Verbena virág - magból termesztett. Verbena elhagyása és ültetése. A verbena leírása, típusai, fényképei

Ezt a lágyszárú vagy félcserjés növényt népiesen “galambfűnek” nevezik. A Verbena családjában több mint 120 faj és fajta található. A növényt régóta gyógyítónak, sőt varázslatosnak tartják. Ennek a virágos növénynek a hazája Észak- vagy Dél -Amerika. A fajok sokfélesége között vannak éves és évelő képviselők.

A verbenának sötétzöld színű, hosszúkás, ovális fogazatú levelei vannak, enyhén serdülő, néha fogazott. Kicsi (kb. 2 centiméter átmérőjű) virágokkal virágzik, virágzatba gyűjtve (egyenként kb. 50 db). Egyszínű vagy kétszínű színüket a különböző árnyalatok széles választéka képviseli: kék és kék, rózsaszín és piros, fehér és sárga, krém és lila. A növény külső jellemzői közvetlenül a fajtól és a fajtától függenek. Ez a gyönyörű virágzás sokáig tart – június elejétől október végéig..

A verbena népszerű típusai

A verbena népszerű típusai

A Verbena nagy népszerűségre tett szert a virágkertészetben szerénysége és vonzereje miatt. A sok típus közül a legnépszerűbbeket különböztetjük meg.

“Kanadai” – Ez a verbena fajta az évelő növények közé tartozik. Kedvező éghajlati viszonyok között október végéig virágozhat..

Ezt az alacsony növényt (csak húsz centiméter magas) a levelek áttört alakja és a finom árnyalatok – fehér, rózsaszín, lila – virágzása különbözteti meg.

“Kemény” – Ezt a verbénafajtát hazánkban évenként termesztik, bár évelő növénynek számít. Ennek a fajnak a virágzata lila árnyalatokkal van festve. Az elágazó szárakon kemény, serdülő levelek vannak, hosszúkás alakúak.

“Buenos Aires” – ez a verbena fajta magas fajokhoz tartozik, szárai gyakran meghaladják a métert. Ez az évelő cserje nagyszámú oldalszárral rendelkezik, vékony, fogazott, hosszúkás levelekkel. Az ernyős virágzatot nagyszámú tüskéből gyűjtik. Virágzik számos apró, lila árnyalatú virággal.

“Hibrid” – ezt a fajtát több fajból tenyésztik ki. Az ötven centiméter magas lágyszárú növény nagyszámú oldalhajtással rendelkezik. A levelek serdülőkorúak, háromszögre emlékeztetnek. Ennek a fajtának a megkülönböztető jellemzője a virágzatos virágzat. Több mint harminc típus létezik – a legvilágosabbtól a legsötétebb tónusig..

A verbena előnye más virágos növényekkel szemben a hosszú virágzás és a magvak jó csírázása, még hosszabb tárolás esetén is (két éven belül).

Ülőhely kiválasztása és verbena ültetése

Ülőhely kiválasztása és verbena ültetése

Ez a szerény lágyszárú növény megvilágított területen vagy részleges árnyékban virágozhat. A hőmérsékleti csökkenés nem vészes a vervain számára, de nem vonatkozik a fagyálló növényekre. Ezért ezeket a virágokat csak akkor ültetik nyílt talajra, ha határozottan nincs fagy..

Az ültetéshez szükséges talaj laza és szinte bármilyen összetételű. Használhat mésztalajokat, bármilyen termékeny. Javasoljuk, hogy sűrű talajt keverjen homokkal, és helyezzen egy kis vízelvezető réteget az ültetési lyukakba.

A verbena kültéri ápolása

A verbena kültéri ápolása

A verbena olyan növény, amely nem hajlamos szeszélyesre. Még a legkisebb gondosság mellett is örülni fog a zöld lomboknak és a különböző virágzatú virágoknak.

