Körömvirág - ültetés és gondozás nyílt terepen. Körömvirág termesztése magvakból, reprodukciós módszerek. Leírás, típusok. Fénykép

A körömvirág vagy körömvirág az Astrov család virágzó gyógynövénye. A virág a Földközi -tenger és Nyugat -Európa szokásos természetes környezetében található, és körülbelül 20 fajta és fajta egynyári és évelő növényt tartalmaz. Mindegyik típusnak megvannak a sajátosságai és különbségei. Néhányuk magas dekoratív tulajdonságokkal rendelkezik, míg mások a hagyományos és a népi gyógyászatban széles körben használt gyógynövények..

A körömvirág virágának leírása

A kalendula latinul fordítva azt jelenti: “a hónap első napja”. A növény erős gyökérrendszerből, egyszerű világos zöld ovális vagy hosszúkás levelekből áll, egyetlen világos sárga vagy narancssárga virágból és gyümölcsből – achenesből. A magvak a betakarítás után 5 éven belül erősen csíráznak. A legtöbb esetben a körömvirág önvetéssel szaporodik. A virágzási időszak meglehetősen hosszú – a nyár elejétől az ősz végéig..

Körömvirág termesztése magvakból

Körömvirág termesztése magvakból

Vetőmagok vetése

A kertben vagy a virágágyásban a magokat tavasszal (körülbelül április közepén) vagy ősszel (október közepén) lehet vetni.

A tavaszi ültetéshez jól felmelegedett és száraz talajra van szükség az olvadt hóból. Előzetesen ajánlott ásni, körülbelül 10-15 nappal a vetőmag elvetése előtt, különböző tápláló öntetek bevezetésével a munka során. Minden négyzetméter földterületre szüksége lesz: humusz – 3-4 kg, szuperfoszfát és kálium -klorid – 20 g, karbamid – 30 g és foszfor. Tavasszal a virágágyásokat nitrogén -kiegészítőkkel kell etetni.

A vetőmagok ültetési mélysége nem haladja meg a 2 cm -t, az ültetési minta különböző fajok és fajták esetén eltérő. A dekoratív fajtákat 20-30 cm távolságra vetik, a sorok között-60-70 cm. Gyógyászati ​​fajok-7-10 cm távolságban, a sorok között-30-40 cm.

Az első hajtások 7-10 nap múlva jelennek meg, majd 15-20 nap múlva elvégezzük a palánták első elvékonyodását, majd a növények között körülbelül 35 cm hosszú sivatagi szegmensnek kell megjelennie. könnyen gyökeret ver egy új helyen, ezért nem érdemes kidobni őket. Az első virágzás a magvak nyílt talajba vetése után 2-2,5 hónap múlva látható.

A körömvirág palántája

Amikor palántákat ültetnek nyílt talajra, a körömvirág virágzása sokkal korábban kezdődhet. Termesztése március 20 -tól április 10 -ig kezdődik. A magokat ültető dobozokba vagy talajkeverékkel töltött kis műanyag csészékbe vetik a kerti virágnövényekhez. A vetőmagok ültetésének mélysége 1-2 cm. A növényeket tartalmazó talajt 6-10 napig nedvesítik és polietilénnel borítják, amíg az első hajtások megjelennek. A tartályokat világos, szobahőmérsékletű helyiségben kell tartani. A palántákat védeni kell a közvetlen napfénytől. A jövőben a palántákat körülbelül 15 Celsius fokos hőmérsékleten termesztik..

A fiatal növények fő gondozása az aljzat mérsékelt nedvesítése tartályokban és rendszeres trágyázás (10-15 naponta egyszer). Felöntésként ajánlatos gyenge koncentrációjú komplex ásványi műtrágyát használni. Amikor 2-3 teljes értékű levél jelenik meg, merülni lehet. A palántákat egyes csészékbe ültetik, vagy elvékonyítják, legalább 5 cm -es intervallumot hagyva közöttük.

Körömvirág ültetése nyílt talajra

Körömvirág ültetése nyílt talajra

Mikor kell körömvirágot ültetni

A palántákat nyílt virágágyásokra ültetjük állandó meleg időben, és legalább 5-6 teljes értékű levél jelenlétében a növényekben. Ennek legkedvezőbb időpontja május második fele..

A körömvirág nagyon ellenáll a hideg és a könnyű fagyoknak, de megelőző intézkedésként érdemes előzetes keményítési eljárásokat végezni palántákkal. Az edényeket, amelyekben a palánták nőnek, 7-10 napig ajánlott minden nap nyílt talajba ültetni, hogy 5-6 órára friss levegőre vigyék (például nyílt verandán vagy üvegezetlen erkélyen).

Leszállási szabályok

A virágágyást vagy virágoskertet nyitott, napos helyen, termékeny és jól lecsapolt talajjal kell elhelyezni. A helyszín kiválasztásakor érdemes megjegyezni, hogy a körömvirág gyökérzete negatívan befolyásolja a közelben ültetett bazsalikomot és reteket, de sok más zöldség- és kerti növény számára megbízható védő a kártevők ellen. A körömvirág különleges aromája elriasztja a kullancsokat és a pillangókat, ezért ajánlott a körömvirágot a zöldségágyások folyosóiba ültetni..

