Arenaria (gerbil) - planten en verzorgen in het open veld. Groeiende arenaria uit zaden, reproductiemethoden. Beschrijving, soorten. Foto

Arenaria is een charmante en zachte kruidachtige eenjarige, tweejarige of meerjarige plant uit de Kruidnagelfamilie. Er is een andere naam voor deze plant – gerbil. De bloem kreeg deze naam vanwege zijn liefde voor zandgrond. Dit artikel vertelt je meer over het planten van een arenaria en hoe je er goed voor zorgt in het open veld..

Beschrijving van de Arenaria-fabriek

Arenaria is een kruidachtige plant die zowel eenjarig als tweejarig en meerjarig kan zijn. De planthoogte bereikt niet meer dan vijfendertig centimeter. Kleine struiken worden gevormd uit vertakte stengels. De bladeren zijn zittend en zijn meestal epileptisch of eivormig. De bladeren zijn kort van lengte en groeien niet meer dan 20 mm. De bloemen zijn licht roze van kleur en het midden heeft een groene tint. Het begin van de bloei is afhankelijk van de soort. De vroege soorten bloeien in april-mei, de late in juni. Bloei duurt niet langer dan een maand.

Thuis arenaria kweken uit zaden

Thuis arenaria kweken uit zaden

Om zaailingen te laten groeien, is het noodzakelijk om de grond voor te bereiden en overvloedig af te werpen. Verdeel daarna de arenaria-zaden gelijkmatig over het oppervlak en bestrooi ze lichtjes met aarde. Na het planten is het noodzakelijk om de grond voorzichtig te besproeien om de geplante zaden er niet uit te wassen..

Er zijn twee manieren om zaden te kweken: zaaien in januari en zaaien in november-december.

Zaden geplant in januari. Het is noodzakelijk om zaden die op dit moment zijn geplant, te laten ontkiemen bij een temperatuur van niet meer dan 20 graden. De eerste scheuten zouden binnen 1,5 week moeten verschijnen. Als de zaden slecht zijn ontkiemd, wees dan niet boos. Het is noodzakelijk om de dozen met zaden met folie te bedekken en ze ongeveer 1,5 maand in de koelkast te bewaren. Daarna moet je de dozen pakken en doorgaan met ontkiemen..

Zaden geplant in november-december. Twee weken lang moeten de dozen met de geplante zaden zonder beschutting worden bewaard. Na het verstrijken van deze periode moeten de dozen goed worden afgedekt met plasticfolie en de hele winter in de frisse lucht worden gebracht. Na het begin van de lente moeten de dozen weer in huis worden gebracht en moet het ontkiemen worden voortgezet..

Nadat de scheuten zijn verschenen, is het noodzakelijk om de film te verwijderen en regelmatig de scheuten te sproeien. Als de zaailingen twee echte bladeren hebben, moeten ze in verschillende potten worden geplant..

Ongeveer 2 weken na het verplanten kunnen de zaailingen in de volle grond worden geplant. De afstand tussen de struiken moet minimaal 30 cm zijn. De op deze manier gekweekte Arenaria bloeit pas volgend jaar.

Onderhoud buitenbak

Onderhoud buitenbak

Het is het beste om een ​​plaats voor beplanting te kiezen in een zonnig deel van de tuin, halfschaduw is ook geschikt. Wat de grond betreft, is het het beste om de voorkeur te geven aan zandige leem met een dikke drainagelaag, omdat de gerbil geen stilstaand vocht verdraagt. kiezels of gebroken stenen kunnen als drainagelaag worden gebruikt. Het is noodzakelijk om de arenaria minstens 2-3 keer per week water te geven. Zorg ervoor dat u na het water geven de grond rond de bloem voorzichtig losmaakt, dit zal de grond meer ademend maken. De arenaria heeft geen frequente bemesting nodig, het is voldoende om één keer per seizoen uitgebalanceerde minerale meststoffen toe te passen en dit is voldoende voor een goede groei en ontwikkeling van de bloem.

Gedroogde bloeiwijzen en bladeren moeten regelmatig worden bijgesneden, zodat de plant er geen energie aan verspilt. Een plant kan meer dan 5 jaar op één plek groeien.

Arenaria wordt niet aangetast door ziekten en aanvallen van schadelijke insecten.

Reproductie van arenaria

Het is noodzakelijk om de arenaria te vermeerderen door de struik voor of na de bloei te verdelen. Om dit te doen, moet je voorzichtig een struik uitgraven en verdelen zodat er op elke afdeling minstens drie levende knoppen zijn. Verdeelde struiken moeten onmiddellijk in vooraf voorbereide kuilen worden geplant..

