Camelia

Camellia (Camellia) is een bloeiende plant uit de theefamilie. Het kan groeien als een groenblijvende struik of kleine boom. In de natuur komt de bloem voor in Azië en de Filippijnen. Camellia kan thuis worden gehouden. Ze houdt van grote ruimtes, veel licht en koelte. Alleen Japanse camelia wordt als kamerplant gekweekt. Er is ook Chinese camelia, maar zoals je weet is het een soort thee..

Beschrijving van camelia

Beschrijving van camelia

Camellia is een struik of kleine boom. De hoogte van een struik kan 50 cm bereiken, en een boom – 3 m. De plant heeft glanzende leerachtige bladeren met een rijke donkergroene kleur. De bladplaten bevinden zich op korte bladstelen, ze hebben een eivormige vorm, de uiteinden kunnen scherp of afgerond zijn. De lengte van de bladeren is 6-8 cm, de bloemen hebben een diameter van 4 tot 15 cm, hun kleur is meestal rood, roze of wit, er worden bonte variëteiten gevonden. De vorm van de bloembladen is rond of breed ovaal. In het midden van de geopende knoppen zitten veel meeldraden.

Japanse camelia – geheimen van zorg en onderhoud thuis. Lichtjes uit je tuinJapanse camelia - geheimen van zorg en onderhoud thuis. Lichtjes uit je tuin

Korte regels voor het kweken van camelia

De tabel toont korte regels voor de verzorging van camelia thuis.

Verlichtingsniveau Voorkeur voor helder diffuus licht zonder direct zonlicht.
Inhoud temperatuur In de lente en zomer – 20-25 graden, tijdens de periode van knopvorming – 16-18 graden, in de winter – 12 graden.
Bewateringsmodus Regelmatig water geven, maar zonder vochtstagnatie.
Lucht vochtigheid Hoe hoger hoe beter – regelmatig spuiten is noodzakelijk.
De grond De optimale grond wordt beschouwd als een licht voedzame grond met een pH van niet meer dan 5.
Topdressing Elk jaar in het voorjaar organische bemesting en van maart tot augustus – complexe minerale meststoffen.
Overdracht Voor jonge planten worden transplantaties jaarlijks uitgevoerd, daarna – eens in de 3 jaar..
Snoeien Knijpen is nodig om een ​​dichte kroon te vormen.
Bloeien Bloei van verschillende soorten duurt van november tot maart.
Slapende periode De rustperiode vindt plaats tijdens de bloei..
Reproductie Meestal worden stekken gebruikt, die zich kunnen voortplanten door zaad en enten.
Ongedierte Spintmijten, wittevlieg, schildluis, trips, wormen.
Ziekten Ziekten worden meestal veroorzaakt door schendingen van de detentievoorwaarden en onjuiste zorg.

Camellia houdt niet van tocht en zware natte grond. Je kunt de struik niet draaien tijdens het verschijnen van knoppen.

Thuiszorg voor camelia

Thuiszorg voor camelia

De plant blijft gezond en sterk als alle kweekregels worden gevolgd. Camellia is een nogal complexe en grillige plant, maar een goede verzorging, keuze van verlichting, bodem, temperatuur en watergift zal leiden tot weelderige en overvloedige bloei..

Verlichting

Net als andere tropische planten heeft camelia helder, diffuus licht nodig. In dit geval zal de struik goed aanvoelen en uitbundig bloeien. Direct zonlicht mag de bladeren niet raken. Camellia wordt het best bewaard op ramen met een oost- of westoriëntatie, of iets weg van het zuidraam..

Om de struik gelijkmatig te ontwikkelen, wordt de pot met de plant periodiek de andere kant naar het licht gedraaid. Dit kan worden gedaan voordat de knoppen worden gelegd. Camellia, die kleur heeft gekregen, kun je beter niet storen.

Temperatuur

Camelia

Voor de groei van camelia is kamertemperatuur geschikt in het bereik van 20-25 graden. Om de struik te laten bloeien, in de herfst en de winter, moet de temperatuur worden verlaagd tot 16-18 graden. Bij hogere snelheden kan de plant zijn knoppen afwerpen. De ideale temperatuur voor de bloeiperiode is 12 graden.

Bewateringsmodus

Giet de camelia met koud water. De plant heeft zacht water nodig – dit kan worden bereikt door te koken of voor te vriezen en te ontdooien. Om de 2 weken worden er enkele druppels citroensap aan het water toegevoegd voor irrigatie om de zuurgraad van de grond op het gewenste niveau te houden..

U kunt een geschikt microklimaat rondom de camelia creëren door de bloempot op een pallet met natte geëxpandeerde klei te plaatsen. Vanaf eind juli wordt de hoeveelheid water verminderd om de scheutgroei te remmen en het verschijnen van bloemknoppen te stimuleren..

