Gerbera plant

De gerberaplant (Gerbera) is een vertegenwoordiger van de Asteraceae-familie. Dit geslacht omvat ongeveer 70 soorten die in de Afrikaanse tropen en subtropen leven, evenals op het eiland Madagaskar. Volgens één versie kreeg het geslacht zijn naam van de achternaam van de Duitse botanicus T. Gerber, volgens een andere – van het Latijnse “gras”.

Gerbera’s zijn kruidachtige vaste planten met bladloze steeltjes. Gerbera-bladeren vormen basale rozetten en de lengte van de daarin opgenomen platen is ongeveer 35 cm Grote bloeiwijzen zijn manden met een diameter tot 15 cm. Hun kleur kan verschillen en hun structuur kan eenvoudig of semi-dubbel zijn..

Meestal wordt gerbera als tuinplant gebruikt, maar een van zijn soorten (Jameson’s gerbera) kan thuis in een pot worden gekweekt. Dergelijke struiken zijn compacter en nogal pretentieloos..

Korte regels voor het kweken van gerbera

Gerbera teelt

In de tabel staan ​​beknopte regels voor de verzorging van een gerbera thuis..

Verlichtingsniveau Een helder maar diffuus licht is vereist. Aanvullende verlichting wordt het meest gebruikt in de herfst en winter..
Inhoud temperatuur De temperatuur tijdens de periode van actieve groei moet 20 graden en hoger zijn, de rest van de tijd – ongeveer 15 graden, maar niet minder dan 12 graden. Tijdens de bloei moet je ervoor zorgen dat de dag- en nachttemperatuur niet meer dan 5 graden verschillen.
Bewateringsmodus Van de lente tot de late zomer, matig vocht als de grondkluit opdroogt. Tijdens de rustperiode van de struik wordt het watervolume verminderd, alleen uitgevoerd om te voorkomen dat de grond uitdroogt.
Lucht vochtigheid De luchtvochtigheid moet worden verhoogd, maar gerberablad mag niet worden bespoten. De pot wordt op een pallet met natte kiezels geplaatst..
De grond Voor het kweken van gerbera’s in een pot is een los voedingsmengsel met een licht zure reactie, ademend en vochtvasthoudend, geschikt. U kunt kant-en-klare substraten voor asters gebruiken of zand in gelijke verhoudingen mengen met veen en bladaarde.
Topdressing Topdressing wordt ongeveer 2 keer per maand uitgevoerd tijdens de actieve ontwikkeling van de struiken. Complexe formuleringen zijn geschikt voor bloeiende soorten. In de winter worden geen meststoffen toegepast.
Overdracht Transplantaties worden alleen uitgevoerd als dat nodig is, in het voorjaar. Het stopcontact mag niet worden begraven.
Bloeien Bloei vindt meestal plaats aan het einde van de zomer en eindigt in september..
Slapende periode De rustperiode duurt van het midden van de herfst tot het einde van de winter..
Reproductie Zaden, verdeling van wortelstokken.
Ongedierte Bladluis, witte vlieg, wolluis, schildluis.
Ziekten De meeste problemen en ziekten worden geassocieerd met onjuiste plantenverzorging..

Gerbera &# 127804; ThuiszorgGerbera �� Thuiszorg

Gerbera verzorging aan huis

Gerbera verzorging aan huis

Verlichting

Huisgerbera’s hebben overvloedige maar diffuse verlichting nodig. Zo’n bloem kan alleen tijdens de periode van lage activiteit onder directe stralen worden gelaten: de plant zal geen zwoele dag op het zuidelijke raam staan. Maar aan de noordkant van het huis zal er niet genoeg licht zijn voor de gerbera. Het is het beste om zo’n bloem op de ramen van de westelijke of oostelijke richting te houden. Als de gerbera nog op de zuidelijke vensterbank staat, moet hij ‘s middags in de schaduw staan..

Gerbera’s hebben goede ventilatie nodig. Voor de zomer kan de struik naar buiten worden verplaatst door er een plaats voor te kiezen, beschut tegen de middagzon. Als de verlichtingsmodus tegelijkertijd aanzienlijk verandert, beginnen ze de bloem geleidelijk aan nieuwe omstandigheden te wennen. Als de plant in het koude seizoen niet genoeg licht heeft, kunt u speciale lampen gebruiken, bijvoorbeeld fluorescerende.

Temperatuur

In het voorjaar en de zomer heeft kamergerbera matige warmte nodig – ongeveer 22-24 graden, maar niet minder dan 20 graden. Tijdens de bloei zijn dagelijkse temperatuurschommelingen van bijzonder belang – het is wenselijk dat ze niet te groot zijn. De combinatie van koude nachten en warme dagen kan slecht zijn voor het uiterlijk van bloeiwijzen..

Na de bloei stort de struik in een rustperiode. Op dit moment moet de temperatuur van de inhoud worden verlaagd tot 14 graden (maar niet minder dan 12 graden). Binnengerbera kan zich zonder zo’n rust ontwikkelen, maar na twee jaar constante groei zullen dergelijke struiken hun decoratieve effect volledig verliezen en moeten ze worden vervangen..

