Oregano plant

De plant oregano (Origanum), of oregano, is een vertegenwoordiger van de Lamiaceae-familie. Dit geslacht, dat verwant is aan munt, rozemarijn en andere aromatische kruiden, omvat meer dan vijftig soorten. De naam van de bloem weerspiegelt zijn eigenschappen. Het werd “Oregano” genoemd vanwege zijn karakteristieke aangename aroma, en de Latijnse naam “oregano” betekent “bergdecoratie” en wordt geassocieerd met de schoonheid van de uitstraling die bloeiende struiken geven aan het rotsachtige terrein..

Bloeiende oregano ziet er echt heel elegant uit. De struiken worden vaak gerekend tot de kruiden die niet alleen worden gekweekt voor tuindecoratie, maar ook om te koken. Je kunt er heerlijke thee van maken, maar ook als smaakmaker gebruiken. Oregano helpt ook perfect buren in de tuin en verjaagt ongedierte met zijn aroma..

In de natuur zijn dergelijke planten in veel delen van de wereld te vinden, hoewel het thuisland van oregano wordt beschouwd als het zuidwesten van Azië en het noorden van Afrika. Struiken gedijen goed in de Middellandse Zee – Europeanen gebruiken oregano sinds de 16e eeuw als specerij. Sommige soorten leven ook in Rusland, in bossen en weiden..

Beschrijving van oregano

Beschrijving van oregano

Oregano vormt meerjarige struiken van 30 tot 70 cm hoog. Ze hebben wortels die sterk genoeg zijn waardoor planten zich snel kunnen verspreiden en aangrenzende gebieden kunnen veroveren. Het blad is eivormig en loopt aan het einde taps toe. Tijdens de bloeiperiode verschijnen bloeiwijzen met kleine bloemen van verschillende kleuren op de struiken, waaronder tinten wit, roze, paars en geel..

Oregano begint te bloeien vanaf het tweede teeltjaar. Oregano bloeit meestal van begin juli tot eind augustus of begin september. Nadat de bloemen verwelken, worden fruitnoten gebonden, gevuld met kleine stofachtige zaden.

Naast “oregano” kan oregano ook moederbord worden genoemd (vanwege het effect op vrouwelijke organen), wierook (zakjes met geurige kruiden werden gebruikt om kleding te parfumeren en de slaap te verbeteren) of bosmunt. Het ene type oregano is een ander populair kruid – marjolein..

SOUL (oregano) – langlevend kruid, vrouwelijk kruid // Nuttige eigenschappen, teelt en toepassingSOUL (oregano) - langlevend kruid, vrouwelijk kruid // Nuttige eigenschappen, teelt en toepassing

Korte regels voor het kweken van oregano

De tabel toont korte regels voor het kweken van oregano in het open veld..

Landen Het planten van oregano wordt uitgevoerd nadat de grond goed is opgewarmd en de dreiging van vorst zal afnemen – rond eind mei.
Verlichtingsniveau Deze planten moeten in de zon worden geplant. Oregano die in de schaduw groeit, rekt uit en heeft een zwakker aroma.
Bewateringsmodus Water geven wordt uitgevoerd als de bovengrond opdroogt. Soms hebben planten genoeg regen.
De grond Vruchtbare en redelijk vochtige grond is het beste..
Topdressing Oregano wordt vanaf het begin van de lente gevoerd, terwijl alleen volwassen planten voeding nodig hebben.
Bloeien Oregano bloeit meestal van begin juli tot eind augustus of begin september.
Snoeien Bloemen moeten worden afgesneden – oregano kost veel energie om te bloeien.
Reproductie Zaden, de struik verdelen, gelaagdheid, stekken.
Ongedierte bladluis.
Ziekten Zwartrot.

Oregano kweken uit zaden

Oregano kweken uit zaden

Zaaien

Zaden worden meestal gebruikt om oregano te kweken, maar vanwege hun kleine formaat raken zaailingen snel verstopt met onkruid of hebben ze last van zware regenval. Om dit te voorkomen en zoveel mogelijk planten uit de beschikbare zaden te halen, wordt oregano op zaailingen gezaaid..

Thuis gekweekte zaailingen worden in de late lente of vroege zomer naar de bedden overgebracht. Om tegen die tijd sterke gezonde struiken te krijgen, wordt gezaaid in februari-maart. Je kunt zowel aparte potten als een grote gemeenschappelijke bak gebruiken. De geselecteerde container is gevuld met voedingsbodem, inclusief zand. Het substraat is licht bevochtigd, er worden kleine groeven op gemaakt tot 1 cm diep en de zaden worden erin verdeeld. Ze hebben geen voorbereiding voor het planten nodig..

