Badan is dikbladig. Bergenia. Olifant oren. Badan medicinaal

De botanische naam van deze plant “Badan”, zoals ze zeggen, is “niet gehoord”. Alle tuinders en tuinders kennen deze prachtige plant echter perfect, zij het onder verschillende namen. Het is algemeen bekend als de steenbreek. In Altai wordt het Chigir-thee genoemd, in Siberië – Chagyr of Mongoolse thee. Voor grote, ronde of hartvormige bladeren kreeg badan onder de mensen de bijnaam “olifantenoren”.

Badan is een kruidachtige vaste plant van een halve meter hoog met grote, vaak glanzende, leerachtige bladeren die in de herfst van kleur veranderen naar rood, soms zelfs karmozijnrood..

Het bloeit vroeg – in mei. Badan heeft roze middelgrote bloemen die op bellen lijken. Bloemen worden verzameld in een bloeiwijze aan de bovenkant van de stengel. Tijdens de bloei is de bes bijzonder goed: de bloeiwijzen zien er spectaculair uit in contrast met de donkergroene glanzende bladeren.

Badan heeft een krachtige horizontale wortelstok. Een van de fascinerende feiten van plantengroei is het vermogen om door het gebied te “kruipen”. Deze beweging vindt plaats vanwege het feit dat de beswortelstok jaarlijks “groei” toevoegt. Welnu, omdat het kruipend is, wordt de indruk gewekt van een bepaalde beweging van een plant..

Kenmerken van het kweken van badan

Kenmerken van het kweken van badan

De plant is erg pretentieloos en is daarom overal in ons land te vinden. Het heeft echter ook zijn eigen voorkeuren:

  1. Badan houdt van lichte schaduw en groeit goed in de schaduw van bomen en struiken. Ziet er slechter uit in open en goed verlichte ruimtes dan in de schaduw.
  2. Badan geeft de voorkeur aan losse, doorlatende en goed doorlatende grond. Het zal elke alpine glijbaan of decoratieve rotstuin versieren.
  3. Stagnatie van water is uiterst ongewenst voor de wortelstok van badan. Ook verdraagt ​​de plant geen langdurige droogte. Badan signaleert een vochttekort door het uitblijven van bloei en verwelkte, krimpende bladeren. Ondanks al zijn pretentie heeft de bes regelmatig water nodig.
  4. Badan onderscheidt zich door de constantheid van de plaats van groei, hij houdt niet van en tolereert pijnlijk de transplantatie. Dit moet worden onthouden bij het kiezen van een plek om een ​​plant te planten. Het moet constant zijn.

Badan kweekmethoden

Badan kan op twee manieren worden vermeerderd:

  • zaden
  • vegetatief, door de wortelstok te delen

Zaadvoortplanting is behoorlijk arbeidsintensief. Badan-zaden zijn lang (een maand) en ontkiemen niet goed. Bovendien moet je bij het vermeerderen door zaden 3-4 jaar wachten voordat Bergenia bloeit. Als je hier klaar voor bent, moet je beginnen met het kweken van zaailingen. Om ze te verkrijgen, worden bessenzaden ontkiemd bij kamertemperatuur onder hoge luchtvochtigheid in speciale containers. Zaadbakken moeten verduisterd worden. Zaailingen ontwikkelen zich heel langzaam. Nadat er twee bladeren op de zaailingen verschijnen, kunnen ze in de volle grond worden geplant. Dit kan het beste in de vroege zomer, in juni. Eerstejaars planten hebben een kleine rozet van 4-5 bladeren en fijne wortels. Daarom moeten ze voor de winter zorgvuldig worden bedekt met een goede laag droge bladeren..

Badan kweekmethoden

Het is veel gemakkelijker en eenvoudiger om bergenia te vermeerderen met wortelstokgebieden. Dit kan zowel in de lente als in de herfst. Eerst zullen we een plaats kiezen en de grond voorbereiden door het onkruid te verwijderen en een gat van 30 cm diep te maken. Vul het gat met water en plaats een deel van de wortelstok er precies in, vul het voorzichtig tot op de grond. Het is raadzaam om de bovenste laag te mulchen met turf of zaagsel. Met deze aanplant is de volgende watergift binnen 6-7 dagen vereist..

Op de bloembedden van de middelste rijstrook komt dikbladige bes het vaakst samen. Het onderscheidt zich door vroege en herhaalde bloei. In de herfst bloeit hij voor de tweede keer: in augustus of september. Tijdens de herfstbloei kleuren de bladeren van de plant rood..

Badan-toepassing

Badan is een zeer nuttige en waardevolle plant. Het wordt gebruikt in de keuken, geneeskunde, cosmetica en zelfs in de industrie. Daarom zijn ze op plaatsen met natuurlijke groei van badan bezig met de industriële teelt en verwerking ervan..

In de geneeskunde worden alle delen van deze plant gewaardeerd en gebruikt: wortelstokken, bladeren, bloemen en zelfs zaden..

De wortelstok wordt veel gebruikt als een remedie tegen ontsteking van de slijmvliezen bij stomatitis en angina, wordt veel gebruikt in de gynaecologie.

Badan-toepassing

De medicijnen die op basis hiervan zijn gemaakt, dragen bij aan de vernauwing en versterking van de wanden van bloedvaten, verhogen de hartslag, behandelen hypertensie.

Thee gemaakt van gedroogde badanbladeren is algemeen bekend. Ze helpen bij ziekten van de longen en spijsverteringsorganen..

In de cosmetologie wordt badan gebruikt bij de behandeling van dermatitis en seborroe, zweten en acne..

Bij het koken wordt de wortelstok van de plant gebruikt, waaruit soepen en bijgerechten voor vlees worden bereid..

In de industrie wordt het gebruikt bij de productie van textielkleurstoffen en bij het looien van leer..

iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org