Penta's. Thuis kweken en verzorgen. Beschrijving, soorten en reproductie

Pentas is een van de zeldzame vertegenwoordigers van het plantenrijk, bereid om de eigenaren te verrassen met bloemen in de meest bewolkte maanden – van oktober tot februari. Tijdens deze periode geeft elk groen, elk blad of elke bloem grote vreugde, zelfs als het alleen op de vensterbank groeit. Het is onmogelijk om onverschillig naar de donzige hoed van de pentas te staren, die bezaaid is met heldere vijfpuntige sterren. En meer dan één tuinman werd verliefd op deze plant omdat de bloemen flitsen als nieuwjaarslichten in onze sombere kamers en ons helpen het verdriet een beetje te vergeten in afwachting van de lente.

In binnenkassen noemen ze hem een ​​boeket in een pot, en ook een Egyptische ster. En ik sta volledig achter dergelijke namen, want slechts één bloempot met deze prachtige bloem kan de saaie eentonigheid van het dagelijks leven verdrijven en opvrolijken. De bloeiwijzen van de penta’s lijken het hele kleurenspectrum te hebben geabsorbeerd – we kunnen de irisatie van melkachtige, witte, lila, roze, vleesachtige, rode, karmozijnrode kleuren bewonderen. Er zijn verschillende eigenaardigheden in de zorg voor deze knappe man. Ik ga je over hen vertellen..

Thuis verzorgen en penta’s kweken

Thuis verzorgen en penta's kweken

In de binnenbloementeelt is de lancetvormige pentas het populairst. Het is deze soort die vaak als basis wordt genomen voor het fokken van hybriden met verbluffende kleuren. Het komt vaak voor dat je zaden van dezelfde tint hebt gezaaid en de nakomelingen zijn gegroeid in alle kleuren van de regenboog. Interessant? Ga je gang!

De pentas bloeit meerdere keren tijdens het seizoen. Nieuwe bloemenkwekers denken misschien dat de plant even pauzeert om bloemen te vormen, maar dit proces is natuurlijk. In feite heeft de waardplant alleen directe invloed op de bloeiduur. Het voeden van de plant verlengt deze periode en als u stopt met het toedienen van meststoffen, krijgen de penta’s de gelegenheid om te rusten. Mijn advies: laat je niet meeslepen door het voeren. Als je merkt dat de bloem al “moe” is van het bloeien, geef hem dan de tijd om te rusten, de volgende golf zal nog mooier zijn.

Locatie en verlichting

Onze knappe man geeft de voorkeur aan een zuidelijk raam en de zonnestralen. Bedenk echter wel dat je een bloem niet meteen op een plek met veel licht kunt zetten. Het is beter om geleidelijk aan te leren, zonder onnodige brandwonden. In de zomer moet het raam in de schaduw staan, anders kunnen de bladeren verbranden. Als je een privéwoning hebt, zorg er dan voor dat je de plant naar de tuin verplaatst, als het een hoogbouw is – naar een loggia of balkon. Als deze opties niet beschikbaar zijn, ventileer dan de ruimte vaker. Pentas verdraagt ​​tocht goed.

Temperatuur

Het is beter om de indicatoren binnen het bereik van 20-25 ° te houden, in een warmere omgeving zullen de bladeren verwelken en zullen de stelen beginnen uit te rekken en de stabiliteit te verliezen.

Water geven

Hoe je een pentas lancetvormige bloem thuis goed kunt laten groeien?

Als u de bloeiende penta’s in de zomer in een bloempot wilt bewonderen, moet u vanaf het voorjaar meer water geven. We nemen water op kamertemperatuur en vestigden ons. Zorg ervoor dat je een complexe minerale samenstelling toevoegt voor de bloei, waar veel fosfor is – dit zal de vorming van knoppen stimuleren. In de herfst en winter moet het water matig, maar niet zelden, zijn, omdat overdrogen van de grond leidt tot vergeling van de bladeren..

