Siderata: mi ez és hogyan kell használni őket az országban

Manapság nagyon sok jót lehet hallani a siderate -ről a kertészektől és a gazdálkodás szerelmeseitől. Ezek a növények nagyon gyorsan nőnek, és kiváló zöld műtrágyaként működnek, amelyre minden nyaralóban szükség van. A zöldtrágya növények fő feladata és képessége a termékenység helyreállítása és a talaj teljes megújítása. A zöldtrágya növények segítségével a legszegényebb és leginkább elhanyagolt talajt rövid idő alatt tápláló és termékeny talajgá alakíthatja..

A zöldtrágya használata

Növények vetése - a mellékrácsok különböző módon végezhetők: zöldségnövényekkel együtt vagy ültetések között (előtte vagy utána)

A zöldtrágya növényeket különböző módon vetheti: zöldségnövényekkel együtt vagy ültetések között (előtte vagy utána). A Sideratát kora tavasszal vagy kora ősszel vetik..

Például a jövő zöldségkertjében (káposzta, cukkini, uborka termesztésére) a zöldtrágya növényeket a tavasz legelején lehet vetni. Végül is a föld szinte csupasz marad a tavaszi szezon végéig, mert ezeket a hőkedvelő zöldségnövényeket május előtt nem termesztik nyílt terepen.

Amint a hó elolvad a területen, azonnal mustárt vagy vízitormát vethet. Ezek a takarónövények rövid idő alatt nagy mennyiségű zöld tömeget termesztenek, ami kaszálás után talajtakaróként vagy szerves trágyaként hasznos..

A növények gyökér részét a talajban kell hagyni. A talajban lévő mikroorganizmusok elkezdik átalakítani a növényi maradványokat a talaj és a növények számára hasznos anyaggá. Segíthet nekik felgyorsítani a folyamatot egy hatékony mikroorganizmusokkal rendelkező gyógyszerrel..

Célszerű ebben a kertben zöldségnövényeket ültetni csak 15-20 nappal a zöldtrágya növények kaszálása után..

Fel kell készíteni a talajt az ágyásokban a korai érésű zöldségekhez (például retek vagy salátalevél) az utolsó betakarítás után (az ősz elején). Egy hónap alatt – másfél nappal a hideg időjárás előtt a sideratának sikerül körülbelül 40 centiméteres zöldtömeget és több mint 30 centiméteres gyökérrészt megnövelnie. Az első fagyok beköszöntével a zöldtrágya zöld tömege elpusztul, és megkezdődik a giliszták, baktériumok és különböző mikroorganizmusok aktív munkája. A téli szezonban a talaj összetétele fokozatosan megújul és javul. Kora tavasszal ez a telek teljesen kész lesz a zöldségek ültetésére..

Sikeres oldalkezelési szabályok

Sikeres oldalkezelési szabályok

 1. A zöldtrágya növények vetőmagjait csak jól megnedvesített és laza talajban kell elvégezni..
 2. A magvak csírázási ideje minimálisra csökkenthető, ha ültetéskor kissé feltekerjük őket, hogy jobban érintkezzünk a talajjal.
 3. A madarak nagy kárt okoznak a zöldtrágya növényekkel ellátott ágyásokban. Ünnepelhetnek az ágyak felszínén lévő magvakkal, és akkor minden erőfeszítésed hiábavaló lesz. Egy közönséges madárijesztő segítségével megmentheti a növényeket az ilyen tollas inváziótól.
 4. Nem ajánlott zöldtrágyához olyan növényeket használni, amelyek ugyanabba a családba tartoznak, mint az ültetésre szánt zöldségnövények. Ez a kapcsolat ugyanazt a talaj -táplálkozást és hasonló fertőző betegségeket sugall..
 5. Nem ajánlott megsérteni a talaj épségét a kerti ágyban ásással, és még inkább a zöld masszával együtt. Az ásás során minden hasznos mikroorganizmus megsemmisül, és a talaj összetételében negatív változások következnek be. A növény zöld részét kaszálni vagy vágni kell, és talajtakaró vagy szerves adalékanyagokat kell használni.
 6. Ha a tavaszi ültetés oldalrétegeit nem vágják le a virágzás előtt, akkor a szár merev lesz, ami tovább lassítja bomlásuk folyamatát. Ezért ajánlatos a zöld masszát a virágzás előtt betakarítani..

