Hegyes tiszafa. Tiszafafajta

Ez a fa Kínából, Japánból és más távol -keleti országokból származik. Nagyon jól tolerálja az árnyékot, szereti a mész, lúg és sav jelenlétét a talajban. Öntözésre csak a fiatal fákra van szükség gyors növekedésük során, míg a kifejlett növények szárazságtűrésükről híresek. A tiszafa ritkán nő 20 méter fölé, de hosszúmájú: átlagéletkora majdnem ezer év. Az ültetés módja magvak és dugványok (lehetséges nagyon kicsi és már kissé fás is).

A hegyes tiszafa egy tűlevelű örökzöld fa, amely a tiszafafélék családjába tartozik. A vadonban kevés nagy példány van: legfeljebb 6 méter magasra nőnek. Érdemes elmondani, hogy ez a tiszafa szerepel a Primorsky Krai Vörös Könyvében és a Szahalini Régió Vörös Könyvében..

Kevés nagy példány van a vadonban: legfeljebb 6 méter magasra nőnek

Bokrot is találhat (kúszó) – ezt a típust ritkán látni a hegyes tiszafafélében. Koronája ovális alakú, az ág vízszintes (a földfelszínhez képest), az 1 méteres törzs kérege vörösesbarna színű. A fának lapos, sarló alakú tűje van, tetején kis tövis. A tűk maguk zöldek (sötét színűek) felül, alul kissé világosabbak, 2,5 milliméter hosszúak és körülbelül 3 milliméter szélesek. A természet erős gyökérrendszert adott a hegyes tiszafának. Sekély, a gyökérzet nem élesen fejeződik ki, azonban a fa rendelkezik a szükséges szélállósággal. A gyökereken utódok keletkeznek, hamarosan megjelenik a mikorrhiza.

Hegyes tiszafa - tűlevelű örökzöld fa, a tiszafafélék családjába tartozik

Mint minden gymnosperm növény, a hegyes tiszafa nőstény és hím sporofillokat tartalmaz. A hímek (mikrosporofillok) golyó alakúak. Élőhelyük a tavalyi hajtások csúcsa, ahol a leveles szinuszokban elrejtett, különös tüskék formájában vannak. A nőstény sporofillok (megasporofillok) egyetlen petesejtek, és “élnek” a hajtások legtetején.

A tiszafa magjai lapos (ovális-elliptikus) alakúak, barna színűek, 4-6 mm hosszúak és 4,5-4 mm szélesek. Érésük hónapja szeptember. Igaz, szilárd termésre legfeljebb 5-7 évente lehet számítani. A hegyes tiszafa (tökéletesen csiszolható) fa nagyra értékelik: gyönyörű bútorok és különféle asztalos termékek készülnek belőle. De ez a tiszafafaj szerepel a Vörös Könyvben, ezért ritkán dolgoznak vele..

A hegyes tiszafa fa (kiválóan alkalmas polírozásra) nagyon értékes

Mivel a fa nagyon szép, istenáldozat lesz a különféle ültetéseknek a tájak tervezésekor – egyénileg és csoportosan is. A tiszafa fokozottan bírja az árnyékot, így a kertek és a parkok árnyékos területei „otthonává” válhatnak. Ezenkívül e fa koronája gyönyörű formájú.

Enyhén édes ízű ehető magvavirág (húsos, élénkpiros) előfordul, tévesen bogyónak nevezik

Figyelem! A tüskés tiszafa mérgező tűvel rendelkezik! Enyhén édes ízű, ehető magvavirágot (húsos, élénkpiros) néha tévedésből bogyónak neveznek. De a magok tartalmaznak mérgező anyagokat.

Hegyes tiszafa Taxus cuspidata “Nana” (“Nana” fajta)

Ez a cserje neve. Örökzöld, a korona alakja szabálytalan, a tűk sűrűek, sötétzöldek. Tökéletesen dolgozza fel az úgynevezett topiary nyírás, amikor a cserjék és fák kerti metszővel speciálisan kiválasztott formát kapnak. Különösen alkalmas a golyók, piramisok és kúpok formájához..

Hegyes tiszafa Taxus cuspidata

A “Nana” egy lassan növekvő (sőt nagyon) fajta, ezért jobb sziklakertbe, sziklás dombra ültetni, vagy szegélyként használni. A “Nana” maximális magassága csak 1,5 méter, egy évig legfeljebb 5 cm -re nő. Gyönyörűen néz ki a tereprendezésre szánt tetőkön, teraszokon. Sövény formájában is nagyszerű. Konténerekben termeszthető és lombhullató fákkal kombinálva tájképet teremt. Ezenkívül ez a fa ellenáll a szélnek és a fagynak, és igénytelen a talajra..