Tüskés ezüst lucfenyő

Ez az Észak -Amerikában őshonos tűlevelű fa neve. A lucfenyő, mint a legtöbb tűlevelű, jól alkalmazkodik az árnyékban való élethez, és a szárazság nem jelent akadályt számára. A vályogos és homokos agyagos talajokon nő, maximális magassága eléri a 40 métert (művelt – 25), majdnem 100 évig él. Ezt a fát dugványokkal és magvakkal ültetheti..

A lucfenyő nemzetség sok képviselőből áll, de az ezüstös halszálka a legvékonyabb és a legszebb az összes közül. Ezenkívül szerény, tökéletesen tolerálja a súlyos fagyokat és a légszennyezést, és ellenáll a hószállingóknak. Ezekkel a tulajdonságokkal messze felülmúlja minden “rokonát”. A vadonban a karácsonyfák egyedül és kis csoportokban élnek. Leggyakrabban a folyók mentén és Észak -Amerika északi hegyoldalán találhatók (a nyugati régiókban). Néha hegyek az élőhelyük (magasság – 2-3 ezer m tengerszint feletti magasságban). Az örökzöld fa szúrós ezüst lucfenyőt az egyik legértékesebb fajnak tartják, ugyanolyan szép az év bármely szakában..

A tüskés ezüst lucfenyő leírása

Az ezüstös lucfenyő szimmetrikus, piramis alakú (kúp alakú) karcsú koronával rendelkezik, 6-8 méter átmérővel. A lapos ágak (mancsok) szorosan, vízszintes szinteken helyezkednek el, szokásos állapotuk alacsony (a fa idősebb, annál alacsonyabb). Korona színe – szürke -kék. A legszebbek és legnépszerűbbek azok a fajták, amelyekben a legmagasabb az “ezüst” tartalom a tű színében. Minden bizonnyal kékebb árnyalat a művelt fákon (az állandó szelekciónak köszönhetően). Érdekes, hogy amikor a hajtások leállnak, a szürke-kék árnyalat intenzitása csökken, a tűk a szokásos zöld színt kapják..

Hogyan kell megfelelően ültetni és ápolni egy tüskés ezüst lucfenyőt

A fiatal tűk árnyéka halványzöld, világos fehér virággal. A 3 centiméteres, éles tű alakú tűk 4 szélénél vannak. Az ezüstös halszálka törzse barna-szürke kéreggel egyenes oszlopra hasonlít, átmérője körülbelül 1 méter. Időnként van egy 2 vagy 3 szárú fa. Minél idősebb a fa, annál vastagabb a kérge (kb. 3 cm). Az öreg fa abban is különbözik, hogy a kérge nagyjából pelyhes. Ami a lucfenyő hajtásait illeti, rövidek, mezítelenek, erősek, színük narancsbarna, az életkorral szürkésbarna színűvé válnak. A korona legtetején elhelyezkedő függő kúpok alakja hengeres. Eleinte zöldek, de éréskor gesztenyebarna színt kapnak, ragyogással. A széleken a kúpok szaggatott pikkelyekkel vannak benőtt. A lucfenyő évente 12–15 cm -re nő.

Ezüst lucfenyő ültetése és gondozása

A lucfenyő kissé árnyékos területen nő a legjobban. Egy olyan fa számára, amely nem túl szeszélyes a talajhoz, kellemesebb lesz a termékeny talaj, amelyben a mélyebb és erősebb gyökerek kialakulása logikus. Figyelem! A növény átültetésekor ne szárítsa túl a gyökérzetet, tömörítse és tapossa el a talajt! A lucfenyő fél a közeli talajvíztől, ezért ha van ilyen, nem nélkülözheti a “puha” vízelvezetést (zúzott kő és geotextília a talajban). A gyökér nyakának a talaj szintjén kell lennie. A talaj számára a leginkább elfogadható savasság az 5-4,5.

