Kenmerken van het verzorgen van een orchidee thuis voor en na de bloei. Het advies. Foto

De familie van nobele orchideeën is een van de meest talrijke in termen van het aantal soorten, variëteiten en hybriden. Alleen al in de natuur zijn er ongeveer 25 duizend soorten, en rekening houdend met het vruchtbare werk van fokkers gedurende vele decennia, is het aantal hybride variëteiten al meer dan 20 miljoen exemplaren. Orchideeën zijn bloeiende planten die in de natuur kunnen groeien in bijna elk klimaat en op elk gebied behalve Antarctica. De schoonheid en het unieke aroma van orchideeën hebben al heel lang de harten van veel bloementelers veroverd. Om een ​​​​orchidee te laten groeien en thuis constant te bloeien, moet u de zorgregels en de individuele kenmerken van deze ongewone bloem strikt volgen..

Orchideeën zijn meerjarige bloeiende kruidachtige planten die verschillen in vorm, hoogte, groeiwijze, type, uiterlijk, kleur van bloemen en nog veel meer eigenschappen. Sommige kunnen in de grond groeien en worden terrestrisch genoemd, of ze kunnen met wortels aan rotsen of allerlei soorten bomen worden vastgemaakt en worden epifyten genoemd. Deze planten zijn ook divers in hoogte. Ze kunnen vrij klein zijn, slechts enkele centimeters hoog, en sommige soorten zijn echte reuzen met een groei van ongeveer 3 meter. De grootte van de bloem begint ook met een diameter van enkele millimeters en eindigt op meer dan 25 cm. Er zijn orchideeën die hun blad laten vallen en groenblijvende planten.

Orchideebloemen verschillen niet alleen in een gevarieerd kleurenpalet, maar verrassen ook met hun bizarre vormen. Ze zien eruit als de naaldhak van een vrouw (zoals een damesslipper), een vlinder (zoals een phalaenopsis), sterren of rozenknopjes (zoals een dendrobium), evenals vogels, insecten en andere plantensoorten. Bloeiende orchideeën trekken veel aandacht van talrijke insecten met hun aangename geur en lange bloei. Als ze thuis worden gekweekt, kunnen sommige soorten orchideeën enkele maanden tot zes maanden bloeien..

Soorten orchideeën en regels om voor ze te zorgen

Soorten orchideeën en regels om voor ze te zorgen

Om thuis te kweken, wordt aanbevolen om die soorten en variëteiten orchideeën te kiezen die tot meerjarige planten behoren. Dergelijke soorten vereisen geen speciale en complexe zorg en onderhoud. Ze kunnen vele jaren binnenshuis gedijen en hun bloei zal elke keer vol en uitnodigend zijn. Er zijn de meest populaire kamerorchideeën, die ervaren bloemisten aanbevelen om te kopen..

Dendrobium

Dendrobium

Dendrobium heeft meer dan 80 verschillende soorten. De meest voorkomende voor thuis kweken zijn nobele dendrobium, gedraaide dendrobium en phalaenopsis. Deze soorten orchideeën kunnen zonder aarde worden gekweekt, in speciale voedingsoplossingen. Plantenverzorging bestaat uit goede watergift en verlichting, evenals in het vereiste temperatuurregime. Tijdens de periode van actieve bloei moet de bloem worden blootgesteld aan een zonnige plaats en tijdens de rustperiode moet deze worden teruggebracht tot een minimum aan water. Om de orchidee te laten bloeien, is het aan te raden om ‘s nachts een temperatuur van niet meer dan 15 graden Celsius te creëren..

Miltonia

Miltonia

Miltonia heeft verschillende soorten, die kunnen worden onderverdeeld in thermofiele planten (Brazilië wordt als hun thuisland beschouwd) en koudeminnende planten (ze zijn geboren in Colombia en worden als zeer veeleisend en wispelturig beschouwd). Planten hebben een hoge luchtvochtigheid en frequente ventilatie nodig. In het koude seizoen moet u het volume en de frequentie van water geven verminderen en de plaats van teelt veranderen (herschikken, bijvoorbeeld naar het noordelijke deel van het huis). Direct zonlicht wordt afgeraden tijdens de bloeiperiode.

Bletilla hyacint

Bletilla hyacint

Bletillahyacint vraagt ​​in de lente-zomer- en herfst-winterperiode een speciale aanpak. In de herfst moet de plant worden voorbereid op een rustperiode – breng hem over naar een lichte, koele kamer met een temperatuur van 5 tot 12 graden nadat de scheuten en bladeren afsterven. Als je dergelijke omstandigheden voor de bloem niet creëert, zal de bloei niet in de lente komen. In de zomermaanden wordt de orchideebloempot aanbevolen om overvloedig water te geven en op een open, zonnige plaats te bewaren..

Wanda

Wanda

Wanda is een thermofiele, grote en grillige orchideeënsoort. Wanda bloeit prachtig en lang, meerdere keren per jaar, maar alleen als de zorgregels worden gevolgd. De plant heeft gewoon zo lang mogelijk veel zonlicht nodig. Het is erg belangrijk voor hem om een ​​hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen te hebben. Het wordt aanbevolen om de orchidee in een lichte en warme kamer te houden, zodat de luchttemperatuur niet onder de 15 graden komt. De bloeiperiode duurt bijna 6 maanden (herfst en winter).

Lelia

Lelia

Lelia is de meest pretentieloze en gemakkelijk te verzorgen orchidee. Water wordt dagelijks overvloedig uitgevoerd – in de zomer en matig minimaal – in de rest van de maanden. De temperatuur van de inhoud is van 18 tot 25 graden – in het warme seizoen en ongeveer 15 graden – in de winter. Orchidee kan op een zuidelijke vensterbank worden gekweekt.

