Sentyabrinki - planten en verzorgen in het open veld. Teelt van sint-kruid uit zaden, reproductiemethoden. Beschrijving, soorten. Foto

Sentyabrinki – zo noemen de mensen Astra maagd of nieuwe Belg (Symphyotrichum novi-belgii) met een interessante en melodische naam. De naam van de bloem is direct gerelateerd aan de bloeiperiode. De delicate knoppen van deze vaste plant bloeien begin september en verrassen tuinders met hun schoonheid tot laat in de herfst..

Beschrijving van de bloem

Sentyabrinki behoort tot de talrijke Astrov-familie, wiens thuisland wordt beschouwd als Noord-Amerika. In onze regio zijn deze bloemen al lang wijdverbreid en zijn het pretentieloze kruidachtige planten. In de natuur zijn weelderige struiken van sint-brinks te vinden in de buurt van het taiga-gebied. Hun vorm doet denken aan de structuur van een piramide. De stengels zijn sterk, vertakt en bedekt met stevig blad. Veredelaars hebben verschillende variaties van sint-brinks gefokt, die verschillen in het uiterlijk en de kleur van de bloemen. Sommige zijn hoge en krachtige struiken, andere zien eruit als onvolgroeide bodembedekkers die niet meer dan 30 cm lang kunnen worden. De knoppen beginnen te bloeien in de late zomer. De piek van de bloei wordt waargenomen in september..

Saintbrinks kweken uit zaden

Saintbrinks kweken uit zaden

Zaaien

Voor het kweken van zaailingen worden zaden gebruikt die worden gevormd in de plaats van verwelkte bloemen. Zelf verzamelen van zaden is bijna onmogelijk uit te voeren, omdat ze de kiemeigenschappen slecht behouden. Om kwaliteitszaad te kopen, is het beter om een ​​gespecialiseerde tuinierwinkel te bezoeken..

Het zaaien wordt uitgevoerd in februari om tijd te hebben om gezonde zaailingen te laten groeien en ze te verharden voor aanplant in de volle grond. Eventuele ruime dozen of containers worden gebruikt als containers, die worden gevuld met kant-en-klaar grondmengsel. De zaden worden in ondiepe groeven geplant en flink bestrooid met een laag aarde. De afgewerkte gewassen worden besproeid met water en afgedekt met glas of plastic om een ​​broeikaseffect te creëren. Bewaar containers met asters bij kamertemperatuur in een goed verlichte ruimte en zorg voor regelmatige ventilatie om condensvorming onder de film te voorkomen.

Zaailing zaailingen

Na 3-4 weken, wanneer de eerste groene scheuten verschijnen, wordt de schuilplaats verwijderd. Tijdens de groei moeten zaailingen periodiek worden bewaterd om het bodemvocht te behouden, maar laat je niet meeslepen. Overmatig water geven heeft een negatief effect op de vorming van zaailingen. Sterk langwerpige stengels van jonge sint-berken geven aan dat de gewassen niet genoeg natuurlijk licht hebben..

Zodra er een paar gezonde bladeren zijn gevormd, worden de zaailingen in andere containers gedoken. Na 10 dagen wordt de grond, waar de zaailingen worden gekweekt, bemest met complexe minerale meststoffen. In het voorjaar beginnen de zaailingen geleidelijk uit te harden. Hiervoor worden de dozen elke dag enige tijd in de frisse lucht gelaten. Nadat de zaailingen sterker zijn geworden, kunnen ze in een bloembed worden overgeplant. Deze werkzaamheden worden in de regel in mei uitgevoerd..

Sinterklaas planten in de volle grond

Sintbrinks planten in de volle grond

Scheuten die wortel hebben geschoten, kunnen onmiddellijk in de volle grond worden geplant. Een goed verlichte plek in de tuin, beschut tegen tocht en gelegen op een heuvel, waar het risico van overstroming van planten kan worden voorkomen.

Sentabrins voelt goed aan op bijna elk substraat, behalve op leemachtige grond..

