Brachikoma: magból való termesztés, ültetés és gondozás nyílt területen

Brachikoma (Brachycome), vagy az emberek “rövid haj” több mint 50 éves és évelő fajt tartalmaz a nemzetségében, amelyek az Asteraceae családba tartoznak. Leggyakrabban a virág Ausztrália és Új -Zéland természetes környezetében található. Az európai országokban a virágzó lágyszárú növény magjai a 17. század végén jelentek meg, de a virágok csak a 19. században terjedtek el. Napjainkban a kultúra nagyon népszerű a tenyésztésben, és rendszeresen végeznek vele különféle kísérleteket új fajták és fajták kifejlesztésére..

A brachycoma virág leírása

A fehér fajták brachycoma nagy hasonlóságot mutat a kamillával. De a nagy virágzó családban vannak kék, lila, lila, rózsaszín, lila és pasztell árnyalatú virágok. A tenyészet egy elágazó szárból áll, több mint 20 cm magas, élénkzöld színű apró áttört levelekből, illatos virágokból – kosarak sárga vagy barna központtal és gyümölcsökből – achenes. Minden magot egy kis bolyhos, rövid szőrszálak borítanak.

Brachicoma termesztése magvakból

Brachicoma termesztése magvakból

Vetőmagok vetése

A rövid nyárú területeken, ahol az őszi hideg korán érkezik, és a tavasz nagyon későn jön, a brachicoma termesztése csak palánták segítségével ajánlott. Otthon a palánták megerősödhetnek és erőre kaphatnak, mielőtt nyílt virágos kertbe ültetnek. Az első virágzás körülbelül 18 nappal a fiatal növények megjelenése után várható..

A magokat március elejétől április közepéig lehet vetni. Feltétlenül figyelembe kell venni a régió éghajlatát. A magokat szokásos műanyag vagy fa edényekbe lehet vetni, de a tapasztalt termelők tanácsot adnak tőzegcserepek használatára, mivel ezek a finom és törékeny virágok negatívan reagálnak az újratelepítésre. A tőzegtartály lehetővé teszi a növények biztonságos és egészséges tartását, és nem kell eltávolítani, amikor virágágyásba vagy virágoskertbe kerül.

A magvetéshez laza, közepes nedvességtartalmú talajkeverékre lesz szüksége, amelyet palánták vagy virágos kerti növények termesztésére terveztek. A magokat véletlenszerűen el kell szórni az aljzat felületén, majd enyhén nyomja meg az ujjait az ujjával 1-2 mm-rel. A terményeket durva folyami homokkal megszórják, finom permetező palackból permetezik, és a tartályokat üveggel vagy sűrű polietilénnel borítják.

Brachicoma palánták

Amikor a hajtások megjelennek, az üveget vagy a fóliát el kell távolítani, és a növényeket át kell vinni egy világos helyiségbe, világos és szórt megvilágítással.

A palánták megjelenése előtt (10-15 napon belül) az ültetőládákat és a tőzegcserepeket sötét és meleg helyiségben kell elhelyezni, legalább 22-23 fokos hőmérsékleten. Amikor a hajtások megjelennek, az üveget vagy a fóliát el kell távolítani, és a terményeket át kell vinni egy világos helyiségbe, világos és szórt megvilágítással. 2-3 héten belül a palántákat rendszeresen meg kell nedvesíteni, amelyet spray-palack segítségével végeznek. Használhatja a csepegtető tálca öntözését. Annak érdekében, hogy az aljzat ne sűrűsödjön, ajánlott gyakran és óvatosan lazítani, anélkül, hogy megérintené a fiatal növekedést..

Miután a palántákon 2-3 teljes értékű levél képződött, szedni kell. Az egyes tartályok egy vagy két növényt ültethetnek. Az első felső öltözködést 7-10 nappal a szedés után alkalmazzák. A komplex ásványi műtrágyákat alacsony koncentrációra hígítjuk, és öntözővízzel együtt alkalmazzuk minden növény alatt.

A formázáshoz és a növények aktív műveléséhez tanácsos a csípési eljárást elvégezni abban az időszakban, amikor a növények magassága eléri az öt centiméteres jelet. Segít a szárak sűrítésében és megerősítésében is..

Brachicoma ültetése nyílt talajra

Brachicoma ültetése nyílt talajra

Mikor a legjobb a brachycoma ültetése?

A növényeket virágágyásra vagy kerti parcellára ültetik május utolsó hetében vagy június első felében, minden az időjárástól függ. Nagyon fontos, hogy az ültetés idejére meleg időjárás alakuljon ki, és a talaj kellően meleg legyen. Az éjszakai fagyoknak ekkorra teljesen meg kellett volna szűnniük..

Az ültetés előtt 2 héttel a palántákat ajánlott minden nap friss levegőre vinni, hogy megkeményedjenek. Olyan helyet kell választania, amely védve lesz a hideg széltől és a huzattól. A nap néhány órájával kell kezdenie, fokozatosan növelve a séták időtartamát 24 órára vagy tovább.

