Coreopsis: ültetés és gondozás nyílt terepen, magvakból, fényképekből és fajokból történő termesztés

A Coreopsis (Coreopsis), vagy a Lenok, vagy a párizsi szépség lágyszárú virágzó egynyári vagy évelő növény az Asteraceae vagy Asteraceae családból. Ennek a növénynek több mint 100 faja van.

A coreopsis virág leírása

A Coreopsis lágyszárú növény vagy cserje, erősen elágazó és felálló szárral, amelyek negyvenöt-százhúsz centiméter magasra nőnek. A növény levelei ellentétesek, tüskésen felhasítottak vagy ujjaik elválasztottak. A virágok kissé emlékeztetnek a kamillavirágra. Az ár Vénusz barna vagy sárga cső alakú virágokkal rendelkezik, középen pedig nyelv alakú, rózsaszín, sárga vagy sárga-barna színű szirmok vannak. A növény gyümölcse az achene, amely nagyszámú magot termel.

Coreopsis termesztése magvakból

Coreopsis termesztése magvakból

Vetőmagok vetése

A coreopsis gondozása meglehetősen egyszerű, a virág nem igényel sok figyelmet magára. Az egynyári növény nyílt talajra és üvegházba is ültethető. A nyílt talajra történő ültetéshez a május a legmegfelelőbb időpont, mivel májusban a talaj jól felmelegszik, és az éjszakai fagyok veszélye elmúlik. Április második fele tökéletes a magvak üvegházba ültetéséhez. Az évelő fajok csak az ültetés utáni második évben kezdenek virágozni. De ha virágzó növényt szeretne kapni a közeljövőben, akkor a legjobb, ha virágot ültet palántákkal..

Március első felében magokat kell ültetnie a palántákhoz. Ehhez elő kell készítenie a tartályokat, és meg kell töltenie őket tápláló kerti talajjal. A magokat egyenletesen oszlassuk el a felületen anélkül, hogy mélyítenénk őket, hanem egyszerűen nyomjuk őket egy kicsit a talajhoz. Az üvegházhatás létrehozásához be kell fednie a tartályt magvakkal műanyag fóliával vagy üveggel. A magokat világos és meleg helyen kell csírázni..

Coreopsis palántái

A Coreopsis magokat jó csírázás jellemzi, így minden, amit elültettek, valószínűleg csírázni fog. Minden nap el kell távolítani a műanyag csomagolást vagy az üveget a tartályokból, hogy ellenőrizze és eltávolítsa a lecsapódott páralecsapódást. Az első hajtások körülbelül 10 nap múlva jelennek meg, ekkor a menedéket el lehet távolítani. A palántákat rendszeresen, de mérsékelten kell öntözni, mivel a talaj nedvessége miatt különböző betegségek jelenhetnek meg. Minden öntözés után ügyeljen arra, hogy óvatosan lazítsa meg a talajt a palánták körül, de ne károsítsa. Amikor a palántáknak két igazi levele fejlődik ki, azokat külön cserépbe kell ültetni..

Coreopsis ültetése nyílt talajra

Coreopsis ültetése nyílt talajra

Mikor a legjobb az ültetés ideje

A legjobb idő a coreopsis magvak nyílt talajra történő ültetésére május második felében. Ilyenkor a föld már eléggé felmelegszik, és az éjszakai fagyok biztosan nem térnek vissza. Mielőtt a palántákat nyílt talajba ültetné, 2 hétig keményíteni kell. Ehhez ki kell vinnie az edényeket palántákkal friss levegőre, kezdve 10 perctől, és fokozatosan növelve az időt minden nap. A palánták készen állnak az ültetésre, amikor egész nap a szabadban lehetnek.

Hogyan kell helyesen ültetni

A legjobb, ha napos helyet választ a coreopsis ültetéséhez. A növénynek közepesen nedves, könnyű, laza, semleges és jól lecsapolt talajra van szüksége. Ami a termékenységet illeti, egyes fajták rosszabbul virágoznak a túl termékeny talaj miatt. Ezért az ültetés előtt nagyon kevés komposztot vagy humuszt kell készíteni. Amikor a palántákat nyílt talajba ülteti, emlékeznie kell arra, hogy a növények közötti távolságnak legalább 30 cm -nek kell lennie. Az ültetés után alaposan tömörítenie kell a talajt és bőségesen öntöznie kell.

Coreopsis ápolás a kertben

Coreopsis ápolás a kertben

A coreopsis gondozása nagyon egyszerű, és még egy kezdő kertész is képes kezelni ezt az ügyet. A növényt időnként meg kell öntözni, öntözés után alaposan lazítsa meg a talajt, távolítsa el a gyomokat és a hervadt virágokat.

Locsolás

A Coreopsis meglehetősen szárazságálló növény; csak a palántákat kell rendszeresen öntözni. Ha a nyár túl forró, akkor a növényt nagyon ritkán kell öntözni. És normál időjárási körülmények és csapadék esetén a növény öntözése egyáltalán nem szükséges..

Trágyázás

Ha az ültetés előtti ásás során műtrágyákat nem juttattak a talajba, akkor a növényt komplex ásványi műtrágya oldattal kell táplálni az aktív virágzás időszakában. Ha szerves trágyákat adtak a talajhoz, akkor a növény nem igényel további etetést. Az újratrágyázásra csak a következő évben lesz szükség..