Het terrein voor de teelt moet vooraf worden voorbereid, daarom wordt het een paar weken voor het planten opgegraven en wordt de grond bemest met organische en minerale verbindingen. De diepte van de gaten hangt af van de grootte van het wortelstelsel van de scheut. Zaailingen worden in vochtige kuilen geplaatst, verdelen de aarde gelijkmatig rond de struik en stampen het oppervlak licht aan.

De afstand tussen de struiken moet minimaal 0,5 m worden gehouden.Als de santras langs het pad worden geplant, kun je gaten graven met een interval van 20 cm.Deze planten hebben een ontwikkeld wortelstelsel dat vrij vocht eromheen verzamelt, dus het wordt aanbevolen om asters uit de buurt van andere bloemen te plaatsen.

Sentbrink zorg

Sentbrink zorg

Water geven

Gedurende een paar weken hebben de sint-brinks regelmatig en overvloedig water nodig. Anders is de bloem niet bijzonder veeleisend om voor te zorgen. De grond wordt van tijd tot tijd losgemaakt, onkruid wordt verwijderd en gevoed en de struiken worden gesnoeid. Ze kunnen gemakkelijk droogte op korte termijn verdragen. Overmatig vocht daarentegen leidt tot de ontwikkeling van ziekten. In de zomer volstaat het om de struiken één keer per week water te geven met bezonken en warm water..

De grond

Het hele seizoen door moet het gebied waar de sint-slakken worden gekweekt, worden losgemaakt om het verschijnen van onkruid te voorkomen..

Topdressing en meststoffen

Het voeren wordt meerdere keren tijdens het seizoen uitgevoerd. Hiervoor worden complexe minerale meststoffen gebruikt. In het voorjaar is het beter om de eerste topdressing van de grond te doen, deze te verrijken met stikstofhoudende meststoffen en de volgende in het midden van de zomer. Dan worden er meer kaliumcomponenten toegevoegd. Tijdens de bloei heeft de plant voldoende fosfor nodig..

Snoeien

Om de bloeiperiode te verlengen, moeten verwelkte knoppen en droge bladeren onmiddellijk worden verwijderd. Gladde en getrimde struiken zien er aantrekkelijker en verzorgder uit. Aan het einde van de herfst, na voltooiing van het bloeiproces, worden ze zo gesneden dat er kleine hennep overblijft..

Overdracht

Als de asterstruiken al heel lang in één gebied groeien, moeten ze opnieuw worden geplant, omdat de grond schaars wordt en het wortelstelsel geen zuurstof krijgt. Dikke ongesneden struiken zullen zich niet volledig kunnen ontwikkelen en daarom bloeien. Om deze reden heeft de plant een periodieke transplantatie nodig, die vaak in de lente tegelijk met het delen wordt uitgevoerd, zodat de struiken voorbereid zijn op de winter en, zoals het hoort, sterker worden. Bij een herfstverplanting bestaat het risico dat de sint-janskruid de winter niet zal overleven..

Overwintering

Tuinhuisjes in onze regio kunnen in de winter zonder extra beschutting. Afgesneden jonge struiken met het uiterlijk van de eerste nachtvorst kunnen het beste worden besprenkeld met droog gebladerte of erop worden gelegd met vuren takken.

Reproductie van sint-brinks

Reproductie van sint-brinks

Het verdelen van een struik is een van de meest voorkomende kweekmethoden voor Astrovs. Ze zijn bezig met delen in de late herfst, wanneer de bloei eindigt of in de lente. Volwassen struiken worden meerdere jaren op één plek gekweekt. Daarna worden ze opgegraven, in delen verdeeld en op een nieuwe plaats geplant. Na enige tijd laten ze de basale processen los. Om de moederstruik niet te beschadigen, wordt deze zorgvuldig langs de omtrek ondermijnd en wordt de jonge scheut samen met de wortelstok afgesneden..