A Brachikoma inkább termékeny, mérsékelt páratartalmú, jó víz- és légáteresztő képességű talajban nő. A kiválasztott területen a talajnak laza és könnyűnek kell lennie. A virágágyást vagy virágoskertet a föld déli részén, kevés árnyékban vagy részleges árnyékban kell elhelyezni.

Hogyan kell megfelelően ültetni a brachicoma -t

Az ültetési lyukak közötti távolság körülbelül 25 cm, minden lyuk alján ajánlott egy nagy maroknyi vízelvezető réteget elhelyezni. Használhat expandált agyagot vagy apró kavicsokat. Egy fiatal növényt, amely földes tövével vagy tőzegcserepekkel van ellátva, a vízelvezetőre helyezzük, és az egész lyukat feltöltjük egy előkészített, tápláló talajkeverékkel. A keveréket enyhén tömörítik és bőségesen hidratálják.

Brachycoma gondozása a kertben

Brachycoma gondozása a kertben

Locsolás

Öntözővízként használhat eső- vagy csapvizet, de mindig meleg. Az öntözést kora reggel vagy napnyugta után kell elvégezni. Az öntözés mennyisége mérsékelt. A virágok negatívan viszonyulnak a túlzott nedvességhez, de sokkal könnyebben tolerálják a nedvesség hiányát. Minden következő öntözést csak akkor szabad elkezdeni, ha a felső réteg 1-2 cm-rel kiszárad.

Trágyázás

Műtrágya szükséges a növényekhez rendszeresen 10-15 naponta, de csak a virágzási időszak kezdetéig. A Brachikome komplex ásványi műtrágya, amely kerti növények virágzásához alkalmas. A virágágyásban lévő talajnak mindig könnyűnek kell lennie; ehhez gyakori gyomlálást és a föld meglazítását végzik.

Metszés

A dekorativitás fenntartása érdekében érdemes folyamatosan eltávolítani az elhalványult és hervadt rügyeket és hajtásokat.

Az évelő növényeknek rendszeres metszésre van szükségük. A dekorativitás fenntartása érdekében érdemes folyamatosan eltávolítani az elhalványult és hervadt rügyeket és hajtásokat. Ahhoz, hogy pompát adjon a bokrokhoz, formáló metszésre is szükség van..

Telelő brachicoma

Ha a brachicoma virágzási periódusa még nem ért véget, és az őszi hideg már megérkezett, a virágokat virágtartályokba ültetheti, és a tavasz beköszöntéig beltéri növényként termesztheti..

Betegségek és kártevők

A leggyakoribb betegség a gyökérrothadás. Ez a túlzott öntözés vagy a nagy csapadék stagnálása következtében következik be. A palánták ültetésekor ajánlott helyet választani egy kis dombon vagy kötelező vízelvezetéssel.

Lehetséges kártevők a csigák, a csigák, a fehér legyek. Amikor megjelennek, érdemes a bokrokat speciális készítményekkel vagy népi receptekkel kezelni.

A brachycoma népszerű típusai és fajtái

A brachycoma népszerű típusai és fajtái

Kétféle termofil brachicoma – Iberisolistnaya és Multifarious – termesztik éghajlati viszonyainkban. A bőséges virágzás időszaka nyár elejétől szeptember végéig tart. A virág szerelmesei palánta és nem palánta szaporítási módszert alkalmaznak az évelő növények virágzására.

Brachycoma Iberisolistnaya (Brachycome iberidifolia)

Évelő növény, leggyakrabban Ausztrália nyugati részén. A virág eléri a 40 cm -t, elágazó szárú és zöld levelekkel rendelkezik. Nyár közepétől a télig a növényt körülbelül 4 cm átmérőjű fekete kosarak és kék lila vagy rózsaszín virágok borítják.

  • A Waltz fajta finom virágpalettával, lila, kék és rózsaszín tónusokkal festve. A kertben történő ültetésre használják.
  • A Blue Star göndör fajta, amelyet szokatlan, élénk kék árnyalatú virágok jellemeznek.
  • A Bravo különféle német eredetű, különböző árnyalatú nádvirágokkal virágzik. Ideális függesztett ültetvényekhez.
  • A Pearl Splender népszerű fajta, melynek lila rügyei három -három és fél centiméter átmérőjűek. Cserepekben és szegélynövényként termesztik.
  • Margarita – látványos fajta kosárral – kék, lila és fehér árnyalatú csillagok.
  • Swan Lake – fajta élénk lila, hófehér és finom lila virágokkal.
  • Vinta Splender – a fajtát hófehér virágzat és fényes illat jellemzi.

Brachycoma multifida (Brachycome multifida)

Brachycoma multifida (Brachycome multifida)

Kis kosarak és fehér vagy rózsaszín árnyalatú virágok vannak. A növény a sziklás talajt részesíti előnyben, amelyért a hegyi százszorszép nevet kapta.

Videó: brachycoma magvetés

Brachikoma. Vetőmagok vetése.Brachikoma. Vetőmagok vetése.