Phalaenopsis Orchidee

De phalinopsis-orchidee (Phalaenopsis) is een bloeiende plant uit de orchideeënfamilie. In de natuur komen deze spectaculaire bloemen voor in de Zuidoost-Aziatische staten en de Filippijnen, maar ook op het Australische continent. De meeste van deze planten zijn epifytisch en leven op bomen, maar sommige soorten passen zich ook aan het leven op rotsen aan. De ontdekking van phalaenopsis is van de Duitse reiziger en botanicus Georg Rumph. Hij ontmoette vertegenwoordigers van dit geslacht op de Indonesische Spice-eilanden.

De naam van de plant betekent “lijkt op een mot” – het was met tropische vlinders dat de directeur van de Botanische Tuin in Leiden, Karl Blum, de phalaenopsis-bloemen vergeleek en er een naam voor bedacht.

De grote populariteit van phalaenopsis in de sierteelt is niet alleen te danken aan de schoonheid van deze sierlijke orchideeën. Het verzorgen van de phalinopsis-orchidee, in vergelijking met andere vergelijkbare planten, is, hoewel het enige vaardigheden vereist, niet erg moeilijk.

Beschrijving van de phalaenopsis orchidee

Beschrijving van de phalaenopsis orchidee

De phalaenopsisstruik vormt een basale rozet, die bestaat uit twee rijen lange en sappige bladbladen. Bloemknoppen bevinden zich in hun oksels. Ze beginnen te ontwaken in dezelfde volgorde als waarin ze verschenen – de eerste bloemstengels worden gevormd uit de meest volwassen. Gewoonlijk verschijnt de scheut thuis uit slechts één zo’n knop tegelijk. Op de steel die eruit komt, bevinden zich trosvormige bloeiwijzen, bestaande uit grote bloemen, vergelijkbaar in vorm met vlinders. Hun kleur kan heel divers zijn, waaronder paars, wit, rood, roze, geel en zelfs groen of bruin. De bloembladen kunnen worden versierd met een patroon, terwijl de bloemlip vaak een contrasterende tint heeft en afsteekt tegen hun achtergrond.

Naast bloemknoppen heeft de steel ook knoppen, waaruit nieuwe, laterale steeltjes, evenals nakomelingen, kunnen worden gevormd. Zo’n orchidee vormt geen ondergrondse wortelstok – bollen. De rustperiode in phalaenopsis is bijna niet uitgesproken, de plant rust in de intervallen tussen het verschijnen van steeltjes. Phalaenopsis vormt meestal twee keer per jaar bloemstengels – in de herfst en de lente, maar met perfecte verzorging kun je een derde bloeigolf verwachten.

Deze orchidee, afkomstig uit de vochtige tropen, stelt voldoende eisen aan de groeiomstandigheden. Om ervoor te zorgen dat de phalaenopsisbloem zich net zo goed thuis voelt als in het bos, moet je een bepaald microklimaat creëren. Zoals alle orchideeën heeft het een speciale structuur, anders dan de meeste kamerplanten:

  • Voor een deel is een pot met substraat nodig voor de ondersteuning van Phalaenopsis: de grootste wortels bevinden zich op het grondoppervlak, net als bladeren en scheuten, ze fotosynthetiseren en hebben licht nodig. Zo’n struik wordt betrouwbaar aan de grond bevestigd met behulp van kleine dunne wortels en ontvangt daardoor voedingselementen van de grond.
  • Onder natuurlijke omstandigheden krijgen de luchtwortels van deze orchidee het nodige vocht uit de lucht en dankzij de neerslag. Dit is mogelijk door de speciale buitenlaag van dergelijke wortels, die in staat is om vocht uit de lucht op te nemen. De belangrijkste voedingsstof voor orchideeën is de oude boomschors en de resten van planten die erin vastzitten. In dit geval kunnen de luchtwortels van de bloem beginnen te vertakken op zoek naar nieuwe voedingspunten. Thuis moeten ze worden gecontroleerd, anders kunnen de phalaenopsiswortels in een nabijgelegen pot komen.