Wat betreft enten, arenaria is op deze manier uiterst zeldzaam. De eerste twee methoden worden als succesvoller beschouwd..

Arenaria-types

Arenaria-types

Er zijn ongeveer tweehonderdtwintig verschillende soorten gerbils. De plant groeit in streken met een gematigd klimaat en minder vaak in de bergachtige streken van de tropen.

De soorten arenaria zijn onderverdeeld in verschillende groepen:

  • Ondermaatse vertegenwoordigers van de arenaria;
  • Hoge planten;
  • Planten met grote bloemen;

Berg Arenaria (Arenaria montana) – wordt beschouwd als een van de meest voorkomende typen. De plant kan tot 15 cm hoog worden. De struik is vrij weelderig en kan tot 50 cm groeien. De bloemen zijn groot, tot 2,5 cm in diameter. De bladeren zijn kort en hebben een elliptische vorm. Deze soort is redelijk winterhard en kan vorst tot -35 graden verdragen. De meest populaire variëteiten van dit type: Avalanche, Blizzard compact en andere.

Arenaria grandiflora (Arenaria grandiflora) – de plant wordt tot 15 cm hoog. De bladeren zijn elliptisch en worden maximaal 2 cm lang. De bloemen zijn groot en wit.

Tijmbladige arenaria (Arenaria serpyllifolia) – dit type arenaria kan eenjarig of tweejarig zijn. Stengels zijn rechtopstaand en vertakt. Hij kan tot 20 cm hoog worden, en soms zelfs hoger. De bladeren zijn ovaal. Kleine bloemen, wit.

Arenaria lateriflora – de plant kan een hoogte bereiken van meer dan veertig centimeter. De bladeren zijn smal, langwerpig, ongeveer 5-10 cm lang. De bloemen zijn erg klein, niet meer dan 5 mm in diameter. Deze soort is vroegbloeiend, planten van deze soort bloeien al in mei..

Arenaria karmozijnrood (Arenaria purpurascens) – deze soort is laatbloeiend. Bloei begint pas in juli. De bloemen zijn middelgroot en hebben een ongewone roze-lila tint. Bladeren zijn elliptisch en heldergroen.

Balearen Arenaria (Arenaria balearica) – een van de kortst bekende soorten. Planten van dit type worden niet meer dan 5 cm hoog. Maar de struiken groeien heel goed en kunnen meer dan 40 cm breed worden, de bloemen zijn klein en beginnen in het late voorjaar te bloeien. Beschikt over een goede vorstbestendigheid en is bestand tegen koude temperaturen onder -35 graden.

Arenaria tetraquetra – een ander ondermaats type arenaria. De hoogte is slechts 4 cm. De struiken lijken meer op mos, bedekt met kleine delicate witte bloemen.

Arenaria rotundifolia (Arenaria rotundifolia) – de plant dankt zijn naam aan de vorm van de bladeren, ze zijn bijna rond. Bloemen zijn klein, wit.

Arenaria sierlijk (Arenaria gracilis) – dwerg type arenaria. De bladeren zijn klein en eivormig. De bloemen zijn wit en groot genoeg voor een gerbil.

Arenaria biflora (Arenaria biflora) – de stengels van deze soort kruipen en kruipen. De bladeren zijn klein en ovaal, licht puntig aan de punt. Witte bloemen met felgele kernen.

Arenaria in landschapsontwerp

Arenaria in landschapsontwerp

Gerbils kunnen direct op tuinpaden tussen tegels worden geplant. Het zal erg mooi en praktisch zijn, omdat de planten bodemerosie zullen voorkomen. De arena zal een uitstekende decoratie zijn voor de rotstuin en rotstuin. De combinatie van arenaria met jeneverbes, letofyt en steenbreek blijkt erg mooi en origineel te zijn.

De plant is ook geweldig voor het decoreren van borders, aangezien sommige soorten heel goed groeien, waardoor de border meer originaliteit en uniciteit krijgt.

Arenaria is geen hoge plant, dus plant ze best in combinatie met dezelfde niet hoge bloemen. Bijvoorbeeld klokken, vasthoudend, alpenpaddenvlas, armeria, gentiaan en maagdenpalm.

Een gerbil met grote bloemen is geweldig om in bloempotten te kweken. Het ziet er net zo mooi uit als je een plant plant met eilanden.

Als je alle kanonnen van het planten, verzorgen en kweken van de arenaria volgt, dan zal deze plant een uitstekende decoratie voor de tuin zijn, de struiken zullen weelderig en gezond zijn, ze zullen je verrassen met een overvloedige bloei. Fijne bloemen en een heerlijk aroma geven de bloembedden originaliteit en maken ze interessanter..