A legjobb és legtermékenyebb paradicsomfajták üvegházakhoz, fagyállóak

A paradicsommagok hatalmas választéka közül egy kezdő kertész nagyon nehéz kiválasztani a megfelelő fajtát az üvegházban vagy az üvegházban való termesztéshez. Az ültetési anyag kiválasztásakor sok tényezőt kell figyelembe venni – az üvegház típusát, a terület éghajlatát, valamint a gyümölcs ízét, a termést és még sok mást. Ha mindezt figyelembe veszi, és optimális növekedési feltételeket teremt a paradicsom számára, akkor a jó termés meglehetősen egyszerű paradicsomápolással biztosított..

Hogyan válasszuk ki a paradicsom magját

A paradicsom minden fajtájának és hibridjének saját egyedi jellemzői és minőségi jellemzői vannak:

 • A paradicsom bokor típusa és mérete.
 • A hozam mértéke.
 • Gyümölcs alakja és mérete.
 • Az érlelés időtartama.
 • Íz jellemzői.
 • Tárolási ellenállás.
 • Ellenáll az időjárási és éghajlati viszonyoknak.
 • Kártevő- és betegségállóság.

Bokor típusa és mérete

A határozatlan (azaz korlátlan szárnövekedésű) paradicsomfajták alkalmasabbak üvegházban való tartásra.

A határozatlan (azaz korlátlan szárnövekedésű) paradicsomfajták alkalmasabbak üvegházban való tartásra. Az ilyen paradicsom bokrokhoz speciális tartókat kell létrehozni az üvegházakban, amelyekhez kötni kell őket. Néhány fajtát kifeszített zsinóron felfelé szőnek facsapok helyett..

A meghatározó (alulméretezett) paradicsomfajták közül a “Pink Honey” és az “Eleanor” fajták kedvezőnek érzik az üvegházhatást. A tapasztalt kertészek azt javasolják, hogy ültessék őket az üvegház kerületén..

Hozam

A termés mennyisége nemcsak a kiválasztott fajtától vagy hibridtől függ. Itt sokkal fontosabb, hogy kedvező feltételeket teremtsünk az üvegházban való tartáshoz. Valóban, különböző éghajlaton ugyanaz a fajta különböző módon nyilvánulhat meg. Bár a kertészek – a tenyésztők univerzális fajokat és fajtákat fejlesztettek ki ilyen esetekben, amelyek alkalmasak a különböző növekedési körülményekre. Hosszú évek óta az Auria, a De Barao, a Banana Legs és a Pink mazsola a legnépszerűbb. Vetőmagjuk üvegházhatású körülmények között bőséges paradicsomtermést hoznak, kiváló ízjellemzőkkel..

Gyümölcs alakja és mérete

Ez a tulajdonság magában foglalja a paradicsomot:

 • Nagy gyümölcsű.
 • Közepes gyümölcsű.
 • Kis gyümölcsű.

A nagy gyümölcsű paradicsomfajták (például “De Barao”, “Pink óriás”, “szibériai óriás”) frissen fogyaszthatók, hosszú ideig hűvös helyen tárolhatók és felhasználhatók a téli zöldségek konzerválásához..

A közepes méretű paradicsomfajták (például “Szilva”, “Precious”) tökéletesek friss saláták készítéséhez, valamint téli készítményekhez..

A kis gyümölcsű paradicsomfajták (például “Cherry”, “Balcony Miracle”) népszerűek a főzésben, mint az ételek díszítése, de leggyakrabban pácoláshoz és pácoláshoz használják.

Érési feltételek

Még az üvegházban azonos körülmények között is az érési idő függ az adott paradicsomfajtától.

Még az üvegházban azonos körülmények között is az érési idő függ az adott paradicsomfajtától. Például a legjobb korai érésű hibrid fajták a Druzhok, Typhoon, Semko, Verlioka. A virágzás, a gyümölcsképzés és az érés folyamata sokkal gyorsabb, mint a szokásos paradicsomé, ezért a betakarítást körülbelül 3-4 héttel korábban hajtják végre. E fajták ültetési anyaga ideális üvegházba..

Az üvegházak és üvegházak legnépszerűbb ultrakorai érésű paradicsomfajtái a kertészek körében a “Joy of Summer”, “Uragan”, “Junior”, “Samara” és “Yantarny”. Érdemes megjegyezni, hogy az alulméretezett (meghatározó) paradicsomfajták sokkal korábban érnek, mint a határozatlanok..

Íz tulajdonságai

A paradicsomgyümölcsök ízjellemzőinek leírásakor feltétlenül figyelembe kell venni a termesztés célját. Végül is ültethet paradicsomot friss fogyasztásra, konzervre és pácolásra, vagy hosszabb ideig történő tárolásra. A gyümölcs lehet feszes, húsos, vastag vagy vékony héjjal, lédús vagy nem túl lédús. Például a később szárított és konzervált (vagy fagyasztott) paradicsomfajták kis méretűek és húsúak..

Amikor konzervként és saláták formájában fogyasztásra szánt hibrid fajtákat vásárol, Kaspar, Druzhok, Sultan és Rozmaring a legalkalmasabbak üvegházban való termesztésre és bőséges terméshozamra. Ízjellemzőik kielégítőnek tekinthetők, annak ellenére, hogy hibridek..

A nagy termésű paradicsom közül a legjobb ízű a Black Prince, a Pink Honey, a Pink Giant és a De Barao. A tapasztalt nyári lakosok és kertészek ezeket a fajtákat népszerűnek tartják az üvegházakban való termesztéshez..

A “Cherry yellow”, “Cherry”, “Cherry red” és “Sweet tooth” kiváló fajták, amelyek vitaminokban, antioxidánsokban és sok hasznos anyagban gazdagok. Használhatók az étrendben, de a téli készítményekhez a legalkalmasabbak. A konzerv paradicsom fényes és egyedi ízt kap.