A zöldtrágya hasznos tulajdonságai

A zöldtrágya hasznos tulajdonságai

Valóban sokkal hasznosabb a zöldtrágya, mint a hagyományos ásványi műtrágyák? Érdemes -e művelni őket, időt és energiát fordítani a gondozásukra? Próbáljuk kitalálni, hogy mi a növények előnye – a siderates és azok előnyei.

Ha alaposan megvizsgálja a vadon élő növények életét, sok érdekes és tanulságos dolgot fog észrevenni. Sok tíz és száz évig a növények önmagukban nőnek és fejlődnek, majd lehullják a lombjukat, vagy teljesen elpusztulnak, a talajban bomlási folyamat megy végbe. A jövőben ez a talaj kiváló táplálék lesz a következő generációs növények számára. Minden szükséges tápanyagot biztosít, és önmagában termékennyé válik..

Ez nemzedékről nemzedékre történik. A természetes termékeny réteg maga a természetet tanítja meg a teremtésre, különféle műtrágyák használata és ásás nélkül. A Flóra képviselői vigyáznak magukra.

Ha betartja a zöldtrágya összes szabályát, akkor a legszegényebb és kimerült talaj hamarosan “megelevenedik”, és mindent megad a rajta lévő növényeknek.

 1. A Siderata az a képesség, hogy fenntartsa a talajban szükséges összes hasznos elem egyensúlyát: nitrogén, kálium, kalcium, foszfor és szerves vegyületek.
 2. A talaj nem lesz termékeny a földigiliszták, apró rovarok, baktériumok és mikroorganizmusok nélkül. A zöldtrágya növények hozzájárulnak megjelenésükhöz és megteremtik a legkedvezőbb feltételeket az élethez.
 3. Ezeknek a zöld műtrágyáknak nagy előnye, hogy teljesen eltávolítják a gyomokat a kerti ágyakból. A zöldtrágya vetéséből származó szőnyeg olyan sűrű, hogy még egy kis gyomnövény sem képes kicsírázni..
 4. A zöldtrágya növények gyökérzetét úgy alakították ki, hogy azok mintha minden tápanyagot felhúznának a mélyből a talajfelszínre. Ugyanakkor a talaj lazává válik, normál savassággal, és nagyszerű lehetőségekkel rendelkezik a nedvesség és a levegő áthaladására..
 5. Növények – az oldalsó rétegek nem engedik el a nedvességet a talajból, és nem engedik a talaj túlmelegedését. A sűrű zöld szőnyeg egyfajta védőréteg.
 6. Az őszi szezonban vetett Siderata megvédi a terület talaját a zuhogó esőktől és az erős széllökéstől, megakadályozza mély fagyását, és megőrzi a hótakarót tavaszig.
 7. A zöldség- és zöldtrágya -növények közös ültetésével megvédheti a növényeket a kártevőktől és a betegségektől.

A leggyakoribb oldalrácsok

A növényvilág nagyszámú képviselője zöldtrágyaként használható. Nem csak zöldségek és gabonafélék lehetnek, hanem többféle virág és gyom is..

 • A keresztesvirágú családból – retek, mustár, nemi erőszak.
 • A hüvelyes családból – szójabab, bab, lencse, borsó, lóhere, lucerna, csicseriborsó.
 • A gabonafélék családjából – búza, rozs, árpa.

Tökéletesen bevált zöldtrágya növények körömvirág, napraforgó, csalán, amarant, hajdina, facelia és nasturtium.

Siderata. Ami? Miért van szükség oldalirányokra (videó)

Siderata. Ami? Miért van szükség oldalsó rétegekre?Siderata. Ami? Miért van szükség oldalsó rétegekre?