Besproeiingsschema

Gerbera bewateringsschema

De hele tijd van actieve groei wordt de gerbera matig bewaterd met bezonken warm water. De temperatuur van de grond en het water moet ongeveer hetzelfde zijn, anders kan de struik ziek worden. Water geven wordt uitgevoerd als het bovenste deel van de grond opdroogt. Tegelijkertijd kan water niet in de bladuitlaat worden geleid – dergelijke omstandigheden dragen bij aan de ontwikkeling van rot. Water geven kan via de opvangbak, zorg ervoor dat het overtollige water ongeveer een half uur na het vullen wordt afgevoerd.

Hoewel gerbera niet van veel vocht houdt, is het onmogelijk om de grond in een pot ermee volledig uit te drogen. Het is vooral belangrijk om dit te controleren tijdens de rustperiode van de plant, wanneer het aantal gietbeurten tot een minimum wordt beperkt: de struik begint minder vocht te verbruiken, dus stagnatie kan leiden tot de ontwikkeling van ziekten.

Vochtigheidsniveau

Voor de volledige ontwikkeling van gerbera is een voldoende hoge luchtvochtigheid vereist, maar de bladeren mogen niet worden besproeid. Om de luchtvochtigheid te verhogen, wordt de bloempot op een pallet met natte turf of geëxpandeerde klei geplaatst, of ze proberen alleen naast de struik te spuiten, zodat er geen druppels op vallen.

De grond

Grond voor kamergerbera

De grond voor een kamergerbera moet bestaan ​​uit twee delen bladaarde en elk een deel zand en veen. In zo’n eenvoudige samenstelling kun je hydrogelballen toevoegen, die het bodemvocht behouden en voorkomen dat het uitdroogt. Voor rozen of asters kunt u universele substraten gebruiken..

Topdressing

Gerbera’s voeden zich alleen tijdens hun meest actieve ontwikkeling – in het voorjaar en de zomer. Voor hen zijn universele minerale composities voor bloeiende gewassen geschikt. Ze worden ongeveer twee keer per maand binnengebracht. De struiken reageren ook op de introductie van magnesiumsulfaat – een gebrek aan dit element kan zich manifesteren in de vorming van bleke vlekken op het gebladerte. Als het huis koel genoeg is, kunt u aan dergelijke verbanden fosforverbindingen toevoegen. Voor gerbera’s worden geen biologische producten gebruikt. In de winter, wanneer de plant rust, wordt deze niet gevoed..

Overdracht

Gerbera transplantatie

Gerbera’s worden indien nodig in het voorjaar getransplanteerd. De maat van de nieuwe pot mag slechts iets groter zijn dan de vorige – in een te ruime container zal de plant niet op tijd kunnen bloeien. Op de bodem van de pot wordt een drainagelaag gelegd en voor het planten wordt lichtzure grond geselecteerd. Bij het verplanten is het belangrijk dat er geen gronddeeltjes in de rozet van de bloemblaadjes vallen. De struik mag ook niet te diep worden uitgediept – de wortelhals moet ongeveer 2 cm boven de grond komen.

Als de gerbera in een bloempot (in een winkel) is gekocht, mag de plant twee weken niet worden verpot. Het moet acclimatiseren, wennen aan de nieuwe detentievoorwaarden, dat wil zeggen enige tijd in quarantaineomstandigheden blijven. Maar daarna is het verplanten van een gerbera gewoon essentieel, omdat bloemen in een winkel meestal worden verkocht in een speciale grond die niet geschikt is voor de groei en ontwikkeling van een plant thuis..

Gerbera transplantatie | Hoe een bloeiende plant op de juiste manier te transplanteren?Gerbera transplantatie | Hoe een bloeiende plant op de juiste manier te transplanteren?

Bloeiperiode

De bloei van gerbera’s vindt plaats bij een bepaalde duur van de daglichturen. Het valt meestal helemaal aan het einde van de zomer: de knoppen zijn gebonden als de dag begint af te nemen. Zoals alle soortgelijke planten zijn gerberamanden geen enkele bloem, maar een meerbloemige bloeiwijze. In het midden zijn er kleine buisvormige bloemen en langs de randen – van 1 tot 3 rijen brede ligulate bloemen. De kleur van zowel die als andere kan zeer divers zijn en omvat tot 30 tinten van verschillende kleuren met uitzondering van het blauw-blauwe bereik.

Om de bloei te verlengen en de vorming van nieuwe knoppen te activeren, moeten de vervaagde manden worden verwijderd door hun steeltjes voorzichtig uit de struik te breken..

Gerbera vermeerdering

Verdeling van struiken

Verdeling van gerberastruiken

De meest voorkomende en meest gebruikte methode is de vermeerdering van gerbera’s door de struik in delen te verdelen. Met deze methode kunnen uit één volwassen plant een groot aantal jonge planten worden gemaakt. Een volwassen gerbera krijgt na zo’n ingreep een tweede jeugd en blijft groeien en ontwikkelen. Door de struik te verdelen, kunt u alle kenmerken van de oorspronkelijke plant behouden, wat niet kan worden gegarandeerd door zaadreproductie..

