Fraxinella

As (Dictamnus), of de brandende struik, of wilde steranijs, of dictamnus, is een meerjarige bloeiende plant uit de Rutaceae-familie. Wilde soorten essen verdienen speciale aandacht van tuinders vanwege hun hoge weerstand tegen ongunstige omstandigheden..

Yasenets komen veel voor op de middelste breedtegraden, waar een gematigd klimaat heerst. We hebben het over West-Europese landen, Rusland en de Kaukasus. De bloem heeft een krachtig wortelstelsel. In de natuurlijke omgeving groeit vaste plant in kalkhoudend rotsachtig terrein, voornamelijk in halfschaduw, die wordt gegooid door nabijgelegen struiken.

Voor de brandende struik is een bossig frame kenmerkend. De plant ontwikkelt zich snel en vult de vrije ruimte eromheen en verandert in onbegaanbaar struikgewas. De vitaliteit en het spectaculaire uiterlijk van wilde steranijs trekken veel tuiniers aan. Daarom is de cultuur vaak te zien in zomerhuisjes..

Beschrijving van de es:

Beschrijving van de es:

Yasenets behoort tot de meerjarige groep. De hoogte reikt tot 1 meter in het wild. De plant dankt zijn naam aan de specifieke donkergroene kleur van de bladeren. De bladmessen lijken erg op essenbladeren. De populaire bijnaam “brandend braambos” is ook gemakkelijk te verklaren. Het feit is dat als je astakken in het vuur gooit, de plant actief brandt, maar nooit tot as verbrandt. Het geheim van de ongewone eigenschappen van de bloem zit verborgen in de essentiële oliën die in de vrucht zitten. Zodra je een lucifer in de buurt van de scheuten brengt, ontsteekt de plant meteen. Naast de “brandende struik”, kan men vaak “wilde steranijs” horen die gericht is op de cultuur, omdat de bloemen en vruchten eruitzien in de vorm van een asterisk, die lijken op de zaadcapsules van een echte steranijs..

Als het weer gunstig is, bloeit de es in de vroege zomer. De fase duurt tot half juli, daarna rijpen de zaden. De kleur van de bloeiwijzen is gevarieerd. Er zijn struiken met roze, witte en bordeauxrode sterretjes-bloemen. In geopende toestand verspreiden ze een aangename citrusgeur die insecten uit de hele tuin aantrekt. In plaats van de bestoven knoppen worden vruchten gevormd.

Witte as heeft lange tijd de eerste lijn ingenomen onder populaire tuinarchitecten. Het moderne principe van het decoreren van het grondgebied van de tuin impliceert een soort combinatie van verschillende soorten as in een gemeenschappelijk bloemstuk. Voor deze doeleinden worden Kaukasische as, pluizige as, holostolische as, smalbladige as gekozen.

Een es laten groeien

Wilde vormen groeien probleemloos op steenachtige ondergronden. De plant wortelt zelfs op levenloze rotsachtige hellingen, verstopt zich in een spleet of grijpt een steen. Asboomcultivars mogen worden geplant in gewone, slecht vruchtbare grond. Een vaste plant wordt op standaard manieren vermeerderd, namelijk: door middel van zaden, stekken of delen.

Groeien uit zaden

Een es uit zaden laten groeien

De zaden die uit de vruchten worden verzameld, worden onmiddellijk in de grond gezaaid. Langdurige opslag van zaadmateriaal heeft een slecht effect op de kieming. Wanneer het echter niet mogelijk is om operationeel te zaaien, mag het evenement worden uitgesteld tot volgend voorjaar of najaar. Alleen in dit geval zullen de zaailingen niet eerder dan een jaar later ontkiemen. De bloem heeft een goed ontwikkelde zelfzaaifunctie. Als de eigenaren geen struikgewas van wilde steranijs op de site willen zien, is het noodzakelijk om de vruchten te plukken totdat de muren opengaan.

