Hyacint - thuis planten en verzorgen. Teelt en reproductie. Foto van binnenhyacinten

Hyacint (Hyacinthus) is een prachtige bolgewas uit de familie Asparagaceae die in het voorjaar bloeit. Uit de oude Griekse taal wordt de naam vertaald als “regenbloem”, aangezien de hyacint bloeit met de eerste lenteregens. Maar de Grieken noemden het ook “de bloem van verdriet” en associeerden deze bloem met Apollo en de moord op de jonge zoon van de koning van Sparta. Het thuisland van deze sierlijke plant is de Middellandse Zee en Zuidoost-Azië..

De bloeistengel van de hyacint kan kort of vrij hoog zijn. Uit de bladrozet komt een sappige steel met talrijke bloemen die op bellen lijken en verzameld zijn in een trosvormige bloeiwijze. Bloemen worden gepresenteerd in de meest onverwachte tinten. Bladeren zijn glad, vlezig, heldergroen.

Populaire soorten hyacint

Populaire soorten hyacint

Alle mogelijke hyacinten zijn onder te verdelen in drie hoofdsoorten, die vooral in mediterrane landen groeien. Hoewel botanici over sommige variëteiten blijven twisten en ze als onafhankelijk willen aanmerken, worden volgens officiële gegevens alleen de volgende hoofdtypen hyacinten onderscheiden:

Oosterse hyacint (Hyacinthus orientalis) – de meest bekende en wijdverbreide soort. Van deze soort komen de meest bekende decoratieve variëteiten. Het groeit in het wild in Dalmatië, Griekenland en Klein-Azië. De steel van de plant is dun, de bloemen bevinden zich zelden. De bloemen hebben een andere kleur en een aangenaam aroma..

Hyacint Litvinova – een overblijvend kruid dat meer als een eenjarig wordt gekweekt. In het wild wordt het gevonden in de oostelijke regio’s van Iran en Turkmenistan. Onder deze soort worden zowel lange als ondermaatse exemplaren gevonden. De bloem is buitengewoon mooi. Gedomineerd door blauwe, paarse en groenachtige kleuren. De bladeren zijn iets breder dan die van oosterse hyacint.

Transkaspische hyacint – heeft vrij hoge stelen, in de regel twee steeltjes. De kleur van de bloemen is altijd lichtblauw. In het wild wordt hij gevonden in de Kopetdag-bergen..

Hyacintverzorging aan huis

Hyacintverzorging aan huis

Hyacint is vooral een tuinplant. Als je het thuis wilt kweken, moet je zoveel mogelijk de natuurlijke omstandigheden nabootsen. Deze taak is niet gemakkelijk, maar met de nodige zorgvuldigheid en ijver kan een beginnende bloemist het ook aan.

Locatie en verlichting

De beste optie zijn ramen op het zuiden en zuidoosten. En de reden ligt in de grote liefde voor zonlicht. Hyacint heeft daglicht nodig – minimaal 15 uur per dag. Dus als je hem aan de west- of noordkant plaatst, zul je de plant moeten helpen met fluorescentielampen..

Zelfs als de plant van licht houdt, kan direct zonlicht hem beschadigen, daarom is het op warme zomerdagen beter om de ramen te verduisteren of de plant overdag van de vensterbank te verwijderen. De pot met de plant moet periodiek in verschillende richtingen worden gedraaid..

Temperatuur

Een scherpe verandering in warmte en kou, tocht, hete batterijen – dit alles heeft een negatieve invloed op de bloem. De meest geschikte temperatuur voor de comfortabele groei van hyacint is – 20-22 graden Celsius. Maar aangezien deze bloem in de eerste plaats als tuinbloem wordt gepositioneerd, zal hij in het warme seizoen alleen maar ten goede komen aan de straat of het balkon.

Water geven en vochtigheid

De plant heeft regelmatig maar voorzichtig water nodig.

