Meghatározó és határozatlan paradicsomfajták

A legjobb paradicsomfajták megtalálása nem könnyű feladat minden kertész számára. Különösen nehéz ezt most megtenni, amikor több száz különböző fajtát mutatnak be a kirakatokban. Sőt, minden zsákon olvasható, hogy ezek a magok adnak hatalmas termés finom paradicsomot..

A reklám ígéretekre nem érdemes figyelni. A magvak tanulmányozásával elérhető egyéb információk sokkal értékesebbek. Különösen nem ritka észrevenni, hogy egy fajta meghatározó vagy határozatlan. Mit jelentenek ezek a nehezen kiejthető szavak? És honnan tudod, hogy melyik mag megfelelő az Ön számára? Ezekre a nehéz kérdésekre ebben a cikkben talál választ..

Határozatlan paradicsomfajták

Határozatlan paradicsomfajták

Ez a kifejezés olyan fajtákra vonatkozik, amelyek meglehetősen lenyűgöző méretűre képesek növekedni. Vagyis a bokor az üvegház mennyezetéhez “nőhet”, és tovább nőhet, miközben egyre több új ecsetet köt. Ellenkező esetben ezeket a fajtákat magasnak nevezik.

Megfelelő körülmények között a határozatlan fajták egész évben nőhetnek. Ugyanakkor egy bokron akár ötven kefe is lehet..

Az ilyen fajták 10 levél megjelenése után kezdenek virágozni. A palántákat két hónapon belül termesztik, és az első gyümölcsöket körülbelül három és fél hónappal az ültetés után lehet megkóstolni..

Meghatározó paradicsomfajták

Meghatározó paradicsomfajták

Ezek a fajták nem hajlamosak a végtelenségig növekedni. Képesek korlátozott számú (legfeljebb nyolc) ecsetet képezni, ezután a növekedés leáll..

A meghatározó fajtákat két csoportra osztják: közepes és alacsony növekedésű.

A standard fajták meglehetősen alacsonyak, vastag szárúak. Elég korán érnek. Palántáik életkora eléri a 45 napot, a termés 70-90 nap múlva kezdődik. Egy bokorból legfeljebb három ecsetből álló standard fajtákat adnak.

A közepes magasságú paradicsom akár egy méter magasra is megnőhet. A palánták ajánlott életkora körülbelül 50 nap, a bokor 100 nap múlva kezd gyümölcsöt teremni. Az ilyen fajták meglehetősen termékenyek: 7-8 kefe jelenik meg egy bokron..

Különbségek a határozott és határozatlan paradicsom gondozásában

Különbségek a határozott és határozatlan paradicsom gondozásában

Minden kertésznek természetes kérdése lesz: milyen fajtákat részesítsen előnyben webhelye számára? A válasz attól függ, hogy milyen célokat követ, és mennyi erőfeszítést kíván befektetni a növények gondozásába..

A határozatlan fajták fő előnyei közé tartoznak a következők: meglehetősen hosszú ideig képesek gyümölcsöt teremni. Fokozatosan adják ki a termést, miközben megfelelő gondossággal minden bokorból akár egy vödör paradicsomot is kaphat. Mindazonáltal gondoskodni kell a bokor egyetlen szárba történő kialakulásáról, rendszeresen megszüntetni a mostohagyermekeket és a felesleges lombozatot. Ezenkívül a határozatlan fajtájú paradicsomot rendszeresen fel kell kötni, hogy ne törjenek össze saját súlyuk alatt..

A meghatározó középkorú paradicsom sokkal hamarabb kezd gyümölcsöt teremni. Nem kell rendes harisnyakötő: csak egyszer kell megkötniük a bokrokat. A bokrok kisebbek, és nem zavarják az üvegházat. Természetesen megfelelő gondossággal az ilyen fajták képesek egy vödröt kiadni egy bokorból, de ehhez sok erőfeszítést kell tennie..

A standard fajták nyár elején adják az első termést. A bokrokhoz harisnyakötő nem szükséges, ráadásul ezek a paradicsomok kiválóan használhatók cserépben. Minimális ellátást igényelnek. Van azonban egy meglehetősen jelentős hátránya is: az ilyen fajták csak egy termést adnak, majd csak díszítik a kerti parcellát..

Mielőtt megvásárolná ezt vagy azt a fajtát, tegyen fel magának néhány kérdést. Hány paradicsomot szeretne? Eladásra termesztené őket, vagy csak azért, hogy kényeztesse magát és családját? Szeretné megőrizni a paradicsomot télre? Figyelembe kell venni azt az éghajlatot is, amelyben a termesztést végzik, valamint az üvegház jelenlétét vagy hiányát..

A hideg éghajlatú területeken a paradicsomot sohasem termesztik menedék nélkül, de az üvegházakhoz a határozott paradicsom jobban illik. Egy rövid nyár folyamán jó termést hozhatnak. A középső sávban a meghatározó paradicsom kiváló termést ad nyílt terepen, a határozatlanokat pedig ajánlatos a hidegtől további védelemmel ellátni. A déli régiókban minden fajta jól érzi magát a szabadban..

Nagyon fontos egy olyan paraméter, mint a palánták talajba ültetésének kora. Ha lenyűgöző termést szeretne, nem kell egyszerre vetnie magokat. Vonja le az ajánlott életkort a palánták földbe ültetésének dátumától, és adjon hozzá hét napot, ami a magvak csírázásához szükséges. Ne feledje, hogy ha túl korán vetik a magokat, a növény nem tudja megszerezni a szükséges energiát. Ha a paradicsomot túl későn vetik, a növények nem tudják teljes mértékben kihasználni a potenciáljukat..

Paradicsom: határozatlan és meghatározó fajták (videó)

A paradicsom határozatlan és meghatározó fajta. Webhely "Kerti világ"A paradicsom határozatlan és meghatározó fajta. Webhely