De eerste jaren wordt de brandende struik gekweekt volgens de zaailingmethode. De keuze van de locatie van de cultuur wordt met grote zorg behandeld. Het is beter om een ​​​​stille hoek voor het bloembed voor te bereiden, verborgen voor nieuwsgierige blikken en beschermd tegen de wind. De grond wordt uitgegraven en de zaden worden over de bergkam gegoten.

Overwinterde zaailingen verdunnen met de komst van de lentehitte. Tussen de jonge, verstevigde planten wordt een afstand van minimaal 20 cm gelaten en tegelijkertijd worden extra struiken geplant die de beplanting verdikken. Na 3 jaar worden de volgroeide struiken in een ander gebied geplant, waar de bloem permanent kan groeien. Om tijd te hebben om zaden te verzamelen, houden ze rekening met de klimatologische kenmerken van de regio waar het gewas gepland is om te groeien. Als u het moment van rijping mist, vindt zelfzaaien van de vaste plant plaats..

Voortplanting door de struik te verdelen

Wilde steranijs plant zich voort door de verdeling van de struik. Het optimale moment voor een evenement is de periode waarin alle vitale processen in de bloem worden geactiveerd, namelijk lente of zomer. Om deling uit te voeren, wordt het aanbevolen om de wortelstok te graven bij koud weer, wanneer de zon zich achter wolken verschuilt.

Wells zijn vooraf voorbereid. Er wordt slechts één vereiste aan hen opgelegd – er moet een afstand van minimaal 50 cm tussen de struiken blijven, anders zullen verdikte beplantingen met elkaar interfereren. Werk de transplantatie af met overvloedig water geven. Totdat de gescheiden planten zich volledig hebben aangepast, worden ze regelmatig gehydrateerd. Wanneer het wortelstelsel sterker wordt en de scheuten intensief beginnen te verlengen, wordt de hoeveelheid vocht verminderd. Overmatig vocht in het substraat bedreigt de wortels met rotinfectie.

Wortelstokdivisie wordt beschouwd als de meest voorkomende kweekmethode. Tuinders ondervinden praktisch geen problemen met de ontwikkeling van bloemen. De struiken bloeien razendsnel en tijdens de eerste twee maanden van de zomer versieren ze de tuin met kleurrijke bloeiwijzen. Als u zich echter niet aan de zorgregels houdt, lopen de dealers het risico ziek te worden of te overlijden..

Soms omlijsten tuinders het bloembed van wilde steranijs met stenen. Overdag verwarmen de zonnestralen het oppervlak van de stenen en ‘s nachts keert de warmte terug naar bloemen. Ervaren kwekers wordt geadviseerd om als kweekplaats een westelijke of zuidelijke richting in de tuin te kiezen. Het bloembed moet goed worden verlicht door de zon. Lichte schaduw van de nok is toegestaan.

Voortplanting met stekken

Een andere alternatieve manier om de es te vermeerderen is stekken. De effectiviteit van deze methode laat echter te wensen over. Alleen de stek die onder een bepaalde hoek is afgesneden, is geworteld. Tijdens het rooten wordt water systematisch in een container met segmenten gegoten. Om het uiterlijk van wortels te stimuleren, wordt de snede bevochtigd met een speciaal gereedschap. Stekken worden geoogst in het voorjaar, wanneer het groeiseizoen komt. Stekken worden gesneden met een lengte van 10-15 cm, beworteling vindt plaats in mini-kassen. Of gebruik hiervoor een glazen pot..

Yasenets: planten en verzorgenYasenets: planten en verzorgen

Voorzorgsmaatregelen

Bij contact met delen van de plant is het noodzakelijk om voor beschermende uitrusting te zorgen, zodat er geen sapdruppels op handen en ogen vallen. Het inademen van het aroma van bloeiwijzen is behoorlijk gevaarlijk voor mensen. Na het verplanten of snoeien van de struiken worden de handpalmen en het gezicht onmiddellijk gewassen met water. Het sap van asbladeren en scheuten laat roodheid en brandwonden op de huid achter, daarom wordt de cultuur als giftig beschouwd. Aanplantingen met bloemen worden op een plaats geplaatst die is beschermd tegen kinderen en huisdieren. Sommige tuinders merken op dat na interactie met de bladeren of bloemen van de beschreven vaste plant, de temperatuur stijgt, zwakte en duizeligheid verschijnen..