De plant heeft regelmatig maar voorzichtig water nodig. Water geven moet heel voorzichtig gebeuren. Als er water op een deel van de plant terechtkomt, kan het verval van dit deel beginnen en als gevolg daarvan zal de hyacint afsterven. Een veilige optie is om water te geven door onderdompeling, maar het is beter om gieters te weigeren. Het water moet warm, zacht en bezonken zijn..

Hyacint hoeft niet gespoten te worden. En als het bloeit, is het over het algemeen gecontra-indiceerd.!

De grond

De optimale bodemsamenstelling voor hyacint is een substraat van bladaarde, humus, veen, graszoden en zand. Dit alles moet in gelijke delen worden gemengd..

Topdressing en meststoffen

Hyacint heeft constant voeding nodig. Als meststof kunt u elke universele voor kamerplanten gebruiken. Voor hyacinten in de tuin kunt u zowel droog als opgelost bemesten. Maar voordat u vloeibare meststoffen aanbrengt, moet de plant worden bewaterd..

Bolselectie en distillatie van hyacinten

Bolselectie en distillatie van hyacinten

Om in de toekomst een mooie bloem te krijgen, moeten hyacintbollen alleen in bewezen gespecialiseerde winkels worden gekocht. Bij het kopen van bollen moet je goed kijken en ervoor zorgen dat ze niet beschadigd of ziek zijn. Een gezonde plant groeit alleen als de bol elastisch en glad is, met een duidelijke nek en schouders. In de meeste gevallen valt de kleur van de schubben en bollen samen met de toekomstige bloeiwijze. De grootte geeft niet altijd de kwaliteit van de lamp aan, maar als de diameter minder dan 5 cm is, is dit een goede indicator. De beste tijd om bollen te kopen is de nazomer..

Als je een al volwassen plant gaat kopen, moet je de bladeren en stengel van de hyacint zorgvuldig onderzoeken. De stengel moet recht zijn, de bladeren moeten ook omhoog kijken en de steel mag niet worden gekanteld..

Hoe krijg je bloemen op het juiste moment?

Om een ​​prachtige steel uit de bol te krijgen, moet je de plant deze herfst de koelte geven. Tijdens deze periode moet het temperatuurregime binnen 5-9 graden Celsius liggen. Dit kan worden bereikt door de plant naar de kelder of naar de onderste plank in de koelkast te sturen. En om het effect te versterken kan de bol in de grond in een ondoorzichtige zak worden gewikkeld. Uiteraard wordt het vertrek tijdens deze periode tot een minimum beperkt. Verrassend genoeg zijn het deze omstandigheden die optimaal zijn voor de actieve groei van hyacint. Dit duurt meestal 2 maanden..

Hyacint zorg. Fazenda. Fragment van de release van 13.12. 2015Hyacint zorg. Fazenda. Fragment van de release van 13.12. 2015

Wanneer een spruit (ongeveer 5 cm) verschijnt, heeft de plant “lente” nodig, dat wil zeggen dat het temperatuurregime moet worden gewijzigd in 13-15 graden. Bij deze temperatuur moet het worden bewaard totdat de eerste knoppen verschijnen. En met hun uiterlijk heeft hyacint een temperatuur van 20-22 graden Celsius nodig. De overgang van temperaturen moet soepel zijn, anders kan de bloem afsterven of er pijnlijk uitzien.

Hyacintverzorging na de bloei

Na de bloei, tijdens de rustperiode, is het belangrijkste voor een hyacint het juiste temperatuurregime. Water geven moet met mate worden gedaan. Als de hyacint verwelkt is en zijn bladeren verwelken, is het tijd om de bol aan te pakken. De steel en bladeren moeten worden bijgesneden en de bol moet worden uitgegraven. Dit gebeurt meestal in juni.

De bol moet zorgvuldig worden onderzocht als er (of preventief) gedesinfecteerd moet worden. En dan, het temperatuurregime wijzigen van 30 naar 17 graden, bewaar het tot de herfstontscheping.