De container wordt op een lichte en warme (minstens 20-22 graden) plaats bewaard, het is niet nodig om hem af te dekken met een film. De spruiten verschijnen binnen een paar weken. In het begin hebben de zaailingen een zeer fragiel en delicaat uiterlijk, maar geleidelijk worden ze sterker..

Hoe oregano te planten (oregano)Hoe oregano te planten (oregano)

Zaailingen kweken

In het begin kunnen dunne zaailingen gemakkelijk worden overstemd door onkruid, dus dit moet zelfs thuis nauwlettend worden gevolgd. Onkruid wordt voorzichtig uit de potten of tuinbedden verwijderd zodra ze verschijnen. Als de op straat gezaaide oregano te vaak is ontkiemd, wordt deze uitgedund, waardoor alleen de sterkste scheuten overblijven. Je kunt ze verwijderen of proberen ze te planten. Hierdoor kunnen de rest van de planten zich niet in drukke omstandigheden vormen..

Voor het water geven wordt een spuitfles gebruikt – de gebruikelijke methode kan de grond aantasten of kwetsbare scheuten beschadigen. Tijdens het drogen wordt de grond regelmatig bevochtigd. Thuis moet de oregano-container op de helderste plaats staan. Tegelijkertijd wordt het periodiek met verschillende kanten naar het licht gedraaid, zodat de spruiten zich gelijkmatig ontwikkelen. De kamer met zaailingen moet worden geventileerd, maar de zaailingen mogen niet in de tocht staan..

Een pluk in individuele potten wordt uitgevoerd nadat de zaailingen 2-3 echte bladeren hebben gevormd. Hierdoor kunnen de struiken goed wortel schieten en sterker worden voor de aanstaande ontscheping. Afhankelijk van de dichtheid van de zaailingen kunnen de planten worden overgeplant of in een nieuwe container worden geplaatst. Voor een eenvoudige transplantatie wordt de grond vooraf bewaterd en na een paar uur worden de spruiten eruit gehaald met een lepel en worden ze vastgehouden door een klomp aarde of zaadlobbladeren. Ze worden getransplanteerd in kopjes met een volume van niet meer dan 0,5 liter, met behulp van veenzandgrond en vervolgens opnieuw bewaterd. De zaailingen moeten meerdere dagen in de schaduw blijven. Overdracht wordt als een zachtere methode beschouwd en is geschikt voor zaailingen in kleine containers of in hun eigen kopjes. Om dit te doen, kunt u de grond niet van tevoren water geven en de zaailingen overbrengen naar een nieuwe plaats in droge grond..

Om het wortelstelsel niet te beschadigen tijdens het verplaatsen van de zaailingen naar de bedden, kunnen turfpotten worden gebruikt om te plukken. Een bewolkte dag wordt gekozen om naar de straat te verplanten, zodat de brandende zon de verzwakte planten niet schaadt. Tussen de struiken wordt een afstand van ongeveer 20-50 cm aangehouden, afhankelijk van de grootte van het ras. Voor decoratieve doeleinden kunnen planten iets dichterbij worden geplant. Terwijl oregano wortel schiet op een nieuwe plaats, moet u vooral het schema van het water geven nauwlettend volgen..

Oregano planten in de volle grond

Oregano planten in de volle grond

De beste plek om te landen

Het uiterlijk en de nuttige eigenschappen zijn afhankelijk van de keuze van een plaats voor het kweken van oregano. Hoe vruchtbaarder de grond, hoe meer waardevolle stoffen zich in het gebladerte ophopen..

Deze planten moeten in de zon worden geplant. Oregano groeit in de schaduw en strekt zich uit en heeft een zwakker aroma. Tegelijkertijd is de samenstelling van de grond bijna niet relevant, maar vruchtbare en voldoende vochtige grond is het meest geschikt voor meerjarige aanplant. Te droge of drassige hoeken om te planten zullen niet werken. Onder deze omstandigheden kan oregano veranderen in een gewoon tuinonkruid of afgrond..

De voorbereiding van de plantplaats moet in de herfst worden gedaan – op dit moment worden extra mest of compost of salpeter en soms superfosfaat in de grond gebracht.

