snel wortel schieten. Het is mogelijk om een ​​hatiora uit een zaadje te laten groeien, maar dit is een zeer langdurig en tijdrovend proces..

Ziekten en plagen

Meestal wordt de plant beschadigd door bacteriële en schimmelziekten..

Bij bacteriële infecties verschijnen er vochtige plekken op de plant, die zich geleidelijk over alle delen van de bloem verspreiden. Het gebruik van speciale antibacteriële middelen levert in dit geval geen resultaten op. De beste manier om de ziekte te bestrijden is om het beschadigde deel van de stengel te verwijderen. Als een groot deel van de cactus is geïnfecteerd, is het beter om het gezonde deel van de stek af te breken en een nieuwe plant te laten groeien..

De meest voorkomende schimmelziekten in hatiora zijn Phytophthora en fusarium..

Phytophthora kan optreden bij overvloedig water geven, wanneer het wortelsysteem van de bloem begint te rotten. De plant kan ook door deze ziekte worden beschadigd als deze in reeds besmette grond wordt geplant. De geïnfecteerde cactus begint te verwelken en wordt bleek van kleur. Om deze schimmel te bestrijden, worden fungicide preparaten gebruikt..

De plant raakt besmet met Fusarium wanneer de stengel mechanisch wordt beschadigd en door insectenbeten. Voor de behandeling worden ook fungiciden gebruikt..

Bij aantasting door ongedierte zoals schildluis, witte vlieg, spint en wormen, kunnen de segmenten eraf vallen, kleur verliezen en geel worden. Om ze te bestrijden, worden speciale medicijnen gebruikt..

Moeilijkheden bij het verzorgen van een hatiora

  • Knoppen en segmenten zijn verkruimeld – het is noodzakelijk om de watergift te verhogen, het temperatuurregime aan te passen in overeenstemming met de levenscyclus van de plant.
  • Gebrek aan bloei of zwakke bloei – onvoldoende gemineraliseerde grond, onjuist onderhoud tijdens de rustperiode.
  • Met voldoende bevochtigde grond krimpen de segmenten en verwelken ze – lage luchtvochtigheid, temperatuuromstandigheden worden niet waargenomen.

Populaire soorten hatiora

Populaire soorten hatiora

Hatiora herminiae

Segmentale epifytische cactus tot 30 cm hoog Plantenstelen hebben donkergroene of grijze cilindrische segmenten van 2 tot 5 cm lang en niet meer dan 0,5 cm in diameter Kleine areolen met 1-2 borstelharen worden lateraal geplaatst. Uit de apicale areolen ontwikkelen zich karmozijnroze bloemen van ongeveer 2-2,5 cm lang.

Hatiora salicornioide

Een bossige plant met rijk vertakkende clavaathangende scheuten. De plant wordt tot 50 cm hoog. De segmenten zelf zijn niet groot, tot 5 cm lang en 0,3 tot 1 cm in diameter Kleine klokvormige bloemen tot 1 cm lang verschijnen uit de jongste areolen met kleine borstelharen. De hoofdstam verhout geleidelijk naarmate deze zich ontwikkelt. Vanwege zijn ongebruikelijke vorm werd dit type Hatiora “de cactus van dansende botten” genoemd.

Hatiora – cactus “Dancing Bones” (video)

Hatiora Hatiora CACTUS " Dansende botten"Hatiora Hatiora CACTUS