Trouwens, de phalinopsis-orchidee heeft verschillende variëteiten, maar de meest populaire zijn hybride phalaenopsis, Luddemana, roze en aangenaam. Ze bloeien allemaal, met de juiste zorg, lang uitbundig..

Orchideeënverzorging na aankoop &# 127800; Phalaenopsis OrchideeOrchideeënverzorging na aankoop �� Phalaenopsis Orchid

Korte regels voor het kweken van phalinopsis-orchideeën

De tabel toont korte regels voor het verzorgen van een phalinopsis-orchidee thuis.

Verlichtingsniveau Diffuus licht of halfschaduw heeft de voorkeur; het wordt niet aanbevolen om op de zuidelijke ramen te blijven.
Inhoud temperatuur De bloem voelt zich het prettigst in het interval tussen +15 en +25 graden. Tegelijkertijd is het bestand tegen hitte rond +40 en koelt het tot +12 graden.
Bewateringsmodus Wacht tot de grond droog is.
Lucht vochtigheid De luchtvochtigheid is geschikt laag (ongeveer 35%), mits er constant wordt geventileerd.
De grond De optimale grond is een mengsel dat schors bevat met middelgrote en fijne fracties, evenals veenmos.
Topdressing Wekelijks, met geschikte minerale formuleringen.
Overdracht Ongeveer 1 keer in 3 jaar, na het aankoeken van de grond.
Snoeien Periodiek snoeien van verdorde pijlen is vereist.
Bloeien Bloei is niet gebonden aan het seizoen, het kan een paar tot 6 maanden duren.
Slapende periode De rustperiode is bijna niet uitgesproken, de plant rust tot hij bloeit.
Reproductie Meestal – vegetatief.
Ongedierte Kan worden aangetast door wolluis, trips, schildluizen en slakken, spintmijten.
Ziekten Anthracnose, rot, spotting, roest of fusarium veroorzaakt door onjuiste zorg.

Thuis de phalaenopsis orchidee verzorgen

Thuis de phalaenopsis orchidee verzorgen

Om ervoor te zorgen dat de huis-phalaenopsis-orchidee zich goed voelt en regelmatig bloeit, moet u een optimaal water- en voedingsregime voor de bloem creëren en zorgen voor een geschikte temperatuur. De plant heeft ook bescherming tegen insecten en ziektepreventie nodig. Het klimaat van uw appartement speelt een belangrijke rol bij de verzorging van phalaenopsis..

Verlichting

Phalaenopsis geeft de voorkeur aan matig heldere en diffuse verlichting, dus de beste hoeken hiervoor zijn de ramen van het oosten en noordoosten, evenals het westen. Als een sterk verlicht zuidelijk raam de enige plek wordt voor een orchidee, plaats dan een bak met een bloem iets verder van het licht en hang een lichte tule aan het raam om schaduw te helpen.

De felle directe zonnestralen kunnen brandwonden op de bladeren en bloemen veroorzaken. Ze zullen eruitzien als vlekken. Bovendien leidt overmatige verlichting in de zomer tot het krimpen van de bladeren van de struik. Bovendien zal de plant na een zonnige zomer in de winter minder goed tegen korte daglichturen kunnen. Een gezonde plant die voldoende licht krijgt, moet een diepgroen blad hebben..

Om de orchideeënstruik gelijkmatig te vormen, moet deze periodiek in verschillende richtingen naar de zon worden gedraaid. Meestal wordt de pot ongeveer twee keer per maand gedraaid, maar tijdens de ontluikende periode mag je de plant niet storen. Bovendien tolereert de plant geen transfers van zijn gebruikelijke plaats, dus het is beter om hem niet onnodig te verplaatsen..

