Pirethrum

A piretrum (Pyrethrum) az Asteraceae család évelő növénye, más néven Asteraceae. A virágok ezen képviselői közötti hasonlóság a rügyek sajátos színében rejlik. Összesen több mint 100 féle virág létezik. A nemzetség eredete Európában és Észak -Amerikában kezdődött.

A lázvirág leírása

A lázvirág leírása

A legtöbb piretrum típus több éven keresztül képes ugyanazon a helyen növekedni, de vannak egynyári virágok. A hajtások bordázott felülettel, enyhe serdüléssel, emelkedő alappal és elágazó rozettával rendelkeznek. A szárak 60-100 cm magasak, a Feverfew erős és stabil gyökérzettel rendelkezik, amely akár három méter mélyen is behatol a talajba. A kívülről szürkére, zöld árnyalattal, belül hamvas színűre festett leveleket a végein feldaraboljuk és szabályos sorrendben rendezzük el.

A bokor gyökérrészében található leveleket a levélnyél jelenléte különbözteti meg. A levéllemezek a levéllemezekhez képest sokszor hosszabbnak tűnnek. A hajtások koronájához közelebb hossza csökken.

A növény virágkosarainak átmérője 5-6 cm. A virágok színe a fehértől a sötétvörösig változik..

A rügyek kinyitásának időszaka május végére esik. A piretrum gyümölcse bordázott magkapszula, fúrt koronával. Az évelő magokat két évig magas csírázási arány jellemzi.

A piretrum ültetése nyílt talajra

Lázfű ültetése

Pirethrum termesztése magvakból

A helyszínen gyűjtött magvak nem képesek reprodukálni az anyabokor jeleit. Egy adott fajta vagy színű piretrum megszerzéséhez a legjobb, ha magokat vásárol egy speciális kertészeti áruházból..

A piretrummag vetése előtt homokkal keverjük össze. A vetés márciusban ajánlott. Az ültetési mélység legfeljebb 5 mm. Az aljzat felületén szétszórt magokat földdel meghintjük és permetezővel megnedvesítjük.

KRISTÁLY # 1: A VETŐPIRETR TITKAI A palántákhoz1. KRISTÁLY: A VETŐPIRETR TITKAI

A piretrum palánták csírázásának felgyorsítása érdekében a tartályokat fóliával vagy üveggel borítják, és megvilágított helyiségben, szobahőmérsékleten tárolják. Amikor zöld hajtások jelennek meg, a fóliát eltávolítják. Amikor a palánták pár erős levelet fejlesztenek, más edényekbe vagy poharakba ültetik őket. A palánták megkeményedése után a lázfűt csak nyílt talajra ültetik.

Délen a piretrumot magvakból termesztik. A vetés ősszel történik, így az anyag télen rétegződik..

A vadvirág ültetvények szívesebben táplálkoznak laza táptalajon és jó vízelvezető tulajdonságú talajon. Az évelő növényeket elnyomják a marginális és száraz talajok, az alföldek, amelyeket gyakran elönt a víz. A gyökérzet túlzott vizesedése tele van a növény halálával. Hideg időben a veszély fokozódik. A virág szereti a mérsékelt fényt, ezért a piretrum ültetésének helyét csak a fél napra kell megvilágítani..

A palántákat legalább 25 cm távolságra kell ültetni egymástól. Az ültetés végén a virágágyást öntözik. Kezdetben a palántákat védeni kell a napsugaraktól. Az évelők virágzása csak egy év után figyelhető meg..

Lázfű gondozása a kertben

Lázgomba ellátás

A lázas ápolási intézkedések meglehetősen egyszerűek, de rendszeres betartást igényelnek. Miután a virág erőre kap, és alkalmazkodik egy új helyre, már nem fél a gyomoktól, amelyek megjelennek a helyszínen. A virágágyások gyomlálásának szükségessége csak a tenyészidőszak elején érződik. Ne felejtsük el a talajtakarást, amely sok időt takarít meg a jövőben távozáskor. Annak érdekében, hogy a növény normálisan fejlődjön és örüljön a gyönyörű virágzásnak, be kell tartani a rendszeres öntözést. A bokrok fő törzse körüli nedves talajt meglazítják, hogy megakadályozzák a kéreg kialakulását.

Ásványi és bio takarmányozás alkalmas erre az évelő növényre. A túlzott nitrogénmennyiség zöldfelhalmozódást és virágzást okozhat. A túlérett trágya jótékony hatással van a gyökérzet és a hajtások fejlődésére.

A virághajtások növekedéséhez harisnyakötő szükséges. Az első virágszárak levágásával lehetőség lesz a bokrok újravirágzására. Transzplantáció nélkül a lázfűt legfeljebb négy évig termesztik. Amikor a szárak túlságosan elkezdenek elágazni, a virágzó rügyek száma meredeken csökken. Ebből az következik, hogy itt az ideje a bokrok felosztásának és új helyre történő átültetésnek..

