Erantis (lente): planten en verzorgen in de volle grond, groeien uit zaden

Erantis (Eranthis), of lenteplant – een vaste plant uit de Buttercup-familie. Er zijn slechts 7 soorten van deze bloem. De plant groeit voornamelijk in Azië en Zuid-Europa. Het woord erantis wordt uit het Grieks vertaald als “lentebloem”.

Beschrijving van de plant erantis

Erantis is een bloeiend kruid. De wortels zijn verdikt en knolvormig. Bladeren zijn basaal, vingergescheiden, verschijnen op het moment dat de plant bloeit of al klaar is met bloeien. Bloemen zijn enkelvoudig, bevinden zich op steeltjes tot 25 cm lang.Bloemen openen overdag, ‘s nachts en bij slecht weer zijn ze gesloten, waardoor de stamper en meeldraden worden beschermd tegen overtollig vocht. Onder de bloem bevindt zich een krans, die bestaat uit een groot aantal diep ingesneden grote stengelbladeren. De bloei duurt 20-25 dagen, waarna het betrouwbare deel van de plant geleidelijk afsterft. De vrucht is een plat aangroeiblad, zaden met een langwerpige eivormige vorm en bruin-olijfkleur.

Erantis kweken uit zaden

Erantis kweken uit zaden

In de herfst en de lente kun je lentezaden planten. In de herfst worden de zaden geplant zodra ze zijn geoogst. In het voorjaar is het noodzakelijk om alleen die zaden te planten die zijn gestratificeerd. Om dit te doen, is het in de winter gedurende twee maanden nodig om de zaden in nat zand en in het onderste compartiment van de koelkast te bewaren, waarbij af en toe het oppervlak wordt besproeid. Tijdens het planten in de herfst is een dergelijke procedure niet nodig, omdat tijdens het koude winterweer de zaden in de grond natuurlijke gelaagdheid zullen ondergaan..

Erantis verdraagt ​​zowel de zon als halfschaduw goed. Laagland kun je het beste vermijden, anders kan de plant in de winter onder ijs bevriezen. De grond is licht alkalisch, los en vochtig. Bij het planten is het noodzakelijk om de zaden van erantis met minimaal 5 cm te verdiepen.Zalingen verschijnen in het volgende seizoen, maar de eerste bladeren zullen snel verwelken. Dit wordt als normaal beschouwd, omdat in het eerste jaar alle krachten van de plant zijn gericht op het maken van kleine knobbeltjes, die het volgende seizoen volwaardige bladeren zullen geven. In het tweede decennium van augustus moeten de zaailingen naar een vaste plaats worden getransplanteerd. De afstand tussen planten moet minimaal 6-8 cm zijn, na 2 jaar moet de plant al tevreden zijn met zijn bloei. Als het planten van knollen werd uitgesteld tot de lente, moeten ze in vochtige turf worden bewaard. Deze plant reproduceert perfect met behulp van zelf zaaien..

Erantis planten in volle grond

Erantis kan alleen met behulp van knollen worden vermeerderd als de bloem sterker wordt en de wortelstok zich goed ontwikkelt. Dit gebeurt in ongeveer 2-3 jaar. Wanneer de bloei eindigt, maar de bladeren nog niet beginnen af ​​​​te sterven, is het noodzakelijk om de wortelstok met knollen uit te graven, de dochterknollen op te graven en zorgvuldig te scheiden, evenals de wortelstok zelf. Snijplaatsen moeten worden verwerkt met steenkool. Plant daarna direct in de volle grond op een afstand van minimaal 10 cm van elkaar. De diepte van de gaten moet ongeveer 5 cm zijn, plant 3 knollen tegelijk in één gat. Voordat je in de kuilen plant, moet je water gieten en laten passen, dan een kleine hoeveelheid humus en houtas gieten. Na het planten moet de grond rond de planten worden gemout met turf..

Buitenverzorging voor erantis

Buitenverzorging voor erantis

Erantis heeft geen grote hoeveelheid vocht nodig, omdat de plant zich in de hete zomertijd al begint voor te bereiden op de rustperiode. Als tijdens het planten organische en minerale meststoffen zijn toegepast, hoeft de plant niet opnieuw te worden bemest. Het enige dat u gedurende het seizoen regelmatig moet doen, is onkruid verwijderen en de grond minstens één keer per week losmaken..