Tárolási ellenállás

A gyümölcsöket el kell tudni szállítani, és ha lehetséges, a leghosszabb ideig tárolni.

Ez a minőség nagyon fontos azok számára, akik eladásra termesztenek paradicsomot. A gyümölcsöket el kell tudni szállítani, és ha lehetséges, a leghosszabb ideig tárolni. Jó, ha a hosszú eltarthatóság nem befolyásolja az íz- és minőségi mutatókat. Sajnos ezek az alulméretezett paradicsomfajták mesterségesen tenyésztettek, és alacsony ízű hibridek. Hosszú ideig tárolhatók és jól tolerálják a távolsági szállítást – ezek a “Salahaddin F1”, “Ivanovets F1” és “Krasnobay F1”.

Ellenáll az időjárási és éghajlati viszonyoknak

Az üvegházhatású termesztési körülmények között nagyon fontos, hogy olyan paradicsomfajtákat válasszanak, amelyek nem félnek a hirtelen hőmérsékletváltozástól, az apró fagyoktól és a tartós zord éghajlattól, valamint a nem megfelelő természetes megvilágítástól. Az ilyen fajták, mint a “Verlioka”, “Ural” és “Olya” nagyszerűen érzik magukat a különböző éghajlati és időjárási körülmények között, növekedésük és fejlődésük nem szenved, és ezek a tényezők nem befolyásolják a termést..

Betegséggel szembeni ellenállás

A paradicsomnövények betegségei különböző okok miatt fordulnak elő. Ezek közül a leggyakoribb az ápolási és karbantartási szabályok megsértése. Amikor a paradicsomot üvegházban termesztik, a kertészek megpróbálják a lehető legkedvezőbb feltételeket teremteni a zöldségnövények számára. De vannak olyan helyzetek, amikor a paradicsomültetvények megvilágítás hiányát tapasztalják, vagy váratlanul magas páratartalom jön létre. A léghőmérséklet éles ingadozása szintén rossz hatással van. Mindezek a kedvezőtlen tényezők gombás vagy fertőző betegség megjelenését idézik elő..

Annak érdekében, hogy a paradicsom fajtajellemzői bármilyen körülmények között megmaradjanak, olyan hibrid fajtákat kell választani, amelyek a lehető legmagasabb ellenállóképességgel rendelkeznek az előre nem látható és extrém helyzetekkel szemben, valamint a betegségekkel szemben. Az üvegházaknak szánt és az egyik fenntartható paradicsomfajta a Gina, Blagovest, Druzhok, Soyuz 3 és Soyuz 8.

A betegség másik oka a paradicsomnövényekben az üvegházban lévő talaj állapota. A nyílt területen vagy üvegházhatású területeken lévő területek is gyakran betegségeknek vannak kitéve (például mozaik és késői folt). A talajbetegségek különböző fajta zöldségnövényekre terjednek. A tapasztalt kertészek és nyári lakosok azt javasolják, hogy minden évben cseréljék ki a talajt az üvegházban, vagy legalább végezzenek fertőtlenítő megelőző intézkedéseket a paradicsommag ültetése előtt. Ha ezt valamilyen okból nem lehet megtenni, akkor csak a megfelelő vetőmagfajták kiválasztása marad. A “Roma F1”, “Blagovest F1”, “Semko F1” és “Budenovka F1” hibridek rendkívül ellenállóak a fertőző és gombás betegségekkel szemben (különösen a késői folt ellen)..

Paradicsom termesztése nyári üvegházakban

Paradicsom termesztése nyári üvegházakban

A magvak kiválasztásakor nagyon fontos, hogy meghatározzuk a megfelelő fajtát, amelyet bizonyos körülmények között üvegházban termesztenek. Végül is az üvegházat csak egy szezonra vagy egész évre lehet felszerelni, kiváló minőségű kiegészítő világítással és fűtéssel, és anélkül..

Például egy üvegház általában nem biztosítja a fűtést a nyári időszakban, és ezért a levegő hőmérséklete jelentősen csökken éjszaka. Az építési lehetőséghez építőanyagként cellás polikarbonátot, közönséges üveget vagy sűrű átlátszó polietilén fóliát vásárolnak. Ez az áttetsző burkolóanyag véd az esőtől, de nem garantálja a teljes meleget és fényt..

Az ilyen hideg üvegházakhoz a korai érésű “Cavalier”, “Shustrik”, “Blagovest”, “Gina” és “Cherry” hibrid fajták ideálisak..

Paradicsom termesztése téli üvegházakban

Ez a fajta üvegház álló világítással és mesterséges fűtéssel van felszerelve, üveg- vagy polikarbonát burkolattal. A rövid tenyészidejű, korai és közepes érésű hibrid fajták jól termeszthetők a téli üvegházakban. Az ilyen szerkezetek (kiegészítő hőforrással) szintén nagyon relevánsak a középső sáv régiói számára..

A téli üvegházak számára a legalkalmasabb paradicsomfajták a “Honey King”, “Verlioka”, “NK-Overture”, “Pink Flamingo”, “NK-Etude” és “NK-Sprinter”.

A különféle hibridek és paradicsomfajták közül nehéz önállóan kiválasztani azokat, amelyek üvegházi körülmények között nőnek, és gazdag termést hoznak, kiváló megjelenéssel és ízléssel. A tapasztalt szakemberek ajánlásai és tanácsai segítenek a várt eredmény gyorsabb elérésében.

Paradicsomfajták az üvegházba (videó)

Paradicsomfajták az üvegházba. Webhely "Kerti világ"Paradicsomfajták az üvegházba. Webhely