Tüskés körte kaktusz

A tüskéskörte kaktuszt (Opuntia) a kaktuszfélék egyik legnemesebb nemzetségének tartják. Közel 200 különböző fajt tartalmaz. A természetben az ilyen kaktuszok mindkét amerikai kontinensen élnek, míg az összes faj több mint fele Mexikóban található. Nem meglepő, hogy ezt a növényt az ország címerén és zászlóján ábrázolják. A legenda szerint a sas, szúrós körtén ülve és kígyót emésztve, az istenek akaratának megszemélyesítőjévé vált. Abban a helyen, ahol ezt a képet felfedték az ókori aztékok számára, megalapították fő városukat..

Az Opuntia -t az indiánok széles körben használták ehető növényként. Ezeknek a kaktuszoknak a hajtásait és gyümölcseit élelmiszerekhez használták, emellett a tüskés körte részeiből kárminfestéket nyertek. Ma a tüskéskörtét gyakran használják takarmánynövényként, valamint különféle ételek és italok készítésére..

Figyelemre méltó, hogy más, lakásra alkalmas régiókba kerülve a tüskés körte gyakran ellenőrizetlenül szaporodni kezd, és rosszindulatú gyomnövényké alakul. A bozót megsemmisítésére speciális készítményeket használnak. De szerénysége és eredeti megjelenése miatt a tüskés körte kaktusz az egyik hazai növény, amely elterjedt az egész világon..

A tüskés körte leírása

A tüskés körte leírása

Az Opuntia úgy néz ki, mint a fák, a felálló vagy kúszó bokrok, lapos szárral, szegmentált szegmensekre osztva. Felületüket különböző méretű tüskék és kis horgok – glochidia – fürtök borítják. Csökkent lombozat jelenhet meg a hajtásokon. A virágok külön -külön vannak elrendezve, és sárga, piros vagy narancssárga színűek. Később ehető gyümölcsöket-bogyókat sűrű héjban kötnek a helyükre. Édes ízűek, és gyakran “indiai füge” -nek nevezik őket. A bogyók belsejében lévő magvak bab méretűek..

Otthon a tüskés körte nagyon ritkán virágzik. Ez leggyakrabban olyan növényeknél fordul elő, amelyek a nyarat a szabadban töltik. Ezeknek a kaktuszoknak néhány faja jól nő a szabadban, viszonylag enyhe éghajlaton és nagyon havas teleken, és néhányan ellenállnak a hidegnek. Ha a fagy időszakában szabadban termesztik, az ilyen szúrós körte kiszárad és elszárad, a földön fekve, de a hő visszatérésével ismét dekoratív megjelenést kap. Általában a kertben a tüskés körtét magasított napos helyek díszítik, ahol a nedvesség nem marad el. De erre csak az előnevelt példányok alkalmasak..

Tüskés körte, ápolás és karbantartás!Opuntia finom hajú, ápolás és karbantartás!

A tüskés körte termesztésének rövid szabályai

A táblázat bemutatja a tüskés körte otthoni gondozásának rövid szabályait.

Világítási szint Ragyogó nap a reggeli órákban, majd – szórt fény.
Tartalom hőmérséklete A tenyészidőszak alatt – beltéri, nyugalmi időszakban – 5-7 fok.
Öntözési mód Tavasztól kora őszig – ritka öntözés a raklapon a talaj kiszáradása után, télen, a pihenési rendszernek megfelelően – egyáltalán ne öntözze.
Levegő páratartalma Alacsony vagy közepes páratartalom alkalmas az optimális növekedéshez..
A talaj Az optimális talaj olyan keverék, amely agyagot és gyepet, kettős levélterületet és fél homokot tartalmaz. A kaktuszokhoz kész bolti szubsztrátumot használhat..
Felső öltözködés Havonta márciustól kora őszig. Alacsony nitrogén dózisú ásványi készítményeket használnak. A nyugalmi időszakban műtrágyát nem alkalmaznak.
Átruházás A fiatal kaktuszokat minden tavasszal (a növekedés kezdete előtt) átültetik a felnőttek – 3-4 -szer ritkábban.
Virágzás Beltéri körülmények között a tüskés körte rendkívül ritkán virágzik..
Nyugalmi időszak A nyugalmi időszak ősz közepétől tavaszig tart. Ebben az időszakban a növényeket hűvös helyre (kb. 5-7 fok) helyezzük át, nem termékenyítjük meg és öntözzük sokkal ritkábban..
Reprodukció Vágás, ritkábban magvak segítségével.
Kártevők Pók atkák, férgek, fehér legyek, fonálférgek stb..
Betegségek Különböző típusú rothadás, késői folt.

