Viooltjes - thuiszorg. Viooltjes kweken, verplanten en reproduceren. Beschrijving, soorten. Foto

Violet, of saintpaulia, is een geslacht van kruidachtige bloeiende kamerplanten van de familie Gesneriaceae. Haar thuisland zijn de Oost-Afrikaanse bergen van Tanzania, waar het altijd warm en vochtig is. Voor de moderne wereld werd de plant aan het einde van de 19e eeuw ontdekt door baron Walter von Saint-Paul. Kleine, constant bloeiende Saintpaulia’s wonnen snel de harten van bloemenliefhebbers. Deze kleine planten verbazen met de schoonheid van hun bloemen en kunnen elke kamer decoreren..

Het kweken van viooltjes in een appartement is vrij eenvoudig, zelfs een beginnende plantenliefhebber zal waarschijnlijk geen problemen ondervinden bij het verlaten. Veel tuinders houden hele collecties in hun huis, omdat er een enorme verscheidenheid aan soorten en variëteiten viooltjes is. De voorwaarden voor het houden van elke soort viooltjes zijn hetzelfde, wat het groeiproces en het maken van composities van verschillende soorten van deze prachtige bloemen enorm vergemakkelijkt.

Beschrijving van de plant

Violet, of Saintpaulia, is een geslacht van kruidachtige bloeiende kamerplanten van de familie Gesneriaceae

Violet, of saintpaulia, is een geslacht van kruidachtige bloeiende kamerplanten van de familie Gesneriaceae. Haar thuisland zijn de Oost-Afrikaanse bergen van Tanzania, waar het altijd warm en vochtig is. Voor de moderne wereld werd de plant aan het einde van de 19e eeuw ontdekt door baron Walter von Saint-Paul..

Het is een compacte plant met prachtige veelkleurige bloemen, met ovale donker- of lichtgroene bladeren, verzameld in een basale rozet. Bloemen zijn veelkleurig, glad, dubbel en golvend met een diameter van 2 tot 4 cm. Er zijn ook ampelachtige soorten, ze hebben een vertakte stengel en meerdere rozetten.

viooltjes! Hoe zorg je ervoor om te bloeien en te genieten?!viooltjes! Hoe zorg je ervoor dat ze bloeien en genieten!

Populaire soorten viooltjes

Tegenwoordig zijn er veel hybride variëteiten gefokt, die zijn onderverdeeld in groepen op basis van de vorm en kleur van de bloem:

 • klassiek;
 • stervormig;
 • fantasie;
 • omrande;
 • Saintpaulia – “chimaera”.

De meest voorkomende variëteiten van viooltjes hebben een rozetdiameter van 20 cm tot 40 cm, maar er zijn gigantische variëteiten tot 60 cm en miniatuurvariëteiten tot 6 cm in diameter..

Thuis voor viooltjes zorgen

Thuis voor viooltjes zorgen

De zorgregels voor alle soorten zachte en warmminnende viooltjes zijn hetzelfde. Dit vereenvoudigt de verzorging ervan aanzienlijk, maar ze moeten zonder uitzondering worden nageleefd..

Locatie en verlichting

De belangrijkste voorwaarde voor een lang leven en uitbundige bloei van viooltjes is veel licht. Als uw appartement zich op de lagere verdiepingen van het huis bevindt en er zijn geen dergelijke plaatsen, dan is het beter om af te zien van het idee om viooltjes te kweken. Omdat de groei en bloei van Saintpaulia’s afhankelijk is van de verlichting..

De zuidelijke ramen van het huis zijn goed verlicht, maar als de plant niet in de schaduw staat, krijgt hij brandwonden door de zonnestralen. De meest succesvolle plaats zijn de oost- en westramen. Nog beter als je ze in de keuken plaatst. Gunstige omstandigheden zullen deze mietjes aanspreken en u zult graag in hun aanwezigheid koken. In de winter is het beter om viooltjes uit de koude ramen op een nabijgelegen tafel te verwijderen, of ze op een kleine standaard te plaatsen zodat de wortels niet overkoelen.