Telelő pirethrum

Amikor az évelő fő életfolyamatai lelassulnak, a hajtásokat a gyökérben vágják le. A parcellát réteg tőzegtakaró vagy lucfenyő ágak borítják. Az ilyen szigetelés lehetővé teszi, hogy a lázfű ellenálljon minden télnek. A hő beköszöntével a védelem eltávolításra kerül, teret engedve a fiatal szárak növekedésének.

A piretrum betegségei és kártevői

A piretrum betegségei és kártevői

A piretrumról kiderült, hogy ellenáll a különböző betegségeknek és kártevőknek. Néha azonban a virágágyásokat továbbra is problémák kísérik. A szürke rothadás, a fuzárium az egyik legveszélyesebb betegség, amelynek ki vannak téve a piretrum kultúrnövényei..

A szürke penész gombás spórái megfertőzik a bokrok talajrészeit. Ennek eredményeként a levelek és szárak szürkés virágzással borulnak, megváltoztatják alakjukat és kiszáradnak. A fertőzött virágokat levágják és elégetik. A területet vízzel hígított fungicid készítményekkel kezelik.

Egy másik gombás betegség a fuzárium. Kórokozói képesek behatolni a gyökerekbe és károsítani a növény belső szerkezetét. A beteg virág hamarosan elpusztul. Ha a Fusarium kórokozó nyomait találják, a bokrokat kivágják és elégetik, ellenkező esetben a fertőzés tünetei megjelennek a közeli ültetvényeken. A virágágyást réz alapú gombaölő szerrel fertőtlenítik.

A betegségek mellett a rovarok is fenyegetik az évelő növényeket. A csigák, levéltetvek, tripszek és más kártevők megeszik a zöld masszát. A csigákat csak manuálisan szabadíthatja meg. A tripszeket gyakran elárasztják a kulturális ültetvények. A rovarölő készítmények segítenek megőrizni az egészséges virágokat. A levéltetvek elleni küzdelem hosszú és kitartó lesz. A rovarok terjedését olyan gyógyszerek állítják meg, mint a Biotlin, az Aktara vagy az Actellik. A kezelést egy idő után megismételjük a hatás megszilárdítása érdekében. A kártevők teljes legyőzéséhez legalább 2-3 alkalommal permetezze a bokrokat.

A piretrum típusai és fajtái egy fotóval

A Pyrethrum gyönyörű (Pyrethrum pulchrum = Tanacetum pulchrum)

Feverfew gyönyörű

Feverfew gyönyörűen nő Közép -Ázsia országaiban és Szibériában. Vadvirágok másznak be a tundrai erdőkbe és a sziklás lejtőkre, szétszóródnak a hegyek lábánál. A leírt piretrum típus vonzó évelő növény, körülbelül fél méter magasságot ér el szőrös pubescenciával. Szára egyenes és enyhén elágazó. Hosszú levélnyélből tollas levelek nőnek. A virágkosarak cső alakú fehér rügyeket képeznek.

Nagylevelű piretrum (Pyrethrum macrophyllum = Tanacetum macrophyllum = Chrysanthemum macrophyllum)

Nagylevelű lázfű

Pyrethrum nagylevelű – az asztrovok kaukázusi képviselője. Magassága eléri a 150 cm-t.Hófehér virágzat, mint a pajzs, virágzás közben díszíti a bokrot. A szezon végén színüket vörösesbarna színre változtatják. Ez a fajta jól illik sok virágszomszédhoz és gabonaféléhez..

Pyrethrum corymbosum = Chrysanthemum corymbosum = Tanacetum corymbosum)

Pyrethrum corymbose

A Pyrethrum corymbose kelet -európai országokból és a Kaukázusból származik. Az évelőt a gyökérzóna közelében egyenesen terjedő hajtások és levélnyél -levelek különböztetik meg, amelyek hossza nem haladja meg a 40 cm -t, a levelek felül ülők. A virágzat a hosszú serdülő lábakhoz van rögzítve. A virágok fehérek. A pyrethrum corymbose virágzási ideje június hónapra esik.

Pyrethrum cinerariifolium

Lázas, mozgalmas

A Feverfew lágyszárú évelő növénynek számít, tollas ezüst levelekkel, amelyeknek töredezett a vége. Szürke magokkal töltött kosarak.

Pyrethrum vörös (Pyrethrum coccineum = Chrysanthemum coccineum)

Pirethrum vörös

A lázvirág vörös, egy másik nyelvjárásban, a kaukázusi kamilla olyan virág, amely hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a lázas rózsaszín. A kertészeti kultúra formái hatalmasak. A világos kettős rügyeket fehér vagy cseresznye tónusokkal festik. A virág szára és levelei taszítják a rovarokat, mivel ezek a részek mérgezőek számukra.