Erantis heeft de eerste 5-6 jaar geen transplantatie nodig. In het zesde jaar wordt de plant opgegraven, gescheiden en geplant. Er moet aan worden herinnerd dat een lenteplant een giftige plant is; hij moet worden geplant op plaatsen waar hij ontoegankelijk is voor kinderen en dieren..

Na de bloei verdorren de gronddelen van de plant geleidelijk en sterven ze af – u hoeft ze niet te verwijderen. Erantis is een redelijk vorstbestendige plant, daarom overwintert hij goed zonder speciale beschutting..

Ziekten en plagen

Aangezien erantis een giftige plant is, lopen noch schadelijke insecten noch verschillende knaagdieren het risico deze aan te vallen. Als u de regels voor water geven niet volgt en de grond in een drassige staat houdt, kunnen de wortels van de plant last hebben van grijze schimmel. U kunt gemakkelijk van dit probleem afkomen, het is voldoende om fouten bij het water geven te elimineren en niet langer wateroverlast van de grond en stilstaand vocht toe te staan.

Soorten en variëteiten van erantis

Soorten en variëteiten van erantis

Er worden slechts enkele soorten erantis in de tuin gekweekt..

Erantis winter (Eranthis hyemalis), winter lente of winter lente – groeit van nature op berghellingen en in bossen onder loofbomen. De wortels met knollen zijn ondergronds, de bladeren groeien uit de wortel, de steeltjes zonder bladeren groeien tot 20 cm hoog. De bloemen bestaan ​​uit 6 gele bloemblaadjes. Deze soort begint aan het einde van de winter te bloeien. Ze bloeien zelfs voordat alle sneeuw smelt. Met het begin van de zomer sterft het bovengrondse deel van de plant af en begint een rustperiode. Deze soort is zeer winterhard. Populaire soorten:

  • Noel Hey Res – dubbelbloemige variëteit.
  • Orange Glow – een variëteit uit Kopenhagen.
  • Pauline – Britse variant.

Erantis Siberische (Eranthis sibirica) – kleine plant. Het krantengedeelte sterft na de bloei zeer snel af. Stengels zijn kort, recht. Eén blad is afzonderlijk vingervormig. Bloemen zijn wit. Bloei vindt plaats in de tweede helft van mei en duurt bijna tot eind juni..

Eranthis cilicica – Wordt niet meer dan 10 cm hoog. De bladeren zijn roodpaars, diep ingesneden. De bloemen zijn groot, geel. Bloeit in het vroege voorjaar. Deze soort is matig winterhard..

Erantis langbenige (Eranthis longistipitata) – het thuisland van deze soort is Centraal-Azië. Iets kleiner in omvang dan de winter lente, maar uiterlijk zeer vergelijkbaar. Wordt ongeveer 25 cm hoog. De bloemen zijn geel. Bloei begint in de eerste helft van mei.

Erantis Tubergena (Eranthis tubergenii) – een hybride van winterlente en Cilician. De knollen zijn groter en de schutbladen ook. Het bloeit langer dan andere soorten, omdat het geen zaden produceert en geen bestuiving nodig heeft. Populaire variëteiten van de soort:

  • Guinea Gold – groeit tot 10 cm Bloemen zijn donkergeel. Schutbladen met een groenachtige tint met een bronzen tint.
  • Glorie – de bladeren zijn lichtgroen en de bloemen zijn groot en heldergeel.

Eranthis stellata – groeit tot 20 cm Vaste plant. Heeft 3 basale bladeren, bladloze stengel. De bloemen zijn aan de bovenkant wit en aan de onderkant blauwpaars. Geeft de voorkeur aan diepe schaduw. Bloei begint in april.

Erantis pinnatifida – deze soort is Japans. De bloemen zijn wit met blauwviolette meeldraden. Geschikt voor teelt in kassen.

Erantis ziet er geweldig uit in landschapsontwerp, maakt het origineler en interessanter, een van de eersten die de tuin in het voorjaar decoreert. Met de juiste selectie van variëteiten creëer je een uniek bloemstuk. Het is niet moeilijk om voor de plant te zorgen, het is voldoende om hem correct te planten en dan hoef je geen speciale inspanningen te leveren. De plant reproduceert zichzelf en is zeer pretentieloos om voor te zorgen..

Adblock
detector