Craspedia

Craspedia is een meerjarige kruidachtige bloeiende plant. Behoort tot vertegenwoordigers van de familie Asteraceae of Asteraceae, waarvan het geslacht ongeveer 30 soorten omvat. Het groeigebied van bloemen is geconcentreerd in een vochtig laaglandgebied, maar sommige exemplaren kunnen heuvels en bergvlakten beklimmen. Deze kruidachtige bloem geeft de voorkeur aan de klimatologische omstandigheden van subtropische en tropische zones..

De bloemcraspedia werd nog niet zo lang geleden populair bij tuinders. De plant begon zich vanuit Australië te verspreiden. Bloemisten stonden versteld van de schoonheid en het ongewone uiterlijk van deze exoot. Tijdens de bloei is de struik bezaaid met knoppen, in de vorm van drumsticks, waarvoor de plant dezelfde naam heeft gekregen. Craspedia wordt vaak gebruikt als compositie-element voor een boeket..

Beschrijving van craspedia

Craspedia

Kleine draadvormige wortels strekken zich uit vanaf de centrale wortel van de craspedia. Sterke rechtopstaande scheuten hebben een ronde dwarsdoorsnede. Het is niet gemakkelijk om ze te breken onder de windvlagen. De stengels en bladeren van de plant zijn geschilderd in een lichtgroene tint. Aan het einde van het seizoen wordt de kleur van de gronddelen intenser. De langste scheuten kunnen tot 70 cm groeien. De bloeiwijzen zijn bolvormig.

Bladbladen met gladde randen zijn bedekt met een dikke stapel. De stengels zijn praktisch niet-bladig, omdat de bladrozetten zich nabij de basis van de struik bevinden. Elke ochtend hopen dauwdruppels zich op op de platen, waardoor de plant extra vocht krijgt. Sommige soorten en variëteiten van craspedia vertonen nog steeds de neiging om groene bladmassa op te bouwen..

Elke bloeiwijze bestaat uit vele kleine bloemen, gekleurd in een citroentint. De bloemen liggen dicht bij elkaar en vormen een harde bolvormige knop. De bloei begint eerst bij de onderste en laterale bloemen. De top bloeit als laatste. De gekartelde bloembladen groeien naar elkaar toe en buigen iets naar achteren, wat lijkt op het silhouet van een vrouwenhoed. De kern ziet eruit als een kleine kolom bedekt met meeldraden. De breedte van de bloeiwijze is niet groter dan 3 cm, het ontluikende proces vindt plaats aan het einde van de zomer. Nadat de knoppen zijn vervaagd, verliezen ze hun aantrekkelijkheid niet, zelfs niet als ze zijn gedroogd en blijven ze lang aan de stengels van de plant..

De zaden rijpen in capsules. Een gram bevat ongeveer 1500 zaden.

Craspedia kweken uit zaden

Teelt van Craspedia

Craspedia wordt gekweekt met behulp van zaden. Eerst beginnen ze met het kweken van zaailingen, die uiteindelijk worden overgebracht naar de volle grond. De eigenaardigheid van de bloei van de plant is dat dit proces afhankelijk is van de lengte van de daglichturen. Om deze reden zullen de struiken in het eerste decennium van de zomer niet kunnen bloeien. Als het zaaien van zaden wordt uitgesteld tot een latere datum, moet u pas volgend jaar bloeien..

Zaailingen ontwikkelen zich goed in los veensubstraat. Craspedia-zaden worden in brede bloempotten gegoten, dan worden de wortels niet beschadigd bij het verwijderen van de zaailingen. Te verdikken mag het gewas niet zijn om in de toekomst tijd te besparen voor het uitdunnen. Gewassen worden bedekt met folie en periodiek besproeid met water. De containers staan ​​in een verlichte ruimte op kamertemperatuur op vensterbanken. Om condens te verdampen worden de potten regelmatig geventileerd..

FUNCTIONALITEIT. Ik vond het zo leuk om te zaaien.FUNCTIONALITEIT. Ik vond het leuk om SO te zaaien.

De spruiten beginnen na twee weken te verschijnen. De film wordt verwijderd en de gewassen worden zorgvuldig bewaterd. Zaailingen zullen sneller groeien als er een fluorescentielamp boven de potten wordt geïnstalleerd. De zorgactiviteiten van Craspedia zijn vergelijkbaar met de teelt van andere Astrovids. Zaailingen worden eind mei overgebracht naar een gebied onder de blote hemel. Het wordt aanbevolen om craspedia te transplanteren bij warm weer, wanneer de lentevorst afneemt. Zaailingen worden in een bloembed geplaatst op een afstand van 25 cm.