Het kweken van een es is niet moeilijk als u het advies van tuinders opvolgt en het juiste moment voor de procedure kiest. Uiteindelijk zal de getransplanteerde struik de tuin voor een lange tijd versieren met spreidende bloeiende scheuten..

Verzorging van essen in het open veld

Verzorging van essen in het open veld

Ondanks de visuele aantrekkingskracht, moet je heel voorzichtig zijn bij het hanteren van de es. Onervaren telers weten vaak niet eens welke potentiële bedreiging de teelt is. De invloed van giftige stoffen in de weefsels van de plant wordt sterker gevoeld tijdens de uren van de zon. Daarom moet u bij warm zomerweer de bladeren niet met uw blote handen aanraken. Als brandwonden niet kunnen worden vermeden, wordt de rode huid met water gewassen. De wond geneest na een paar dagen.

De as is niet pretentieus in de zorg. Het eerste jaar na het zaaien heeft wilde steranijs, net als alle decoratieve vaste planten, regelmatig water, voeding en goede verlichting nodig. Volledige groei van struiken kan worden bereikt als u van tevoren zorgt voor de samenstelling van de grond en de gunstige ligging van het bloembed.

Verlichting

Onder natuurlijke omstandigheden klimt de brandende struik naar zonnige hoogten (rotsen, bergketens) of verbergt hij zich aan de rand van het bos. Heesters passen zich gemakkelijk aan om in schaduwrijke hoeken te leven, bijvoorbeeld tussen struikgewas van houtachtige vegetatie. Indien mogelijk is het raadzaam om een ​​lichte plaats te kiezen voor het kweken van een es op de site, dan zal de vaste plant uitbundig bloeien.

De grond

De as groeit stabiel in een los, vochtdoorlatend substraat. Omdat de plant in het wild een voorkeur heeft voor arme grond, remt de aanwezigheid van een groot aantal voedingsstoffen in de grond alleen de groei van het wortelstelsel. Het bloembed wordt systematisch losgemaakt om onkruid te verwijderen dat een vochttekort veroorzaakt en jonge gewassen in de schaduw stelt. Mulchen van de grond helpt onkruid te bestrijden. Turf of stro wordt gebruikt als mulch.

Bewateringsmodus

De es verdraagt ​​geen overtollig water in de wortelzone. Daarom is het belangrijk om het niet te overdrijven met hydratatie. In omstandigheden van langdurige droogte wordt water geven vaker dan normaal georganiseerd. Vooral jonge gewassen hebben water nodig. De zaden hebben vocht nodig om de beworteling te activeren. Volwassen exemplaren reageren niet zo scherp op onderbrekingen in de watergift. De cultuur wordt als droogtetolerant beschouwd. De wortelstok slaat de benodigde hoeveelheid vocht op en helpt de struiken de droge periode te overleven.

Bevruchting

Topdressing wordt tijdens het seizoen twee keer aangebracht, terwijl de bloeiwijzen op de scheuten worden gehouden. Bloemisten raden het gebruik van universele meststoffen aan die de zaailingen van een uitgebalanceerde voeding voorzien. De as kan het zonder extra meststoffen. In arme zandgrond voelt het wortelstelsel niet minder comfortabel aan. Weelderige bloei in dergelijke omstandigheden mag echter niet worden verwacht..

Het kweken van dictamnus in een persoonlijk perceel is een vrij eenvoudige taak. De cultuur heeft geen onderdak nodig voor de winter. De struiken zijn kalm over de kou. Ziekten en plagen zijn niet verschrikkelijk voor de es. Immuniteit voor ziekten is te wijten aan de aanwezigheid van giftige toxines in plantaardig materiaal. Onkruid wieden wordt zelden gedaan. Als u de tijd neemt om te mulchen, hoeft u zich geen zorgen te maken over het later losraken. De meeste onkruiden gaan, net als insecten, om de plant heen vanwege de giftige eigenschappen van de vegetatieve delen. De bloem wordt voornamelijk voor decoratieve doeleinden gekweekt..

