Hoe een dwerggazon te laten groeien voor luie mensen. Soorten luie gazons

Zomerbewoners en bloementelers noemen een “lui gazon” een decoratief gazon of weide waarop een verscheidenheid aan bloeiende kruidachtige planten groeit en ze hoeven niet veel aandacht en tijd te besteden aan verzorging. Dergelijke decoratieve composities bestaan ​​uit laagblijvende planten met veel tinten en kleuren tijdens de bloei. De meest populaire zijn kamille, maagdenpalm, madeliefjes, viooltjes, anjers en korenbloemen. Het is erg belangrijk om te weten hoe je zo’n gazon op de juiste manier zelf kunt bouwen, zodat het lang netjes en mooi blijft en niet veel energie kost..

Tegenwoordig vind je in particuliere woningen vaak moderne tuinen met dergelijke gazons. Ze begonnen een grote populariteit te genieten, niet alleen bij zomerbewoners, maar ook erg geliefd bij liefhebbers van bloemen en natuur. Gespecialiseerde winkelketens bieden een breed scala aan gazonmengsels, bestaande uit ongeveer tien procent bloeiende planten (voornamelijk wilde bloemen) en 90% smalbladige planten (uit de graanfamilie).

Wat is “lui gazon”?

“Lui gazon” is een uitstekende oplossing voor wie mooie en verzorgde planten op zijn perceel wil hebben, maar zonder regelmatig maaien en met minimaal onderhoud. Het is geen geheim dat de meeste tuinders geen tijd hebben om voor hun gazons te zorgen. Daarom bestaat het luie gazon uit dergelijke planten die niet gesnoeid en gemaaid hoeven te worden. De belangrijkste taak is om de juiste soorten planten te kiezen, die tijdens het groeien alleen het territorium van het gazon zullen versieren en niet zullen bederven..

Het is even belangrijk dat kruidachtige planten worden geclassificeerd als zeer goed bestand tegen vertrapping. Het gazon wordt immers een rustplaats en de planten moeten alle bezoekers op hun grondgebied kunnen weerstaan. De variëteiten van kruidachtige gewassen die zich vermenigvuldigen door zelf te zaaien en zeer snel groeien, zich over het hele oppervlak van het land verspreidend, zullen te hulp komen. Met dergelijke grassen kan niemand het decoratieve uiterlijk van het gazon bederven en zijn esthetische aantrekkingskracht behouden..

Om ervoor te zorgen dat een bloeiend en mooi gazon niet wordt bedorven door onkruid, dat zeer snel verschijnt en groeit, vooral na zware regenval, is het noodzakelijk om bodembedekkende plantensoorten te planten. Deze soorten grassen en bloemen voorkomen dat schadelijke vegetatie zich vermenigvuldigt en groeit op een decoratief gazon..

Soorten “luie gazons”

Soorten

Weide gazon

Het weidegazon bestaat uit een samenstelling van peulvruchten en granen. Het wordt aanbevolen om tijdens de bloei exemplaren met verschillende kleurnuances te selecteren, die het hele kleurenpalet in het algemene beeld vertegenwoordigen. Op gazons van dit type ziet zelfs onkruid er mooi uit en past het waardig in het ontwerpconcept..

Klaver gazon

Klavergazon bestaat uit verschillende soorten klaver. Meestal worden zaden van roze en witte variëteiten van deze cultuur op een geselecteerd gebied gezaaid. Het gazon moet uit de buurt van groentebedden en de tuin in het algemeen worden geplaatst, aangezien klaver als een onkruid wordt beschouwd en de hele tuin kan schaden door zijn snelle verspreiding. Dit kruid zal al zijn decoratieve kwaliteiten tonen in een gebied met goede verlichting en op elke grond behalve moerassig. Kies geen perceel voor zo’n gazon in een schaduwrijk gebied. Zo’n gazon heeft niet veel tijd nodig, want klaver is een droogtetolerante flora en groeit snel.

Moors gazon

Een Moors gazon trekt doorgaans veel insecten aan met zijn geur- en kleurenpalet. Op zo’n gazon worden bloeiende veldplanten zoals korenbloemen, klaprozen, madeliefjes en veel verschillende kruiden geplant. Deze planten vermenigvuldigen zich zeer snel en al snel zal een bloeiend tapijt van verschillende bloemen de ogen van anderen aantrekken en verrukken..

Ongras gazon

Een gazon zonder gras wordt beschouwd als het meest duurzaam en pretentieloos om voor te zorgen en te groeien. De plaats voor een dergelijk gazon moet warm en zonnig worden gekozen. Het hoge niveau van decorativiteit wordt benadrukt door bodembedekkende plantensoorten zoals tijm, lelietje-van-dalen, sedum, maagdenpalm en andere..

Gazonmengsel Lilliput

Gazonmengsel Lilliput

Een van de meest populaire grasmengsels voor gazons is het Lilliput-mengsel. Veel Europese wetenschappers werken al enkele jaren aan zo’n universele compositie. Het omvat zeven soorten langzaam groeiende kruidachtige planten, die het vaakst worden aangetroffen in weiden die een dwerggazon vormen. Deze populaire mengeling van weidegrassen wordt door Canada en vele Europese landen aan ons land geleverd. Alle planten in deze mengeling hebben een hoge weerstand tegen weersveranderingen en verschillende klimaten. Het groene gras op het gazon is zelfs in de wintermaanden een lust voor het oog. Dwerggazononderhoud is zeer minimaal. Om een ​​perceel van 1 vierkante meter te zaaien, heeft u slechts 25-30 gram zaad nodig.

Het kruidenmengsel bevat verschillende soorten en soorten zwenkgras, weidegras, kromgebogen en ontsnappend. Alle exemplaren van gewassen zijn vorst- en droogtebestendig, hebben decoratieve eigenschappen, zijn pretentieloos in de zorg en groeien snel. De kruiden in het mengsel zijn zo geselecteerd dat het gazon lang groen en mooi blijft.

Voordelen van een dwerggazon:

  • Deze decoratieve compositie is zeer goed bestand tegen vertrapping en is bestand tegen elke onvoorziene belasting..
  • Alle kruidachtige planten in dit mengsel zijn droogte- en koudetolerante soorten..
  • Een dwerggazon kan overal worden aangelegd, zelfs op een schaduwrijke plek.
  • De samenstelling van de planten die in het mengsel worden verzameld, zorgt voor een zijdezachte en zachte bedekking over het hele gazon.
  • In het eerste jaar hoeft het dwerggazon helemaal niet gesnoeid of gemaaid te worden.
  • De decoratieve kwaliteiten van het dwerggazon blijven het hele jaar door behouden, zelfs in de winter..

Dit type gazon heeft ook een belangrijk nadeel: het is een grote materiaalinvestering, omdat het mengsel “Lilliput” niet goedkoop is en de hoeveelheid zaadmateriaal aanzienlijk is in vergelijking met andere soorten gazons. Bij aankoop van dit kruidenmengsel is het aan te raden om de voorgestelde samenstelling van kruidachtige planten te controleren. Ze moeten allemaal behoren tot dunbladige, langzaam groeiende of siergraangewassen..

Lilliputter gazon (video)

Lilliputter gazonLilliputter gazon