Temperatuur

Phalaenopsis groeit en bloeit het beste als de kamer +16 tot +25 graden houdt. Een korte hitte (tot +42 graden) of koelte (minimaal +12 graden) zal de plant niet schaden, maar je moet hem niet te vaak blootstellen aan dergelijke kritische temperaturen. Ondanks de noodzaak van ventilatie van de kamer, is koude tocht erg schadelijk voor de plant, dus installeer de pot niet in het pad van luchtstromen..

Water geven

Phalaenopsis Orchidee

Als er geen directe stralen op de struik vallen, kan deze een paar weken zonder water te geven. Phalaenopsis wordt meestal pas water gegeven nadat de grond in de pot volledig is uitgedroogd, maar toch is het niet de moeite waard om de grond te lang droog te houden. Als de bloem in een transparante container is geplant, moet deze worden bewaterd zodra het vocht van de wanden van de pot is verdwenen. De grond in een ondoorzichtige pot kan een beetje worden afgegraven om het vochtgehalte te beoordelen. Bleekheid van orchideeënwortels wordt ook beschouwd als een teken van een gebrek aan water. Na bevochtiging krijgen de zilvergrijze wortels een groene kleur en naarmate de grond opdroogt, worden ze geleidelijk weer bleek. Maar door een teveel aan vocht worden ze bruin.

Wanneer u phalaenopsis water geeft, moet u proberen zodat er geen waterdruppels op de bladeren vallen. Om dit te doen, moet u ofwel voorzichtig water rechtstreeks in de grond gieten, of alleen bodemwater gebruiken. Hiervoor wordt de bloempot ondergedompeld in een bredere bak gevuld met water. De grond begint vocht op te nemen dankzij de gaten in de bodem van de pot. Maar op dit moment mogen de wortels niet in direct contact komen met water..

Om zo’n orchidee water te geven, wordt het aanbevolen om gefilterd, gekookt of gedestilleerd water te gebruiken. Ongeveer een keer per maand kan de struik worden gewassen onder een douche of een kraan, maar veeg hem dan grondig en voorzichtig af. Door wateroverlast van de grond kunnen de bladeren van de phalaenopsis beginnen te vervagen en zullen de groeipunten waarschijnlijk beginnen te rotten. Soms kan de struik daarna zijtakken beginnen los te laten, maar zonder aanpassing eindigen dergelijke omstandigheden in de dood van de bloem.

Vochtigheidsniveau

De optimale luchtvochtigheid voor de groei van phalaenopsis is ongeveer 30-40%, mits er constant wordt geventileerd. Lagere waarden kunnen leiden tot vallende bloemen en verwelking van het gebladerte. Met vochtige kiezels kunt u de luchtvochtigheid iets verhogen..

Een te hoge luchtvochtigheid schaadt Phalaenopsis niet minder: ook de wortels en bladeren kunnen gaan rotten. Regelmatig sproeien wordt niet aanbevolen: het binnendringen van vocht in de sinussen van het blad leidt tot drainage naar de kern van de plant en het daaropvolgende verval. Bovendien kunnen waterdruppels op bladeren op een zonnige dag brandwonden veroorzaken..

Topdressing

Ze proberen phalaenopsis-bemesting te combineren met water geven, waarbij ze de voedingsstoffen in water verdunnen. Twee keer per maand worden volledige meststoffen toegediend, maar als de bloem wekelijks wordt gevoed, moet de dosis voedingsstoffen dienovereenkomstig worden verlaagd. Tijdens rustperiodes kun je de struik matig voeden met stikstof en tijdens bloeiperiodes kun je hem voeden met fosfor en kalium..