Gebrek aan verlichting zal ertoe leiden dat de plant zich naar boven uitstrekt, naar het licht, de bladeren bleek en lusteloos worden en de harmonieuze ontwikkeling wordt verstoord. Voor viooltjes is het belangrijk dat de daglichturen maximaal 14 uur zijn. Op bewolkte en winterse dagen, om de viooltjes van het nodige licht te voorzien, is het noodzakelijk om extra lampen te installeren. Het licht moet zacht en diffuus zijn. Om te voorkomen dat de plant eenzijdig groeit, moet deze periodiek om zijn as worden gedraaid. Door deze eenvoudige manoeuvre kunnen de struiken compact en symmetrisch groeien..

Temperatuur

De optimale temperatuur voor viooltjes in de lente-zomerperiode is 18-24 graden. In de winter kan de temperatuur iets dalen tot 10-15 graden, maar niet lager, anders wordt de bloem te donker. Voor een normale groei en ontwikkeling van de plant zijn schommelingen van 2-3 graden tussen dag- en nachttemperaturen toegestaan. Maar scherpe temperatuursprongen mogen niet worden toegestaan..

Ook heeft het violet geen tocht, vanwege deze functie is het beter om de bloem in de zomer niet naar het balkon of de straat te brengen..

Lucht vochtigheid

Voor de succesvolle teelt van viooltjes moet men de vochtigheidsgraad in het appartement zeer serieus nemen.

Voor de succesvolle teelt van viooltjes moet men de vochtigheidsgraad in het appartement zeer serieus nemen. Thuis groeien viooltjes in omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid. Als de lucht in huis erg droog is, kunt u pallets met natte stenen of geëxpandeerde klei gebruiken. De pot zelf mag niet in water worden ondergedompeld. Een andere goede optie om de lucht te bevochtigen is om een ​​huishoudelijke luchtbevochtiger in de buurt van de planten te plaatsen..

Traditioneel bladbespuiten is niet geschikt. Druppels hopen zich op op de bladeren, het water verdampt niet en de plant kan aangetast worden door de schimmel.

De meest voorkomende oorzaak van violetsterfte is onjuist water geven. Ze houdt niet van uitdrogen of wateroverlast. In de warme periode is het optimaal om de plant twee keer per week water te geven en in de koude periode één keer..

Water geven

Viooltjes direct water geven met water uit de kraan is het niet waard. Het is beter dat ze langer dan een dag in de kamer staat, dan wordt het de gewenste temperatuur en zullen alle onzuiverheden naar de bodem zakken. De traditionele methode van wortelbewatering moet zeer zorgvuldig worden gebruikt. Water, dat de groeiknoppen raakt, zal de bloem vernietigen.

Het is beter om een ​​​​van de alternatieve bewateringsmethoden te kiezen:

 • door de pallet;
 • druppelirrigatie;
 • onderdompeling methode;
 • een lont gebruiken.

Viooltjes houden, net als alle planten, van zwemmen, maar na waterbehandelingen moeten ze goed worden gedroogd: laat het water weglopen en maak alle druppels nat.

Pot selectie

Voor elke plant is de maat van de pot belangrijk. Viooltjes zijn erg wispelturig in deze kwestie. Als de pot niet de juiste maat heeft, kan de bloem zich niet goed ontwikkelen..

De plant heeft een kleine wortel, dus teveel grond is niet nodig. Het viooltje moet drie keer groter zijn dan zijn pot.

Het is onmogelijk om een ​​\u200b\u200bsteel met scheuten “voor groei” in een grote pot te planten. Er zal geen bloei zijn totdat het wortelstelsel de hele container vlecht. Violet zal een groene massa krijgen en bloemen zullen heel lang moeten wachten..

De grond

Tegenwoordig kun je in de winkel gemakkelijk een speciaal substraat kopen voor het kweken van viooltjes.

