Soorten gazons, classificatie van gazons en kenmerken van elk type

Gewoon gazon

Een gewoon gazon heeft zo’n onderscheidend kenmerk als een hoge weerstand tegen vertrapping. Dit type gazon wordt meestal gebruikt voor het modelleren van gazons en voor het maken van landschapscomposities. Maar na het planten en de eerste scheuten van hoogwaardige grasbedekking, hoeft u niet minstens de eerste paar maanden te wachten. Gedurende deze tijd moet het gras dik en uniform worden. Maar dan kan het gazon op de gewenste lengte worden gesneden, het wordt dik, bestand tegen vertrapping, levensvatbaar. Een gewoon gazon geeft een goede groene dekking, zowel in schaduwrijke gebieden als in open zonnige delen van de tuin..

Weide gazon

Weide gazon

Weidegazon kan worden geplant in onvoorbereide grond. Om het decoratief te maken, moet het worden gemaaid. Typisch bestaat een weidegazon uit een mengsel van drie tot vijf soorten graangewassen met toevoeging van andere soorten om het meer decoratief te maken. Aan het begin van de zomer wordt het weidegazon bedekt met decoratief bloeiende eenjarigen, die dan geleidelijk veranderen in graanplanten. Meestal is het weidegazon aangepast aan de plaatselijke klimatologische omstandigheden..

Parterre gazon

Parterre gazon

Het parterre-gazon is het meest decoratieve type onder alle gazonmengsels. Het is geplant op de grasvelden voor de hoofdingang. Het is niet bedoeld om te vertrappen, maar heeft een decoratief doel. Qua uiterlijk is het parterre-gazon dicht, verzadigd groen, gelijkmatige schaduw, zelfs, zonder uitval. Het kruid is dichtbegroeid en bestaat uit kleine grasachtige soorten. Meestal dient het parterre-gazon als een nobele achtergrond voor bloembedden met rozen..

In de omstandigheden van het Russische klimaat is het problematisch om een ​​​​parterre-gazon van hoge kwaliteit te laten groeien. Het vereist zorgvuldige verzorging, frequente kapsels en een vochtig en warm klimaat. Meestal is parterre-gazon gebruikelijk in Europese landen, vooral in Engeland..

Moors gazon

Moors gazon

Het Moorse gazon is een mengeling van sierbloeiende eenjarigen en meerjarige grassen. Met zo’n gazon kunt u het landschap van de site zo dicht mogelijk bij de natuurlijke omstandigheden brengen. Zeer geschikt voor beplanting langs kunstmatige of natuurlijke wateren.

Bloeiende eenjarigen worden meestal niet hoger dan 40 cm. Deze omvatten calendula, kamille, vergeet-mij-nietjes, klaver, anjer, ridderspoor, klaprozen en korenbloemen.

Rol gazon

Rol gazon

Opgerold gazon is de minst arbeidsintensieve methode om een ​​egaal grasoppervlak te krijgen bij een zomerhuisje. Rolgazon wordt als volgt geproduceerd. Een dunne laag voedzaam substraat wordt op stukjes jute gegoten, zaden worden erin gezaaid, ze wachten op hun ontkieming en bereiken een bepaalde hoogte van het gazon. Vervolgens wordt de jute in stukken van de opgegeven grootte gesneden en op rollen gerold. Het resulterende gazon kan op een vooraf bepaalde plaats op de voorbereide grond worden geplant. De grasvelden zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd zodat het gazon egaal is en de voegen niet zichtbaar zijn. Volledig opgerold gazon wortelt tegen het einde van de zomer op een vaste plek.

Opgerold gazon vereist geen speciale zorg, maar het heeft ook zijn nadelen. Onder hen is er een slechte overlevingskans, evenals een korte levensduur in rollen. Zo blijft de gazonrol geschikt om 6 uur te planten bij warm weer en 5 dagen bij koel en vochtig weer. De grond waarin het gazon wordt geplant, moet qua samenstelling identiek zijn aan die waarin het oorspronkelijk groeide. Dit zorgt voor een maximale overleving..

“Elite” sportgazon

Topsportgazon wordt gebruikt voor het maken van een overkapping op speelplaatsen, voetbalvelden. Dit gazon heeft de hoogste weerstand tegen vertrappelen van alle soorten. Het is bestand tegen hoge belastingen.

Gazontips (video)

Gazontips ✿ regels en richtlijnen ✿ tuinonderhoud met HitsadTVGazontips ✿ regels en richtlijnen ✿ tuinonderhoud met HitsadTV