A talaj

A föld tömörödésének megakadályozása érdekében ajánlatos rendszeresen lazítani a talajt minden növény közelében, különösen a nagy esőzések után. Az egyes növényeket időben meg kell szabadítani a feltörekvő gyomoktól. Ha a verbena bokrokat legfeljebb huszonöt centiméter távolságra ültették egymástól, akkor nem félnek a gyomoktól. A növények nagyon gyorsan nőnek szélességükben, és egyszerűen nem engedik a gyomnövények csírázását.

Locsolás

A növények kialakulásának kezdeti szakaszában az öntözést gyakrabban hajtják végre, és idővel fokozatosan csökken (körülbelül nyár közepétől). A verva öntözése takarékosan és szükség szerint ajánlott. Amint a bokor körüli talaj kiszáradt, ideje öntözni. Kerülje a nedvesség hiányát, mivel ez befolyásolja a verbena gyökérzetének fejlődését.

Felső öltözködés

A verbena cserjéket ásványi műtrágyákkal (körülbelül négyszer a teljes szezonban) vagy szerves (egy alkalmazás elegendő) etetheti. Ennek a növénynek a további etetése nem lesz előnyös. A bőséges virágzás helyett a kultúra aktív növekedését érheti el. Tehát nem szabad túlságosan elragadtatni a műtrágyázással..

Metszés

A hajtások metszése és a hervadt virágzat eltávolítása szükséges ahhoz, hogy a növények növeljék a virágzási időszakot. Ha időben eltávolítja a szárított virágokat, akkor a verbenának nem kell energiát pazarolnia etetésére. Ajánlatos a növény hajtásait teljes hosszának körülbelül 25 százalékában levágni..

A verbena reprodukciója

A verbena reprodukciója

Magvak szaporítása

A verbena vetőmag -tenyésztési módja még tapasztalatlan termelő számára is alkalmas. Március a legkedvezőbb hónap a vetőmagok ültetésére. A téli hónapokban a csírázási folyamat nagyon lassú, de a tavasz beköszöntével a növények sokkal gyorsabban újjáélednek. Az első hajtások 10-15 napon belül megjelennek..

Javasolt a magvak előáztatása biostimulátorban, ami elősegíti a növények gyors növekedését és fejlődését. Egy nedves talajjal előkészített edényben a magokat egyenletesen kell szétszórni, és üveggel vagy fóliával le kell fedni, hogy üvegházhatást teremtsenek (a magokat felülről nem borítják talajjal). A magvakkal ellátott tartályt meleg szobában, 25 fok közelében kell tartani. Ezen a hőmérsékleten az első hajtások 3 nap múlva kezdenek kikelni. Megjelenésük után a palántákkal ellátott dobozokat hűvösebb helyiségbe helyezzük át..

Hogyan neveljünk verbenát magvakból.Hogyan neveljünk verbenát magvakból.

Az öntözést a talaj permetezésével végezzük, a felesleges nedvesség nem megengedett.

Ha a magokat külön csészékbe ülteti, akkor a jövőben nem kell szednie. Amikor a magokat nagy tartályokban termesztik, a szedést úgy hajtják végre, hogy a palántán az első levél kialakul.

Miután a fiatal növényeket külön csészékbe ültették át, időt kell hagyni nekik, hogy alkalmazkodjanak egy új helyre és gyökérhez (körülbelül 2 hét). Ezt követően ideje a növényeket nitrogéntartalmú műtrágyákkal etetni. A magas fajtáknál buja bokor kialakításához ajánlatos a tetejét csípni a fejlődés kezdeti szakaszában.

A palántákat nyílt talajra ültetik június elején, miután megkeményedtek. Ültetéskor be kell tartani a palánták közötti intervallumot – 20-30 centiméter.

Szaporítás dugványokkal

A dugványokat általában tavasszal végzik. A felső hajtásokat dugványokra használják.

A dugványokat általában tavasszal végzik. A felső hajtásokat dugványokra használják. Óvatosan levágják őket, így négy pár levéllel szár marad. A vágás alsó részét megtisztítják a lomboktól és a talajba temetik.

