Akció - ültetés és gondozás nyílt terepen. A cselekvés művelése, a reprodukció módszerei. Leírás, típusok. Fénykép

A Deutzia egy örökzöld fás növény, amely a Hortensia családhoz tartozik. Összesen körülbelül 50 fajta virágzó cserje található a botanikai szakirodalomban. Növekedésének hazája Mexikó, Kelet -Ázsia és a Himalája hegyvonulatai. Térségünkben a cselekvés viszonylag nemrégiben növekedni kezdett..

A növény nagyon vonzónak tűnik hosszú és fényes virágzása miatt. A japán és a himalájai virágfajták Európában való megjelenése a 19. század elejére nyúlik vissza, amikor a holland kereskedők külföldit hoztak hazájukba, és a kínai fellépés jóval később népszerűvé vált..

Ma ez a virág megtalálható a különböző háztartási parcellákban. A tenyésztők sokféle fajtát és dekoratív variációt fejlesztettek ki.

A deytion cserje leírása

A bokor alakja terjed, az ágak egyenesek és elérhetik a 40-400 cm hosszúságot, a levelek elhelyezkedése ellentétes. A növény virágzását a tavalyi hajtásokon végzik, amelyeket fehér vagy rózsaszín virágok borítanak, racemózus virágzat formájában. Gyakorlatilag nem bocsátanak ki semmilyen aromát. Egy cserje élettartama eléri a 25 évet..

Ültetési tevékenység nyílt terepen

Ültetési tevékenység nyílt terepen

Mikor kell akciót ültetni

A tavaszt tartják a legjobb időszaknak az ültetéshez. A zárt gyökérzetű palánták ültetése nyár közepéig megengedett. A kertben nyitott területet választanak termesztésre, ahol a déli sugarak nem égetik el a növényt. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a cserje nem tolerálja jól a huzatot. Ajánlatos tápláló és nedves, jó vízelvezető tulajdonságú talajt használni ültetéshez. A humusz, a tőzegkomposzt és a homok tökéletes. Ezeket az összetevőket 2: 1: 2 arányban veszik, és az ültetés során a lyukat megtöltik az elkészített keverékkel. A savas talaj hátrányosan befolyásolja a hatást, ezért körülbelül 300 g mész kerül a lyukba, hogy enyhén lúgos hatást hozzon létre.

Palánták kiválasztása

Mielőtt tenyészteni kezdene egy akciókertben, meg kell tanulnia az ültetéshez szükséges anyag kiválasztását. Először is figyeljen a bokor külső jellemzőire. Nem szabad rajta sérülés vagy betegség jelei lenni, mivel a jövőben gyakran megbetegszik. Fontos, hogy a bokor gyökerei mennyire alkalmasak az ültetésre. Ha túlszárítottak, és lehetetlen látni a tartályban, akkor a növény nem fog gyökeret verni. A szállítás során sérült hajtásokat levágják, a gyökereket körülbelül 40 cm hosszúra rövidítik. Az enyhén száraz gyökereket újraélesztheti, ha néhány órára leengedi őket egy kálium -permanganátot tartalmazó agyagpépes edényben.

Hogyan kell megfelelően ültetni az akciót

Szükséges, hogy az akció cserjét bizonyos távolságra helyezze el a kert többi képviselőjétől, mert idővel nőni fog, és nagy területet foglal el. A palánták számára lyukat ásnak 40-50 cm mélységig, vízelvezető anyagot öntenek bele: törött tégla vagy homok. A gyökereket leengedik az előkészített lyukba, körülöttük a talajkeveréket fektetik. Korábban körülbelül 100 g nitrofoszkát adtak hozzá. Az ültetést úgy kell elvégezni, hogy a bokor gyökér gallérja a talaj felszíne fölé nyúljon. A talaj tömörítése után a növényt bőségesen öntözik. Minden hajtást 3-5 rügyre metszenek, hogy ösztönözzék a szántást.

Akciógondozás

Akciógondozás

A cselekvés nem igényel különös gondosságot termesztéskor. Mindazonáltal el kell kerülni a talaj nedvesedését. Elég hetente egyszer öntözni a bokrot. Ha az időjárás forró és száraz, akkor hozzáadhat egy vödör vizet. Minden öntözés után meg kell lazítani a felső talajt, és el kell távolítani a megjelenő gyomokat. A nyár végén jobb lemondani az öntözésről. A felső öltözködést minden hónapban elvégzik. Ehhez folyékony trágyát használnak. A szezonban néhányszor az akciós bokrokat komplex műtrágyák oldatával táplálják.

Átruházás

A tavaszt tartják a legkedvezőbb időszaknak az átültetéshez. A növény ásásakor fontos, hogy földes golyót tartsunk a gyökerek körül. A bokrot egy új lyukba engedik, ahol már vízelvezető anyag és ásványi műtrágyák vannak. A lyukat olyan talajkeverékkel töltik fel, amely összetételében közel áll ahhoz, amelyet az első ültetéshez használtak. A palántát körülvevő talajt tömörítik és vízzel öntözik, míg a régi ágakat eltávolítják, a maradék hajtásokat pedig harmadával lerövidítik. A bokor körüli talajfelszínt tőzeggel talajozzák. A transzplantációt a fiatal növények jobban tolerálják, mint a felnőtt bokrokat..

Metszés

Mivel a cserje erősen elágazó, a műveletet évente kétszer kell metszeni a korona alakjának megőrzése érdekében. A kifakult ágakat a gyökérnél vagy az első erős rügyre vágják. A tavaszi metszés magában foglalja a fagyott és törött ágak eltávolítását. Abban az esetben, ha szinte minden hajtás megsérül, azokat el kell távolítani a gyökérnél..

