Pipacsvirág

A mák (Papaver) egy lágyszárú virágos növény, amely a Pipacs családhoz kapcsolódik, ahol a tudósoknak mintegy száz fajt sikerült megszámolniuk Ausztráliából, Európából és Ázsiából. A vadmák ültetvényei a mérsékelt és szubtrópusi éghajlatot részesítik előnyben. A puszták, sivatagok, sziklás lejtők az üzem fő helyszíne. A mákot dekoratív virágként termesztik személyes parcellán, és gyógyászati ​​célokra használják..

Számos olyan ország van, ahol a kormány megtiltotta ennek a növénynek a termesztését. Ennek oka az, hogy a Makovok egyes képviselőinek szöveteiben narkotikus anyagok találhatók. A mák ipari felhasználására is sor kerül. A virágot maghéj termesztésére tenyésztik. A nyersanyagok ópiumot tartalmaznak – a hipnotikus és fájdalomcsillapító hatású gyógyászati ​​készítmények egyik fő összetevője.

A mák értékét és hasznos tulajdonságait még az ókori Róma lakói is felismerték, ezért sokáig azt tanulmányozták, hogy az ópium milyen hatással van a szervezetre. A faj neve latinból fordítva azt jelenti: “apa”, aki megpróbálja megnyugtatni gyermekeit, és mákot ad nekik.

A középkorban, Kis -Ázsia országaiban, az iszlám vallomásában, tilos volt alkoholos italokat fogyasztani, de az ópiumfüstölést legalizálták. Idővel az ópium dohányzásának szokása népszerűvé vált a keleti állam többi részében. Kínában ez a hagyomány az egyik legelterjedtebbé vált. 1820 óta a kínai hatóságok megtiltották a “dopping” behozatalát, de a korlátozást feloldották, miután az ország vereséget szenvedett a britekkel folytatott háborúban, amely ópium exportjából jelentős bevételt kapott. Napjainkban Indiában, Kínában és más közép -ázsiai országokban termesztenek mákfajokat. Régióinkban gyakran látni vörös mákfejet virágágyásokban vagy sziklakertekben.

A virág leírása

Pipacsvirág leírása

A mák minden fajtája egynyári, kétéves és évelő növényekre oszlik. A rizóma rúdnak tűnik, és mélyen a talajba megy. A kis oldalsó gyökerek törékenyek és könnyen letörnek, ha a bokrot új helyre ültetik át. Az egyenes szár sima vagy serdülő. A Cirrus levéllemezek ellentétes sorrendben vannak elrendezve, és szőrös sörtéket tartalmaznak.

Pipacsvirág díszíti a bokor tetejét, és sok porzóval rendelkezik, amelyek hosszúkás, merev kocsányokon helyezkednek el. Az egyes virágokat paniclesben gyűjtik. A széles szirmok színe különböző árnyalatokban jelenik meg. Az érett doboz megreped. Az Achenes szétszóródott a talaj felszínén. Az anyag nem veszíti el csírázását 4 évig.

Növekvő mák

Növekvő mák

A mák termesztésének leggyakoribb módja a magból való termesztés. A kertészek inkább időt takarítanak meg és a szabadban ültetnek. Többek között a mákpalánták túl törékenyek. A palánták elpusztulhatnak az átültetés miatt. A palánták számára termesztett egyetlen faj az évelő mák. A szedést az első erős levélpár kialakulásának szakaszában kezdik.

Az üzletek és a kertészeti pavilonok kész rétegzett mákot kínálnak, amelyet közvetlenül a talajba lehet küldeni. Ha az anyagot saját kezűleg gyűjtik össze, akkor azt rétegezni kell. Ehhez a mákot késő ősszel a talajba vetik, hogy megfelelően megkeményedjenek. Egy másik módszer a hűtőszekrények használata a rétegződéshez, ahová az anyagot több hónapra küldik. Ha kihagyja az előkészítés ezen szakaszát, a palánták növekedése lelassul..

Terry mák, bazsarózsa. (Mák).Terry mák, bazsarózsa. (Mák).

A mák ültetése és gondozása

Pipacs gondozás

Hogyan neveljünk mákot

A mák ültetését jól megvilágított területeken végzik. A talaj összetétele a virág típusától függ. Sokféle mák létezik, amely nem igényes a talajtípusra, és alacsony termékenységű körülmények között képes növekedni. Ellenkező esetben a virágágyást ki kell ásni, és komposztot és csontlisztet kell hozzáadni..