Overdracht

Phalaenopsis-transplantatie

Phalaenopsis moet worden verplaatst naar een vers substraat als deze langer dan 2-3 jaar in dezelfde container en grond heeft gestaan. Gedurende deze periode wordt de grond in de pot koekt en begint te verzuren, wordt ongeschikt om te groeien en moet worden vervangen. Daarnaast draagt ​​oude grond vaak bij aan het ontstaan ​​van ziekten. Een andere reden voor verplanten is overmatige wortelgroei. In dit geval beginnen ze krachtig te vertakken en ontkiemen ze in de gaten in de bodem van de pot. Maar phalaenopsis kan alleen worden getransplanteerd als het vervaagt..

Een gezonde plant die in een grofkorrelig substraat is gekweekt, kan voorzichtig worden verplaatst naar een andere pot, iets groter dan de oude. Grote deeltjes laten de aarde niet sterk afbrokkelen en laten veel luchtholtes achter, zo noodzakelijk voor de wortels van phalaenopsis. Hierdoor kunt u een dergelijke grond langer gebruiken dan normaal. Tegelijkertijd moet voor een volwaardige transplantatie in een nieuwe grond een substraat met dezelfde samenstelling en structuur als de oude worden gekozen..

Voordat u gaat verhuizen, moet u eerst de wortels van de phalaenopsis zorgvuldig onderzoeken en eventuele rotte, gedroogde of vergeelde wortels verwijderen. Alle secties worden behandeld met een antisepticum. Lege plaatsen zijn gevuld met een vers mengsel, dat schors moet bevatten, dat middelgrote en fijne fracties heeft, evenals veenmos. Je kunt in de winkel gekochte grond gebruiken om dergelijke planten te laten groeien, of het zelf maken.

Allereerst wordt een dikke laag drainage op de bodem van de container gelegd. Meestal wordt in deze hoedanigheid geëxpandeerde klei of gehakt polystyreen gebruikt. Daarna wordt er een laag bast (middelste fractie) bovenop gegoten en vervolgens een mengsel van kleinere bast met fijngehakt veenmos. Maar voor het planten moet de schors extra worden voorbereid. In droge vorm laat het gemakkelijk water door om dit te voorkomen, het wordt eerst grondig gewassen en vervolgens twee dagen in water gelaten om het te laten zwellen. Daarna wordt de bast opnieuw gewassen, gedroogd en pas daarna in een pot geplaatst..

Bij het planten mag de phalaenopsis-orchidee niet zwaar worden besprenkeld met aarde, dit wordt losjes gedaan om de luchtstroom naar het wortelstelsel te vergemakkelijken.

ORCHIDEE VERTALING ZEER GEMAKKELIJK // gedetailleerde video van phalaenopsis transplantatieORCHIDEE VERTALING ZEER GEMAKKELIJK // gedetailleerde video van phalaenopsis transplantatie

Snoeien

Na het voltooien van de bloei van de phalaenopsis, moet de steel enige tijd worden geobserveerd. Zodra de pijl een gele tint krijgt en verdort, wordt deze afgesneden, maar gezonde, sappige en groene pijlen hoeven niet te worden afgesneden. In dit geval blijft de kans bestaan ​​dat de phalaenopsis na 2 maanden verse bloemknoppen begint te leggen. Dan vormt zich er een zijscheut op, waarop ook knoppen verschijnen.

Als de oudere pijl erg sterk is uitgerekt, moet je hem inkorten en proberen hem ongeveer 1 cm boven de ontwaakte nier te snijden. Hoe hoger de eerste steel wordt gesneden, hoe minder weelderig de zijbloei zal worden. Maar onder de 3e knop is snoeien niet aan te raden: dit vergroot de pauze tussen de perioden van knopvorming.

Phalaenopsis bloeiperiode

Phalaenopsis bloeiperiode

Phalaenopsis kan in elke periode beginnen te bloeien, in principe hangt de timing af van de gezondheid van de struik en de omstandigheden waarin deze zich bevindt. De bloei kan van 2 maanden tot zes maanden duren. Meestal verschijnen er twee golven bloemen per jaar, maar soms kan een derde voorkomen. Elke bloempijl bloeit meestal van 3 stuks tot enkele tientallen knoppen. In diameter kunnen ze 15 cm bereiken, hoewel er ook soorten zijn met veel kleinere bloemen van 2 cm..