Hyacint thuis planten in een pot

Een hyacint in een pot planten

Bij het planten van hyacint is het toegestaan ​​om maximaal 3 bollen in één pot te plaatsen (er wordt rekening gehouden met hun maten). De bollen mogen niet in contact komen met de wanden van de pot en met elkaar – er moet 2 cm tussen zitten. De potten moeten middelgroot zijn. Drainage moet op de bodem van de pot worden gegoten – het kan rivierzand zijn, dat 2 cm in de pot moet innemen. De bovenkant van de bol moet boven de grond uitsteken. Na het planten moet het substraat worden geperst, bewaterd en bestrooid met zand. Vervolgens moet de pot in een zak worden gedaan, vastgebonden, maar eerst enkele gaten erin maken en op een koele, donkere plaats wegzetten..

Sommigen kweken hyacinten zonder aarde in water. Dit is een zeer reële manier, maar een voorwaarde is dat minerale meststoffen zijn opgelost in water. De hyacintbol moet zich op het oppervlak van de container bevinden en het water slechts licht raken. Ze zou een tijdje in een donkere, koele kamer moeten zijn. En met het verschijnen van wortels, moet de plant worden verplaatst naar een lichte kamer..

Reproductie van hyacint thuis

Reproductie van hyacint thuis

Er zijn verschillende manieren om hyacinten te kweken. Thuis, relevant: babybollen en -weegschalen. Op een natuurlijke manier kun je tijdens het groeiseizoen maximaal 5 kinderen uit één bol halen. Gebruik de bulb-incisiemethode om maximale resultaten te bereiken. Het proces vereist veranderende temperatuuromstandigheden en een regelmatige behandeling met fungiciden. Maar als alles correct is gedaan, verschijnen er na 3 maanden gegarandeerd kleine babybollen..

Ziekten en plagen

De belangrijkste plagen van hyacinten zijn bladluizen, trips, spintmijten, stengel- en wortelnematoden, bloemvliegen. Ze kunnen de plant vernietigen – de bladeren worden geel, verdorren, de knoppen vallen eraf, de bollen worden rot en rotten. Elk individueel geval heeft zijn eigen controlemethoden, maar de meeste houden verband met het gebruik van insecticiden.

Naast plagen worden verschillende ziekten vijanden van hyacinten, die niet-infectieus, infectieus, viraal, bacterieel en schimmelachtig van aard kunnen zijn. De meest voorkomende en gevaarlijke zijn gele bacteriële rot en zachte bacteriële rot. Bij een zieke plant worden de bladeren zwart en drogen ze van bovenaf uit. Waterige en bruine strepen verschijnen langs de nerven van de bladeren en op de steel. Er verschijnen eerst gele vlekken op de bollen en dan rotten de hele bollen en beginnen ze een stank af te geven. Zo’n plant is niet te redden. Een zieke plant en bol moeten worden verbrand en het gat moet worden behandeld met formaline of bleekmiddel.

Problemen bij het kweken van hyacinten

Problemen bij het kweken van hyacinten

Als de hyacint niet goed wordt verzorgd, kunnen de volgende problemen optreden:

  • De hyacint stopt met bloeien. Dit is meestal te wijten aan een schending van het temperatuurregime. De plant houdt niet van te hoge temperaturen.
  • De bladeren van de plant worden geel. Meestal gebeurt dit tegen de achtergrond van onjuist water geven of als gevolg van tocht..
  • De bladeren verwelken. Dit komt door een gebrek aan natuurlijk licht..
  • De knoppen vallen. Dit komt door verkeerd water geven. Het moet zorgvuldig worden uitgevoerd, zodat er geen water op de steel valt..
  • Bloemen rotten. Dit gebeurt wanneer de plant te “geliefd” is (te bewaterd).

Hyacint is een nogal pretentieloze plant. Met de juiste thuiszorg is er geen reden tot bezorgdheid. Het kan met succes worden gekweekt door zowel ervaren als beginnende amateurbloementelers..

Video – hoe hyacint thuis te kweken

Hoe HYACINT thuis te kweken. 2. Bloei // Groeiende hyacintenHoe HYACINT thuis te kweken. 2. Bloei // Groeiende hyacinten