Eper javítása - kertje ültetése és gondozása

Minden lelkes kertész tudja, mi a javító eper. A javított szamóca kedvelt kis eper, amely majdnem egy évig nő – június elejétől november végéig, amikor az első fagyok jönnek. Még egy kezdő kertész is termeszthet ilyen bogyókat a kertjében. De érdemes megjegyezni, hogy a javító eper gondozása és ültetése szoros ellenőrzést igényel. Ez a fajta eper néhány tulajdonsággal rendelkezik, amelyeket tudnia kell, mielőtt elülteti ezt a csodálatos bogyót a kertjében..

A javítható eper tulajdonságai és előnyei

Az ilyen típusú eper egyik fő előnye az állandó virágzás, ezért a hosszú távú termés és a magas eperhozam.

A javító eper hosszú termése sok híres tenyésztő érdeme. A kertészek teljesíthették álmukat – szamócát termeszteni a meleg szezonban egész kertjükben.

A legjobb, ha helyreállító epret ültetünk arra a helyre, ahol korábban virágok, például tulipánok, krókuszok és jácintok nőttek, valamint zöldségek káposzta, uborka és különféle saláták formájában..

Hogyan ültessünk javító epret

Hogyan ültessünk javító epret

A javítható epret kora tavasztól őszig ültetheti. Érdemes megjegyezni, hogy ha kora tavasszal ültetsz javító epret, akkor a termés mennyisége sokkal magasabb és jobb lesz, mint amikor száraz vagy hideg évszakban ültetsz epret..

Nyáron is ültethet epret, de akkor csak jövőre lesz jó termése. Ezenkívül a nyáron az eper ültetésekor nagy figyelmet kell fordítania rájuk, folyamatosan gyomlálnia és trágyáznia kell a bokrokat. Nyáron fontos a javító eper folyamatos öntözése..

De amikor ősszel javító epret ültet, minimális időbefektetést és figyelmet igényel..

Ültetési módszerek

A javító eper ültetésének legnépszerűbb és leghatékonyabb technológiái a következők:

 1. Az eper évelő vagy éves termésének ültetése.
 2. Remontáló eper ültetése keskeny vagy széles mederbe.
 3. Rácsos kilátás az eper ültetésére.
 4. Remontáló eper ültetése bokor formájában. Az ilyen típusú leszállás lehet egy-, kétsoros vagy háromvonalas.

Jelenleg a tapasztalt kertészek a javító eper bokros kétsoros módszerrel történő ültetését tekintik a legnépszerűbb módszernek a javító eper ültetésére. Az ágynak egy és másfél méter között kell lennie, az ágyak között kis utaknak kell lenniük.

Ezzel a javító eper ültetési módszerrel megvédi a jövőbeni termését a gombás betegségektől, és megvédheti magát a palánták megvastagodásától. Ezzel az ültetési módszerrel több különböző növényt ültethet Uchatsk egy helyére anélkül, hogy bármelyiket károsítaná..

Például fokhagymát ültethet a javító eper mellé, ez megvédi a gyűlölt csigák megjelenését az eperről.. Fontos! Ne felejtse el, hogy tilos paradicsomot ültetni az eper mellé..

Érdemes egy keskeny ágyra ültetni a javító epret, amelynek szélessége 90-100 tíz centiméter legyen. A legjobb az egészben, hogy a javító eper keskeny ágyásokban nő, amelyek optimális szélessége 90-110 cm legyen. Az eper bokrok közötti távolságnak körülbelül 40-50 centiméternek kell lennie.

Ültetési folyamat

A javítható eper ültetésekor rendkívül óvatosnak kell lennie. Az eper későbbi gondozásának egyszerűsítése és a gazdag termés kedvező feltételeinek megteremtése érdekében figyelembe kell vennie a javító eper csúcsrügyének helyes mélyítését a talajban. A rügy mély helyzete lelassítja a bokor növekedését. A rügyek felületes elhelyezkedésével a növény gyökerei gyorsan megfagynak, és az eső után túltelítődnek a nedvességgel, ami szintén hátrányosan befolyásolhatja a javuló eper növekedését és érését. A javító eper ültetése előtt feltétlenül meg kell trágyázni és meglazítani a talajt. Ezt követően kis lyukakat kell ásni a bokrokhoz, amelyek mélységének 25 centiméternek kell lennie. A lyukakat speciális etetéssel is meg kell trágyázni..

A szerves trágyák a legalkalmasabbak erre: egy vödör fekete talaj, két pohár fahamu és egy vödör komposzt, két liter vermikompost hozzáadásával.

A párolgás elkerülése érdekében a nyári és a száraz időszakban a javító eper ültetésekor el kell távolítani az összes alsó levelet és a felesleges hajtásokat a bokrokból – csak teljesen nyitott leveleket hagyjon. Ennek köszönhetően a palánták sokkal gyorsabban gyökereznek, és bőséges, egészséges termést hoznak..