A tüskés körte gondozása otthon

A tüskés körte gondozása otthon

Világítás

Az Opuntia egész évben jó megvilágítást igényel. Ideális esetben a közvetlen fénynek reggel és este kell esnie a növényre, de nem délben. Télen a kaktuszok egész nap közvetlen napfényben tarthatók. Napközben a növényt legalább 4 órán keresztül meg kell világítani velük. De ha a kaktusz hosszú ideig árnyékos helyen áll, akkor fokozatosan hozzá kell igazítani az erősebb fényhez..

A megvilágítás hiányában a kaktusz hajtásai elsápadhatnak és megnyúlhatnak.

Hőfok

Tavasztól nyár végéig a tüskés körtének nincs szüksége különleges körülményekre: a kaktusz jól nő szobahőmérsékleten: napközben körülbelül 24, éjszaka pedig körülbelül 20 fok. Az Opuntia nem szereti az intenzív meleget, és 35 fokos vagy annál magasabb fokon lassítja a fejlődést. Nyárra átviheti a növényt a szabadba..

Télen a tüskés körtét ajánlott fokozatosan hűvös helyre vinni – egy olyan helyiségbe, ahol legfeljebb 7 fokot tartanak. A minimális küszöbérték 5 fok. Az ilyen körülmények lehetővé teszik a kaktusz megfelelő pihenését, lassítva a növekedési ütemet. Amint a beltéri hőmérséklet 12 fokra emelkedik, a növény folytatja a fejlődést. De télen a fény hiánya miatt a bokrok gyorsan egészségtelen megjelenést kaphatnak. Ha melegen hagyja velük az edényeket, ebben az időszakban a növények jelentősen megnyúlnak és elveszítik dekoratív hatásukat..

Locsolás

Tüskés körte öntözése

Mint minden kaktusz, a tüskés körte sem igényel bőséges öntözést. A túlcsordulás rothadás kialakulásához vezethet a növény gyökerén. Az aktív növekedés során – nyáron és tavasszal – a talajt csak a talaj teljes kiszáradása után nedvesítik, lehetőleg késő délután. Télen, ha a virágcserép hűvös, tavasszal nem öntözheti.

A tüskés körte esetében csak az alsó öntözést javasoljuk. Lágy vizet öntünk a raklapra – eső vagy legalább egy napig. Hasznos lehet néhány szem citromsavat adni (1 literre). A hagyományos fej feletti öntözés következtében a cseppek a kaktusz szárára eshetnek. A meszes víz bezárja pórusait és megzavarja a légzési folyamatot, ami parafa növekedést okozhat a tüskés körtén.

Annak érdekében, hogy a talaj nedvességtartalma hosszabb ideig tartson, és ne keletkezzen kéreg a föld felszínén, vékony kavicsréteget önthet a kaktusz mellé.

Páratartalom

Zamatos, tüskés körte nem igényel magas nedvességet. A száraz (vagy csak mérsékelten nedves) levegő pozitív hatással van egy kaktusz növekedési ütemére, így nem kell permetezni sem nyáron, sem télen.

A talaj

A tüskés körte talaja

Az opuntia elég gyorsan nő, de gyenge a gyökérzete. Az ilyen kaktuszokat széles, alacsony edényekbe ültetik, könnyű, enyhén savas talajjal töltve meg őket. Az ültetési talaj agyagot és gyepet, kettős levélterületet és fél homokot tartalmazhat. Használhat bolti kaktuszszubsztrátumot is. Célszerű finom expandált agyagot, téglatörmeléket és zúzott szenet hozzáadni a kapott keverékhez. A fő feltétel a humusz hiánya a talajban.

Felső öltözködés

A normál fejlődési ütem fenntartása érdekében a tüskés körtét rendszeresen etetik. Ez csak a kaktusz növekedési időszakában történik: tavasztól őszig. Csökkentett nitrogéntartalmú ásványi készítményeket kell használni. Legfeljebb havonta egyszer hozzák be őket. Egyes termelők a tüskés körtét csak egyszer etetik a teljes tenyészidőszak folyamán – március végén, a kaktuszok speciális összetételének ajánlott adagját használva. Úgy gondolják, hogy az ilyen intézkedések elősegítik a virágzást: a gyakori etetés provokálhatja a szegmensek növekedését, de nem a rügyek kialakulását..

