Tolumnia orchidee

Onder de vertegenwoordigers van de orchideeënfamilie wordt een kleine generieke tak van Tolumnia onderscheiden. Eerder in botanische bronnen werd dit geslacht opgenomen in de Oncidium-groep. Tegenwoordig zijn ongeveer 30 bloeiende vaste planten verenigd door gemeenschappelijke tekens en namen. In de natuurlijke lijn is tolumnia zeldzaam. Wilde vormen zijn alleen te zien in het Caribisch gebied. Ervaren orchideeënkwekers zijn al lang betrokken bij de teelt van zowel oncidium als tolumnia thuis. Beide soorten worden door veel bloemenwinkels graag aangeboden..

Beschrijving van tolumnea-orchideeën

Ordiche-bloemvertegenwoordigers – oncidium en tolumnia – hebben hun eigen specifieke kenmerken. In tolumnia zijn er bijvoorbeeld geen uitgesproken pseudobollen, of ze zijn praktisch onzichtbaar op de stelen. Een verkort en dun proces komt om pseudobollen te vervangen. Bladeren ontwikkelen zich in paren op een wortelstok, een kruipende scheut die kenmerkend is voor de meeste sympoïdale planten. De platen staan ​​in nauw contact met elkaar en zijn gerangschikt in rozetten met een kleine diameter. Het blad is lancetvormig of ovaal met puntige uiteinden. De lengte van de bladplaten varieert van 5-20 cm en de breedte is ongeveer 5-15 cm.

Naast vlezig groen heeft de bloem lange spreidende steeltjes met verschillende bloeiwijzen. De hoogte van de steeltjes is 50-75 cm bij meerjarige variëteiten. Elke steel bevat 12-60 kleine knoppen met een diameter van 1,5 tot 3 cm.

Bloeiwijzen van het zygomorfe type zijn complex gerangschikt. In totaal zijn er 3 smalle kleine kelkblaadjes of kelkblaadjes met een wigvormige of omgekeerd eivormige omtrek en 2 golvende bloembladen met een ongelijke rand. Kelkbladen worden vaak verward met bloembladen. De drielobbige lip splitst zich in tweeën. De basis van de lip is smal; naarmate hij groeit, buigt hij in een volumineuze ronde waaier. De diameter van de bloem is kleiner dan de diameter van de lip. Soms verschillen de maten 2-3 keer in het voordeel van het 3e bloemblad (lippen). Verdikte lage processen zoals vleugels fungeren als een voortplantingsorgaan..

Verschil tussen soorten

Beschrijving van tolumnea-orchideeën

De kleur van de bloeiwijzen is gevarieerd. Er zijn monofone knoppen met een patroonpatroon op de bloembladen. Zo is er een variëteit met een roze kelk bedekt met kleine en grote bordeauxrode vlekken. De vlekken worden aangebracht in het midden van de bloem of zijn verspreid over het hele gebied van de kelkblaadjes. In dit geval gaat de kleur geleidelijk over van bordeauxrood naar rood. Een ander ding zijn de bloemen van guiana tolumnia (Tolumnia guianensis), die in een rijke gele kleur zijn geverfd. Er zijn ook kleine donkere vlekjes zichtbaar aan de onderkant van de knop..

Mooie tolumnia (Tolumnia pulchella) wordt gekenmerkt door een lichtroze bloei. De brede lip is bedekt met korte gele strepen die een rommelig patroon aan de buitenkant creëren.

hybriden

Hybride variëteiten van tolumnia worden gekenmerkt door een even bizarre kleur. De meest voorkomende soort is Tolumnia Jairak Rainbow. Het werd verkregen door de variëteiten Tolumnia Catherine Wilson en Tolumnia Tsiku Vanessa te kruisen. Deze hybride heeft een unieke meerkleurige kleuring. De kopjes zijn versierd met lichtpuntjes en strepen die in verschillende richtingen zijn verspreid. De bloeiwijzen van hybride variëteiten worden gedomineerd door witte, bordeauxrode, roze en gele tinten. De verzadiging van een bepaalde kleur is individueel voor elke naam.

Het ras genaamd Charming onderscheidt zich door zijn roodachtige kelkblaadjes. Op de bloembladen valt een dunne sneeuwwitte rand op. Framboostinten domineren langs de randen van de lip, witgeel met rode stippen in het midden. Dichter bij de basis versmelten de vlekjes tot een stevige rode vlek.

Tolumnia orchideeënverzorging thuis

Tolumnia orchideeënverzorging thuis

Als u rekening houdt met de basisvereisten voor tolumnia-verzorging voor de orchideeënfamilie als geheel, die betrekking hebben op de kweektemperatuur, het bewaterings- en voedingsregime, en deze zonder onderbreking observeert, kunnen problemen met de teelt worden vermeden.

Locatie en verlichting

Tolumnia-orchidee houdt van helder diffuus licht. Zelfs directe stralen gericht op bladeren en bloeiwijzen in de vroege ochtend of bij zonsondergang zijn niet schadelijk voor de plant. Overdag in de zonuren is het echter beter om een ​​bloempot met bloem in de schaduw te zetten om het verbranden van sappig groen te voorkomen. De orchidee staat op de vensterbanken bij het raam aan de west- of oostkant van het huis. Bij gebrek aan natuurlijk licht, en dit gebeurt tijdens de herfst-lenteperiode, wordt extra verlichting in de vorm van speciale fytolampen in de buurt van de pot geïnstalleerd. De lengte van de daglichturen voor een plant moet minimaal 10 uur per dag zijn en het verlichtingsniveau moet van 6.000 tot 8.000 lumen zijn.