Deze kweekmethode kan niet tijdens de bloeiperiode worden uitgevoerd. Zodra de plant uitgebloeid is (liefst in de zomer), moet je hem heel voorzichtig uit de bloempot trekken, licht van de grond schudden en met een mes in zoveel mogelijk delen verdelen. Kies hiervoor struiken van ongeveer 3-4 jaar oud. De verdeling vindt plaats in het voorjaar. Elke afdeling moet minimaal een paar groeipunten hebben, zodat dergelijke gerbera’s volgend jaar kunnen bloeien..

Er is nog een mogelijkheid om de gerbera in een pot te laten staan. De bovenste laag aarde moet worden verwijderd voordat de stam van de plant verschijnt. Verdeel het vervolgens voorzichtig in twee delen met een mes en bestrooi de sneden met aarde. Na korte tijd zullen beide delen wortel schieten, dit is een signaal van bereidheid om ze in verschillende containers te planten.

Gerbera’s kunnen ook door stekken worden vermeerderd, maar deze methode wordt thuis zelden gebruikt..

Groeien uit zaden

Gerbera's kweken uit zaden

Gerberazaden garanderen geen overdracht van de kenmerken van het ras en verliezen ook vrij snel hun ontkieming. Ze worden in het voorjaar gezaaid met losse en voedzame grond. Wanneer u het substraat zelf voorbereidt, kunt u bladaarde mengen met humus en een dubbel deel van de grasmat, en daar een beetje zand toevoegen. Het is aan te raden het zaad van tevoren klaar te maken door de zaden enkele dagen in nat gaas te bewaren.

De zaden worden gezaaid tot een diepte van ongeveer 5 mm en bedekt met folie. Hun ontkieming duurt van enkele dagen tot een maand. Wanneer de spruiten 2-3 echte bladeren vormen, duiken ze in een ruimere doos. Met het verschijnen van het 5e blad wordt de pluk herhaald, waarbij jonge struiken in hun eigen potten worden geplant. Een maand na deze procedure kunnen gerbera’s voor het eerst worden gevoerd. Bloei begint ongeveer 10,5 maanden na het zaaien.

Plagen en ziekten

Gerbera ziekten en plagen

De belangrijkste problemen bij het kweken van gerbera houden verband met onjuiste verzorging van de plant. Meestal kan de oorzaak van de ziekte worden bepaald door het uiterlijk van de struiken te beoordelen..

  • Bleek gebladerte is een teken van overmatige verlichting. Zodat de bladeren niet verkleuren, van de lente tot de vroege herfst proberen ze ze te beschermen tegen de brandende zon. Bladeren kunnen hun felle kleur verliezen in de tegenovergestelde situatie: bij gebrek aan licht. Dit teken kan ook betekenen dat de plant stress ervaart. Bovendien gedragen recent uit de winkel meegebrachte planten zich soms zo. Er hadden stoffen aan hun substraat kunnen worden toegevoegd om de bladrozetten helderder en donkerder te maken en een mooiere struik te creëren..
  • De algemene verzwakking van de struiken en de vergeling van hun gebladerte kan worden veroorzaakt door de ontwikkeling van schimmelziekten. Ze vallen meestal gerbera’s aan als de struiken worden gehouden in omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid en een lage luchtbeweging..
  • Het verschijnen van lichte pluizige vlekken op het gebladerte is een teken van echte meeldauw. Als oude verwelkte bladeren worden aangetast, moeten ze worden verwijderd en moet de struik zelf voor preventieve doeleinden worden behandeld met fungiciden. Meestal treedt een dergelijke ziekte op als gevolg van het gebruik van ijswater voor irrigatie, een teveel aan stikstofsupplementen of frequente en significante temperatuurschommelingen..
  • Het verwelken van de struik wordt meestal geassocieerd met stagnatie van vocht in de grond. Constant verblijf in dergelijke grond leidt vaak tot de dood van de plant. De gemakkelijkste manier is om de gerbera in de winter water te geven, dus het water geven tijdens deze periode wordt extra goed in de gaten gehouden..

Gerbera’s kunnen worden geschaad door de belangrijkste plagen van huisbloemen – spintmijten, schildluizen, bladluizen, enz. Er moeten geschikte preparaten tegen worden gebruikt.

Soorten gerbera met foto

Gerbera jamesonii

Gerbera Jameson

Van alle soorten gerbera is er maar één geschikt voor thuiskweek – Gerbera jamesonii. Het is deze soort die de basis wordt voor variëteiten die bedoeld zijn voor binnenkweek. Dergelijke planten zijn kruidachtige struiken met sterke en dichte stengels. Hun bladbladen vormen een rozet die zich net boven het maaiveld bevindt. Groot gevederd blad kan licht behaard zijn en de lengte bereikt 20 cm Soms vormen dergelijke planten okselknoppen aan de basis van de bladplaten. De bloeiwijzen lijken op grote gekleurde madeliefjes. De afmeting van elke mand is ongeveer 10 cm. Ze bloeien op de toppen van kale steeltjes en kunnen verschillende kleuren hebben..