Virág támogatás

A magas növényfajták támogatást igényelhetnek. Ehhez botot vagy más támaszt kell ragasztani a növény mellé, és óvatosan fel kell kötni. A virágzás befejezése után a növényt negyedére kell vágni. A fagy kezdete előtt az egynyári növényeket el kell távolítani a virágoskertből, és az évelőket teljesen le kell vágni..

Menedék a télre

A Coreopsisnak nincs szüksége további menedékre télen. De a zord és havas telekkel rendelkező régiókban még mindig érdemes lefedni a növényt száraz lombozattal vagy fűrészporral. A növény nagyon gyorsan szaporodik, ezért négyévente gondosan ki kell ásni a növényt, el kell osztani és azonnal el kell ültetni. A növény még a virágzási időszakban is alkalmas osztásra. Az átültetés fő szabálya a nedves talaj, mivel a benne lévő delenki gyorsabban gyökerezik.

Betegségek és kártevők

A növények megfertőzhetik a gombás fertőzést az esős nyár vagy a túlöntözés miatt. Például fuzárium, rozsda és különféle foltok. Ezeknek a fertőzéseknek a jelei láthatók a növény szárazföldi részén. A súlyosan érintett növényeket el kell távolítani a virágoskertből, a többit speciális gombaölő szerekkel kell kezelni. Az ilyen készítményeket minden virágüzlet és kertész boltban értékesítik..

Ami a kártevőket illeti, a növényt levéltetvek és bogarak támadhatják meg. A kézi gyűjtés segítségével megszabadulhat a hibáktól, de a levéltetveknél minden sokkal bonyolultabb. Szükséges speciális készítmények segítségével kezelni, amelyeket az utasításoknak megfelelően kell tenyészteni, és a növényeket gondosan meg kell dolgozni..

A coreopsis típusai és fajtái

A coreopsis típusai és fajtái

Coreopsis éves fajai

Coreopsis Drummond (Coreopsis drummondii = Coreopsis basalis) – ennek a növénynek a gyökere rostos, szára erősen elágazó. 45 cm -től 60 cm -ig nő. A levelek hegyesen osztottak. A kosarak egyetlen végűek, átmérőjük legfeljebb 5 cm, a cső alakú virágok közepe barna. A virág szirmai sárgák, barnásvörös foltjuk van közelebb a közepéhez. Vannak különböző színű fajták.

Coreopsis tinctoria – szára vékony és elágazó. 30 cm -től 1 m -ig nő. A levelek alul vannak. Tüskésen felhasított alakjuk van. A virágzat magányos, legfeljebb 4 cm átmérőjű.A középső része sötétbarna árnyalatú cső alakú virágokból áll, a szirmok több sorban helyezkednek el, bársonyos sárga, sötétvörös vagy aranysárga árnyalatúak. Ennek a fajnak a kultúrában termesztett legnépszerűbb fajtái:

  • Goldstral – akár 50 cm hosszú is lehet. Középen a virágok sötétbarna színűek, a széleken aranysárgák.
  • Bluetrot Zwerg – 25 cm -re nő. Középső része sötétbarna, a szirmok sötétvörösek..
  • Coreopsis Roll – sárga csíkos bíbor virágú fajta.
  • A Coreopsis Amulet egy törpe növény, amely legfeljebb 25 cm magas. Középső része barna, a szirmok vörösbarna színűek.

Coreopsis ferulele (Bidens ferulifolia = Coreopsis ferulifolia) – kultúrában nagyon ritkán termesztik. 50 cm -ről 1 m -re nő. A leveleket feldarabolják, arany színű kosarakat. A szárak erősen elágazottak. Kis népszerűsége ellenére ennek a fajnak számos érdekes fajtája van:

  • Goldie – ennek a fajtának a levelei valamivel rövidebbek, de szélesebbek.
  • Golden Goddes – ennek a fajtának a virágai sokkal nagyobbak.
  • Samsara – ennek a fajtának a bokrai nagyon kompaktak, ezért leggyakrabban függő edényekben termesztik őket.

A Coreopsis évelő fajai

Coreopsis grandiflora (Coreopsis grandiflora) – ennek a fajnak a szára erősen elágazó. A bokor akár 1 m magasra is megnő. A felső levelek hegyesen fel vannak boncolva, az alsó pedig egész. A kosarak közepe sötét sárga, a szirmok aranysárgák.

Coreopsis lanceolata (Coreopsis lanceolata) – erősen elágazó növény. 60 cm magasra nő. A levelek lineárisak vagy lándzsásak. A virágok közepe sötét sárga, a szirmok aranysárgák. Ennek a fajnak a legnépszerűbb fajtái:

  • Aranykirálynő – 60 cm magasra nő. A virágzat aranysárga és meglehetősen nagy.
  • Goldfink – akár 30 cm magasra is nő, és törpének számít.
  • Rotkelchen – ennek a fajtának a közepe piros, a szirmok sárgák.

Sok más évelő coreopsis faj is létezik, de ezek nem annyira népszerűek a kertészek körében, és ritkán termesztik őket..

Coreopsis: termesztés és gondozás, virágzás az első évben (videó)

Coreopsis – termesztés és gondozás. Virágzás az első évbenCoreopsis - termesztés és gondozás. Virágzás az első évben

Adblock
detector