Pyrethrum roseum

Pyrethrum rózsaszín

A Pyrethrum rózsaszín a Kaukázusban is megtalálható. A virágtermesztést évszázadok óta végzik. A szárak akár 70 cm hosszúak is lehetnek, a zöld leveleket levélnyél alapú rozettákban gyűjtik össze. A szárhoz tapadó levéllemezek némileg kisebbnek tűnnek, mint a többi. A virágzat rózsaszín árnyalatú ecsetekhez hasonlít. A tenyésztőknek sikerült a piretrum rózsaszínű hibrid kerti formáit tenyészteniük. A Robinsons mix hibridek a legnépszerűbbek. Kosaraik élénkpiros és rózsaszín színekben pompáznak..

A Pyrethrum rózsaszínnek vagy hibridnek a következő fajtái vannak: sötétvörös Atrosangvinea bokrok, Márka rózsaszín, James Kelvey kis kosarakkal, pasztell rózsaszín Robinson, skarlátvörös Kelvey Glories bokrok, Lord Rosebury bolyhos kosarakkal és Vanessa. E fajta rügyeinek közepét sárga folt jelzi.

A perzsa kamilla más fajtái is elterjedtek, rózsaszín kamilla, vörös kamilla, alacsony kamilla néven..

Feverfew (Pyrethrum parthenium = Chrysanthemum parthenium = Tanacetum parthenium)

Őszi margitvirág

Lázas leányzó az asztrovok éves képviselőire utal. A virág szülőhelye a délen található európai országok. A leányfű természetes ültetvényei évekig nőhetnek. A bokrok nem magasak, de sűrűn elágazottak. A világos zöld levéllemezek félbevágottak. A kis virágzat fehér vagy sárga nádbimbókat tartalmaz. A kosarakat a virágzatból szőtték. A kertészek szívesen termesztenek egynyári növényeket, például korong alakú és sárga levelű leánykori petrumot. Az egynyári fajta fajtáit is figyelembe veszik:

  • Zilbeoteppich – bokor buja frottírkosárral;
  • A Schneebal alacsony növekedésű növény, amelynek virágzata csőszerű rügyekből áll. Általában a rügyek átmérője nyitva nem haladja meg a 2,5 cm -t;
  • Dahl White – virágzata, mint a fehér gombok, díszítik a bokrot, amikor a bimbózási folyamat elkezdődik;
  • A Szűz magasabb virág. 1,5 cm-es hófehér kerek frottírkosarakkal rendelkezik;
  • Goldbal – a fajta sárga csőfürtökkel virágzik.

A piretrum hasznos tulajdonságai

A piretrum hasznos tulajdonságai

A piretrum gyógyító tulajdonságai

Még az ókorban is a gyógynövények összegyűjtött leveleit és szárát különböző gyulladások leállítására, lázcsökkentésre és fejfájás enyhítésére használták. A lázféreg úgy hat a szervezetre, mint az aszpirin. A kultúra először Angliában szerzett elismerést a 17. században, amikor a helyi gyógyítók megtanulták évelő növényi anyagok használatát fejfájás kezelésére. A múlt század végén a briteknek sikerült kideríteniük, hogy a lázcsillapító képes meggyógyítani a migrént, és mivel ez a betegség gyakori volt, a virág gyorsan magabiztosságra és népszerűségre tett szert. Még sok fiatal is gyakran szenved migrénes rohamoktól. A szárított és porított nyersanyagok nem rosszabbak, mint a gyógyszerek. Ennek a hatékony hatásnak az oka a parthenolid. Ez az anyag képes blokkolni a pajzsmirigy által termelt szerotonint. Az említett bomlástermék felhalmozódása a szervezetben migrénforrás..

A pyrethrum Lizurit és a Metisergide orvosi analógjai szintén gyógyítják a migrént, de használatuk gyakran negatív következményeket és károsodásokat okoz. A feverfew feladata a szerotonin termelés megakadályozása. A gyógynövény használata megakadályozza az erek vérrögképződését, és a hisztamin termelése leáll. Az évelő leveleket ízületi gyulladás, reuma, késleltetett menstruáció, asztma kezelésére írják fel. A pikkelysömör, bőrgyulladás és különböző allergiás kiütések kezelésére szolgáló gyógyszeres tanfolyam magában foglalja a piretrum használatát.

Ellenjavallatok

Kisgyermekek, terhes nők és olyan személyek számára, akiknek kezelése összefügg a koagulánsok állandó bevitelével, nem ajánlott pirethrumon alapuló gyógyászati ​​alapanyagokat használni. Az összetevők egyéni intoleranciája szintén komoly ok a lázcsillapítás elhagyására..