A magok áztatása az uborka, a tök, a sütőtök és más növények ültetése előtt

A maximális csírázási szint elérése érdekében alapos előkészítő munkát kell végezni az ültetés előtt. A munkák listája tartalmazza a magvak méret szerinti válogatását, a fertőtlenítőszerekkel végzett megelőző kezelést és az áztatást. Ez javítja a vetőmag minőségét, és nagyobb termést eredményez..

A magvak vízben vagy biooldatban való áztatásának folyamata lehetővé teszi, hogy sokkal korábban csírázzanak. Ez szükséges az ültetési anyag megőrzése érdekében, mivel a magokat a kártevők megehetik vagy károsíthatják, vagy a nedves talajban való hosszú tartózkodás miatt elkezdenek rothadni. Az áztatás pedig lehetővé teszi a magvak nem csak gyors kihajtását, hanem nagy mennyiségben is..

Felkészülés a mag áztatására

Felkészülés a mag áztatására

A magok áztatását csak a kötelező fertőtlenítő kezelés után és lehetőleg a talajba ültetés előtt szabad elvégezni. Nem csak a magokat kell előkészíteni, hanem egy kis darab gézt, vizet és egy tartályt (például csészealjat vagy széles tányért). A vizet feltétlenül tisztítani, olvasztani vagy szénsavmentes palackba kell tölteni. Még jobb lesz, ha a víz forrásból vagy más természetes forrásból származik. A legtöbb kertész és nyári lakos nem javasolja a csapvíz használatát ezekre a célokra, bár te is viheted.

Az áztatás különösen szükséges a megvastagodott héjú magvaknál, amelyek lelassítják csírázási folyamatukat, valamint azoknál, amelyek nagy mennyiségű illóolajat tartalmaznak. Sütőtök, görögdinnye, édes és csípős paprika, cukkini, paradicsom és uborka, borsó és bab magja vastag héjú. Az olyan növények magjai, mint a petrezselyem, a zeller, a kapor, a sárgarépa és a paszternák, illóolajokat tartalmaznak, amelyek akadályozzák a gyors csírázást. Ezek az olajok áztatáskor kimosódnak, és a csírázási folyamat felgyorsul..

A magok áztatásának alapvető szabályai

A magok áztatásának alapvető szabályai

Az elkészített edénybe nedves darab vékony ruhát vagy gézt kell helyeznie, amelyre az előkészített magokat fektetik, és a tetejére – egy másik réteget ugyanabból a nedves ruhából.

Melegítsük fel a vizet körülbelül 35 fokos hőmérsékletre, és öntsük egy edénybe, amelyben magok vannak gézben. A víznek tisztának kell lennie. Ha a folyadék elsötétült vagy megváltoztatta a színét, akkor ki kell cserélni.

A víz és a magvak térfogata megegyezik olyan növények esetében, mint a bab, borsó, cékla, kapor és petrezselyem. De a tök, a görögdinnye, a cukkini, az uborka és a paradicsom magjai esetében a víz térfogata nem haladhatja meg az ültetési anyag térfogatának 50% -át.

Az áztatott magokat legjobb sötét helyen, 21-25 Celsius fokos hőmérsékleten, két órától két napig tartani, a tenyésztéstől függően.

Mivel a magoknak nincs szükségük levegőre, továbbra is csomagolhatja a tartályt a magokkal egy polietilén zacskóba. Az ilyen mini üvegházat meleg, sötét szobában kell elhelyezni..

A magvak vízben való tartózkodásának időtartama nem haladhatja meg a meghatározott időt, mert meghalhatnak. Például:

  • Cukkini, uborka, görögdinnye, paradicsom és cékla – 17-18 óra.
  • Kapor, petrezselyem, sárgarépa, hagyma – két nap.
  • Nagy, lisztes szerkezetű magvak esetén – 2-4 óra.

A magvak áztatása biooldatban

A magvak áztatása biooldatban

A magvak gyorsabb csírázását elősegítő biológiai megoldásokat a kertészek és kertészek szaküzleteiben lehet megvásárolni. Választékuk nagyon gazdag és változatos..