Als je thuis craspedia-struiken kweekt, moet je er rekening mee houden dat de stengels de neiging hebben om te groeien. Deze eigenschap wordt vaak gebruikt voor vegetatieve vermeerdering. De wortelstok wordt voorzichtig uit de grond gehaald, in delen verdeeld en in verschillende potten getransplanteerd. De herfst wordt als een gunstige tijd voor verplanten beschouwd..

Voor een succesvolle aanpassing op een nieuwe plek is het nodig om de planten regelmatig water en voeding te geven. Als topdressing worden minerale meststoffen en organisch materiaal gebruikt..

Planten en verzorgen van de crasped

Zorgen voor craspedia

Het planten en verzorgen van kraspedia is niet moeilijk voor een ervaren bloemenkweker. De struiken moeten worden geplant in een voedzame, luchtdoorlatende ondergrond. Zandige en zandige leemgronden met een alkalisch of neutraal milieu zijn hier perfect voor. De gegraven gaten zijn bedekt met grind of gebroken baksteen en er wordt een laag compost op gegoten. Jonge planten worden eerst gevoed met stikstofcomplexen van minerale meststoffen, waarbij organisch materiaal wordt gemengd. Tegen de tijd dat de bloeiwijzen worden gevormd, schakelen ze over op superfosfaat.

Voor een overvloedige bloei van craspedia wordt een site geselecteerd die zo verlicht mogelijk is en verborgen voor tocht. Het proces van ontluiken kan echter worden verstoord door koude en langdurige regenval, dan zullen er veel minder bloemen zijn..

Craspedia is bestand tegen droogte, maar vereist constant bodemvocht. Aanvallen van plagen en ziekten vormen bijna geen bedreiging voor de bloem. Ondanks dat ze dun zijn, zijn de stelen bestand tegen sterke windstoten..

Craspedia-cultivars kunnen alleen korte, vluchtige vorst verdragen. Daarom wordt aanbevolen om de bloem in de herfst op te graven en over te brengen naar een afgesloten ruimte.

Soorten en variëteiten van craspedia met foto’s

Craspedia globosa

Sferische craspedia

Op persoonlijke percelen wordt slechts één soortvertegenwoordiger gekweekt – bolvormige craspedia, die werd genoemd vanwege de vorm van de bloeiwijzen. Fokkers slaagden erin om drie hybriden te fokken die verschillen in kleurenpalet:

  • Gouden bal– een hoge struik die bloeit met gele bolvormige knoppen;
  • Trommelstock – de lengte van de stelen bereikt ongeveer 60 cm, de ballen hebben een felgele kleur.
  • Billy Baton – een vaste plant, maar in een klimaat van de middelste zone – een eenjarige. Plantlengte tot 60 cm.Bloei met felgele knoppen.

Craspedia uniflora (Craspedia uniflora)

Craspedia eenbloemig

Op het grondgebied van Nederland zijn er wilde aanplant van eenbloemige craspedia – de kortste soort Astrov, versierd met een weelderige lommerrijke rozet bedekt met een lange, gematteerde stapel. Op de toppen van de scheuten worden halfronde bloeiwijzen gevormd in oranje tinten, waarvan de diameter binnen 3 cm varieert.Eén struik kan overgroeien met meerdere pijlen steeltjes tegelijk.

Craspedia in landschapsontwerp

Craspedia in ontwerp

Op het tuinperceel siert het planten van craspedia paden langs de stoepranden, rotstuinen, bloembedden, waar bloemen worden geplant als een lintworm. De bloem ziet er geweldig uit tegen de achtergrond van madeliefjes, granen en vetplanten.

Snijplant is niet minder populair. Bloeistengels worden gebruikt om boeketten of boutonnières te maken.

In gedroogde vorm behouden craspedia-bloemen nog steeds hun aantrekkelijkheid, wat vooral wordt gewaardeerd in de bloemisterij. De stengels worden op het hoogtepunt van de bloei gesneden, waardoor de knoppen in de boeketten niet lang kunnen afbrokkelen. Schoven vers gesneden stengels die aan het plafond hangen, worden in een geventileerde ruimte bewaard totdat ze volledig droog zijn.

Wilde aanplant heeft een rijk kleurenpalet, meestal in gele tinten. Hoewel het niet ongewoon is om boeketten van blauwe, paarse, roze en oranje bolvormige Aster te zien. Het geheim ligt in de gebruikelijke kleuring van bloeiwijzen met behulp van spuitbussen, die uit een spuitbus worden gespoten.

Craspedia wordt veel gebruikt in interieurontwerp. Tegenwoordig zijn velen bekend met het concept van florarium – een van de nieuwe trends in design, wanneer glazen potten of vazen ​​worden gevuld met zand, schelpen, kralen, gedroogde bloemen en andere interessante gadgets. Dergelijke originele potten zullen een prachtige decoratie zijn op planken of werkbladen. Felgele droogbloemen vullen de kamer met warme kleuren en creëren sfeer.

iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org