Vetés előtt a mákot homokkal keverjük 1:10 arányban. Ezután a keveréket elosztják az előkészített virágágyáson, és a tetejét földdel megszórják. Nem szükséges a sorok vagy hornyok előzetes feltárása. A növényeket rendszeresen megnedvesítik. A nyolcadik vagy tizedik napon zöld hajtások jelennek meg. Ezeket oly módon ritkítják, hogy a virág később elegendő tápanyagot kapjon. A fiatal palánták közötti optimális távolság 15-20 cm legyen.

A vetés után legalább három hónappal érdemes várni a mák virágzására, és a bimbózás körülbelül hat hétig folytatódik..

A mák ültetése és gondozása nem okoz gondot. A gyökereket csak meghatározott száraz időjárási körülmények között kell öntözni. A nedves talajt meglazítják és gyomlálják, megszabadulva a gyomoktól. A webhely talajtakarása lehetővé teszi, hogy ezeket az eljárásokat sokkal ritkábban végezze el. A növény pozitívan reagál a megtermékenyítésre.

Mák virágzás után

Mák virágzás után

A virágzás utáni mákot el kell pusztítani. Annak érdekében, hogy a virágzat hosszabb ideig díszítse a bokrot, ajánlott eltávolítani a vetőmagdobozokat. A szárakon maradt herék önvetéssel a következő évben saját hajtásokat adnak. Az ősz beköszöntével a virágágyást felszántják, és a növények maradványait egy halomba gereblyézik és kiviszik a helyszínről..

Az évelő mák dekoratív tulajdonságai elvesznek, amikor az utolsó rügyek elszáradnak. A bokrokat a gyökérben vágják le. A Pipacs évelő formáinak képviselői télen védő menedék nélkül élnek. Ha komoly fagyok várhatók, akkor jobb, ha száraz leveleket vagy lucfákat dobunk a mák ültetvényeire..

Betegségek és kártevők

Pipacs betegség

A rossz időjárás, a hosszan tartó eső sok mákbetegséget okoz.

Lisztharmat – gombás plakk, amely fehér levél formájában borítja a levéllemezek felületét. Idővel a plakk eltűnik, de fekete pöttyök képződnek a helyén. A betegség nyomasztó hatással van a mák bokrokra, és befolyásolja a termést. Ha nyomokat talál a gomba, a szárakat és a leveleket réz- vagy szódaoldattal permetezzük. A lisztharmat leküzdésére a “Medex” nevű gyógyszert használják. A hagyományos kezelési módszerek közé tartozik a fokhagyma infúzió és a mustár, amelyeket fertőzött bokrok kezelésére használnak..

Peronosporosis – nem kevésbé veszélyes gombás betegség. Ennek jelei vörösbarna foltok, amelyek deformálhatják a kocsányok, levelek és szárak alakját, valamint a lemezek belső felületén felhalmozódó szürke virágzás. A fiatal palánták meghalhatnak a gombaspórákkal való fertőzés következtében. Az érett cserjékben csökken a termés és csökken a maghüvely mérete. Ugyanazok az eszközök, mint az előző esetben, segítenek megállítani a betegség terjedését..

Fuzárium hervadás – fertőző betegség, amely sötét foltok formájában nyilvánul meg a növény talajrészeinek felületén. Ennek eredményeként a virág kiszárad, a dobozok zsugorodnak és nem érnek teljesen. A fuzárium spórák befolyásolják a szár edényeit és megváltoztatják szerkezetüket. Szinte lehetetlen megbirkózni a betegséggel. A fertőzött mákbokrokat eltávolítják. A virágágyást fungicid készítményekkel kezelik.

Alternaria – olíva színű, gombás eredetű folt. Ennek megállításához a beteg ültetvényeket Bordeaux keverékkel, Cuproxat, Oxychloride és Fundazol keverékkel kell kezelni.

A növényt károsító rovarok közé tartozik a zsizsik. Ez a bogár megeszi a gyökereket, a lárvák pedig a leveleket. Időről időre a szárakat levéltetvek támadják meg.

A Bazudin gyógyszer granulátumban vagy 7% -os klorofoszban megmentheti a termést a zsizsikektől. Vetés előtt beviszik a virágágyásba. A levéltetvek legyőzéséhez használja az Antitlin, az Aktara vagy az Aktellik alkalmazást.

A mák fajtái és fajtái fotóval

Tekintsük a kertészek által termesztett mák leggyakoribb típusait és fajtáit:

Holostem mák (Papaver nudicaule)

Holosteel mák

A virág Szibéria keleti részéről, Mongóliából és Altajból kezdte népességét világszerte. A szárak magassága elérheti a 30 cm-t is. A virágok átmérője 2,5-5 cm, a virágzat fehér, sárga vagy narancssárga. A virágzási idő 3-3,5 hónap. A növényt nagyon óvatosan kell kezelni, mivel mérgezőnek tekintik. A sáfrányos mák késői fajtái figyelmet érdemelnek: Popskyle, Cardinal, Sulphureum, Atlant, Roseum.