Sentyabrinka’s moeten, net als alle andere sierbloeiende planten, regelmatig worden gesnoeid. Daarom dienen de zijscheuten die na deze procedure overblijven als stekken. Ze worden ondergedompeld in water om wortels te vormen. Dit gebeurt niet eerder dan 20 dagen later..

Ziekten en plagen

Astra virginsky is resistent tegen ongedierte. Infectie van een plant met een infectie is zeldzaam..

Echte meeldauw wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste soorten van de ziekte. Als je de struiken laat rennen en niet snel actie onderneemt, kan een grote en weelderige struik gemakkelijk sterven. Zelfs preventie is niet altijd effectief, omdat de overdracht van schimmelsporen via de lucht plaatsvindt. Ze kunnen zilversmidstruiken besmetten door slecht behandeld tuingereedschap of vuil water. Tekenen van de ziekte: een witte, beschimmelde laag die lijkt op gewoon stof. Na verloop van tijd bedekt de infectie het hele terrestrische deel van de plant. Het sproeien van de struiken met fungiciden die koper bevatten, helpt om echte meeldauw te verwijderen. Om het begin van de ziekte te voorkomen, wordt het aanbevolen om de aster periodiek te verwerken met Bordeaux-vloeistof of kopersulfaat..

Andere ziekten vormen een bedreiging voor de teelt van zilvervisjes: zwarte poot, fusarium en roest. Alleen chemicaliën kunnen een dergelijk probleem het hoofd bieden..

Onder de plagen van de struik zijn: weidebeestjes, spintmijten en bladluizen. Deze insecten zijn bang voor insecticiden. Asterbladeren trekken vaak slakken aan. Ze worden met de hand verzameld of met vallen die rond de site zijn geplaatst..

Sentinels in landschapsontwerp

Sentinels in landschapsontwerp

De bloei van de plant kan aan het einde van de zomer worden waargenomen. Deze aantrekkelijke laagblijvende bloemen zullen een geweldige decoratie zijn voor uw tuin. Ze worden gebruikt bij de organisatie van landschapsontwerp en worden geplant langs stoepranden, paden. Heldere bloeiwijzen van dergelijke vaste planten vormen een prachtige aanvulling op decoratieve groepsaanplantingen en zien er één voor één niet minder indrukwekkend uit..

Sentabrins bestaan ​​gelukkig naast chrysanten, anemonen en rudbeckies, die ook gemakkelijk enige tijd droogte kunnen doorstaan ​​​​en zonder water te geven.

Snijbloemen worden gebruikt om boeketten te maken en zien er binnen 10-14 dagen vers uit. Als je regelmatig het water in de vaas ververst, er een beetje suiker en een paar druppels kaliumpermanganaatoplossing aan toevoegt, dan verleng je de levensduur van de bloemen voor een tijdje..

Soorten en variëteiten van Sentbrinka

Veredelaars bieden verschillende soorten Virginia Astra aan voor de tuinbouw:

ondermaatse

  • Audrey is een cultivar met fel lila bloemen;
  • Jenny ziet eruit als een compacte struik, waarvan de bloeiwijzen in een rode tint zijn geverfd;
  • Snowsprite is een weelderige, sneeuwwitte bodembedekker tijdens de bloei.

Gemiddelde lengte

  • Elina is een dichte rozenstruik die tot 80 cm hoog wordt:
  • Cassie met witte knopkronen;
  • Royal Velvet, bezaaid met paarse bloeiwijzen.

Hoog

  • White Lady kan meer dan een meter hoog worden;
  • Desertblue heeft lila bloemen;
  • Dastyrose met frambozenknoppen.

Sentyabrinki – hoe te vermeerderen, wanneer te transplanteren (video)

ASTRA NOVOBELGIYSKAYA. Sentyabrinki. Hoe te propageren. Wanneer transplanteren?ASTRA NOVOBELGIYSKAYA. Sentyabrinki. Hoe te propageren. Wanneer transplanteren?