Zöldhagyma termesztése vízben. Hogyan termessünk hagymát ablakpárkányon

Milyen jó télen zöldhagymát látni az ebédlőasztalon. Sokan emlékeznek gyerekkorukból arra, hogy az ablakpárkányon kicsi üvegedények voltak a vízben, amelyekben az izzó gyökeret vert és zöld tollakat kapott. Kiderül, hogy nem szükséges kertet rendezni a konyhájában földdobozokból. A zöldhagymát mindenki kényelmesebben termesztheti – vízben. Ehhez nagyon egyszerű szabályokat kell követnie..

A hagyma előkészítése a vízben való kényszerítéshez

A tollak kényszerítésére szolgáló izzókat sérülésmentesen és nagyjából azonos méretűnek kell kiválasztani. Kényelmesebb a kis, körülbelül öt centiméter átmérőjű izzók használata. Minden hagymát le kell vágni a tetejéről, majd körülbelül húsz percre ötven fokra melegített vízbe (vagy kálium -permanganát -oldatba) kell tenni..

A folyadékban megadott idő eltelte után az izzókat hűtött vízbe merítik, majd megszabadítják a héjától. Az így előkészített hagymákat bármilyen kis edénybe ültethetjük vízzel a tollak csírázásához.

Tartozékok zöldhagyma vízbe kényszerítéséhez

Szinte minden kéznél lévő étel alkalmas zöldhagyma termesztésére. Ezek különféle üvegek, poharak, csészék, vágott műanyag palackok és műanyag edények. Csak annyit kell tennie, hogy vizet önt egy tálba, és ott leereszti a hagymát. Igaz, nem minden elkészített tartály lesz kényelmes. Legtöbbjük gyakran a hagymás rothadás helyéül szolgál..

Tartozékok a zöldhagyma vízbe kényszerítéséhez

A rothadás elkerülése érdekében használhatja a kéznél lévő anyagokat. Vegyen egy tiszta ruhát (vagy tiszta, de nem hordható zoknit), helyezze a hagyma közepére. Ezután engedje le a ruhával együtt egy körülbelül egyharmada vízzel teli edénybe. A víz felszívódik a szövetbe, és maga az izzóig emelkedik. Mivel állandóan nedves környezetben tartózkodik, a zöldség hamarosan gyökeret és tollat ​​fog gyökerezni.

A hagyma termesztéséhez különféle nagyobb műanyag edényeket használhat, amelyekben körülbelül egy tucat izzó fér el egyszerre. Fedőlapként vastag kartont használhat. Úgy kell venni, hogy illeszkedjen a doboz vagy a tartály kerülete körül. Minden hagymához egy kerek lyukat vágnak egy kartonpapírra. A vizet olyan mennyiségben kell önteni, hogy a lyukakba helyezett izzók csak kissé érintkezzenek a folyadékkal.

Ha nincs olyan edény a házban, amellyel hagymát lehet termeszteni, akkor egy közönséges vacsora tányérral boldogulhat. A rajta lévő izzóknak állniuk kell, szorosan egymáshoz nyomva, és minimális mennyiségű vízben kell lenniük..

Vannak modernebb módszerek és eszközök a hagyma csírázására is. Az ilyen eszközök a hidroponika elve alapján működnek, vagyis növények termesztése talaj nélkül. Az alapelv ugyanaz – egy víztartály és egy íj, amelyet speciális lyukakba helyeznek. Csak ebben az eszközben van csatlakoztatva egy kompresszor, amely vízszuszpenziót képez. Ilyen körülmények között a gyökerek és a tollak sokkal gyorsabban nőnek, és nem áll fenn a bomlás veszélye..

A zöldhagyma első betakarítása tíz -tizenöt napig kóstolható. Ha egy kicsit fel akarja gyorsítani a növények növekedési folyamatát, próbáljon ásványi kötszereket használni..

A legjobb öltözködési lehetőségek a zöldhagyma vízbe kényszerítéséhez

Amint apró gyökerek jelentek meg, és az első hagymatollak átvágtak, használhatja az öntetet, amelyet közvetlenül a vízhez adnak. Korábban egy külön tartályban olyan oldatot kell készítenie, amely műtrágyaként szolgál. Egy liter szobahőmérsékletű ülepedett vizet veszünk alapul, amelyhez két teáskanálnyi ásványi öntetet (vagy öt gramm fahamut) adhatunk..

Zöldhagyma termesztése vízben: szabályok, tippek és trükkök

Ne feledje a hagyma vízben való termesztésének alapvető szabályait:

  • A hagyma ültetéséhez használt edényt előzetesen fertőtlenítő oldattal (például kálium-permanganáttal) kell előkezelni.
  • A gyökérzet csírázásának idejére jobb, ha a tartályt hagymával hűvös helyre tesszük.
  • Ne felejtse el naponta kétszer cserélni a vizet a gyökerek megjelenése előtt.
  • Csak az íj alsó része érintkezzen vízzel.
  • Időnként hasznos a hagyma gyökereit és a tartályt folyó víz alatt leöblíteni.

Ezeket az egyszerű ajánlásokat követve könnyedén termesztheti a hagymát vízben..