A palántanevelési terv hasonló a vetőmag -ültetési tervhez. Különbözik a gyógyászati ​​és dísznövényfajok és fajták között is. Az első virágzás a palántanevelési módszerrel 1,5-2 hónap múlva kezdődik.

Körömvirág gondozása a kertben

Körömvirág gondozása a kertben

Nem kell sok szabadidőt és erőfeszítést fordítania a körömvirág termesztésére. Ennek a virágos növénynek az igénytelensége lehetővé teszi, hogy minimális erőfeszítéssel megússza..

Locsolás

A növények rendszeres öntözése nem szükséges, az egyetlen kivétel a hosszan tartó száraz időjárás..

A talaj

A virágzás teljes időtartama alatt ajánlott fellazítani a talajt és időben eltávolítani a gyomokat.

Felső öltözködés és műtrágya

A komplex ásványi kötszereket havonta egyszer kell felhordani a teljes nyári és őszi szezonban..

Metszés

A virágzási időszak meghosszabbítása érdekében rendszeresen meg kell metszeni a nyitott virágzatot – kosarat. Ezen eljárás nélkül a körömvirág egy hónap múlva abbahagyja a virágzást. A nyílt virágok folyamatos eltávolítása elősegíti számos új rügy kialakulását, valamint a bőséges és tartós virágzást..

Virágzás után körömvirág

Virágzás után körömvirág

Maggyűjtés

Az önvetés megakadályozása érdekében ajánlatos apró zacskó gézzel vagy finom kalikószövetekkel felérni az érő magokra. Ebben az esetben a magokat teljesen érett, biztonságos és egészséges állapotban lehet betakarítani. Javasoljuk, hogy a vetőmagot kis papírzacskókban vagy szövetzsákban tárolja sötét helyen, száraz levegővel.

Felkészülés a télre

A virágzás utáni éves körömvirág -fajokat eltávolítják a virágágyásból és ártalmatlanítják. A földet ki kell ásni, megtermékenyíteni és a következő szezonig hagyni.

Betegségek és kártevők

Mivel a kultúra illatával képes sok rovart elriasztani, a kártevők gyakorlatilag nem veszélyesek rá. Az egyetlen lehetséges kártevő a levéltetvek. Elpusztíthatja a levéltetvek invázióját, ha ilyen gyógyszerekkel permetez: Akarin, Aktellik, Antitlin, Biotlin.

A különböző betegségek elleni megelőző intézkedésként ajánlott megakadályozni a virágágyás megvastagodását és a gyomnövények növekedését. A betegségek megjelenésekor érdemes azonnal eltávolítani a növény sérült részeit vagy az egész bokrot..

A körömvirág lehetséges betegségei a lisztharmat és a fekete folt. A betegségek megjelenésének jelei – fekete vagy barna színű foltok a növények leveles részén, fehér árnyalatú virágzás. A betegség nagy terjedése esetén azonnali kezelésre van szükség. Virágoskert permetezésére a következő készítmények ajánlottak: Topáz, Fundazol, Topsin.

A körömvirág tulajdonságai és felhasználása

A körömvirág gyógyászati ​​tulajdonságai

Gyógyító tulajdonságok

A körömvirág gyógyító tulajdonságaira nagy szükség van az orvostudományban, ezért e növény termesztése ipari méretekben történik. A tinktúrákat, kenőcsöket, krémeket, szirupokat, elixíreket, főzeteket, illóolajat és vizes oldatokat virágokból készítik. Hatalmas mennyiségű hasznos anyagot és kémiai elemet tartalmaznak – például karotint, gyantákat, savakat, vitaminokat és még sok mást. Ennek a növénynek a segítségével enyhítheti a görcsöket és a gyulladásokat, segíthet a sebek fertőtlenítésében és gyógyításában. A körömvirág virágai nyugtató, izzasztó, nyugtató, köptető, tónusos és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkeznek. A körömvirág alapú készítményeket bőrbetegségek és számos belső szerv munkájával kapcsolatos problémák kezelésére használják. A körömvirág nagy hatékonyságot nyújt a mandulagyulladás, szájgyulladás, az íny- és szájüreg -problémák komplex terápiájában, rosszul gyógyuló sebekkel, felfekvésekkel, égési sérülésekkel és fekélyekkel. Kamillával és komlótobozokkal kombinálva pozitív hatással van a fejbőrre, a gyökerekre és a haj állapotára.

Ellenjavallatok

A hivatalos gyógyászatban nagy népszerűségnek és hatékonyságnak köszönhetően a körömvirágnak ellenjavallatai is vannak. Ne öngyógyítson, különösen a gyermekvállalás időszakában, és ha szív- és érrendszeri problémái vannak. A körömvirág -készítmények használata előtt ajánlott orvos tanácsát kérni.

A körömvirág típusai és fajtái fényképekkel és nevekkel

A kultúrában a leggyakoribbak a mezei és a gyógyszertári körömvirágok. Mindkét típusnak sok közös vonása van, de a Gyógyszertár vagy a Gyógyászati ​​körömvirág sokféle változatban kerül bemutatásra, egyszerű és kettős virágokkal, különböző árnyalatokban – sárga, narancssárga, világos és sötétbarna. A legjobb fajták – Juvel, Radio, Emperor, Gold Kugel, Sonnenstein, Kalta, Saharovskaya orange.

Kéri körömvirág. Ültetés és távozás.Kéri körömvirág. Ültetés és távozás.