Hogyan kell ápolni az epret az ültetés után

Hogyan kell ápolni az epret az ültetés után

Ez a fajta eper nem igényel sok erőfeszítést és időt. Ez egy meglehetősen könnyen termeszthető növény. De ne felejtsük el, hogy a javító eper, mint más növények, megfelelő gondozást igényel az ültetés után. Az ültetés után a legfontosabb az első gondozás, amely minden növény számára annyira szükséges. A fő tevékenységek közé tartozik a javított eper ültetett palántáinak öntözése, hogy biztosítsák a palánták gyökereinek jó tapadását a talajhoz. És a talajkőzetek mulcsozását is – a fák vagy tűk rothadt leveleit és a kis fűrészport használják. Ne használjon durva rudakat és szalmát, ezek zavarhatják a fiatal bokrok növekedését..

További gondozási szabályok

A javító eper megfelelő gondozásával ez a kultúra kellemes eredményt ad: a növény más növényekkel együtt jól meggyökerezik a kertben, és nagy termést hoz. Ehhez be kell tartania a javító eper alapvető gondozásának szabályait, e kultúra jellemzőinek megfelelően..

A javítható eper alapvető gondozása a következőket tartalmazza:

 • A növény rendszeres öntözése és etetése.
 • A kártevők és a fertőzött bokrok időben történő felismerése és eltávolítása.
 • Talajtakarás.
 • A kártevők megsemmisítése.
 • Időben történő gyomlálás és a talaj trágyázása.
 • Külön ülő nagy bokrok ültetése a túlzott talajsűrűség elkerülése érdekében.

Felső öltözködés és műtrágya

Elég könnyű javítani a javító epret a kertjében: magvakkal szaporodik, és a kertészeknek kitűnő terméssel kedveskedik már az ültetés első évében. A javítandó eper jó termésének elérése érdekében a kertészeknek két egyszerű szabályt kell követniük: időben öntözni és műtrágyázni a javított epret..

Március elejétől megkezdheti a javító eper megtermékenyítését. Az epret műtrágyákkal kell etetni nitrogén hozzáadásával, közvetlenül a hó felszínére vihetők. A második etetési mód a javító eper mulcsozása ásványi és szerves trágyákkal. Ez a fajta etetés április közepén történik. A harmadik etetés általában szeptemberben történik..

Nagyon óvatosan trágyázza meg ezt a növényt, anélkül, hogy károsítaná az eper bokrok gyökereit és leveleit. A komposztot kiegészítő műtrágyaként használják.

Öntözés és talajtakarás

Nyáron, száraz és meleg napokon a talaj gyorsan kiszárad, ami negatívan befolyásolja a későbbi betakarítás minőségét. Nedvesség hiányában a talaj gyorsan kiürül, ami a növény virágzásának és termésének csökkenéséhez vezet. Ezért a nyári szezonban az epret a lehető leggyakrabban kell öntözni. A bokrok aktív növekedése során fontos az eper öntözése. Ha nyáron nem esik eső és magas a hőmérséklet, akkor minden nap szükséges a javító eper öntözése..

Folyamatos talajtakarással csökkenthető a javító eper öntözése. A mulcsozás biztosítja a nedvesség felhalmozódását a talajban és a növény gyökereinek rendszeres hozzáférését a friss, hűvös levegőhöz.

Remontáló eper előkészítése telelésre

Remontáló eper előkészítése telelésre

Az őszi javító eper gondozása és ennek a kultúrának a télre történő előkészítése nagyon fontos folyamat..

A javító eper kötelező gondozásának fő összetevői az őszi időszakban:

 • Az öntözés és a higiéniai eljárások fokozatos csökkentése a bokrok kezelésére (a beteg vagy sérült levelek metszése, valamint a bajusz levágása). A javítandó eper termése és minősége a következő évben ezeken a lépéseken múlik..
 • Télen a javító eper leveleinek egy része elhal és leesik. Gyakran mindenféle kártevő és kórokozó megtalálható a lehullott levelekben. Ezért a tavasz kezdetével el kell távolítani az összes elhalt lombozatot az ágyakról. Meg kell jegyezni, hogy ezt csak a fagy vége után kell elvégezni, amikor a hó nő..

Betegségek és kártevők

A maradék eper meglehetősen érzékeny a különböző kártevőkre és betegségekre. Íme néhány betegség, amely ebben a kultúrában megfigyelhető:

 • Lisztharmat.
 • Szürke rothadás.
 • Szár fonálférge.
 • Fokozott levélfolt.
 • Késői szindróma.

Mindezen kártevők és betegségek ellen sok hatékony gyógyszert vásárolhat a boltban. A bokrok kezelésével és kezelésével kapcsolatos minden munkát az előkészületekre vonatkozó utasítások alapos tanulmányozása után kell elvégezni. A feldolgozási lépések után még néhány napig nem eheti a javító eper bogyóit..

Így a javítható eper könnyen ültethető és gondozható, és megfelelő végrehajtásával ez a növény nagy, kiváló minőségű termést hoz egész évben..

Eper javítása – ültetés és gondozás (videó)

Kert. 159. rész. Eper javítása.Kert. 159. sorozat. Eper javítása.