Lucht vochtigheid

De plant geeft de voorkeur aan een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Binnen moet de camelia dagelijks worden besproeid met een fijne straal die een vochtige mist veroorzaakt. Voor het spuiten is het beter om zacht (ontdooid of gekookt) water op kamertemperatuur te gebruiken. In dit geval blijven er geen witachtige vlekken op de bladeren achter. Tijdens de procedure moet u voorkomen dat u waterdruppels op bloemen en ongeopende knoppen krijgt.

De grond

Grond voor camelia

De grond voor camelia moet doorlatend en ademend zijn. In zware en dichte grond zal het water stagneren en zal de aarde snel verzuren. Voor het planten is het beter om een ​​\u200b\u200bmengsel te gebruiken dat bestaat uit:

 • 2 delen hoogveen;
 • 2 stukken lommerrijk land;
 • 2 delen graszoden;
 • 2 delen naaldstrooisel.

Voeg aan deze componenten 1 deel zand en humus toe. Camellia heeft zure grond nodig met een pH van maximaal 5 eenheden. De bovengrond wordt periodiek vervangen met hoogveen.

Topdressing

De plant reageert positief op organische bemesting. Bij het vervangen van de bovenste laag aarde in een bloempot, hoogveen en humus toevoegen. Tijdens de lente en zomer, elke 2,5-3 weken, worden camelia’s gevoed met vloeibare mest voor orchideeën. De complexe voorbereiding bevat alle elementen die nodig zijn voor de struik. Sinds augustus zijn de bemestingsdoses geleidelijk afgebouwd.

Overdracht

Camelia transplantatie

Vooral bij volwassen planten wordt de struik niet graag gestoord door zijn wortels. Jonge camelia’s worden jaarlijks getransplanteerd en pakken een pot op met een diameter van 2-3 cm groter dan de vorige. De transplantatie moet worden uitgevoerd door de methode van overslag van een aarden coma.

Vanaf 3 jaar wordt de struik in het vroege voorjaar om de 3 jaar getransplanteerd. De bovengrond moet jaarlijks worden vervangen. Oudere planten, vooral die in grote kuipen, hebben geen zin om te verplanten. Het is voldoende om de bovenste laag grond met een dikte van 5-7 cm te verwijderen en een nieuwe te plaatsen.

Snoeien

Snoeien moet worden gedaan voordat camelia opnieuw wordt geplant, dan zullen de wortels van de planten gemakkelijker het bovengrondse deel van voedingsstoffen kunnen voorzien. De meest succesvolle tijd voor de procedure is het vroege voorjaar. De snijdiepte is afhankelijk van de gewassoort. Zo wordt het ras Reticulata zeer zorgvuldig gesnoeid. Voor andere soorten is dieper snoeien acceptabel..

Per keer wordt niet meer dan 1/3 van alle scheuten verwijderd. Formatief snoeien wordt om de 2 jaar uitgevoerd. Tijdens de procedure worden zwakke en gedraaide scheuten, beschadigde bladeren verwijderd. Om de kroon te vormen, wordt ook het knijpen van de toppen van de takken gebruikt. Nadat de struik is vervaagd, kunt u de takken een beetje inkorten – dit stimuleert het leggen van bloemknoppen. Alle verwelkte knoppen worden tijdens de bloei verwijderd..

Bloeien

Bloeiende camelia

Camellia kan op verschillende tijdstippen bloeien, dit hangt af van de variëteit. Bloei van verschillende soorten duurt van november tot maart. De geopende bloem kan tot 3-4 weken aan de plant blijven. Voor een goede groei en overvloedige bloei van camellia, moet je zorgen voor geschikte omstandigheden en goede zorg..

Tijdens de bloei kan nat mos vanuit de pot in de pan worden gedaan. Spuiten op dit moment is gecontra-indiceerd, omdat het binnendringen van vocht op de bloemen een slecht effect heeft op de verdere bloei.

Slapende periode

De rustperiode vindt plaats tijdens de bloei. De rest van de tijd groeit camelia actief en krijgt ze bladmassa.

Camelia kweekmethoden

Camelia kweekmethoden

Camellia kan worden vermeerderd door zaad- en vegetatieve methoden. Soms wordt enten gebruikt voor reproductie. Het resultaat zal nog lang moeten wachten. De gemakkelijkste manier om camelia te vermeerderen door stekken, met behulp van het materiaal dat overblijft na het snoeien.

Voortplanting door stekken

Als plantgoed zijn gezonde halfverhoute stekken met 3-5 bladeren geschikt. Plantgoed wordt geoogst in januari of juli. De lengte van elke snede moet minimaal 8 en niet meer dan 15 cm zijn.De onderste snede is gemaakt in een schuine hoek, de bladeren zijn volledig verwijderd. De snede is verwerkt met “Kornevin”. Wortelen wordt uitgevoerd in een mengsel van turf en zand.

Van bovenaf moet de container worden bedekt met een film om kasomstandigheden te creëren. De schuilplaats wordt dagelijks verhoogd voor ventilatie, de grond wordt vochtig gehouden. De container met stekken moet een temperatuur hebben van 20-25 graden.

