Ratibida

Ratibida of lepakhis is een zonnebloemplant uit de familie Asteraceae of Asteraceae. In cultuur worden zuilvormige “Mexicaanse hoed” ratibide en “sombrero” ratibide het vaakst gekweekt. Groeit van nature in Midden- en Noord-Amerika.

Ratibida-beschrijving:

Ratibida-beschrijving:

Ratibida kan zowel tweejarig als meerjarig zijn. Het grondgedeelte is bedekt met kleine haartjes. De stengel is rechtopstaand, vertakt, ruw en bladachtig. Groeit van dertig tot honderdtwintig centimeter hoog. De plant heeft een staaf en vertakt wortelstelsel. Bladeren met een grijsgroene tint, groeien van drie tot vijftien centimeter lang. De manden lijken op rudbeckia-bloemen: het kegelvormige centrum bestaat uit buisvormige bloemen en daaruit hangen stralende ligulate bloemen naar beneden. Bloemen kunnen geel, roodbruin, bruin, rood met geel of bruin met paars zijn. De bloemen gaan niet meteen open, maar op hun beurt, beginnend van onder naar boven naar boven. Fruit – gevleugelde dopvrucht tot vier millimeter lang.

Ratibide kweken uit zaden

Ratibide kweken uit zaden

Je kunt ratibida kweken met een zaailing- en pitloze methode. Plant de zaden van de plant in de volle grond, zowel in de herfst als in het vroege voorjaar in bevroren grond. Om de zaden van een plant voor de winter te planten, hoeven ze niet speciaal te worden voorbereid, het volstaat om ze gelijkmatig in de voorbereide groef te verdelen, ze met zand te bestrooien en ze te isoleren met vuren takken.

Het kweken van ratibiden uit zaden in het voorjaar vereist verplichte stratificatie. Om dit te doen, moet je de zaden dertig dagen in de onderste lade van de koelkast leggen. Maar het is het beste om de voorkeur te geven aan de kweekmethode voor zaailingen. De beste tijd om zaden voor zaailingen te planten is half februari. Zaailingen zijn erg moeilijk te verlaten na het verplanten, dus het is beter om zaden onmiddellijk in speciale potten van turf te planten.

De grond moet licht en vochtig zijn, het is het beste om een ​​mengsel van turf met grof zand en turfgrond te gebruiken. Het is niet raadzaam om de zaden in de grond te verdiepen, het is voldoende om ze een beetje aan te drukken. Na het planten worden de potten afgedekt met plasticfolie om een ​​broeikaseffect te creëren, en ontkiemd op een warme en lichte plaats. Als er gunstige omstandigheden worden gecreëerd, zullen de zaden in tien tot veertien dagen ontkiemen. Daarna moeten ze in een kamer met diffuus licht worden geplaatst..

Ratibida "Mexicaanse hoed" – groeien uit zaden. Zaaien en ontkiemen, in 4 dagen. # 1.Ratibida

Ratibid buiten planten en verzorgen

Hoe correct te planten?

Zaailingen worden in de volle grond geplant als de grond voldoende opwarmt en nachtvorst zal waarschijnlijk niet terugkeren. Voordat de ratibide in het open veld wordt geplant, is het noodzakelijk om de planten veertien dagen af ​​te harden. Om dit te doen, is het noodzakelijk om de potten met zaailingen in de frisse lucht te brengen, te beginnen met tien minuten en geleidelijk de tijd te verlengen. De zaailingen zijn klaar om te worden getransplanteerd wanneer ze de klok rond buiten kunnen staan. Tijdens het uitharden is het erg belangrijk dat de zaailingen niet in de tocht staan ​​en niet vallen bij neerslag..

Voor het planten van ratibiden is een zonnige plek of halfschaduw perfect. De grond moet een goede drainagelaag hebben, bij voorkeur klei of leem. De plant verwijst kalm naar licht alkalische, lichtzure en licht zoute grond. Voor het planten van de ratibide tijdens het graven, moet houtas en compost aan de grond worden toegevoegd. Zaailingen worden ‘s avonds of bij bewolkt weer geplant. De minimale afstand tussen planten moet ongeveer vijfentwintig centimeter zijn. Als de zaailingen in turfpotten zijn geplant, kunt u ze direct in de volle grond planten..

Bloei kan pas tegen het einde van de zomer verschijnen onder gunstige warme omstandigheden. En als het regenachtig weer is, kan de bloei pas volgend jaar worden verwacht. Een jaar oude ratibida kan tot drie jaar in de tuin worden gekweekt. Om dit te doen, moet het zorgvuldig worden opgegraven en geplant, anders beginnen de stengels te verhouten.

Hoe zorg je voor de tuin?

Zorgen voor de ratibid

Het verzorgen van de ratibid is vrij eenvoudig en kost niet veel tijd. Als u het proces van plantenvermeerdering wilt beheersen, moet u de familiemanden op tijd verwijderen. En als dit niet wordt gedaan, zal de ratibid zich perfect voortplanten met behulp van zelfzaaien. De ratibide water geven is alleen nodig bij droog weer, als de zomer regenachtig is, is extra olijf voor de plant niet nodig. Dit moet worden gedaan met warm, bezonken water. Na elke watergift is het noodzakelijk om de grond voorzichtig los te maken en onkruid te verwijderen..

Als tijdens het graven voor het planten van de ratibiden organische meststoffen zijn toegepast, is het niet nodig om de planten tijdens de groei en bloei extra te voeren. Overaanbod van kunstmest zal leiden tot weelderige groene massa en slechte bloei..

Ratibida wordt zelden ziek en wordt praktisch niet aangevallen door schadelijke insecten. Planten kunnen rotten door regenachtig weer. De aangetaste struiken moeten worden verwijderd en de rest van de planten moet worden behandeld met een oplossing van fungiciden. Echte meeldauw kan soms ook verschijnen, een oplossing met de toevoeging van frisdrank of speciale fungiciden, die in elke winkel voor tuiniers en tuiniers kunnen worden gekocht, helpt perfect om het te bestrijden. Zwaar aangetaste struiken kunnen het beste uit de bloementuin worden verwijderd..

Soorten en variëteiten van ratibide met een foto

Ratibida zuilvormig is niet de enige soort die in cultuur wordt gekweekt. U kunt ook een weergave vinden als:

Ratibida geveerd

Ratibida pinnata (Ratibida pinnata = Rudbeckia pinnata) – meerjarig. Het midden is bol, donker brons van buisvormige bloemen. De bloembladen zijn heldergeel. Groeit van honderdtwintig tot honderdvijftig centimeter. Deze soort is pretentieloos, droogtebestendig, vorstbestendig, zelden aangetast door plagen en ziekten. Populaire varianten van dit type ratibide: var. Pulcherrima, gele cheyenne, rode middernacht.

Als u de eenvoudige regels voor het planten en kweken van ratibide volgt, kunt u een mooie, gezonde en weelderige plant krijgen, die u zeker zal bevallen met een overvloedige en lange bloei..