Cellogins orchidee

De Coelogyne-bloem is verwant aan de talrijke orchideeënfamilie. Meer dan 120 soorten zijn verenigd door gemeenschappelijke morfologische kenmerken. Wilde aanplant van cellogin wordt gevonden op hete tropische breedtegraden in de landen van Zuid- en Zuidoost-Azië en bewonen de eilanden van de Stille en Indische Oceaan. Dit type orchidee behoort tot epifyten – vertegenwoordigers van de flora die zich hebben aangepast om op andere planten te leven. Onder hen zijn er echter ook lithofyten en terrestrische variëteiten.

Thuis voor de cellogin-orchidee zorgen

Thuis voor de cellogin-orchidee zorgen

Voordat u een bloem krijgt, moet u nadenken of het mogelijk is om de cellogin-orchidee thuis goed te verzorgen..

Locatie en verlichting

Het hele jaar door moet de plant voldoende zonlicht krijgen. In de schaduw worden bladeren en bloemen onderdrukt en zien ze er minder sierlijk uit. De optimale locatie voor een bloempot is een vensterbank bij een raam dat op het oosten of westen is gericht. Aan de noordkant van de cellogyne is er niet genoeg diffuus licht, en aan de zuidkant, integendeel, directe brandende stralen zullen brandwonden en verwelking van het gebladerte veroorzaken.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de daglichturen zowel in de zomer als in de winter minimaal 12 uur zijn. Omdat de dag in de wintermaanden kort is, zijn er elektrische lampen in de buurt van de bloempot geïnstalleerd..

Temperatuur

Afhankelijk van het type orchidee wordt een geschikt temperatuurregime gekozen. In de zomer wordt het normale temperatuurbereik beschouwd als 20-25 ° C. Met het begin van de herfst heeft cellogyne isolatie nodig. De bloem wordt beschermd tegen tocht en de thermometer in de kamer mag niet onder de 10 ° C komen. Naast de uitstekende cellogyne worden er rassen gekweekt die resistent zijn tegen kou, bijvoorbeeld kamcellogyne. Het wordt gekweekt op veranda’s of glazen loggia’s..

Bewateringsmodus

Cellogins orchidee

De cultuur wordt bewaterd met de bodemmethode. De potten worden ondergedompeld in een bak met water totdat de vloeistof de bovenkant bereikt. Gebruik zacht, gefilterd of gekookt water op kamertemperatuur. Als je de grond water geeft met gewoon kraanwater, vormt zich al snel een zoutafzetting op het substraat, wat een slecht effect heeft op de ontwikkeling van de orchidee. Zoutgehalte heeft een negatief effect op de wortels.

Wanneer het groeiseizoen eindigt, wordt het watervolume verminderd en wordt de procedure herhaald, wachtend tot de grond in de pot volledig droog is..

Lucht vochtigheid

De ruimte waar cellogin zich bevindt, moet een hoge luchtvochtigheid hebben. Als de lucht te droog is, wordt een dunne laag geëxpandeerde klei op de pallet gegoten en wordt er water gegoten. ‘s Morgens en ‘s avonds worden de bladeren besproeid.

Bodemsamenstelling

De orchidee wordt geplant in speciale grond, die te koop is bij bloemenwinkels. Naast de fijn verspreide structuur speelt de aanwezigheid van bladcompost in het substraat en pijnboomschors een belangrijke rol, wat zorgt voor luchtbeluchting. De verhouding van het afgewerkte losse grondmengsel en schors 1: 1.

Hoge soorten worden gekweekt op natuurlijke blokken gemaakt van kleine stukjes pijnboomschors. De wortels zijn met behulp van een draad aan het oppervlak van het blok gebonden en bedekt met veenmos. De beschreven plantmethode omvat meer water geven en regelmatig sproeien van de zaailing met warm water.

Topdressing en meststoffen

Voeding en bemesting van cellogin

De plant wordt regelmatig gevoed in het stadium van intensieve groei, maar minstens één keer per week. Tegelijkertijd worden bladverbanden geïntroduceerd. Commerciële orchideeënmengsels die door fabrikanten worden aanbevolen, worden als meststof gebruikt. Nadat de kweek is vervaagd, neemt de behoefte aan extra voedingsstoffen af. De grond wordt slechts één keer per maand bemest..

Overdracht

Het overplanten van een cultuur in een nieuwe pot is alleen nodig als laatste redmiddel. Mits de wortels niet meer in de pot passen en de bloem door gebrek aan vrije ruimte langzaam gaat groeien.