Lucht vochtigheid

De vochtigheidsmodus moet ongeveer 60% zijn – mee eens, dit is veel. Maar vocht is erg belangrijk voor de penta’s. Het besproeien van het gebladerte helpt veel, maar het is beter om de bloeiwijzen niet nat te maken. De beste optie kan een pallet zijn waar geëxpandeerde klei of mos is neergelegd – en de bodem mag niet in contact komen met water. Een dergelijk “systeem” zal het mogelijk maken om de plant te voorzien van een vochtige omgeving..

Overdracht

Maak je bij het kweken van penta’s klaar voor frequente transplantaties, de bloem houdt er erg van. De plant vormt actief jonge scheuten, die snel wortel schieten en het wordt krap in de pot. Jonge penta’s worden eenmaal per jaar getransplanteerd, terwijl de “oudjes” minder vaak van woonplaats kunnen veranderen – eens in de twee jaar. Toegegeven, als je de gewoonte ontwikkelt om de bloem jaarlijks of na een jaar te verjongen, zal de noodzaak om de plant te transplanteren verdwijnen..

Priming

Neem bij het kiezen van een grond voor penta's een compositie voor decoratieve bladverliezende planten

Neem bij het kiezen van een grond voor een pentas een compositie voor decoratieve bladverliezende planten. De bloem groeit goed in vruchtbare grond, maar het zal je niet bevallen als er een verhoogd zoutgehalte in de grond is.

Bush-formatie

Je hebt al gezien dat de pentas niet moeilijk schoon te maken is. Het is veel problematischer om niet zijn fysieke conditie te controleren, maar zijn esthetische uiterlijk: hij rekt zich uit, groeit dan op de verkeerde plaats en wil dan opzij kruipen. Als u dergelijke “onnodige” bewegingen opmerkt, is het tijd om de bloem te knijpen. Om de struik er netjes uit te laten zien, snijdt u constant de scheuten af ​​- ergens op een hoogte van 40-50 cm – anders ziet de plant er ongemonteerd uit en verliest hij wat van zijn schoonheid. Belangrijk: we knijpen alleen in de intervallen tussen bloeiperiodes.!

Reproductie van penta’s

Veel tuinders beweren dat de pentas eenjarige is. Dit zal het geval zijn als je de langwerpige stengels niet snijdt – dus de plant moet constant worden verjongd. Na twee of drie jaar verliezen de struiken hun uiterlijk en vallen ze uit elkaar, dus zorg voor reserve stekken of koop zaden. Zoals ik al zei, kunnen penta’s in de zomer knoppen en bloemen vormen. Maar het is beter om een ​​kamerplant te dwingen zich te ontwikkelen volgens de klassieke regels. Het is niet nodig dat de bloem zijn eigen regels vaststelt, hem in de wintermaanden laat bloeien en in de zomer rust. Maar de heldere Egyptische sterren in het bloembed zijn een andere zaak! Dit is een prachtige decoratie voor een zomertuin..

Voor open ruimte is het beter om penta's met zaden te kweken (via zaailingen)

Voor open ruimte is het beter om penta’s met zaden te kweken (via zaailingen). De plant groeit actief en kan in mei al in een bloembed geplant worden. Een bloem voor een kamerkas wordt vermeerderd door stekken. Voor het bewortelen worden ze desgewenst ondergedompeld in water of direct in de grond..

Slapende periode

Een plant laten rusten is een nogal moeilijke vraag, aangezien een plant een koele plaats nodig heeft, maar waar vind je die in de zomer? Aan het einde van de winter, als de pentas vervaagt, knijp ik de stengels, snij de knoppen en breng ze over naar de koelste kamer – de kelder. Ik geef hem af en toe water, zodat de grond niet uitdroogt. In augustus haal ik een bloempot tevoorschijn, verander de grond en laat me langzaam wennen aan de zon – ik begin vanuit het noordelijke raam. Ik bevochtig meer overvloedig. In september-oktober wordt de plant groen en bloeit hij krachtig en in november wordt hij bedekt met glanzende sterren..

Dit is basis. Ik zou blij zijn als mijn ervaring in het fokken van penta’s nuttig voor je is!