Je moet wachten tot de wortels verschijnen van 2 maanden tot zes maanden. Nadat een jonge plant in een voedzame grond is geplant, wordt de kroon geknepen om vertakking te veroorzaken. Een nieuw exemplaar zal in 3-4 jaar bloeien, daarvoor is het ook nodig om te knijpen, waardoor het proces van bloemknopvorming wordt gestimuleerd.

Reproductie van cameliaReproductie van camelia

Groeien uit zaden

De zaadveredelingsmethode voor camelia is vrij bewerkelijk en wordt daarom zelden gebruikt. Hoewel planten gekweekt uit zaden alle moederlijke eigenschappen volledig kopiëren, zullen ze wel 5-7 jaar op de bloei moeten wachten. Let voor het zaaien van zaden op hun houdbaarheid. De grond moet bestaan ​​uit turf gemengd met zand in gelijke verhoudingen. Gewassen worden op een warme plaats onder een transparant deksel bewaard. Zodra er meerdere bladeren op de zaailingen verschijnen, worden ze in aparte potten gedoken..

Ziekten en plagen

Ziekten en plagen van camelia

Ziekten van camelia worden meestal veroorzaakt door schendingen van detentievoorwaarden en onjuiste zorg. In dit geval kunt u de volgende problemen tegenkomen:

 • verval van wortels – dit gebeurt meestal als de struik constant onder water staat;
 • vallen van niet-uitgeblazen knoppen – het probleem kan optreden als gevolg van een scherpe temperatuurdaling, uitdroging van de grond, mechanische stress;
 • het verschijnen van grijze vlekken op de bladeren – dit betekent dat de plant is aangevallen door een schimmel, fungiciden moeten worden gebruikt voor de behandeling;
 • bruine vlekken op bladplaten – een soortgelijk symptoom verschijnt als gevolg van broeierige blootstelling aan de zon of als gevolg van overmatig water geven.

Als de lucht in de kamer te droog is, kunnen spintmijten en witte vlieg camelia aanvallen. Een verzwakte plant wordt vaak aangevallen door schildluizen, trips, schildluizen.

Soorten en variëteiten van camelia met foto’s en namen

Soorten en variëteiten van camelia met foto's en namen

Thuis wordt meestal een van de drie soorten camelia geplant:

 • Chinees (theestruik);
 • Berg of Miyagi;
 • Japans.

Elke soort als resultaat van kweekwerk wordt tegenwoordig vertegenwoordigd door vele variëteiten met verschillende kleuren en vormen van knoppen. Sommige soorten bloeien rijker, andere hebben minder knoppen. Japanse camelia wordt als de meest populaire beschouwd. Deze soort is de meest pretentieloze in de thuiscultuur. Populaire variëteiten van Japanse camelia hebben een andere kleur en mate van dubbelheid van bloemen..

Camellia Giulio Nucci

Camellia Giulio Nucci

De marginale karmozijnrode bloembladen van deze variëteit hebben een ronde of langwerpige vorm, gerangschikt in rijen. Het midden bestaat uit gekrulde smalle bloembladen die op krullen lijken. Het midden van de bloem is versierd met gele meeldraden.

Camellia Dubbel Wit

Camellia Dubbel Wit

De bladeren van de struik zijn langwerpig. Bloemen zijn bolvormig, dubbel, sneeuwwit van kleur. In het midden van de geopende knop zijn gele meeldraden zichtbaar. De randen van de bloembladen zijn golvend.

Camellia Margaret Davis

Camellia Margaret Davis

De plant is een semi-dubbele variëteit met tweekleurige bloemen met een diameter tot 10 cm.De hoofdtoon van de bloembladen is wit, langs de rand is er een roze of rode rand tot 5 mm breed. De buitenste bloembladen zijn groot, afgerond, de binnenste zijn kort, kokend wit. Er zijn varianten met frambozenvlekken.

Camellia Lady Campbell

Camellia Lady Campbell

Deze variëteit produceert hoge, vertakte struiken met rijkgekleurde bladeren en dieprode dubbele bloemen. De diameter van de geopende knoppen is 10 cm, soms zijn er nauwelijks waarneembare lichte strepen op de bloembladen. Variëteit Lady Campbell bloeit zeer rijk.

Nuttige eigenschappen van camelia

Nuttige eigenschappen van camelia

De cameliaplant siert niet alleen het interieur, maar heeft ook nuttige eigenschappen. Bijvoorbeeld:

 • jonge bladeren na speciale verwerking worden gebruikt om thee te zetten;
 • met een afkooksel van de bladeren kun je je haar uitspoelen om het een speciale glans te geven;
 • etherische olie gewonnen uit de plant wordt gebruikt in de farmacologie en bij de productie van cosmetica.

De cameliastruik die in het huis groeit, harmoniseert de ruimte. De plant geeft positieve energie af, wat een gunstig effect heeft op de relatie van gezinsleden. Als je een camelia in de slaapkamer zet, zal de kwaliteit van het intieme leven voor de echtgenoten verbeteren..