Önmagvető mák (Papaver rhoeas)

Mák

Először Oroszország középső sarkaiban, Európában és Kis -Ázsia országaiban látták. Az egyenes, szétterülő szárak akár 60 cm hosszúak is lehetnek, az aljzat közelében elhelyezkedő levelek szélesek, éles végekkel. A szár felszínén lévő levéllemezeken tollas, felhasított lebenyek találhatók. A szőrzet a száron és a leveleken is túlsúlyban van. A kettős virágok átmérője körülbelül 6 cm, a faj színe túlnyomórészt vörös, rózsaszín vagy fehér. A szirmok tövében vannak sötét foltokkal rendelkező fajták. A növényt a 15. század vége óta termesztik. Az önvető fajtákat gyakran használják a kertészetben, például Shirley és Silk Moire..

Alvó mák (Papaver somniferum)

Pipacs altatók

A vadvirágültetvények elsősorban a mediterrán országokban élnek. Az egy méter magas szárak szürke viaszos virágzatúak. A gyökérrész közelében lévő levelek kissé elágaznak, a magasabbak pedig ellipszis formájában néznek ki. A fej tetején a levelek háromszög vagy göndör. A virágok egyedül nőnek. Színeik változatosak lehetnek. Gyakran a széles szirmok alapja foltosnak tűnik. Kora reggel kinyílnak a kocsányok, este pedig lehajtják a fejüket. A faj legfeljebb egy hónapig virágzik. A következő fajták népszerűek: dán zászló és vidám család.

Keleti mák (Papaver orienttale)

Keleti mák

Az évelő mákok közül különös figyelmet érdemel a keleti mák. Eredete Kis -Ázsia országaival függ össze. Az erős, egyenes vonalú szárakat sörtés hüvely borítja. A bokrok magassága eléri az egy métert. A lombhullató réteg rövidebb a száron, mint a gyökerek közelében. A frottírkosarak mérete körülbelül 18 cm, a szirmok mélyvörös színűek, a rügy közepén pedig fekete festék látható. A virágzat két hétig helyettesíti egymást. A virágpor a ragyogó lila színének köszönhetően vonzza a rovarokat.

A Pizzicato nevű fajta mák a kertészek egyik kedvenc évelője. Közepes magasságú, erős szárú növény. A virágzat színpalettáját a legmerészebb árnyalatok képviselik: rózsaszín, fehér, piros, narancs. A keleti mákfajták a következők: Beauty Queen, Blue Moon, Curlilok és Allegro.

A mák hasznos tulajdonságai

Mák tulajdonságai

Az ópiummák titkát az ókorban fedezték fel. A mák alapján a gyógyítók különféle fájdalomcsillapító és altatót készítettek. Az ókori görögök azt állították, hogy Morpheus és Hera istenek mákot használtak. Amikor a virágot Európába hozták, a helyi uralkodók tudomást szereztek a nyers mák értékéről. A parasztok kötelesek voltak a bérleti díjat mák formájában fizetni.

A növényi szövetek cukrokat, fehérjéket, vitaminokat, nyomelemeket, olajokat, glikozidokat, flavonoidokat és szerves savakat tartalmaznak. A magolajat nagyon értékesnek tartják, és a kozmetológiában és a festékgyártásban is megtalálható..

A mákos infúziókat fog- és fülfájásra ajánlott használni. A készítmények, amelyek mák hozzáadásával készülnek, gyógyítják az álmatlanságot, az aranyeret és a gyomor gyulladásos folyamatait. Ennek eredményeként az emésztés normalizálódik. A farmakológiában sok hatásos gyógyszert készítenek virágszemcsék alapján: kodein, morfin, papaverin, narcein és narkotin. Mivel a gyógyszerek függőséget okozhatnak, és a túladagolás súlyos következményekkel jár, mindenképpen forduljon orvoshoz.

Ellenjavallatok

Külön csoportba tartoznak azok az emberek, akiknek tilos olyan gyógyszereket szedniük, amelyek nyomokban mákot tartalmaznak. Kisgyermekekről és drogosokról beszélünk. Az orvosok azt tanácsolják, hogy tartózkodjanak e gyógyszerek használatától idősek, bronchiális asztmában, anoxémiában és cholelithiasisban szenvedőknél.