A talajnak, amely megkönnyíti a dugványok gyors gyökeresedését, tőzegből és homokból kell állnia. Jobb, ha a dugványokat átlátszó fóliával borítják, amíg a gyökérzet teljesen kialakul..

Verbena virágzás után

A virágzás végén gyümölcsök maradnak a növényeken – diófélék, amelyekben a magok kialakultak. Csak a sötétbarna színű gyümölcsöket vágjuk le, helyezzük tiszta papírra vagy olajszövetre, és hagyjuk teljesen megszáradni. A szárítás során a gyümölcsöket rendszeresen meg kell fordítani – ez nem ad lehetőséget a penész kialakulására..

A jól szárított magokat betakarítják, és bármilyen papírcsomagolásban tárolják a következő szezonig..

Telelő növények

Ezt az évelő növényt hazánkban nagyon gyakran termesztik éves termésként. Virágzás és termés után a verbenát általában eltávolítják a virágoskertből. De nagy vágy és kitartás mellett ez a virágzó törpe cserje megmenthető a következő szezonig..

November eleje körül a növényt gondosan ki kell ásni anélkül, hogy károsítaná a gyökérzetet, és át kell vinni egy zárt helyiségbe, amelynek hőmérséklete legfeljebb 15 Celsius fok. Az ilyen hőmérsékleti rendszerben való telelés provokálhatja a fiatal hajtások növekedését, sőt a növény virágzását. Ebben az esetben a virágzatot le kell vágni, és a hajtásokat kissé le kell rövidíteni..

A verbena kötelező metszését kora tavasszal (március eleje körül) végzik, majd a verbena készen áll a talajba ültetésre. Egy ilyen módon tartósított növény sokkal korábban kezd virágozni és bokrosodni..

A verbena használata a tájtervezésben

A verbena használata a tájtervezésben

Ennek a kultúrának számos fajtája között megtalálható a gyógyászati ​​verbéna, amelyet a hivatalos és a népi gyógyászatban használnak egyes receptekben. De leggyakrabban a verbena dekoratív dísz. A virágtervezők elegáns virágzatot használnak a csokor elrendezésének létrehozásához. És a tájtervezők – kerti parcellák, virágágyások, különböző csoportos ültetvények díszítésekor. A verbena megtalálható loggiákon és erkélyeken, verandákon és pavilonokban. A verbénával ellátott cache-pot a nyári pavilonok díszítéseként látványosan néz ki.

A verbena nagy előnye más virágos növényekkel szemben a széles színválasztéka. Ez a növény kombinálható minden növényvilággal. A verbéna különböző árnyalatai könnyen kombinálhatók vadvirágokkal, valamint ünnepélyesebb és egzotikusabbakkal.

Betegségek és kártevők

Betegségek és kártevők

Az egyik fő verbena kártevő a bányászlégy. Ezek a rovarok képesek elnyelni a növény zöld részének nagy részét. Az ilyen “feldolgozás” után a verbena anyagcsere folyamata megszakad, és meghalhat. Szükséges a kártevő elleni küzdelem speciális kémiai oldatokkal történő permetezéssel..

Az ápolási szabályok betartásával a növények gyakorlatilag nem betegek. Ha ezeket a szabályokat megsértik, akkor az üzem megjelenése azonnal riasztási jelet ad..

Például a bőséges (túlzott) öntözést jelzi a verbena lombos részének lila árnyalata, egyes részeinek (szár, levelek, gyökér) bomlása vagy lisztharmat fertőzés. Ezen problémák kiküszöbölése érdekében megelőző intézkedéseket kell tennie:

  • Távolítsa el a fertőzött leveleket.
  • Hagyja abba az öntözést egy időre.
  • Permetezze be a növényt rovarölő készítményekkel.

A verbena gyönyörű és szerény kerti virág, még egy kezdő kertész is képes termeszteni.

Videó – verbena: termesztés, gondozás és legendák

VERBENA – termesztés, gondozás, legendákVERBENA - termesztés, gondozás, legendák