Átruházás

Szúrós körte átültetése

A tüskés körte átültetési folyamata nem tolerálja jól, és sokáig alkalmazkodik egy új helyre, ezért a bokrokat csak szükség esetén kell mozgatni – 3-4 évente egyszer. Az átültetést tavasszal, a növekedési időszak kezdete előtt hajtják végre. Ha a tüskés körte színt kapott, akkor ne ültesse át a kaktuszt – az eljárást egy évvel elhalasztják. A kivétel a kicsi, aktívabban fejlődő tüskés körte – évente átültetik őket.

A tüskéskörtét új edénybe ültetik át száraz talajban, óvatosan meggurítják, és megpróbálják elpusztítani a talajcsomót. A transzplantáció során és még egy héttel azután a növényt nem öntözik. Néhány héttel a költözés után a kaktusznak árnyékosabb helyen kell töltenie..

Virágzó tüskés körte

Virágzó tüskés körte

Virágos ápolás

A cserepes tüskés körte nagyon ritkán virágzik. Egyes kutatók ezt a jelenséget a kaktuszok lassú növekedési ütemével hozzák összefüggésbe, míg mások – azzal a képtelenséggel, hogy teljesen újrateremtsék a virágzáshoz szükséges természetes feltételeket..

Néha azonban virágok jelennek meg. Annak érdekében, hogy a rügyek hosszabb ideig maradjanak a bokrokon, ne repüljenek körbe és ne alakuljanak át egyszerű rügyekké, ebben az időszakban különösen gondosan ellenőrizni kell a kaktuszt. A rügyek kialakulása után a vele ellátott edényt nem lehet átrendezni és elforgatni. Minden, a növény mozgatását igénylő manipuláció, beleértve a transzplantációt is, törlődik. A többi gondozás – öntözés és trágyázás – változatlan marad.

Virágzás utáni ápolás

A tüskés körte virágzásának befejezése után az öntözés mennyisége fokozatosan csökken, és az etetés is leáll. Így történik a pihenőidőre való felkészülés. Ezután a kaktuszt átviszik egy hűvös helyiségbe, ahol körülbelül 5-7 fok marad. Ilyen körülmények között a növényt tavaszig hagyják, teljesen leállítva az öntözést és az etetést..

A szúrós körte tenyésztési módszerei

A szúrós körte tenyésztési módszerei

Vágások

A házi szúrós körtét legkönnyebb dugványokkal szaporítani. A szegmenseket gondosan elválasztják (leszakítják) a felnőtt bokortól, és körülbelül 3-4 napig szárítják, függőleges helyzetben tartva. Ebben az időszakban a szeleteket megfelelően meg kell húzni..

A gyökeresedéshez a szegmenseket nedves és előzőleg fertőtlenített homokba ültetik, körülbelül 3 cm -rel mélyítve A palántákat felülről átlátszó zacskóval vagy üveggel borítják. Minden nap eltávolítják a menedéket a szellőzés érdekében, és figyelemmel kísérik a talaj nedvességtartalmát is. A megfelelő gyökeresedési hőmérséklet körülbelül 20 fok, a megbízhatóság érdekében használhatja az alsó fűtést. A gyökereknek 3-4 hét múlva kell megjelenniük. Gyökeresedés után a dugványokat saját kis cserépükbe ültetik, ugyanazt az aljzatot használva, mint egy felnőtt tüskés körte ültetéséhez.

Hogyan lehet gyökeret verni egy szerény, gyorsan növekvő tüskés körte kaktusznak (Opuntia)? Szaporítás dugványokkalHogyan lehet gyökeret verni egy szerény, gyorsan növekvő tüskés körte kaktusznak (Opuntia)? Szaporítás dugványokkal

Magvakból termesztve

Ha tüskés körte magja van, megpróbálhatja csírázni. A csírázás növelése érdekében az egyes magok sűrű héját meg kell törni egy reszelővel vagy csiszolópapírral. Így a csírának könnyebb lesz áttörnie a mag “héját”..

Az így kezelt magokat 24 órán át vízben tartják. A mag fertőtlenítéséhez körülbelül 10 percig is áztathatja őket gyenge kálium -permanganát -oldatban. Ezután a magokat nedves, sterilizált talajba helyezzük, beleértve a folyami homokot és a leveles talajt, valamint a finom szén felét. A tartály aljára vízelvezető réteget kell fektetni..

