Saláta termesztése otthon

Minden évben egyre többen térnek át az egészséges táplálkozásra. És minden megfelelő nyers étel vagy vegetáriánus étrend lehetetlen gyümölcsök, zöldségek és friss fűszernövények nélkül. A saláta az egyik pótolhatatlan termék, amely hatalmas mennyiségű vitamint, nyomelemet, sót, szerves savat és sok más hasznos elemet tartalmaz. A zöld zöldségek nagy előnyökkel járnak az egész szervezet számára, és különösen a gyomor -bél traktus működésére. A salátalevél gyógyászati ​​és diétás termék, amelyet tapasztalt táplálkozási szakemberek ajánlanak elhízásban és cukorbetegségben szenvedőknek. Például a Lactuca sativa saláta kétévente zöldség, amelyet beltéren lehet termeszteni, és egész évben friss fűszernövények kerülnek az asztalra..

A fajta helyes megválasztása

A saláták hatalmas fajtái és fajtái között nem mindenki hozhatja az elvárt termést egy ablakágyon. A tapasztalatlan kertészek számára ajánlott az ablakpárkányon való termesztéshez megfelelő fajták kiválasztása. A korai érésű fajták a legalkalmasabbak ilyen körülményekre. Vásárolhat “Göndör”, “Sárga”, Amanda “,” Hétköznapi “,” Bors “(hazai) vagy” Ostinata “,” Gyors “,” Noran “(külföldi), valamint vízitorma fajtákat.

Ezek a példányok szerények és igénytelenek a talajra, a világításra és a nedvességre. Nagyon gyorsan nőnek, és a csírázás után 20-25 napon belül megkaphatja az első termést..

A saláta káposztafajtái nem alkalmasak otthoni körülményekre, mivel nagyon igényesek a termesztési körülményekre. Számukra az állandó levegő hőmérséklet, a megvilágítás és a páratartalom nagy jelentőséggel bír. Ha a fogva tartás feltételeinek legalább egyikét nem tartják be, előfordulhat, hogy a petefészek nem képződik.

Hogyan termeszthetünk salátát otthon

Hogyan termeszthetünk salátát otthon

Helyszín és világítás

A termőterületet megfelelően meg kell világítani mind a tizenkét hónapban. Nyáron a zöldfelületeket védeni kell a napfénytől, télen pedig a rövid nappali órákkal további világítást is használhat. Ajánlott a fénycsövek felakasztása az ültetési dobozok fölé, legalább 50 cm magasságra. A fény hiánya negatívan befolyásolja a saláta fejlődését és növekedését.

Hőfok

A forró nyári hónapokban a zöldfelületeket árnyékolni kell. Az őszi és tavaszi szezonban a zöldségekkel ellátott konténereket ki lehet vinni a szabadba vagy az erkélyre (loggia), feltéve, hogy ez a hely jól szellőzik. A növények tökéletesen tolerálják a hűvös, 8-10 Celsius fokos hőmérsékletet.

Konténerek ültetése

Az ültetődobozok optimális mérete egy négyzet alakú edény, amelynek oldala 60 cm és mélysége legalább 10-12 cm. A saláta esetében nagyon fontos, hogy a dobozban lévő talaj ne száradjon ki, hanem ellenkezőleg, sokáig megtartja a szükséges nedvességet. Ezért a kis tartályok nem alkalmasak e növény termesztésére..

Öntözés és nedvesség

A saláta nagyon válogatós a talaj magas nedvességtartalma miatt. A nem időszerű öntözés, amely a földi kóma túlszáradásához vezet, vagy a szoba levegőjének megnövekedett hőmérséklete, amely a talajkeverék túlmelegedéséhez vezet, hozzájárul a növény fejlődésében bekövetkező negatív változások megjelenéséhez. Nagyon kevés zöld képződik, külső és ízminősége nagyon alacsony. A saláta levelei keserűek és rostosak lesznek.

A talaj

A cserepes keveréknek nagyon táplálónak kell lennie. A kertészek és virágüzletek speciális üzleteiben megvásárolhatja az “Univerzális” vagy “Zöldség” keveréket, amely tökéletes a saláta termesztéséhez, valamint a “Biogrunt” -t. A talajkeveréket a következő összetevőktől függetlenül készítik el: két rész humusz vagy humuszföld és egy rész tőzeg és folyami homok. Javasoljuk, hogy használat előtt alaposan keverje fel az alapozó keveréket..

Felső öltözködés és műtrágya

Ásványi kötszert csak a vízitorma első termésének betakarítása után kell felvinni a talajra. A műtrágyákat nem alkalmazzák a tenyészidőszak alatt..

Saláta termesztése magvakból

Saláta termesztése magvakból

Vetőmagok vetése

A vetőmagokat véletlenszerűen nedves és enyhén tömörített talajba kell ültetni. Minden 10 négyzetcentiméterre elegendő 2 gramm salátamag. Amikor a magokat sorokba ülteti, ajánlott betartani egy bizonyos távolságot. Sortávolság: saláta – 6-8 cm, vízitorma – 10-12 cm. A magokat egy kis (legfeljebb 1 cm) réteg laza talaj borítja, majd le kell permetezni legalább 30 fokos vízzel Celsius fokon, és hűvös, sötétített helyiségbe helyezzük át, 10–12 Celsius fokos hőmérsékleten 7 napig. A kezelés rendszeres hidratálást tartalmaz – legalább heti 3-4 alkalommal. Az ültetési dobozokat a palánták megjelenésével az ablakpárkányra helyezik át.

A saláta egyidejű termesztése több tartályban, 1,5-2 hetes vetési időközönként lehetővé teszi, hogy folyamatosan zöld salátát kapjon.

Növényápolás

Az öntözést minden második napon végezzük. A talajnak mérsékelten nedvesnek kell maradnia, felesleges nedvesség nélkül. A permetezést csak száraz beltéri levegővel kell használni.

Kedvező hőmérséklet – 16-20 Celsius fok. Szellőztetés ajánlott magasabb hőmérsékleten.

A növények ritkulását két levél megjelenése után végezzük. A hajtások közötti távolság körülbelül 8 cm..

Betakarítás és tárolás

A salátát a gyökérrésszel együtt ki kell húzni a földből, majd a gyökereket ki kell szabadítani a talajból. A termést fa vagy műanyag dobozokban, függőleges helyzetben, átlátszó fólia alatt tárolhatja sötétített helyiségben, ahol a levegő hőmérsékletét 1-2 Celsius fok körül tartják..

A vízitorma több termést is eredményezhet, ha az érett leveleket gondosan levágják, és a talajt a növény fennmaradó gyökérrészével ásványi műtrágyákkal táplálják. Ezen további táplálkozás után a vízitorma ismét felépíti a leveles részt..

Megfelelő gondossággal és kedvező feltételek megteremtésével körülbelül 50 gramm saláta termeszthető az ablakpárkányon egy négyzet deciméter területről.

Hogyan termeszthetünk salátát otthon (videó)

Hogyan termeszthetünk salátát otthonHogyan termessünk salátát otthon