Virágzás utáni elhalás

Virágzás utáni elhalás

Virágzó akció figyelhető meg az egész szezonban. A cserje alacsony hidegállósággal rendelkezik. A jövő évi szép és dekoratív virágzás biztosítása érdekében a lehető legnagyobb mértékben meg kell védeni a tavalyi hajtásokat a fagyástól. Ha a virág termesztésének területén nincs különös fagy, a cserje egyszerűen közelebb dönthető a talajhoz..

Gondoskodás a külvárosi akciókról

A moszkvai régióban és más régiókban, ahol hideg és hómentes tél van, további védelmet kell biztosítani a növény számára a telelési időszakban. A legmegbízhatóbb módszer a légszáraz menedék. Ehhez a bokrot a talajhoz hajlítják, és egy keretet képeznek a tetején. Száraz lombozatot öntünk rá, vagy lucfenyő ágakat fektetünk. A keret felületét lutrasil borítja. A nedvesség elkerülése érdekében használjon műanyag fóliát. Ezt a módszert fiatal cserjéknél használják. A felnőtt növényeket zsineggel kötik össze, és a koronát lélegző anyagba csomagolják: spunbond vagy lutrasil.

Betegségek és kártevők

A Deutzia ellenáll a kártevőknek és betegségeknek, de néha a növényt fenyegeti a poszméh, amely megeszi a leveleket. A kártevő elleni küzdelemhez ftalofosz vagy karbofosz oldatot használnak.

A cselekvések típusai és fajtái

A cselekvések típusai és fajtái

Ennek a virágnak nagyon sokféle fajtája létezik, amelyek mindegyike egyedi szerkezetű, színű és formájú. Tekintsünk néhányat közülük.

Deytsia Amur Ez egy örökzöld lombhullató cserje, amely körülbelül 2 métert nő, és kiterjedt hajtásokkal rendelkezik. Elterjedésének területe a Távol -Kelet, Észak -Korea és Kína. Az érett növények kérge szürke színű. A levelek elhelyezése ellentétes, ellipszoid alakú. Hossza eléri a 6 cm -t, közelebb a bokor tetejéhez, hegyes végeik vannak. A levéllemez mindkét oldalán serdülő felülete élénkzöld színű. A virágzat akár 7 cm átmérőjű is lehet, és fehér virágokat képez, amelyek gyakorlatilag szagtalanok. A virágzási időszak június végén kezdődik és körülbelül 3 hét. Az Amur deytsia gyümölcsei gömb alakú sárga magvak. Ezt a fajtát a szárazságtűrés, a gyors növekedés és a korai virágzás jellemzi..

Deytion kecses – úgy néz ki, mint egy csökevényes cserje, ívelt ágakkal, virágokkal borítva. A növény szülőföldje Japán hegyvidéke. A levelek alakja hosszúkás, a levelek színe világoszöld. Az alsó felület sima tapintású, a felső pedig érdes. A fehér virágok hosszú virágzatban gyűlnek össze, amelyek nyár közepén kezdenek kinyílni. Ennek a fajtának a virágzási ideje alig több mint egy hónap..

Durva akció – természetes környezetében Kínában és Japánban található, eléri a 2,5 m magasságot. A növény kérge vöröses árnyalattal és hosszúkás sötétzöld levelekkel rendelkezik. A levéllemez felületét apró szőrszálak borítják. A fajtát késői virágzás jellemzi. A virágok rózsaszínűek vagy fehérek, a virágzat hossza akár 12 cm is lehet. A virágzás 2-3 héten belül megfigyelhető.

Az akció nagyszerű – két fajta jeleit gyűjtötte össze, és úgy néz ki, mint egy karcsú örökzöld cserje, amely körülbelül 2,5 m hosszú. A levelek alakja hosszúkás, a fehér virágok buja virágzatot képeznek, körülbelül 10 cm átmérőjűek, virágzás közben a hajtások szó szerint szóródnak velük. Ezt a szépséget nyár közepén figyelheti 3 hétig. A Deytsiya pompát a növényfaj egyik legvonzóbb képviselőjének tekintik dekoratív és bőséges virágzása miatt..

Hosszú távú akció – 1-2 m hosszúra nőhet, serdülő hajtások és éles fogazatú levelek jellemzik, amelyek belső felülete tapintásra érdes. A levelek felül zöldek, alul szürkés árnyalatúak. A kis virágok világos lila színűek. A virágzás július második felében kezdődik. Megkülönbözteti a Veycha fajtát, amely a hosszú levelű akcióhoz tartozik. E cserje hajtásain gazdag bordó árnyalatú rügyek nyílnak.

Akció Lemoine – Ez egyfajta hibrid cselekvési forma, amely mind a kis virágú, mind az elegáns növényfajta tulajdonságaival rendelkezik. Virágzása a legkorábbi. A bokor magassága eléri a 2 métert. A hófehér virágokat kis virágzatban gyűjtik össze. Ez a fajta az egyik leginkább fagyálló faj. A személyes parcellákon gyakran találhat egy ilyen hibrid három képviselőjét: Boulle de Nej, Mont Rose és Pink Pompon. Az első közülük egy gyönyörű, magas cserje, kis fehér virágokkal, a másik pedig élénk rózsaszín rügyekkel, buja virágzatba gyűjtött, amelyekből sárga portokok tűnnek elő. Egy másik fajta neve Pink Pompon. Ágain bájos kármin kettős, gömb alakú virágok képződnek.

Akció – ültetés és elhagyás (videó)

Akció ➡ Leszállás és távozás a hitsadTV segítségével.Akció ➡ Leszállás és távozás a hitsadTV segítségével.