Grote struiken worden overgebracht naar nieuwe bloempotten, en niet te vergeten om een ​​paar zware granieten stenen op de bodem te verbergen of kiezelstenen te gieten, zodat de bloem niet omvalt onder het gewicht van zijn eigen scheuten tijdens het dragen.

Slapende periode

De mooie cellogyne heeft bijna het hele jaar een actief leven. De plant kan op elk moment bloeien, dus het is niet nodig om te praten over een staat van rust. Voor cellogyne omzoomd is een bepaalde periode van vorming van bloeiwijzen kenmerkend, en de soort cellogyne comb rust en wint aan kracht van het late voorjaar tot half juni. Op dit moment wordt de groei van wortels en scheuten geremd, de huid van de pseudobol verschrompelt.

Kweekmethoden van cellogin-orchideeën

Kweekmethoden van cellogin-orchideeën

De bloem plant zich voort door te delen met behulp van grondknollen die zijn gesneden uit volwassen struiken. Een paar jonge en oude pseudobollen moeten op hetzelfde perceel blijven, die een gezond en ontwikkeld wortelstelsel hebben.

Ziekten en plagen

Een spint nestelt zich vaak in de bladoksels. Zodra de eerste tekenen van infectie worden gevonden, wordt de bloem gewassen onder stromend warm water, met speciale aandacht voor de bladplaten. Naast de teek trekken de gronddelen van de orchidee bladluizen en witte vlieg aan. Deze plagen worden op dezelfde manier verwijderd. Zieke exemplaren worden tijdelijk geïsoleerd van buren totdat ze herstellen.

Om de plant te redden van schimmelziekten, worden ze behandeld met fungicide preparaten. U moet echter zo vroeg mogelijk met medische procedures beginnen..

Orchideeën CELOGINESOrchideeën CELOGINES

Soorten cellogie met een foto

Alle soorten orchideeën hebben vergelijkbare kenmerken: gladde ovale bollen, sympodiale groei. Een of twee groene bladeren worden gevormd aan de toppen van de pseudobollen en in het midden steken hoge steeltjes met geurige bloemen uit. Op elke bloeiende pijl groeien een of meer bloeiwijzen, die bestaan ​​​​uit 5 smalle bloembladen en een brede lip die zich onder de kelk bevindt.

In binnenomstandigheden houden ze zich voornamelijk bezig met het kweken van drie populaire soorten orchideeën: Tselogyne comb, Tselogyne fringed en Tselogyna beautiful. Ze trekken aan met hun tederheid en charme en worden beschouwd als gewone bewoners in woongebouwen. Exotische uitstraling en decorativiteit trekken veel beginnende bloemisten aan..

Coelogyne cristata (Coelogyne cristata)

Celogyne kam of cristata

In zijn natuurlijke habitat bewoont deze soort de bergketens van de Himalaya. Hier bevinden de struiken zich bijna aan de voet van de besneeuwde bergkammen. De plant is goed bestand tegen kou. De knollen zijn bolvormig met langwerpige uiteinden. De lengte van standaard pseudobollen is niet groter dan 3-5 cm, een paar bladeren steken uit de zijkanten. Steeltjes dragen 3-8 witte bloeiwijzen, die tot 10 cm in diameter groeien. De bloemen zijn groot met een 3-lobbige lip en hebben 5 geprononceerde sint-jakobsschelpen – een soort uitlopers. De bloeifase van cellogyne binnenshuis beïnvloedt het einde van de winter en het begin van de dooi in de lente.

Coelogyne fimbriata

Tselogin omzoomd

De soort kwam vanuit India, Thailand en China naar Europese landen en Rusland. Kleine struiken geven de voorkeur aan warme klimaten. De hoogte van luchtbollen, elk met 2 bladeren, bereikt 2-3 cm Aan de uiteinden van de bloempijlen worden 1 tot 3 brede bloeiwijzen van gele kleur met een groenachtige tint gevormd. Er is een bruin patroon op het oppervlak van de onderlip. Kopjes bloeien in augustus en blijven tot oktober op steeltjes.

Coelogyne speciosa

Tselogin is prachtig

Wilde aanplant van orchideeën komt veel voor op de Japanse eilanden. De betreffende soort behoort tot de groep unifolia-planten. Wanneer de bloeifase nadert, worden verkorte steeltjes versierd met groenachtige bloemen in een hoeveelheid van 1-3 stuks. Op een lichtbruine drielobbige lip zie je een rood gaas van aderen met een contrasterende witte vlek.

De hierboven genoemde cellogin-orchidee vereist geen complexe zorg en is pretentieloos voor kameromstandigheden, als u de elementaire groeiregels volgt.