13 módszer a fűrészpor használatára kertjében

A fűrészpor olyan fahulladék, amelyet egy jó tulajdonos mindig használni fog. Valaki nem veszi komolyan ezt az anyagot, de valaki a legértékesebb anyagnak tartja az országban és a kertben.

A kertészek számos hasznos tulajdonságot és tulajdonságot találtak a fűrészporban. Ez az anyag kiváló talajlazító szer. Lélegzővé teszi a talajt, és megakadályozza a kéreg kialakulását a föld felszínén. A fűrészport tartalmazó talajkeverék jól felszívja és megtartja a nedvességet. A fűrészpor természetes szerves öntet..

Ez a fahulladék nemcsak a talaj védelmére és megtermékenyítésére használható, hanem fertőtlenítheti, szigetelheti és díszítheti webhelyét és otthonát..

Hogyan kerülhetők el a problémák a fűrészpor használatakor az országban

Annak érdekében, hogy a fűrészpor használatakor a nyári lakosoknak ne legyenek további problémáik, figyelembe kell venni ennek az anyagnak néhány jellemzőjét. Például a talajban lévő fűrészpor lebomlása során a nitrogéntartalom csökken, és az ágyásokban lévő friss fűrészpor hozzájárul a talaj savasságának növekedéséhez..

Használhat friss fűrészport, de csak azoknak a növényeknek a termesztésére, amelyek savas talajon boldogulhatnak. A listájuk nagyon nagy: gyümölcs- és bogyós növények (áfonya, birsalma, borbolya, viburnum, lonc, áfonya, somfa), tűlevelűek, gyógynövények és fűszerek (sóska, spenót, rozmaring), zöldségek (uborka, paradicsom, retek, retek, burgonya) , sárgarépa).

A friss fűrészpor kiküszöbölhető abból a képességből, hogy a talajt oxidálja a savat semlegesítő lúgos anyagokkal. Ezeket az anyagokat fűrészporral kell összekeverni, és csak ezután kell hozzáadni az ágyakhoz. Javasolt mind szerves adalékanyagok (tojáshéj, fahamu, krétapor, dolomitliszt), mind pedig különféle ásványi műtrágyák használata, amelyek foszfort, káliumot, kalciumot, salétromot stb..

Annak érdekében, hogy a fűrészpor ne szívja fel a nitrogént a talajból, keverje össze őket nitrogéntartalmú műtrágyával. Kétszáz gramm vízben oldott karbamidot kell hozzáadni egy vödör friss fűrészporhoz. A fahulladék jól telített a szükséges mennyiségű nitrogénnel. Ásványi műtrágyák helyett szerves összetevőket adhat hozzá: gyógynövény -infúziókat (például csalán alapú), frissen nyírt füvet, madárürüléket vagy trágyát.

A gyakorlatban a rothadt fűrészport az alábbiak szerint nyerik. Szükséged lesz egy nagy darab vastag műanyag csomagolásra, amelyre fel kell öntened az elkészített friss fűrészport. Az elkészített folyadékot (200 gramm karbamidból és 10 liter vízből) alaposan meg kell öntözni minden fahulladékkal. Öntsön ugyanannyi oldatot egy vödör fűrészporba. A nedves, nedvességgel telített fűrészport nagyméretű, sötét anyagból készült szemeteszsákokba kell hajtogatni, szorosan össze kell kötni, és ebben a formában 15-20 napig kell sütni..

A fűrészpor felhasználásának módjai az országban

A fűrészpor felhasználásának módjai az országban

1. Fűrészpor mulcsrétegként

A talajtakarást csak rothadt fűrészporral végezzük. A talajtakaró réteg vastagsága körülbelül öt centiméter. Leggyakrabban ezt a fajta talajtakarót bogyós növényekhez (málna, eper és eper), valamint fokhagymához használják. Célszerű a fűrészporréteget május -júniusban felvinni, hogy szeptember végére a fűrészpornak legyen ideje rothadni. A későbbi talajtakarás hátrányosan befolyásolja a növények téli időszakra való felkészülését, mivel megakadályozza a felesleges nedvesség elpárolgását a talajból..

2. Fűrészpor komposztban

A komposzt friss fűrészporral kétféleképpen készíthető el.

Az első módszer klasszikus. A komposzt növényi és élelmiszer -hulladékot, tehéntrágyát és madárürüléket, valamint fűrészport tartalmaz. Széntartalmukkal hozzájárulnak a kiváló szerves trágya rövid idő alatt történő elkészítéséhez..

A második módszer időigényesebb. A műtrágya elkészítéséhez gödörre lesz szüksége (körülbelül egy méter mély), amelyet nyolcvan százalékkal kell fűrészporral feltölteni. Fentről a fahulladékot mésszel és fahamuval kell bevonni. A bomlási folyamat két évig folytatódik..

3. Fűrészpor mint hordozó

A növényi magvak csírázásához kis tartályt és friss fűrészport kell venni. Vékony rétegben a tartály aljára öntik, a tetejére magokat terítenek, majd ismét egy kis fűrészporréteget. Vastag fóliával borítva a magokkal ellátott dobozt meleg elsötétített helyiségbe helyezzük, amíg az első hajtások megjelennek. A palánták további fejlesztését jól megvilágított helyen kell elvégezni. A felső fűrészporréteget vékony földréteggel megszórjuk. A fiatal növények szedését közvetlenül az első teljes értékű levél kialakulása után végzik..

Ajánlott burgonyát csírázni a fűrészpor hordozóban. Először tíz centiméter nedves fűrészporot öntünk az előkészített dobozba, majd a burgonyagumókat lefektetjük, és ismét fűrészport (körülbelül három centiméter). Amíg a teljes értékű palánták megjelennek (körülbelül nyolc centiméter hosszúak), rendszeres vízpermetezést végeznek, majd a gumókat át lehet ültetni az ágyásokba.