A magokat felületesen osztják szét, vékony (legfeljebb 1 cm) talajréteggel megszórják, permetező palackkal permetezik, majd fóliával lefedik, és meleg, jól megvilágított helyre teszik, ne feledkezzenek meg arról, hogy rendszeresen eltávolítják a menedéket. szellőzés. A talaj nedvességtartalmát is ellenőrizni kell. Ebben az időszakban ne szárítsa túl. A csírázáshoz optimális hőmérséklet a tüskés körte típusától függ, és 20 és 35 fok között változhat. A barátságos hajtásokra nem kell számítani – a hajtások megjelenésének folyamata egy hónapot vagy akár egy évet is igénybe vehet. A csírázás a vetőmag frissességétől, valamint tárolási körülményeitől függ..

Amikor a kelő palántákat megfelelően megerősítik, saját edényeikbe merülnek. A palánták növekedése körülbelül két év. A fiatal növényeket világos helyen tárolják, eltakarva őket a közvetlen napfénytől. Amikor a palánták elég idősek, átültetik őket a felnőtt kaktuszok számára megfelelő talajba..

Betegségek és kártevők

Kártevők

A fügekaktusz kártevői

A házi szúrós körtét kártevők támadhatják meg. A fehér legyek az egyik leggyakoribb. A felnőttek nem bántják a bokrokat, de lárváik kaktuszlevekből táplálkoznak. Tőlük, valamint más szívó rovaroktól (pók atkák, pikkelyes rovarok, lisztbogarak) segítenek a rovarirtók vagy akaricidek. Ezeket a növényre úgy kell felhordani, hogy szükség esetén permetezéssel letakarják a cserépben lévő talajt. 7-10 nap múlva a kezelést megismételjük.

A gyökérféreg -támadásokat a legnehezebb észrevenni. Jelenlétük csak a transzplantációs időszakban észlelhető. Meg kell vizsgálni a szúrós körte gyökereit. Ha domborulatok vannak rajtuk, ez a rovarok munkája. Az érintett területeket éles eszközökkel egészséges szövetre kell vágni, majd a gyökereket meleg (45-50 fokos) vízben körülbelül 10 percig áztatni kell. Ugyanakkor a gyökérnyak nem nedvesíthető meg. A feldolgozás után a gyökereket szárítják, majd zúzott szenet szórnak a vágási helyekre. Ezután a kaktuszt friss fertőtlenített talajba ültetik..

Betegségek

A tüskés körte betegségei

Az Opuntia gombás betegségekre is hatással lehet. Jellemzően a patogén mikroorganizmusok a szubsztrátumból jutnak be a növénybe, aktiválódnak a nitrogén -felesleg vagy a nedvesség gyakori stagnálása miatt. Az ilyen betegségek közé tartozik a különböző rothadás, valamint a késői folt..

A növény érintett területeit kivágják, majd fungicid oldattal kezelik. Használhat réz -szulfátot, Bordeaux -keveréket, Oxyhom -ot stb. A feldolgozás során kövesse az utasításokat és szigorúan tartsa be a biztonsági óvintézkedéseket.

Az antracnóz a tüskés körtén is kialakulhat. Az érintett növény szárait világosbarna területek borítják, kis rózsaszín foltokkal, és nedvesedni kezdenek. Nem valószínű, hogy egy ilyen kaktusz gyógyítható. Leggyakrabban a betegség a növény ültetése előtti kezeletlen talaj miatt alakul ki. Ugyanakkor az ültetvények többi részét réztartalmú készítménnyel kezelik megelőző célokra..

A tüskés körte növekedésével és fejlődésével kapcsolatos egyes problémák a gondozás során elkövetett hibákkal hozhatók összefüggésbe..