Oregano wordt vaak gekozen om kruidentuinen aan te leggen op de vensterbank. Het is mogelijk om zo’n struik in een pot te laten groeien, maar zelfs in dit geval is het mogelijk om pas in het tweede levensjaar van de plant op de bloei te wachten. Voor thuisbeplanting worden potten met een inhoud van ongeveer 2-3 liter gebruikt, met drainagegaten, evenals elke universele grond. In de zomer kunnen containers of potten met planten naar de tuin worden verplaatst, maar ze worden voor de vorst weer in huis gebracht. Het grootste nadeel van indoor exemplaren is een lager gehalte aan voedingsstoffen in vergelijking met tuin exemplaren..

Hoe oregano (oregano) te planten vervolg.Hoe oregano (oregano) te planten vervolg.

Zaaien in de volle grond

Als wordt besloten om oregano direct op het tuinbed te zaaien, gebeurt dit pas nadat de grond goed is opgewarmd en de dreiging van vorst zal afnemen – rond eind mei. Direct zaaien gebeurt meestal met grote zaadvolumes. Het zaaibed wordt grondig opgegraven en ontdaan van onkruid, vervolgens worden er rijen op gemaakt op een afstand van 45 cm en worden de zaden er dicht in gezaaid.

Oregano verzorging

Oregano verzorging

In het eerste jaar van het kweken van oregano, terwijl de planten nog niet als volwassen worden beschouwd, moeten ze zorgvuldiger worden verzorgd, en niet te vergeten tijdig water geven, wieden en bemesten..

Water geven

Oregano is niet te veeleisend voor vocht, maar je moet er niet helemaal een bed mee laten lopen – de grond mag niet volledig uitdrogen. Water geven wordt uitgevoerd als de bovengrond opdroogt. Soms valt er in de struiken genoeg regen. Om stagnatie van vocht in een te regenachtige zomer te voorkomen, worden naast de struiken depressies gemaakt om vocht af te voeren. Voor het water geven is het aan te raden een gieter met kleine gaatjes te gebruiken..

Zowel gebrek als overmaat aan vocht hebben een slecht effect op het gehalte aan essentiële oliën in het gebladerte van de plant. Het is vooral belangrijk om uw bewateringsschema tijdens de eerste twee jaar van de groei bij te houden..

Topdressing

Oregano begint vanaf het begin van de lente te worden gevoerd, terwijl alleen volwassen struiken moeten worden gevoed. Jonge eerstejaarsplanten zullen voldoende voedingsstoffen in de grond krijgen voordat ze in de herfst worden geplant. De rest van de struiken wordt onmiddellijk na het ontwaken in de lente bemest met salpeter- of toortsoplossing. Indien nodig worden dezelfde meststoffen in de zomer direct na de oogst gegeven. Organische voedingsoplossingen helpen de plant sneller te herstellen en nieuwe groenten te vormen.

Als oregano als decoratieve bloem in een bloembed groeit, heeft het zo’n voeding niet nodig. Anders zal de struik losser zijn en zal de bloei verzwakken. Indien gewenst kunnen meststoffen voor bloeiende soorten worden gebruikt die kalium en fosfor bevatten..

Losmaken en wieden

Grond voor het kweken van oregano

De grond onder de oregano moet los blijven. Regelmatig losmaken tot een ondiepe (ongeveer 1,5 cm) diepte helpt planten te beschermen tegen onkruid – jonge oregano ontwikkelt zich vrij langzaam en kan hun overvloed niet weerstaan. Na een paar jaar kweken worden de struiken groot genoeg en kunnen ze het onkruid zelf overstemmen. Om het aantal watergiften en wieden te verminderen, kunt u het wortelgebied van de aanplant mulchen met een laag stro. Als u een dergelijke mulch in de herfst in de tuin laat, zal deze in het laagseizoen als extra bescherming tegen koud weer dienen..

Overdracht

Oregano is pretentieloos en kan ongeveer 20-25 jaar op één plek groeien. Maar voor het regelmatig verzamelen van gebladerte moeten de struiken periodiek worden getransplanteerd. Eens in de 5 jaar worden ze overgebracht naar een nieuwe plaats en verdeeld. Anders beginnen de scheuten stijf te worden, strekken zich uit, het aantal bladeren neemt af en de bloei wordt zwakker. Tegelijkertijd is het tuinbed waarop de oregano groeide geschikt voor het kweken van elk ander gewas. De impact van struiken op de bodem maakt het vrij van ongedierte en bacteriën.

Oregano zelf wordt aanbevolen om te worden geplant op plaatsen waar wortelgewassen groeiden – aardappelen of wortels, evenals peulvruchten. Komkommer- of courgettebedden worden daarentegen vermeden..