Het aantal bloemen op elke pijl kan afhangen van de mate van vertakking, maar ook van de gunstige groeiomstandigheden. De lengte van de pijl kan soms bijna 1 meter bedragen, in dit geval kunnen zich ongeveer honderd bloemen van een vrij groot formaat op de plant vormen. Elke bloem heeft een delicate geur. Het palet van mogelijke kleuren is zeer divers: de bloembladen kunnen een gele, witte, rode, paarse of roze hoofdkleur hebben met verschillende stippen of stippen op de achtergrond.

Gebrek aan bloei

Phalaenopsis bloeit meestal 3 maanden na de bloei weer. Als dit niet gebeurt en de struik gewoon blijft groeien, kunnen er verschillende redenen tegelijk zijn:

  • Gebrek aan licht. Wanneer de normale omstandigheden zijn hersteld, moet de plant bloemknoppen vormen..
  • Overtollige stikstofmeststoffen. In dit geval moet u wachten tot de phalaenopsis alle in de bodem opgehoopte stikstof assimileert en verwerkt. Tegelijkertijd kan de bloem worden gevoed met fosformeststoffen..
  • Plantenmoeheid. De orchidee heeft niet genoeg kracht om bloemstengels te vormen en heeft tijd nodig om te herstellen. Na verloop van tijd kun je proberen de bloei te stimuleren. Om dit te doen, wordt aanbevolen om de nachttemperatuur in de kamer te verlagen (het optimale verschil tussen dag en nacht moet ongeveer 7 graden zijn), en ook om het water geven te verminderen, terwijl tegelijkertijd medicijnen worden gebruikt om de vorming van knoppen te versnellen. Dergelijke omstandigheden zullen de struik helpen opnieuw te bloeien..

Verzorging na de bloei

✿Orchid Faded Wat te doen met de steel en verzorging✿✿Orchid Faded Wat te doen met de steel en verzorging✿

Meestal, nadat de bloei van de pijl is voltooid, begint deze phalaenopsis-scheut uit te drogen, waarna deze wordt verwijderd. Maar soms blijft de pijl gezond en groen. In dit geval zijn er drie actiemogelijkheden:

  1. Bewaar de steel.
  2. Snijd het voor vertakking.
  3. Verwijder de hele pijl, zodat er slechts een korte stomp overblijft.

De gesneden pijl kan in een glas water worden geplaatst. Daar zal zich na een tijdje een baby kunnen vormen. Een pijl die op zijn plaats blijft, zal uiteindelijk zijscheuten geven, waar ook knoppen zullen worden gevormd, maar deze bloei zal zwakker zijn in vergelijking met de hoofdbloemtakken.

Voortplantingsmethoden van de phalaenopsis-orchidee

Voortplantingsmethoden van de phalaenopsis-orchidee

Reproductie met de hulp van kinderen

Er zijn orchideeën die zich kunnen voortplanten door de wortelstok te delen, maar Phalaenopsis is daar niet een van. In de natuur plant het zich meestal voort door zaden en scheuten, maar de zaadmethode in binnenomstandigheden wordt zelden gebruikt: het is erg moeilijk.

De gemakkelijkste manier om zo’n orchidee te vermeerderen is vegetatief. Meestal worden hiervoor zijtakken gebruikt, groeiend vanaf de steel of vanaf de basis van de bladrozet. Tegelijkertijd kan het snoeien pas worden uitgevoerd nadat de phalaenopsis is vervaagd en daarna minimaal een maand of twee rust. Alleen die babyscheuten die ten minste twee bladbladen hebben gevormd en luchtwortels hebben gekregen van ongeveer 5 cm lang, worden onderworpen aan jigging. Maar je moet niet te lang wachten: te grote kinderen kunnen de ouderplant uitputten. De gescheiden baby moet minimaal een dag worden gedroogd en vervolgens worden geplant in een substraat dat is gevormd uit een fijnkorrelige schors. Boven de zaailing is een geïmproviseerde kas aangebracht, waar de temperatuur op ongeveer +23 +24 graden wordt gehouden.

