Elm fa sima. Hogy néz ki a fotón, a levelek leírása

Ez a fa a szilfélék családjába tartozik, és Európában, Skandináviában, Krímben, a Kaukázusban és Angliában nő. 25 méter magasra nő, és körülbelül 300 évig élhet. Egyenes törzse 1,5 méter átmérőjű, sima, sötétbarna kéreg borítja. Márciustól áprilisig, a levelek kinyílása előtt virágzik, apró, leírhatatlan virágokban, lila porzókkal. A gyümölcsök május-júniusban kezdenek érni, és lekerekített oroszlánhalra hasonlítanak, közepén dióval. A szil minden évben meghozza gyümölcsét, hét éves kortól kezdve. Fagyálló, ellenáll a -28 fokos fagyoknak. A fa erős gyökérzettel rendelkezik, meglehetősen gyorsan nő: egy év alatt 50 cm magas és 30 cm széles.

Történelmi háttér

A sima szil nevét a kelta “szil” -ből hozták létre, ami annyit jelent. Oroszországban ezt a szót “rugalmas rúdként” értelmezték, és a fa fáját szekerek és szánok gyártására használták. Őseink a szilf rugalmasságát kihasználva jó építőanyagként használták, és fegyvereket is készítettek. Ezt a fát háztartási eszközök készítésére használták: ívek, tengelyek, kötőtűk és még sok más..

Hogy néz ki a fotón, a levelek, kéreg, törzs leírása

A fa kérgét bőrbarnításra használták, ennek a fának a húsát pedig bast. A leveleket és a fiatal hajtásokat állatokkal etették.

Tenyésztés és gondozás

A sima szil reprodukciója elsősorban magvakkal, esetenként hajtásokkal történik. A magokat hermetikusan lezárt tartályban 2 évig lehet tárolni, és nem veszítik el csírázásukat. A magokat közvetlenül az érés után vetik 1-2 hétig. Ebben az esetben az előzetes előkészítés nem szükséges. 20-30 cm-es sorokkal vetik, földdel borítják és bőségesen öntözik. A szil igénytelen a körülményekhez, és könnyen tolerálja a felesleges nedvességet és annak hiányát. Növekedhet árnyékban, de jó fényben jobban virágzik.

A sima szil reprodukciója elsősorban magvakkal, esetenként hajtásokkal történik

Az ültetés utáni első hetekben a vetett magokat bőségesen kell öntözni, és forró időben fóliával le kell fedni, amíg az első hajtások megjelennek. Egy szil ültetésénél szem előtt kell tartani, hogy gyorsan növekszik, és hamarosan más fénykedvelő növényeket árnyékol koronájával. Észrevehető, hogy a sima szil lehangolóan hat a szőlőre. Ebben a tekintetben figyelembe kell venni az egymás iránti intoleranciájukat, és el kell távolítani őket egymástól.

Szilva betegségek

A kéregbogarak segítségével elterjed ennek a fának a holland betegsége. Az Ophiostoma ulmi gombán alapul, és a gyenge fákat támadja meg. Ha megsérül, a növény néhány hét alatt elpusztulhat, vagy éveken keresztül megsérülhet..

Szilva betegségek

A holland betegséget az ágak gyors száradása jellemzi. Az ilyen ágakon a levelek vagy egyáltalán nem virágoznak, vagy nagyon kevés van belőlük. Amikor megfertőződik ezzel a betegséggel, a fa általában meghal, és nem menthető meg. Alapvetően ez a betegség nagyon nedves talajon halad előre..

Farmakológiai tulajdonságok és felhasználás az orvostudományban

A Smooth bodza fanyar, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő és antibakteriális anyagokat tartalmaz..

A hagyományos orvoslás e fa kérgének főzeteit használja a hólyaggyulladás, a kötőszöveti gyulladás és az ödéma kezelésére. Ezenkívül különféle bőrbetegségekre, valamint az emésztőrendszer betegségeire, hasmenésre használták. A szilfalevél főzetét kólika kezelésére, sokáig nem gyógyuló sebek gyógyítására használták.

Láz és megfázás esetén segítenek a szilfa kéreg kivonatai, nyírfa rügyek és fűz hozzáadásával. Ez az infúzió sok nyálkát (a sejtváladék terméke) és cserzőanyagokat tartalmaz, amelyek égési sérülések és bőrgyulladás esetén jótékonyan hatnak az emberi szervezetre..

A hagyományos orvoslás a fa kérgének főzeteit használja a kezelésre

Gyógyászati ​​alapanyagként a sima szilfa kérgét és leveleit szüretelik. A kérget tavasszal, amikor a nedv folyik, és a leveleket júniusban szüretelik, száraz időben. Általában kivágásra tervezett fákat használnak erre a célra. Az így előállított anyagot közvetlen napfénytől védett helyen szárítják. 2 évig használható. Ebből a gyógyászati ​​alapanyagból főzeteket és infúziókat készítenek..

A sima szilfa fája egyedülálló képességgel rendelkezik: magas páratartalom mellett hosszú ideig ellenáll a rothadásnak. Ezt a funkciót széles körben alkalmazták Európában – a vízellátó csöveket belülről kivájt szilfa törzséből készítették. A szilfát oszlopként használták az első londoni híd építéséhez.

Ez a növény a korai mézes növényeknek tulajdonítható. Jó időben sok méh láthatja, hogy nektárt gyűjt a fa közelében..

Mivel a szil erős gyökérzettel rendelkezik, védőültetésekben használják, és ezt követően ültetvényeket rögzítenek. Emellett levelei sokkal több port tartanak fenn, mint más fák, és sikeresen elfoglalja helyét a parkok ültetéseiben..

Néhány gyakori típus

Néhány gyakori típus

  • Angol szil. Előnyben részesíti Dél- és Nyugat -Európát. A lombhullató, vegyes erdők szerves része, gazdag talajon nő a folyók és tavak közelében. Nagyon fagyálló fa, akár 50 méter magas.
  • Elm Androsov. Ez a guggolás és a bokros szilfa hibridje. Akár 20 méter magasra is megnőhet. Szereti a közepesen nedves talajt, de nagyon jól tolerálja a száraz időszakokat. Télálló.
  • Gyertyán szil. A talajra igénytelen, sótűrő, meglehetősen télálló fa. Sövények kialakításánál, parkok, terek és kertek kialakításánál használják.
  • Vastag szil. Nagyobb előnyben részesíti Közép -Ázsia vad természetét. Ennek a fának sűrű, széles piramis koronája van, 30 méteres törzsével. Szárazságtűrő.
  • Lobed szil. A növekedés fő helye Kelet -Ázsia és a Távol -Kelet. Elég árnyék- és fagyálló fa.
  • Guggoló szil. Megtalálható a Távol -Keleten, Transbaikalia -ban, Koreában, Japánban és Észak -Mongóliában. Ez nem egy magas fa, legfeljebb 15 méter magas, és gyakran bokornak tekinthető. Jól alkalmas új épületek, utcai telepítések, parkok és terek zöldítésére.