Snoeien

Oregano snoeien

Als er bloemen op jonge struiken verschijnen, moeten ze worden afgesneden – het kost veel energie om oregano te laten bloeien, en in het eerste levensjaar worden de struiken al als zwakker beschouwd. Als oregano juist omwille van het blad wordt gekweekt, kunnen de bloeiwijzen ook van volwassen planten worden afgesneden – op deze manier krijgen de bladeren meer voeding en worden ze groter..

In het voorjaar proberen overwinterde planten de meeste scheuten van vorig jaar te reinigen. Dergelijke maatregelen zullen de ontwikkeling van verse scheuten met krachtigere en dicht bebladerde stengels bevorderen..

Overwintering

Oregano overwintert goed onder de sneeuw en heeft geen beschutting nodig voor de winter. Vaak blijft het gebladerte onder de vroeg gevestigde dekking groen tot de lente. Als het bovengrondse deel bevriest, vormt zich in het voorjaar verse groei vanuit de wortels..

Kweekmethoden voor oregano

Reproductie van oregano

Samen met zaadvermeerdering kunnen nieuwe exemplaren van oregano worden verkregen door struiken te verdelen of gelaagdheid te vormen.

De struik verdelen

Volwassen en grote struiken kunnen in 2-3 delen worden verdeeld. Tijdens deze procedure proberen ze de integriteit van de scheuten te behouden en ook de wortels niet te veel te verwonden. Elke afdeling moet minimaal 4 knoppen bevatten. Secties worden behandeld met as of steenkool. De afstand tussen de aanplant wordt gehandhaafd op basis van de grootte van de struiken. Water wordt in de voorbereide putten gegoten, vervolgens wordt een deel van de struik erin geplaatst en besprenkeld met aarde.

Vorming van gelaagdheid

Om een ​​​​laag op de struik te vormen, worden grote stelen gekozen, buigen ze naar de grond en druppelen ze licht naar binnen, waarbij het bovenste deel vrij blijft. Geleidelijk zouden dergelijke stengels hun eigen wortels moeten vormen. De volgende lente worden de planten gescheiden van de hoofdoreganostruik en getransplanteerd naar de geselecteerde locatie..

Voor het verplanten van dergelijke zaailingen (stekken of stekken) is de lente of vroege herfst het meest geschikt. Hierdoor kunnen dergelijke struiken wortel schieten voordat de vorst begint. Als u de zaailingen goed water geeft, kunnen ze in de zomer worden getransplanteerd..

Stekken

Oregano kan ook worden vermeerderd door stekken. Kies hiervoor niet-verhoute scheuten met meerdere internodiën en wortel deze in water of een geïmproviseerde kas. Stekken kunnen het hele seizoen door gesneden worden.

Oregano verzamelen

Oregano verzamelen

Opslag

Oregano moet tijdens de bloei worden geoogst – midden in de zomer. Om de aanplant niet te beschadigen, worden slechts drie stengels van ongeveer 20 cm lang uit elke struik gesneden. Meer kan de struik te veel verzwakken..

De resulterende stelen worden in trossen gebonden en in een geventileerde hoek gehangen om te drogen. Je kunt de oregano ook op papier drogen, maar de scheuten zullen van tijd tot tijd moeten worden omgedraaid. Na volledige droging wordt het gebladerte van de stelen verzameld en in een goed gesloten glazen pot gevouwen. De scheuten zelf kunnen worden weggegooid. In een luchtdichte pot op een donkere plaats is het blad ongeveer 2 jaar houdbaar. Droge groenten hebben een sterkere smaak dan verse..

Zaad collectie

Oregano-zaden worden in het vroege najaar geoogst, nadat ze volledig rijp zijn. Om zeker materiaal van hoge kwaliteit te krijgen, blijven in juli, tijdens de periode van het verzamelen van scheuten, de sterkste en meest ontwikkelde stengels in de struik. In de herfst worden ze samen met de peulen gesneden en grondig gedroogd. Om ze te verzamelen, worden ze met de handen ingewreven en door een zeef gezeefd. Gedroogde zaden worden in papieren zakken op een donkere en droge plaats bewaard..

Soorten en variëteiten oregano met foto’s en namen

Van de vele soorten oregano worden er maar een paar in de tuin gekweekt. Maar deze planten hebben een aantal variëteiten met verschillende kleuren bloeiwijzen, nuttige eigenschappen en smaak. Vaak hebben ze een hoge opbrengst en zijn ze zelfs pretentielozer dan soortenplanten. Maar variëteiten van buitenlandse selectie onderscheiden zich door een lagere mate van vorstbestendigheid en zijn niet altijd geschikt voor regio’s met strenge winters..