  • Ha a szár összezsugorodik, és a szegmensek leesnek, a kaktusz kiszáradt – túl sok idő telik el az öntözések között, és túl meleg van a szobában, vagy perzselő sugarak esnek a kaktuszra. Ezt néha egy szűk edény okozhatja. A szár télen történő zsugorodása gyakran azt jelzi, hogy a szoba hőmérséklete túl magas. Ebben az esetben a növényt a szokásos módon kell öntözni, majd próbálja meg a téli tartásra alkalmasabb körülmények közé helyezni..
  • A dugó megjelenése a szár alján a 2 évnél idősebb kaktuszokban a szövetek természetes öregedése. Ha a parafa réteg friss növekedéseken jelenik meg, akkor valószínű, hogy kemény vízcseppek estek rájuk. Sói eltömítik a növény pórusait és felgyorsítják öregedésüket. Ez akkor fordulhat elő, amikor a talajrészecskék kaktuszba ütköznek..
  • A téli túlzott nedvesség vagy a megfelelő kötszerek hosszú távú hiánya lelassíthatja a bokrok növekedését. Ha a tüskés körtét megfelelő körülmények között tartják, de nem nő, azt betegség okozhatja.
  • Fényfolt az ablak oldaláról – így jelentkezhet a túl fényes sugarakból származó égés. Általában az ilyen foltok a táj éles változásával jelennek meg, például a részleges árnyékból a nyílt napra való átvitelkor. Az optimális idő egy növény fokozatos alkalmazkodásához az új körülményekhez néhány hét..
  • A kaktusz megdőlt vagy foltos lett – talán a szár rothadni kezdett a túlöntözés miatt. Ha foltok jelennek meg a hideg telelés során, akkor a szoba hőmérséklete túl alacsony lehet..
  • Repedő szárak – a víz elárasztásának jele.

Tüskés körte típusok fotókkal és nevekkel

A több száz tüskés körtefaj közül sok otthon is termeszthető, de a leggyakoribbak a következők:

Fehér hajú tüskés körte (Opuntia leucotricha)

Fehér hajú tüskés körte

Ennek a kaktusznak a törzse faszerű, 10-20 cm hosszú szegmensekből áll, sűrű sörtékkel és sárga glochidiákkal borítva. Az Opuntia leucotricha virágai arany színűek és zöld megbélyegzéssel rendelkeznek. Egy virág átmérője eléri a 8 cm -t, a gyümölcsök jó illatúak, ehetők.

Berger tüskés körte (Opuntia bergeriana)

Berger tüskés körte

Az Opuntia bergeriana szára halványzöld, legfeljebb 25 cm hosszú szakaszokból áll, a szárak felszínét ritka areolák borítják, beleértve a különböző méretű tüskéket is. Sárga vagy barnás színűek. A virágzás során sok sárgás-narancssárga, zöldes megbélyegzésű virág képződik a bokrokon..

Opuntia fő (Opuntia basilaris)

Opuntia haza

Vagy a fő tüskés körte. Ezt a fajt bokros növények alkotják, hosszú elágazó szárral. Az Opuntia basilaris zöld, vörös vagy kékes árnyalatú szegmensekkel rendelkezik. Hosszuk 8 és 20 cm között mozog. A virágok színe eltérő lehet: élénkpiros vagy rózsaszín. Ennek a tüskés körtének két alfaja van: kordáta és naná..

Opuntia gosseliniana (Opuntia gosseliniana)

Opuntia Gosselina

A faj bokrokat képez, amelyek kis csomókba nőnek. Az Opuntia gosseliniana szár vékony szegmensekre oszlik. A fiatal kaktuszok színe világos vörös, a felnőtteknél szürke-zöld. A kaktusz felső részén lévő areolákon lágy tűk vannak. A virágok sárgák.

Ennek a tüskés körtének van egy santa rita alfaja. Megkülönbözteti a szegmensek szélén kékes virágzást, valamint az areolák lila keretét..

Hosszú csontú tüskés körte (Opuntia longispina)

Hosszú csontozatú tüskés körte

Vagy a tüskés körte hosszú tüskés. Kúszó nézet. Az Opuntia longispina szárai kis gömb alakú szegmensekre vannak osztva, amelyek egyfajta láncokat alkotnak. Enyhén laposak, mindegyik körülbelül 4 cm hosszú, az areolák barna színűek, a glochidia és a peremtüskék vörösesek. A központi gerinc nagyobb, mint a többi. A virágok tágra nyíltak, és narancssárga vagy piros árnyalatúak.

Opuntia curassavica

Opuntia curasavskaya

A fajt lógó hajtások különböztetik meg. Az Opuntia curassavica -ban a szárak keskeny szegmensekben vannak kialakítva, amelyek töréskor könnyen leválnak. Zöld színűek és 2-5 cm hosszúak. A kis szigeteket rövid sörték borítják, és könnyű tűk egészítik ki..

Opuntia fragilis (Opuntia fragilis)

Törékeny tüskés körte

Ez a kaktusz bokor alakú, könnyen leválasztható, legfeljebb 3 cm hosszú szegmensekkel, az Opuntia fragilisben kerekek vagy laposak. A kis areolák meglehetősen kis távolságra vannak egymástól. A serdülésük világos színű, a glochidia sárgás. Az areolának 4, akár 3 cm hosszú sárgásbarna tüskéje is van, amelyek keresztben helyezkednek el. A virágok sárga szirmokkal és zöld stigmákkal rendelkeznek.

