Afvoer potten. Voor-en nadelen

Bijna elk huis en elk gezin heeft kamerplanten die de kamer versieren en gezellig maken. Maar alleen met de juiste zorg en goede bewaaromstandigheden zullen gewassen verrukt zijn van hun bloeiende uiterlijk en heldere kleuren van bladeren en bloemen. Natuurlijk is het erg belangrijk om de planten op tijd water te geven en te voeren, maar ook de bloembak waarin ze worden gekweekt en het correct geselecteerde grondmengsel zijn erg belangrijk..

Soms is het niet eenvoudig om de juiste hoeveelheid irrigatiewater en de frequentie van water geven voor elke kamerbloem te vinden. Gebrek aan en teveel vocht heeft een negatief effect op de decorativiteit van de plant, de externe gegevens. En het probleem ligt soms in een bloempot van lage kwaliteit of een gratis container gemaakt van plastic flessen. Ze zijn alleen geschikt voor het kweken van zaailingen, niet voor thuisgewassen. Bloembakken kunnen van elk materiaal zijn gemaakt (bijvoorbeeld plastic, hout, metaal, keramiek), maar ze moeten de benodigde hoeveelheid substraat bevatten en zorgen voor een goede water- en luchtdoorlatendheid.

Bij het planten van planten moet een drainagelaag op de bodem van de container worden gelegd, die de gewassen beschermt tegen overtollig vocht en volledige luchtuitwisseling bevordert. Geëxpandeerde klei, perliet, kleine rivierkiezels of stukjes piepschuim absorberen al het overtollige gietwater en voorkomen verwatering van de grond in de pot met de plant. Toegegeven, na verloop van tijd verstrikt het groeiende wortelgedeelte het drainagemateriaal stevig, wat een groot nadeel is bij het verplanten van een kamerbloem. Door de wortels te bevrijden van geëxpandeerde klei of kiezelstenen, kun je per ongeluk hun fragiele structuur beschadigen.

Als drainage huisdieren redt van overtollig water, dan is het veel moeilijker om dit te doen tegen droogte tijdens een lange afwezigheid van de eigenaren. Zonder regelmatig bodemvocht kunnen alleen cactussen overleven. Om dit probleem op te lossen, werden moderne oplossingen gevonden..

Speciale bloempotten met drainagesysteem maken het gemakkelijk om alle soorten en variëteiten planten te verzorgen. Het hele ontwerp ziet er heel eenvoudig uit en bestaat uit twee plastic containers of bloembakken die in elkaar worden gestoken. Een pot met een kleiner volume en diepte heeft verschillende kleine gaatjes in de bodem en kleine uitsteeksels die voorkomen dat hij volledig wegzakt. De pot blijft als het ware hangen. Tussen de bodem van de ene en de tweede pot wordt een drainagelaag geplaatst. Al het overtollige gietwater stroomt in de tussenruimte tussen de bloembakken en laat geen vocht stagneren en het wortelstelsel rotten. Als er enkele dagen geen water wordt gegeven, begint de bloem deze overschotten te gebruiken..

Een duurdere en verbeterde optie voor het verzorgen van kamerplanten zijn bloembakken met automatische bewatering..

Voordelen van potten met een drainagesysteem

Voordelen van potten met een drainagesysteem

Dergelijke containers zijn vooral handig voor onervaren bloementelers die net leren voor hun eigen gewassen te zorgen, of liefhebbers van kamerplanten die gewend zijn om vaak te reizen en hun huisdieren lange tijd alleen thuis laten. De “slimme” pot voorkomt dat planten uitdrogen of rotten door overlopend water en biedt ook enkele andere voordelen:

Mogelijkheid tot onregelmatig water geven. Met autowatering en een speciaal controlesysteem met indicator hoef je je in een bloempot helemaal geen zorgen te maken over het bevochtigen van de grond. Zonder meerdere dagen of weken in het appartement te zijn, kunt u er zeker van zijn dat alles in orde is met kamerplanten..

Elimineert de noodzaak van frequente transplantaties. Met zo’n systeem hoef je niet na te denken over herbeplanting om arme grond te vernieuwen. Het is voldoende om minerale meststoffen toe te voegen aan de drainagelaag of irrigatiewater, en de plantenwortels zelf zullen beginnen te voeden.

Maakt de transplantatieprocedure veel gemakkelijker. Mocht er toch een transplantatie nodig zijn, dan helpt dit systeem om de plant gemakkelijk samen met een aarden kluit te verwijderen zonder het paardengedeelte te beschadigen..

Bied een mogelijkheid voor bodemirrigatie. De gaten in de bodem van de pot met drainagesysteem zorgen niet alleen voor een goede ventilatie en afvoer van overtollig gietwater, maar ook voor bodembewatering. Deze methode van irrigatie helpt om de lichtheid en losheid van de grond te behouden..

Nadelen van potten met een drainagesysteem

Het grote minpunt zijn de hoge kosten. Als potten met een drainagesysteem toch niet veel duurder zijn, dan kost een autowateringsysteem met indicator een aardig centje..

Er is geen manier om de hoeveelheid overtollig water te controleren. Vanuit een gewone pan zou het gewoon overlopen en in zo’n pot kan het waterniveau boven de drainagelaag blijken te zijn en dan kunnen de wortels gaan rotten. Een uitzondering kan een transparante bloembak zijn..

Regelmatig spoelen van de “afgesloten ruimte” tussen de potten is vereist, omdat schimmel of slechte geur door stilstaand water en rotting door de onmogelijkheid van verdamping kan verschijnen.

Bloempotten met automatische bewatering. Dubbele bodem potten (video)

Bloempotten met automatische bewatering. Dubbele bodem pottenBloempotten met automatische bewatering. Dubbele bodem potten