Oregano (Origanum vulgare)

Oregano gewoon

Een vaste plant met een hoogte van 50 tot 70 cm Origanum vulgare heeft vertakte kruipende wortels. De scheuten zijn rechtopstaand, bedekt met zachte pluisjes in het onderste deel. Hun bovenste deel is sterk vertakt. Het blad is tegenovergesteld en heeft de vorm van een ei of ovaal. De bladeren zijn diepgroen gekleurd en worden op bladstelen gehouden. Hun lengte bereikt 4 cm, bloemen verschijnen in de eerste helft van de zomer. Tijdens deze periode worden geurige bloeiwijzen-schilden gevormd op de toppen en in de bovenste sinussen. De bloembladen zijn lichtroze en de kelk paars. De soort wordt beschouwd als bestand tegen zowel vorst als droogte. Belangrijkste variëteiten:

  • Witte oregano – variëteit met veel kleine witte bloemen.
  • Geurige bos – vormt struiken tot 30 cm hoog met lichtpaarse bloemen, licht behaard blad en een penetrante geur.
  • Karamel – een geurige vruchtbare variëteit met aangenaam blad. Tijdens het seizoen kun je twee keer oogsten met een frequentie van een paar maanden..
  • Regenboog – struiken van ongeveer 65 cm hoog hebben paarse bladeren die rijk zijn aan anthocyanen. Deze variëteit wordt meestal juist gekweekt omwille van geneeskrachtige grondstoffen..
  • Gouden tip – vormt dwergstruiken tot 15 cm hoog, hun scheuten zijn bedekt met kleine groen gekleurde bladeren. Tegelijkertijd is de bovenkant van elk blad geel gekleurd, waardoor de struik een bonte kleur krijgt. De bloemen hebben een lichtroze kleur.
  • Aureum – struiken tot 25 cm hoog hebben ronde gouden bladeren en gele bloeiwijzen.

Kretenzische oregano (Origanum dictamnus)

Kretenzische oregano

Struiken van deze soort worden tot 30 cm hoog, hoewel ze soms wel een meter hoog worden. Origanum dictamnus heeft taaie scheuten met blad bedekt met zilverachtige villi. De vorm van de bladplaten is ovaal afgerond. Kleine roze bloemen vormen bloeiwijzen, aangevuld met schutbladen van groenachtig roze kleur. Ze zijn groter. De bloeiwijzen hangen aan de steeltjes en lijken op hopbellen.

Het sap van dergelijke oregano wordt al sinds de oudheid gebruikt als remedie tegen maagpijn en heeft ook een bijzonder sterke antibacteriële werking..

Oregano-eigenschappen

Oregano-eigenschappen

Oregano wordt niet alleen als specerij gebruikt, maar ook als medicinale plant. Het heeft het vermogen om het zenuwstelsel te beïnvloeden, de slaap te verbeteren, de algehele gezondheid te verbeteren en zelfs hoofdpijn te verminderen. Oregano verbetert de ademhaling, wat kan helpen bij verkoudheid en ook bij reuma. Het positieve effect op de vrouwelijke voortplantingsorganen helpt het welzijn tijdens de menopauze te verbeteren, verlicht de symptomen van PMS en helpt de verstoorde cyclus te herstellen. Oregano kan de eetlust en de spijsvertering verbeteren, stomatitis genezen en de huid genezen als dermatitis of huiduitslag optreedt. Op gebladerte gebaseerde producten worden oraal ingenomen of voegen een afkooksel toe aan medicinale baden.

Bij het koken kan oregano als smaakmaker worden gebruikt, het wordt niet alleen gebruikt om speciale smaaktonen aan gerechten toe te voegen, maar ook tijdens het bewaren. Vanwege het sterke aroma is een kleine hoeveelheid van dergelijke kruiden voldoende voor het gewenste effect. Oregano heeft een licht bittere en scherpe smaak. Door zuinig gebruik kunt u met slechts een paar struiken voldoende opbrengst halen.

Levensduurkruid in uw tuin – Oregano (Oríganum vulgáre) nuttige eigenschappen, toepassingLevensduurkruid in uw tuin - Oregano (Oríganum vulgáre) nuttige eigenschappen, toepassing

Oregano dient als een goede basis voor aromatische en helende thee en wordt beschouwd als een uitstekende en productieve honingplant in de tuin. Naast bijen trekken planten veel vlinders aan, wat de tuin verder verfraait. Struiken kunnen ook helpen met het huishouden. De geur van het verzamelde kruid helpt motten en andere huis- en tuininsecten af ​​te weren. Oregano wordt ook in de industrie gebruikt als smaakstof voor parfums, cosmetica, zepen en hygiëneproducten..