Tegenwoordig kun je in de winkel gemakkelijk een speciaal substraat kopen voor het kweken van viooltjes. Maar je kunt de oude beproefde methode gebruiken: gewone tuingrond wordt gemengd met een kleine hoeveelheid zand en vervolgens gezeefd en op hoge temperatuur ontsmet. Warme verwerking is nodig om larven en schimmelsporen te verwijderen. Een derde van de pot wordt ingenomen door drainage, de rest is bedekt met aarde.

Topdressing en meststoffen

Het voeren van Saintpaulia’s is nodig in de lentemaanden, wanneer ze actief groeien en knoppen vormen. De rest van de tijd is het niet nodig om ze te voeren. Stikstofmeststoffen stimuleren de bladgroei, kalium-fosformeststoffen zorgen voor een weelderige bloei.

Overdracht

Het is het beste om de procedure voor het verplanten van viooltjes in de lente uit te voeren. De rest van de tijd is niet erg geschikt voor hervestiging. Hoge temperaturen in de zomer en lage temperaturen in de winter zullen de overleving van planten aanzienlijk beïnvloeden. In de herfst eindigt het groeiseizoen en zal het voor een bloem moeilijker zijn om wortel te schieten dan in de lente..

Redenen waarom u de grond en pot moet bijwerken:

 • Als hij een nieuwe plant koopt, heeft hij absoluut een quarantaine en transplantatie nodig;
 • Witte bloei op de grond, dit is een teken van een schimmelinfectie;
 • Uitputting van de grond, wanneer geen extra bemesting helpt, is de plant lusteloos, de bladeren beginnen geel te worden en sterven af;
 • Jonge gewortelde stekken verplanten.

In alle gevallen is een nieuw verpotsubstraat en een zorgvuldige verwerking van de pot vereist. Drainage kan worden vervangen, of, net als een pot, worden behandeld met kokend water.

Reproductie van viooltjes

Reproductie van viooltjes

Snijden is de gemakkelijkste en snelste manier om een ​​viooltje te vermeerderen. De stengel kan direct in de grond worden geplant, zonder te wachten tot de wortels verschijnen. In een klein glas met vochtige aarde of een mengsel voor Saintpaulia’s, wordt een snede met een verse snede begraven onder een hoek van 45 graden. Meerdere bladeren van hetzelfde type kunnen in één container worden geplant. Vervolgens worden de zaailingen in een kas geplaatst..

Om te zien hoe de beginselen van het wortelstelsel op het stekje worden gevormd, kun je het in water zetten. De plaat mag niet in het water drijven of de tankwand raken. Om dit te voorkomen, kan het met papier aan het oppervlak worden bevestigd..

Stekken met wortels worden heel voorzichtig in de grond getransplanteerd. Het is belangrijk om de jonge en delicate wortels niet te beschadigen. Het is ook onmogelijk om een ​​stengel met een blad te diep te verdiepen, dan zullen nieuwe bladeren heel lang moeten wachten.

Ziekten en plagen

De belangrijkste oorzaken van ziekte en sterfte van viooltjes zijn:

 • Onjuiste verzorging (te droge lucht, zonnebrand, kou, overtollig vocht);
 • Infecties en schimmelziekten (grijsrot, fusarium, echte meeldauw);
 • Insecten (bladluizen, teken, trips, nemodes).

Waarom viooltjes niet bloeien. Ziekten van viooltjes. website "Tuinwereld"Waarom viooltjes niet bloeien. Ziekten van viooltjes. website

Verzorgingsfouten zijn makkelijker te verhelpen dan schimmels en infecties. Ze vereisen het gebruik van chemicaliën (fast, foundationol) en profylactische behandeling met fytosporine. Insectenbestrijding wordt uitgevoerd met behulp van Mospilan, Regent, Fitoverm. Bij elk geval, als u de depressieve toestand van de plant opmerkt, moet u deze apart behandelen.