4. Fűrészpor meleg ágyakban

Meleg ágy építéséhez különféle szerves hulladékok alkalmasak, beleértve a fűrészport. De segítségükkel nem csak “melegítheti” az ágyat, hanem emelheti is. A munka hozzávetőleges sorrendje:

  • Készítsen elő egy körülbelül 25 centiméter mély árokot.
  • Töltse fel az árkot fűrészpor, hamu és mész keverékével.
  • Terítsen egy réteg talajt a tetején lévő árokból.

A fűrészporréteg hatékony összetevő lesz a felesleges nedvesség visszatartásában és a növények tápanyagrétege..

5. Fűrészpor utak és folyosók

A fűrészpor takarása a kert vagy a dacha ágyai között lehetővé teszi, hogy esős napok után is mozoghasson a földön.

A fűrészpor takarása a kert vagy a dacha ágyai között lehetővé teszi, hogy esős napok után is mozoghasson a földön. A cipő tiszta marad, a piszokcsomók és a kerti talaj tapadása nem ijesztő számodra. Az ilyen lefedettség szépnek és még vonzónak tűnik a telken. Amikor a fűrészporréteget összenyomják, egyetlen gyom sem csírázik. A fűrészpor nemcsak a gyomok elleni védelem, hanem a talaj nedvességének megőrzése és a szerves takarmányozás is.

6. Fűrészpor szigetelésként

Ha a zöldségeket és gyümölcsöket (például almát, sárgarépát vagy káposztát) beltérben, magas fűrészporos dobozban tárolják, akkor sokáig megőrzik frissességüket és ízüket. A terményeket az erkélyen is elmentheti egy speciálisan elkészített termikus dobozban. A fűrészpor egyfajta szigetelés lesz egy ilyen tartályban..

7. Fűrészpor a palántanevelőben

A zöldségnövények, például paradicsom, paprika, padlizsán és uborka palántájának termesztésére szolgáló talaj korhadt fűrészport is tartalmaz.

8. Gomba tenyésztése

A gombák termesztéséhez friss fűrészport használnak, amely speciális képzésen megy keresztül, több szakaszból áll. Javasoljuk, hogy csak keményfa fűrészport használjon az aljzathoz. A nyír, tölgy, nyár, juhar, nyár és fűz fűrészpor ideális a laskagombák tenyésztésére.

9. Fűrészpor a fa szigeteléséhez

A gyümölcsfáknak télen szigetelniük kell. A fűrészport sűrű szemeteszsákokba kell helyezni, és szorosan le kell kötni, hogy nedvesség, fagy és rágcsálók ne hatoljanak belé. Ezután ilyen zsákokat kell helyeznie a törzs körüli fiatal fákra. Ez a szigetelési módszer bevált és megbízható..

A szőlőt más módon is lehet szigetelni. Ehhez favázra van szüksége, kis táblákból kalapálva. A növény tetejére kell helyezni, frissen fűrészporral fel kell tölteni, és szorosan le kell fedni fóliával.

Nagyon fontos, hogy a fűrészpor ne legyen nedves, ha fűtőelemként használják, különben az első fagynál fagyott csomók lesznek..

10. Fűrészpor ágynemű állatoknak

A gyümölcsfák fűrészporából és faforgácsából kiváló ketrec ágynemű készül nyulak, kecskék, sertések, baromfi és más állatok számára. Ez az anyag kettős előnyökkel járhat: minimális költségek (vagy egyáltalán nem pénzügyi költségek) és szerves trágyázás. A fafeldolgozási hulladékok segítségével szigetelheti a padlót, és nem kell higiéniai szempontból aggódnia, mivel a fűrészpor tökéletesen elnyeli a felesleges nedvességet. Amint koszos lesz, a régi alom továbbra is természetes műtrágyaként szolgál az ágyakban..

11. Fűrészpor használata a füstöltőben

A fahulladékot forgács formájában hús, zsír, hal, valamint zöldség és gyümölcs füstölésére használják.

A hús, szalonna, hal, valamint a zöldségek és gyümölcsök füstöléséhez a fahulladékot forgács, forgács és egyes fafajok fűrészporja formájában használják fel. A leggyakrabban használt éger, boróka, gyümölcsfák, valamint tölgy, juhar, kőris. A füstölt termék aromája a forgács és a fűrészpor típusától függ. Az üzletág szakemberei egyszerre több fáról készítenek fűrészporkeveréket.

Ajánlatos csak a fák tavaszi metszése után megmaradt ágakat használni füstölésre..

12. Fűrészpor felhasználása építési és befejező munkákban

Az építési szakemberek fűrészporból készítenek fűrészporbetont. A beton és az aprított fahulladék ilyen keverékét építőelemek és téglák, valamint vakolatok készítésére használják a vidéki házak és zárt pavilonok előállításához. Vakoláshoz keveréket is készíthet fűrészporból és agyagból.

Mivel a fűrészpor természetes és hőt visszatartó anyag, bármilyen padló és falak szigetelésére használható.

13. Fűrészpor az osztályteremben a kreativitás fejlesztése érdekében

A kreatív fantáziának és képzeletnek nincs határa. Az igazi kézművesek fűrészport használnak mind tiszta formában (párnák vagy játékok töltésére), mind színben. Egy kis gouache és színes fűrészpor kiváló anyag lesz a rátéthez.

Fűrészpor használata a kertben (videó)

Fűrészpor használata a kertbenFűrészpor használata a kertben