Temperatuur

Tolumnia orchidee gedijt in een matig warm microklimaat. Nacht- en dagtemperatuurdalingen zijn alleen maar gunstig. Normale bloei en bladgroei wordt bereikt bij een dagtemperatuur van 18-22 ° C. ‘s Nachts mag de kamerthermometer niet onder de 14°C komen. Een belangrijke voorwaarde voor de bloei is het verschil in dagtemperaturen. Anders kunnen de eierstokken van bloemen zich niet vormen of zal de bloei schaars zijn..

Water geven

Tolumnia orchidee

U moet uw toevlucht nemen tot de volgende watergift nadat het substraat is opgedroogd. De container met de bloem wordt ondergedompeld in water om de bovenste laag grond niet te laten overstromen. Het wortelstelsel heeft ongeveer 20-30 minuten nodig totdat het verzadigd is met vocht. Nadat de pot uit een bak met water is gehaald, mag de overtollige vloeistof weglopen en wordt de container teruggeplaatst op de vensterbank.

Voor irrigatie wordt aanbevolen om het water te laten bezinken of te verwarmen tot een temperatuur van 30 ° C. Sommige bloemenkwekers dopen zowel een orchidee als een bloempot in water. Deze methode zorgt volgens hen voor de beste hydratatie. Spoelen van het gebladerte onder een warme douche versnelt de groei en vorming van het bloemstel.

In de late herfst en winter begint een rustperiode voor de tolumnia-orchidee. In de regel valt deze tijd samen met het seizoen van hitte en droogte in het thuisland van de cultuur. De bloem water geven wordt gehalveerd. Gevallen die op aarden blokken groeien, krijgen eens in de 2 weken water en het is voldoende om potvariëteiten eenmaal per maand te bevochtigen. Met het verschijnen van de eerste steeltjes, wordt water geven in dezelfde modus uitgevoerd..

Als de plant geen rustperiode heeft, zal de bloei zwak zijn of zelfs helemaal stoppen..

Op een nota! Orchideeënbloei duurt 2-3 maanden. Als het klaar is, snij dan de oude bloemstelen niet af. Meestal bloeien de pijlen na een tijdje weer als er verse jonge takken worden gevormd. Daarom worden alleen gedroogde vegetatieve delen verwijderd, die niet al weer hersteld kunnen worden..

Lucht vochtigheid

De bloem geeft de voorkeur aan een stabiele luchtvochtigheid. Optimale prestaties in kameromstandigheden is 45-70%. Om de luchtvochtigheid tijdens het stookseizoen te verhogen, zijn stoomgeneratoren en luchtbevochtigers in de kamer geïnstalleerd. Het blad wordt systematisch besproeid met zacht warm water uit een spuitfles. De procedure wordt uitsluitend ‘s ochtends uitgevoerd. Een andere manier om de luchtvochtigheid te verhogen is door een bak met water naast de bloempot te plaatsen of geëxpandeerde klei in de pallet te gieten..

De grond

Tolumnia wordt gekweekt in hangende plantenbakken of potten

Tolumnia wordt gekweekt in hangende potten of potten gevuld met een aarden mengsel met toevoeging van veenmos en gehakte pijnboomschors om de drainage-eigenschappen te vergroten. Natuurlijke ingrediënten worden genomen in een verhouding van 1:5. Zaaiblokken worden gemaakt van grove stukken schors. De wortels worden zorgvuldig in het blok gefixeerd, daarvoor hebben ze het oppervlak bedekt met een gematigde laag veenmos. Met deze manier van planten kunt u een gezonde en aantrekkelijke plant kweken die niet vatbaar is voor ziekten..

Topdressing

Als topdressing worden minerale complexe composities gebruikt, speciaal ontworpen voor orchideeëngewassen, die in bloemenstalletjes worden verkocht. De dosering voor het oplossen van het medicijn wordt door de fabrikanten op de verpakkingen aangegeven. Om de 5 gietbeurten moet bloembemesting worden toegepast..

Volwassen planten verplanten

Tolumnia wordt alleen in een nieuwe pot getransplanteerd als het wortelstelsel niet meer in de container past en de wortels aan het oppervlak uitsteken. De reden voor verplanten is ook de verzuring of het verval van het substraat, wanneer sporen van algen zichtbaar zijn in het grondmengsel.

Tolumnia. Orchideeënverzorging, orchideeëntransplantatie. Tolumnia orchidee.Tolumnia. Orchideeënverzorging, orchideeëntransplantatie. Tolumnia-orchidee.

Kweekmethoden voor tolumnia-orchideeën

Onder binnenomstandigheden wordt de tolumnia-orchidee vermeerderd door de wortelstok te delen. Om ervoor te zorgen dat het stuk met succes wortel schiet op een nieuwe plek en zelfstandig begint te groeien, blijven er ten minste 3 paar echte bladeren op zitten. Voor groothandel of in kassen wordt de cultuur gekweekt door middel van klonen of zaadzaaien.

Ziekten en plagen

Tolumnia-orchidee wordt zelden aangetast door ongedierte. Ziekten treden op als gevolg van overloop van het wortelstelsel in het koele seizoen. Wortelrot wordt als een gevaarlijke ziekte beschouwd en de verspreiding is moeilijk te stoppen..

iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org