Brassavola

Brassavola

Brassavola heeft meer dan 50 verschillende soorten, maar ze zijn allemaal pretentieloos en niet veeleisend. Ze hebben heldere en langdurige verlichting nodig, maar zonder directe zon (vooral ‘s middags), is de luchttemperatuur overdag 20-24 vier graden, ‘s nachts is het koeler – 16-18 graden. Water geven is overvloedig in de zomer, 1-2 keer per maand in de winter. Watergift wordt verminderd na het einde van de bloei en tijdens de rustperiode..

Wilestekear

Wilestekear

Wilestekeara is een hybride cultivar, kunstmatig gekweekt door de drie beste soorten te kruisen. De bloeiende plant ziet eruit als een weelderige, geurige struik. Het vertrek is ongecompliceerd. In de zomer heeft u overvloedige watergift en diffuse gedeeltelijke schaduwverlichting in de open lucht nodig. In de herfstmaanden is het aan te raden de orchidee ongeveer 15 dagen in een ruimte met een lagere temperatuur (van 10 tot 12 graden) te plaatsen. Dit zal de herbloei rond eind februari stimuleren..

In de winter is de teeltplaats van de wilestekara een vensterbank aan de oostkant van het huis, het temperatuurregime is 20 graden Celsius, dagelijks sproeien is nodig (zonder dat er vocht op de bloemknoppen komt) en minimale watergift.

Cymbidium

Cymbidium

Het wordt aanbevolen om cymbidium hydrocultuur te kweken, omdat de orchidee de voorkeur geeft aan een hoge luchtvochtigheid en frequent sproeien. Deze ondermaatse miniatuursoort voelt zich goed buiten totdat de thermometer daalt tot 7-8 graden Celsius. Overvloedig water geven moet worden voortgezet totdat de bloei begint, en dan de frequentie en volumes enigszins verminderen.

Phalaenopsis

Phalaenopsis

Phalaenopsis heeft een tweede naam “vlinderorchidee” en komt veel voor op bosgronden in tropische klimaten. Zelfs beginnende kwekers kunnen thuis een orchidee kweken. Watergift wordt het hele jaar door in gematigde hoeveelheden uitgevoerd nadat de bovengrond 1 centimeter is opgedroogd. Water tijdens irrigatie mag niet op de stengel en wortel van de plant vallen. Hij houdt van fel zonlicht, behalve de brandende middagzon, en het temperatuurregime is het hele jaar door van 18 tot 25 graden. De rustperiode duurt ongeveer 3 weken in een lichte, koele ruimte.

Odontoglossum

Odontoglossum

Odontoglossum is een orchidee die in de wintermaanden lang bloeit. In de zorg is de plant erg wispelturig en veeleisend. Na het einde van de bloei in de zomer, is het aan te raden om het op een schaduwrijke plaats te houden met regelmatig water en dressing. Een van de moeilijkheden bij het bewaren is om ervoor te zorgen dat de luchttemperatuur ‘s nachts 5 graden Celsius is..

Cattleya

Cattleya

Cattleya is een van de mooiste orchideeën met bloemen met meerdere tinten tegelijk. Veredelaars hebben duizenden verschillende Cattleya hybride variëteiten gefokt. Bloemen van deze soort worden gebruikt om kerken en heilige katholieke plaatsen te versieren tijdens religieuze feestdagen..

De verzorging van Cattleya verandert niet het hele jaar door. De temperatuur van de inhoud is kamertemperatuur, de verlichting is helder diffuus, de luchtvochtigheid is hoog. Het wordt aanbevolen om verwelkte en vervaagde bloeiwijzen direct na het einde van de bloeiperiode te verwijderen.

Brassia wrattig

Brassia wrattig

Brassia wrattig is een van de drie dozijn orchideeënsoorten die zich hebben aangepast aan de huiselijke omstandigheden. De prachtige bloemen, alsof ze bedekt zijn met was, stralen een aangenaam en uniek aroma uit. Bloei duurt 3-4 maanden. Geeft de voorkeur aan zonlicht, maar geen direct zonlicht. Tijdens de rustperiode – water geven is minimaal, de temperatuur is ongeveer 15 graden, dagelijks luchten van de kamer.

Masdevallia

Masdevallia

Masdevallia is een compacte orchideeënsoort met weelderige en levendige bloemen. De plant behoort tot koudeminnende variëteiten. In het voorjaar en de zomer staat hij het liefst in de schaduw, bij koele temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. In de herfst en winter kan het in een koude ruimte staan, zonder water te geven, maar de luchtvochtigheid moet op een hoog niveau worden gehouden.

Problemen en moeilijkheden bij het verzorgen van orchideeën

Problemen en moeilijkheden bij het verzorgen van orchideeën

  • Bij onvoldoende bespuiting drogen de toppen van de bladeren uit.
  • Met een gebrek aan verlichting en dressing – de bladeren zijn uitgerekt.
  • Bij een overvloed aan verlichting worden de bladeren roodachtig..
  • Bij het water geven met hard, niet bezonken water, worden de luchtwortels bedekt met witte vlekken.
  • Bij weinig en weinig licht is er geen bloei.
  • In direct zonlicht – er verschijnen brandwonden op de bladeren in de vorm van donkere vlekken.
  • Bij een teveel aan meststoffen verliezen de bladeren hun gebruikelijke vorm en worden donkerder.
  • Bij besmetting met een schimmelinfectie en stilstaand water sterven jonge scheuten en spruiten af.

Hoe de bloei van een orchidee te verlengen (video)

Hoe de bloei van orchideeën te verlengen. Bloeiende orchidee.Hoe de bloei van orchideeën te verlengen. Bloeiende orchidee.