Ezüst lucfenyő ültetése és gondozása

Mint már említettük, ezüst halszálkát vetnek magvakkal és dugványokkal. Az ültetési lyuknak gyepet (2 rész), tőzeget (1 rész) és homokot (1 rész) kell tartalmaznia. Jó lenne nitroammofoszkát (100 gramm) hozzáadni a talajhoz. Ha a nyár forró és száraz, a fiatal fákat hetente egyszer öntözik – egy vödör vizet minden növény számára. Az ezüst lucfenyő, ellentétben a közönséges lucfenyővel, jobban tűri a szárazságot. A palánták alatti talajt sekélyen meglazítják-5-7 cm elég; talajtakaráskor 5-6 cm tőzegréteg kerül felhordásra, amelyet ezután összekevernek a talajjal, de nem távolítják el.

Csak a száraz, törött és beteg ágakat vágják le. A sövényekhez használt fák radikális metszést igényelnek. Szívós felnőtteket ettek, de a fiatal állatok tűit meg kell védeni a késő őszi és a kora tavaszi fagyoktól. Az első 2 télre történő ültetés után a fák alatti talajt fűrészporral (6-8 cm-es réteg) vagy tőzeggel mulcsolják, a felnőtt fáknak erre nincs szükségük.

Ezüst lucfenyőfajták

Ha a birtok vagy a magánháztartás területe kicsi, akkor nem a vad fáknak lesz jó, hanem a fajtájú karácsonyfáknak, színekben, magasságban és tű alakban változatosak. A kék-szürke és ezüstszürke fajták nagyon népszerűek a kertészek körében..

A leghíresebb – szúrós kék lucfenyő. Magas (kb. 10 m), gyönyörű kúpos koronával. Ennek a fának a tűi kemények, színük kék-zöld vagy ezüst. A felnőtt korban a tűk kékebb árnyalatot kapnak. A kék lucfenyőt egyetlen példányban ültetik, nem válogatós a talajban és a nedvességben. Nagyon gyakran ő viselkedik újévi szimbólumként..

Ezüst lucfenyőfajták

Koster – ezüstkék tűvel rendelkező lucfenyő gyakori fajtája. A korona kúpos, a fa magassága körülbelül 7 méter.

A fajta legkönnyebb tűi Hoopsii. Egyedülálló tulajdonsága: ahhoz, hogy gyönyörű formájú koronát kapjon, az első években egy fiatal fát kell megkötni.

A gömb alakú 2 méteres karácsonyfák nagyon szépek. Vannak törpe és talajtakaró formái ezüst lucfenyő. A törpe lucfenyő kék tűvel rendelkező fa. Legfeljebb egy méter magas, sűrű koronával. Van egy kék párna alakú lucfenyő. Magassága mindössze 50 cm, szélessége 70 cm. Az ilyen lucfenyők jól néznek ki egyedül és különböző tájképeken (sziklakertekben, alpesi dombokon stb.)

Hol nő az ezüstös lucfenyő?

Ezüstös szépség Észak -Amerikából. Ez a fa Colorado és Utah (USA) államok szimbóluma. Jól tűri a metszést, sűrűbbé teszi a koronát. Ezért a halszálka gyakran sövényként működik. Gyönyörű tájak létrehozásához dekoratív formáinak használata alkalmas. A tájtervezők különösen kedvelik a szürke-szürke formát, amely ezüstként (kék) ismerős számunkra. A természetes tartományban lévő kezdeti régió meghatározott populációjából tenyésztették. Ott együtt él kékes-zöld és ezüstzöld formákkal. Ezt a típust széles körben használják az ipari vállalkozások területének parkosítására..

Hol nő az ezüstfenyő?

30-40 éves korában az ezüstfenyő a legmagasabb virágzás idejére lép. Ebben a korban a legintenzívebb a színe. A halszálka nemcsak szép, hanem nagyon hasznos fa is. A szúrós szépség például a kozmetikusokat szolgálja: gyakran használják a hidrolat anyagot, amely a desztilláló készülékből történő dekantálás után összegyűjtött víztartalmú rész. Ez az erős antiszeptikus és sebgyógyító szer bármilyen típusú bőr ápolására ajánlott (kombinált és zsíros bőrre is).