Tegelijkertijd vormt phalaenopsis vrij zelden zijwaartse processen, meestal is de reden voor hun uiterlijk fouten in de plantenverzorging, wat leidt tot verval van het groeipunt. Als de bloem goed wordt verzorgd, is het mogelijk om de groei van de knoppen kunstmatig te stimuleren. Aan de basis van een vervaagde steel wordt hiervoor een slapende knop gezocht. Met behulp van een scherp instrument wordt een ondiepe incisie in de vorm van een halve cirkel gemaakt op de schors van de nier, waarbij wordt geprobeerd alleen de bovenste schaal aan te raken. Daarna wordt het afgesneden gebied van de schors verwijderd met een pincet. Van bovenaf kan de nier worden behandeld met een oplossing die wortelvorming stimuleert. Het wordt soms vervangen door vers geoogst berkensap..

Voor desinfectie kunt u de nier behandelen met cytokinepasta en deze vervolgens afdekken met een stuk mos. Na een paar maanden begint zich een rozet van verschillende bladeren te ontwikkelen uit de behandelde knop en iets later zal het zijn eigen wortels ontwikkelen. Om de ontwikkeling van de baby te versnellen, kun je een doorzichtige zak op de struik leggen. Het zal helpen om een ​​warme en vochtige omgeving te creëren waarin de baby zich sneller kan ontwikkelen. Nadat de wortels minstens 2 cm hebben bereikt, wordt de baby samen met het gedeelte van de moedertak afgesneden en in een pot geplant, waarbij de zaailing opnieuw wordt gesloten met een zak om meer vocht te creëren. Om de maternale phalaenopsis niet te schaden, mag u niet meer dan één nier tegelijk wakker maken..

Een gesneden groene stengel kan ook worden gebruikt om een ​​baby te produceren. Op dezelfde manier wordt een schaal van de nier verwijderd, waarna de pijl enkele centimeters wordt ondergedompeld in een zeer zwakke (0,005%) oplossing van minerale meststoffen. Daarna wordt de steel in een geïmproviseerde kas geplaatst en wordt het water in het vat regelmatig vervangen..

Een gesneden orchideestengel voedt een baby op! Reproductie van phalaenopsis.Een gesneden orchideestengel voedt een baby op! Reproductie van phalaenopsis.

Phalaenopsis-ziekten

Phalaenopsis-ziekten kunnen infectieus of niet-infectieus zijn, maar ze worden meestal veroorzaakt door onjuiste plantenverzorging. Een van de belangrijkste infectieziekten:

Fusarium

Vaak een schimmelziekte die dit type orchidee aantast. Het wortelsysteem van phalaenopsis lijdt er eerst aan en dan beginnen de symptomen van de ziekte op de plant zelf te verschijnen. De belangrijkste oorzaak van fusarium is een teveel aan vocht in de bodem. Zo’n ziekte kan niet worden genezen, je moet gewoon helemaal van de struik afkomen. Andere soortgelijke ziekten (andere soorten rot, roest, anthracnose of vlekvorming) kunnen worden behandeld door te sproeien met schimmeldodende middelen. Om een ​​kleine laesie te vernietigen, zijn meestal twee behandelingen nodig met een interval van 10 dagen..

netelroos

Een andere veel voorkomende orchideeënziekte. Zieke exemplaren zijn te herkennen aan vlekken op de bladbladen, hun grootte kan oplopen tot 3 cm.De belangrijkste oorzaak van een dergelijke ziekte wordt beschouwd als een te hoge luchtvochtigheid in combinatie met een koude atmosfeer in de kamer en slechte ventilatie. Nadat de bloem weer normaal is geworden, zou deze moeten herstellen..