Tüskés körte (Opuntia microdasys)

Fügekaktusz

A faj elágazó szára fél méter hosszú. Az Opuntia microdasys -ban kis, lekerekített, sötétzöld színű szegmensekből állnak. A világos areolák mindegyikén sok arany glochidia található. A virágoknak arany belső oldala és fehér oszlopa van.

Indiai tüskés körte (Opuntia ficus-indica)

Indiai tüskés körte

Vagy indiai fikusz. Ez a faj bokrokat képez függőleges fás hajtásokkal. Ahogy közelednek a csúcshoz, elkezdenek elágazni. Az Opuntia ficus-indica szürke-zöld ovális szegmensekből áll. Felületüket kevés areola borítja. Világos sárga glochidiákat tartalmaznak, amelyek könnyen elválaszthatók a növénytől, és könnyű tűket. A virágok színe élénkpiros. A gyümölcs körte alakú és ehetőnek tekinthető. Színük lehet sárga, zöld vagy piros. Minden gyümölcs átlátszó fehér, enyhén édes pépből és nagy magvakból áll.

Opuntia scheeri

Opuntia Sheri

Erősen elágazó kaktusz. Az Opuntia scheerii kék-zöld szegmensekkel rendelkezik. Méretük eléri a 30 cm -t. Barnás glochidiákból, kis tüskékből és szőrszálakból állnak. A virágok világos sárga szirmokkal és zöld bibével rendelkeznek. A virágok elhalványulásával a virágok sárga színe lazacra változik..

Opuntia tömörítve (Opuntia compressa)

Préselt tüskés körte

A fajnak kúszó hajtásai vannak, élénkzöld lekerekített szegmensekre osztva. Az Opuntia compressa teljesen tövis nélküli lehet. Néha csak a hajtások tetején helyezkednek el. A kaktusznak enyhén hegyes lombja és világos sárga virágai vannak.

Opuntia tulajdonságok

Opuntia tulajdonságok

Előnyös tulajdonságok

A tüskés körte minden része rendelkezik bizonyos értékes tulajdonságokkal. A levelek és gyümölcsök fehérjét, glükózt és nyomelemeket (kalcium, magnézium és foszfor) tartalmaznak. A szár fehérjét és keményítőt, cukrot és C -vitamint tartalmaz. A virágok gazdagok aminosavakban. Ezenkívül a tüskés körte sok vitamint, valamint különféle hasznos rostokat tartalmaz..

A kaktusz segíthet a légzőrendszer és a szájüreg betegségeinek kezelésében, normalizálja az idegrendszer aktivitását és segíti az emésztőszerveket. A növény segít helyreállítani az anyagcsere folyamatokat, segít a cukorbetegségben, a szív- és érrendszeri problémákban, valamint az izom -csontrendszerben. Ezenkívül a kaktuszt másnapos gyógymódként használják. Ezenkívül képes erősíteni a testet, elősegíteni a sebek gyógyulását és segíteni az elhízásban..

Az Opuntia -t széles körben használják kozmetikai termékként. Segít megtisztítani a szervezetet a káros toxinoktól, és hasznos lehet a haj- és bőrápolásban. Az ehető gyümölcsökben található olaj E -vitaminban és zsírsavakban gazdag. Hozzájárulnak a bőr korai öregedése elleni küzdelemhez. Az olaj gyakran szerepel az arckrémekben és hajmaszkokban, és aromaterápiában is használják..

A tüskéskörtét a gyógyszerek mellett ipari felhasználásra is használják. A növényből élelmiszer -színezékeket, pektint, olajat, ragasztót szerezhet be, és tüskés körtével dezodorokat és mindenféle mosószert is készíthet..

Ellenjavallatok

Mint minden gyógyszer, a tüskés körte számos ellenjavallattal rendelkezik. Nem alkalmazható a hólyaghurut vagy az aranyér súlyosbodására. Ezenkívül a kaktusz egzotikus növény, ezért az ezen alapuló termékek használata előtt konzultálnia kell egy szakemberrel..

Bizonyos esetekben a tüskés körte allergiát okozhat. Az egyéni intolerancia jelei fejfájásban, émelygésben és hányásban nyilvánulnak meg, valamint vöröses kiütések megjelenésében a testen fél órával a gyógyszer bevétele után. Ilyen tünetekkel a tüskés körtét le kell állítani..

Adblock
detector