A kert előkészítése az uborka számára: mobil meleg kert

A mobil ágyak lehetővé teszik nagy zöldségtermés termesztését egy kis földterületen. Különféle szerves hulladékokat használnak meleg ágyak kialakítására. Az ilyen ágyaknak nincs szükségük ásásra vagy más őszi előkészítésre, és nem szükséges ásványi kötszerek bevezetése sem..

A mobil melegágyakat tavasszal szüretelik, és betakarítás után könnyen „szétszedhetők” is. Az ágyások szerves tartalma lehetővé teszi a talaj teljes erejét, és minden szükséges tápanyagot biztosít a zöldségnövényeknek..

Hely kiválasztása és “mobil” kert kialakítása az uborka számára

Hely kiválasztása és

Az olyan növények, mint az uborka, nagyon szeretik a napfényt és a meleget, ezért a földterületet meg kell világítani a maximális ideig. A helyszínen lévő ágyakat úgy kell elhelyezni, hogy a napsugarak oldalról az uborkabokrokra essenek.

Miután kiválasztotta a mobil ágy helyét, gondoskodnia kell az ágy “építéséhez” szükséges anyagokról:

  • Fekete vagy átlátszó műanyag csomagolás.
  • A fák és cserjék metszése után kis méretű vékony ágak maradtak.
  • Bármilyen szerves hulladék.
  • Föld a kertből és a folyami homokból.
  • Fa hamu.
  • Megoldás hatékony mikroorganizmusokkal vagy humusszal.

A kert előkészítését legalább egy hónappal az uborkapalánták ültetése előtt kell elkezdeni. A meleg ágy átlagos szélessége és magassága körülbelül 30 centiméter. A hossza tetszőleges lehet, a webhely területétől függően. Kis facsapokat vezetnek be az ágy kerülete mentén és sarkaiban, hogy meghatározzák a határokat.

A meleg ágy feltöltése ágakkal kezdődik – ez lesz az első réteg. A következő a talajtakaró réteg lesz, amely nem rothadt más ágyakon. Ha a mennyiség nem elegendő, akkor bármilyen növényi hulladékot (például tavalyi leveleket, zöldség- és gyümölcshéjat, lágyszárú növényeket) hozzáadhat. A legfelső, körülbelül 3 centiméter vastag réteg legyen a kertből származó talaj vagy homok.

Annak érdekében, hogy a különböző mikroorganizmusok aktívan megkezdhessék munkájukat a kertben, meg kell teremteni az üvegházhatást. Ehhez az ágyat előkészített fóliával borítják, amely megtartja a nedvességet és a hőt. Ilyen körülmények között a szerves hulladék aktívan bomlani kezd, és az uborkatenyésztéshez szükséges tápanyagot hozza létre. De a takarás előtt az ágyat bőségesen meg kell önteni fahamu infúzióval (10 liter vízhez – 1 pohár hamu), majd oldattal is EM készítményeket használva.

A fóliának nem csak a kerti ágy teljes területét kell lefednie, hanem egy kis területet is el kell ölelnie körülötte. Egy ilyen borítás megvédi az uborkát a gyomok inváziójától. Harminc nap telik el, és az ágy készen áll a palánták ültetésére, a fóliát eltávolítják.

Uborka ültetése a kertben, gondozás és termesztés

Uborka ültetése a kertben, gondozás és termesztés

Az uborkaágy majdnem ideális lesz, ha fémívek mennek át rajta, és az egész felületet speciális szálas szintetikus anyaggal (lutrasil) borítják, amely megbízhatóan megvédi a növényeket a hirtelen leeséstől. Ezzel a “ruhával” az ágy május közepére készen áll a palánták ültetésére. Ilyen menedék hiányában jobb halasztani az uborka ültetését június elejére..

Az ilyen ágyban lévő uborkát magvak vagy palánták termeszthetik. A magokat egy nappal az ültetés előtt vízben vagy biostimulátorban kell áztatni..

Először lyukakat kell vágni (egyenként 5-6 centiméter hosszú) a film teljes felületén, körülbelül 30 centiméter távolságra egymástól. Két csemetét vagy 4-5 magot ültetnek minden lyukba, és azonnal bőségesen öntözik.

Az ideális hőmérsékleti rendszer az uborka bokrok növekedéséhez és fejlődéséhez 28-30 Celsius fok. Ennek a hőmérsékletnek az éjszakai, hűvös vagy nagyon meleg időben történő fenntartásához az ágyakat le kell takarni. Nem csak a hidegtől, hanem a magas hőmérséklettől is megvédi a zöldségeket..

A fahamu segítségével megvédheti a palántákat a kártevőktől és a különböző betegségektől. Amint a második levél megjelenik a fiatal növényeken, el lehet végezni a hamut.

A fólia alatti meleg ágy nagyon kevés nedvességet igényel, mivel a párolgás alig fordul elő. Az öntözés első harminc napja közvetlenül az uborkalyukakba kerül, és egy hónap múlva elegendő a kert kerületi öntözése. Ez az öntözési módszer hozzájárul a gyökérzet fejlődéséhez, mivel arra kényszeríti a növényeket, hogy önállóan keressenek nedvességforrást. És jól fejlett és erős gyökerekkel az egész növény normális fejlődése következik be, nagy mennyiségű petefészek képződik.

Még egy ilyen “tápláló” ágy további megtermékenyítést igényel. Az uborka jól reagál az etetésre. Ezeket öntözéssel hozzák be a kerti ágy kerülete mentén, körülbelül havonta 3-4 alkalommal (júliusban és augusztusban). A legjobb műtrágya a víz (10 liter) és a komposzt (5 liter) oldata..

A korai és közepes érésű uborkafajták június végén hozzák meg első gyümölcseiket. Ha a nyár eleje hűvösnek bizonyult, akkor ezt az időszakot kissé elhalasztják (július elején – július közepén).

Az uborka termésének növekedése lehetséges az ágyak fölötti fémívek helyes használatával. Ezek a támaszok segítenek a legtöbb uborkaszőlőnek a felszín felett tartani. Az ilyen eszközök hozzájárulnak a levegő, a fény és a hő jó behatolásához minden növényhez..

Mobil ágy aratás után

Az összes gyümölcsöt összegyűjtik, a tetejét eltávolítják a kertből – eltávolíthatja a filmet. A kert szinte minden tartalma komposztálásra vagy gyümölcsfák védelmére használható fel. A fák és cserjék ágait el lehet égetni, és a fahamu hasznos lehet öntetként.

Ha az uborka tapasz nem okozott csalódást ebben a szezonban, akkor próbálja megismételni szerencséjét jövőre. Csak most használjon másik telket.

Meleg ágy uborkához (videó)

Meleg ágy az uborkáhozMeleg ágy az uborkának