Botrytis

Zwakke luchtbeweging en overmatig vocht kunnen een andere ziekte veroorzaken – botrytis. Bloemen zijn de eersten die in dit geval lijden. Er verschijnen donkerbruine vlekjes op de bloembladen, waarna de bloemen beginnen te vervagen. U kunt de ontwikkeling van de ziekte vertragen door de temperatuur in de kamer te verhogen. Bovendien moet u proberen de omstandigheden voor het houden van de struik aan te passen door de ventilatie te vergroten en deze te behandelen met een bacteriedodend medicijn..

Niet-overdraagbare ziekten zijn ook de gevolgen van onjuiste verzorging van de phalaenopsis-orchidee. Meestal worden ze veroorzaakt door ontijdig water geven, een verkeerd voedingsschema, teveel licht of het gebruik van pesticiden. Het gebladerte van de zieke phalaenopsis begint uit te drogen of wordt bedekt met stippen, en de wortels sterven af, bovendien kunnen andere plantenweefsels worden aangetast. Dus bladverlies kan worden veroorzaakt door directe stromen koude lucht, instabiliteit van de struik – door wortelproblemen en verwelking van gebladerte – door een onjuist bewateringsschema. Een kans om de struik te redden zal verschijnen wanneer de oorzaak van het probleem is geïdentificeerd, maar het zal niet gemakkelijk zijn om het zieke exemplaar achter te laten, in dit geval is het veel gemakkelijker om te proberen de ziekte te voorkomen dan te genezen.

Phalaenopsis Orchideeën Ziekten VragenPhalaenopsis Orchideeën Ziekten Vragen

De belangrijkste plagen van de phalaenopsis-orchidee

Soms kan phalaenopsis ten prooi vallen aan schadelijke insecten:

wolluis

Het verschijnen van een wolluis leidt tot vergeling en rondvliegen rond het gebladerte van de phalaenopsis. Je kunt van het ongedierte afkomen door de bladeren en twijgen van de struik te behandelen met een zeepoplossing.

Spintmijt

De reden voor het verschijnen van spintmijten is meestal een te lage luchtvochtigheid in de kamer. Tekenen van schade zijn een dun, licht spinnenweb dat het gebladerte bedekt. Kleine haarden kun je verwijderen door ze te behandelen met een zeepoplossing; het wordt ook gebruikt in de strijd tegen bladluizen of wormen. Een groot aantal mijten kan alleen worden verwijderd met een geschikt acaricide middel..

trips

Orchideebloemen en bladeren kunnen trips infecteren. Meestal worden er in dit geval kleine bruinachtige vlekken op gevormd. Alleen insectendodende middelen helpen de plant te redden, terwijl het wordt aanbevolen om van de hele variëteit zachtere en minder giftige te kiezen, bijvoorbeeld Fitoverm.

schilden

Het verschijnen van bruinachtige knobbeltjes op de bladbladen duidt op de aanwezigheid van schaalinsecten. Deze insecten voeden zich met het sap van de plant en zorgen ervoor dat het verwelkt. Om er vanaf te komen, kunt u een zeepoplossing proberen en heeft u minimaal twee behandelingen nodig met een week pauze..

naaktslakken

Als de orchidee in een landhuis groeit, kunnen slakken of slakken de plant aantasten. Door hun grote formaat verslinden ze snel het blad van de phalaenopsis. U kunt ongedierte bestrijden door ‘s nachts op te staan ​​en ze met de hand van de plant te verzamelen. Een andere manier om slakken op te sporen is door aas voor ze te regelen. Hiervoor worden gehakte groenten of fruit op het oppervlak van het substraat gelegd: wortelen, komkommers of appels. Om te voorkomen dat er schimmel op de grond ontstaat, moeten de stukken ‘s ochtends worden verwijderd..