Matrona partija vagy Éjszakai ibolya (Hesperis). Növekedés és gondozás. Ültetés és tenyésztés

Ezeket a rendkívüli szépségű virágokat csukott szemmel lehet felismerni – egyedülálló kellemes aromájukról. Ahogy a nap lemegy, ez az illat csak fokozódik. A latin nyelvből lefordított éjszakai ibolyát a Matrona éjszakájának nevezik. Családjában több mint 30 faj található..

Európában az éjszakai ibolya a XVI. Század közepén jelent meg. Kertészeink csak a XVIII. Században értékelték ennek a növénynek a szépségét. A Hesperis gyorsan népszerű virág lett. Látható volt kertekben, parkokban és virágágyásokban a gazdag birtokok közelében. A modern virágtervezők széles körben használják a Matrona esti partiját személyes parcellák díszítésére és virágkötészetben.

Matrona éjjeli leírása

Az éjszakai ibolya magas (legfeljebb egy méter) enyhén serdülő szárral rendelkezik, amely a felső részen ágazik

Az éjszakai ibolya magas (legfeljebb egy méter) enyhén serdülő szárral rendelkezik, amely a felső részen ágazik el. A levelek mélyzöldek, keskenyek (körülbelül 3 centiméter) és hosszúak (körülbelül 12 centiméter), hegyes hegyükkel. A magas kocsányokon nagy fürtszerű virágzat található. Az aktív virágzás során a növényt lila bokrokhoz hasonlítják..

A kis levendulavirág négy szirmból áll, amelyek keresztben vannak elrendezve. Nem hiába kapott ilyen nevet az esti buli, mert éppen este egyedülálló szédítő illat árad belőle. Sok közös vonása van a jól ismert ibolyával – saintpaulia, de teljesen különböző fajokhoz tartoznak.

A Hesperis csak a tavasz legvégén kezd virágozni, és másfél hónapig örül a virágzásnak. Ha a nyári időjárás túl forró, és hosszú ideig nincs csapadék, akkor a virágzási időszak kissé csökken..

A növény magvakkal szaporodik, amelyek virágzás után a hüvelyben érnek. A kis méretű barna magvak jó csírázással rendelkeznek, ami majdnem két évig tökéletesen megmarad..

Éjszakai ibolya – növekedés és gondozás

Éjszakai ibolya - növekedés és gondozás

Oldalválasztás

Az éjszakai ibolya szerény növény. Problémák és kellemetlen következmények nélkül az ibolya a fák árnyékában nő, egy terjedő korona alatt. Jól érzi magát közvetlen napfényben és részleges árnyékban is. Ezért nem állhat a szertartáson az éjszakai hely kiválasztásával.

A talaj

A növénynek világos, semleges talajra van szüksége, normál vízháztartással (felesleges nedvesség nélkül), vagy jó termékeny talajra, kevés mészre (enyhén lúgos).

Öntözési szabályok

Május végén – június elején kezdődik a növény aktív növekedésének és fejlődésének időszaka. Ebben az időben nagy figyelmet kell fordítani az öntözésre. Rendszeresnek és időszerűnek kell lenniük, de nem túlzónak. Az öntözés forró és száraz nyáron is fontos. Hiányuk miatt az ibolya a szokásosnál korábban abbahagyhatja a virágzást. De a túlcsordulásokat sem szabad megengedni, mivel a vizes és vizes talaj negatívan befolyásolja a növény életét..

Virágzás

Az éjszakai ibolya meglehetősen magas szárú és sok sűrű virágzatú. Ez provokálhatja a növények elhelyezését. Ennek elkerülése érdekében időben gondoskodnia kell a tartókról és harisnyakötőkről..

Telelés

A Vechernitsa fagyálló növény, amely könnyen tolerálja a fagyokat, és nem igényel szigetelést, azonban nagy hótakaró jelenlétében. Ha a tél csak a fagynak örül, hó hiányában, akkor jobb, ha valamivel lefedi a növényeket.

A Vechernitsa reprodukciója

Az éjszakai ibolya vetőmagjait április elején végezzük.

Az éjszakai ibolya könnyen szaporodik önvetéssel. Ez nem igényel semmilyen erőfeszítést. Ha vágyik a virágok palántán történő szaporítására, akkor ez minden virágárus számára elérhető, tapasztalattól függetlenül..

Az éjszakai ibolya vetőmagjait április elején végezzük. Az előkészített tartályokban a megfelelő talajt fel kell önteni, és közvetlenül magokat kell vetni rá. A tetejükön óvatosan meg kell szórni őket egy fél centiméteres humuszból és tőzegből álló talajréteggel, kissé tömöríteni és mérsékelten öntözni. Az ültetett maggal ellátott dobozokat átlátszó fóliával vagy üveggel kell lefedni.

A tartályokat legalább 20 Celsius fokos hőmérsékleten kell tartani. Az első hajtások körülbelül 15-20 nap múlva jelennek meg. A palánták további fejlődése a megfelelő gondozástól függ. A fiatal növényeket időben és rendszeresen kell öntözni, elkerülve a túlcsordulást. Amint három teljes értékű erős levél jelenik meg a palántákon, ez azt jelenti, hogy az ibolya nyílt talajba ültethető.

Miután átültette az éjszakát a kerti parcellára, ne feledje, hogy a növénynek egy ideig alkalmazkodnia kell, és jól meg kell gyökereznie. Ehhez a körülötte lévő talajt folyamatosan meg kell lazítani, hogy jó legyen a légcsere. A talaj öntözése és lazítása hozzájárul a jó gyökérzet kialakulásához.

Az első évben az éjszakai ibolya csak növeli a levéltömeget, és már jövő tavasszal virágzik.

A vetőmag -szaporítást tavasszal és ősszel lehet használni. A magokat azonnal a talajba vetik ősszel, amikor még mindig nincs fagy, vagy tavasszal a talaj felmelegedése után..

Hesperis a tájtervezésben

Hesperis a tájtervezésben

A tereprendezés szakemberei az éjszakai ibolya használatát javasolják az udvar, a virágoskert vagy az előkert díszítésére. Csak ültetéskor jobb nem egyes növényeket ültetni, hanem több noctress csoportot (legfeljebb 10 növény egyszerre). Ha több ilyen ibolya csoport található a webhelyén, és többek között a növények színskálájában, akkor aktív virágzással egyedülálló szépség és csodálatos aroma nyílik meg a szemed előtt.