Essen in landschapsontwerp

Essen in landschapsontwerp

Voordat ze beginnen met het kweken van een es, selecteren ze de meest gunstige plek in de tuin. Er wordt rekening gehouden met de belangrijkste kenmerken van de plant, namelijk de bloeiwijzen hebben een uitgesproken aroma, de bladeren en takken zijn giftig. Het wordt aanbevolen om een ​​bloembed op te zetten uit de buurt van banken, looppaden, recreatiegebieden waar kinderen en huisdieren graag rennen. Het is beter om deze aromatische struik in de diepte van de tuin te kneden, waar hij er nog aantrekkelijker uitziet..

Tuinders planten essen om de volgende taken uit te voeren:

  • diversifiëren van het bloemstuk;
  • transformeer platte bloembedden;
  • met een competente combinatie van late en vroege variëteiten kan relaisbloei worden bereikt;
  • een onopvallend hoekje in de tuin nieuw leven inblazen;
  • kleur toevoegen aan het landschapspark;
  • regel een alpine glijbaan, rotstuinen;
  • decoreer het perceel in landelijke stijl en voeg een vleugje “romantiek” toe.

Deze decoratieve bloem past goed bij jeneverbes, krasodnev, kachim, geyher en iris. Ook is wilde steranijs geschikt voor enkelvoudige aanplant..

Struiken worden zelden getransplanteerd. Op dezelfde plek kan de cultuur tien jaar groeien. Snijbloemstelen blijven ongeveer 4 dagen vers.

Nuttige eigenschappen van as

Meerjarige tuinbloemen Ash of Burning BushMeerjarige tuinbloemen Ash of Burning Bush

Genezende eigenschappen zijn inherent aan de wortels van de es. Het oogsten van wortels gebeurt in het vroege voorjaar of met het begin van het eerste koude weer in de herfst. De wortelstok wordt uit de grond gehaald, van de aanhangende aarde geschud en onder water gewassen. Daarna worden ze in de zon gelegd om het vocht te verdampen. De gedroogde wortelstok wordt met een snoeischaar in reepjes gesneden, die op papier of een bakplaat worden gegoten. Trek voor het hanteren van de plant handschoenen aan en bedek de blote huid. Grondstoffen worden naar de oven gestuurd om te drogen of op een donkere plaats te drogen. Voor de opslag van afgewerkte grondstoffen worden papieren zakken gebruikt. Ze zijn gemarkeerd om de giftigheid van de bloem niet te vergeten..

Het blad en de scheuten van de es hebben geneeskrachtige eigenschappen. De weefsels bevatten veel essentiële oliën en andere heilzame elementen. Grondorganen worden in de zomer geoogst. Gedroogd op dezelfde manier als de wortels.

Op basis van de plantcomponenten van de brandende struik worden verschillende zalven, infusies en afkooksels gemaakt.

Zalf recept

De gedroogde wortels worden geplet, vaseline wordt toegevoegd in een verhouding van 1:20. Het mengsel wordt een dag bewaard, waarna het in de koelkast wordt bewaard..

Infusie recept

Op 1 st. wodka neem 1 theelepel. droog poeder van de wortels. De componenten worden grondig gemengd en in een fles gegoten. Ze dringen het medicijn een paar weken aan in een gesloten kast. Drink 40 druppels 30 minuten voor de maaltijd, na vooraf te hebben gefilterd.

Preparaten van dictamnus worden alleen gebruikt in overleg met een arts. Ze helpen effectief bij de behandeling van ziekten die verband houden met het urogenitale systeem, gastritis, ischias, eczeem, mastopathie, cervicale erosie. De kappen worden gebruikt als kalmerende middelen. De plant is algemeen bekend onder vertegenwoordigers van niet-traditionele behandelmethoden..