Cirkon – biológiai termék, amely ciklikusavat tartalmaz és elősegíti a gyors növekedést. A gyógyszert az egyik legerősebb stimulánsnak tekintik, amely nemcsak a palánták, hanem a fiatal palánták gyökérrészének gyors növekedését és fejlődését is elősegíti..

Epin – a gyógyszer növények alapján készül, és elősegíti a növényi növények immunitásának erősítését, valamint a kedvezőtlen időjárási körülményekhez való alkalmazkodási képességüket (például a levegő hőmérsékletének csökkenése, a megvilágítás hiánya). A palánták új életkörülményekhez való alkalmazkodásának folyamata szinte fájdalommentes..

Humate – huminsavon alapuló környezetbarát készítmény.

A kész kereskedelmi készítmények mellett magokat is áztathat saját készítésű infúziókban. Ezeket a biológiai oldatokat a tenyésztéstől függően különböző összetevőkből állítják elő. Például:

  • káposztához, retekhez, borsóhoz és babhoz – kamilla infúzió.
  • paradicsom, uborka, hagyma, sárgarépa, kapor – valerian infúzió.
  • spenót, répa, cukkini – mullein infúzió.

A magok áztatásához ajánlott frissen facsart aloe juice és hamu infúzió (fahamu alapú) bevétele is..

Hogyan áztassuk be az egyes terményeket

Hogyan áztassuk be az egyes terményeket

Az uborka mag áztatása

Az áztatás előtt először alaposan, 1-2 órán keresztül szárítsa meg a magokat meleg felület közelében (például fűtőberendezés vagy központi fűtőelem közelében). A második lépés a magvak szétválogatása. Minden rossz minőségű másolatot el kell dobni. És csak a következő lépés a magvak áztatása természetes biológiai oldatban vagy biostimulátorban. A speciális oldatban töltött idő alatt (az uborka esetében 12 óra) az ültetési anyag nemcsak megduzzad vagy csírázni kezd, hanem fertőtlenítő profilaktikus kezelésen is átesik.

A tapasztalt kertészek azt tanácsolják, hogy ugyanezt az eljárást végezzék el magvakkal és néhány más zöldségfélével: tök, retek, görögdinnye, káposzta, cukkini és tök..

Kapor és petrezselyem mag áztatása

Ezen növények ültetési anyaga nagy mennyiségű illóolajat tartalmaz, így az áztatási eljárás két napig tart. Az illóolaj gátolja a csíranövények folyamatát, ezért ki kell mosni. Ajánlatos a magokat felengedett vagy forrásvízben (vagy tisztítottban) hagyni néhány nappal az ültetés előtt, legalább 48 órán keresztül. Áztatás után hagyni kell hagyni, hogy a magok megszáradjanak. Ezt az eljárást sötét szobában kell végrehajtani. Ha az eljárás minden szakaszát helyesen hajtják végre, akkor az ültetési anyag szárítás után omlós lesz..

Április kedvező időszak a zöldek (kapor és petrezselyem) vetésének. Velük együtt előkészítheti a zöldségek, például paszternák, sárgarépa és saláta magjait ültetésre..

Répa mag áztatása

A répa magjait ajánlatos alávetni ennek az előkészítési eljárásnak az ültetéshez körülbelül pár nappal korábban. Az ültetési anyagot szét kell válogatni, meg kell szabadulni minden sérült és rossz minőségű magtól. A répamag -anyag duzzadásának folyamata egy napig tart. Az áztatáshoz szükséges víznek 20 és 25 Celsius fok között kell lennie. Vehet tisztított vagy ülepített vizet, valamint közönséges csapvizet. Nagyon fontos, hogy az első tíz órában, kétóránként, az edényben lévő vizet az áztatott magokkal frissre cseréljék.

A termés bősége a minőségi ültetési anyagtól és a vetőmagok megfelelő előkészítésétől függ. Ha a magok áztatását az összes tipp és javaslat figyelembevételével végzik, akkor garantált a magas csírázás és a nagy termés..

Hogyan és mibe kell áztatni a magokat vetés előtt? Milyen gyógyszereket használjak? (videó)

Mibe áztassuk be a magokat? Biológiai szerek a mag áztatásához.Mibe áztassuk be a magokat? Biológiai termékek mag áztatásához.