Erdei bükkfa. Fotó, leírás és tulajdonságok

Erdei bükk vagy ahogy más néven európai – fenséges fa. Ezek az erőteljes és karcsú fák csodálatos parkokat alkotnak, amelyekben csend és békítő szürkület uralkodik. A napsugarak alig hatolnak át e fa koronáján, ami tökéletesen megment a forró nyári napokon. A bükk kiválóan alkalmas formázásra és nyírásra, ezért aktívan használják bonyolult, kissé varázslatos sövények és falak készítésére..

Az európai bükk szülőföldje az északi félteke. Valójában egy pillantás erre a fára elegendő az eredeti eredet helyének kitalálásához, intuitív módon érezhető. A bükk szereti a könnyű és jó bőséges öntözést. 50 méter magasra is megnőhet. Jogilag pedig hosszú májú fának tekinthető. Magvakkal ültetve.

Az erdei bükkfa leírása

Ha leírja a fát, akkor érdemes megjegyezni a következő jellemzőket: először is, a bükk nagy terjedő fa, világos szürke sima kéreggel. Ősszel a bükk lombja sárgul és leesik. A fa törzse eléri a másfél méter átmérőt. A száz éven túli fák törzse akár három méter átmérőjű is lehet. A bükk koronája terjed, tojásdad, magasan a talaj fölé emelve. Ugyanakkor a fa ágai vékonyak, kinyúltak, az ültetésekben úgy néznek ki, mintha el akarják érni a szomszéd fát.

A bükk már érett korban, húsz -negyven évig ér, ha a fák hatvan -nyolcvan éves korban vannak az ültetvényben. Kedvező körülmények között akár 500 évig is élhet, míg a növekedés akár 350 évet is.

Fotó, részletes leírás és a fa tulajdonságai

Fiatal fákon a kéreg barnás színű, felnőtteknél szürke, míg sima és vékony, a kéreg ezen tulajdonsága életben marad a növényben.

A bükk gyökerei külön említést érdemelnek. Nagyon erősek és ugyanakkor sekélyek, felnőtt fákon a felszínre másznak. A kimondott csapgyökér hiányzik. Gyakran előfordul, hogy a közelben, az erdőben található bükkfák gyökerei összefonódnak egymással, elbűvölő és kissé kísérteties szobrokat hozva létre a föld mentén, amelyek nagy kígyók golyóira hasonlíthatnak..

A fa rügyei hosszú hegyesek. Az európai bükk levelei felváltva, kétsorosak, lelógó levélnyéllel. A lombozat széles hegyes elliptikus alakú, világos zöld színű, őszre sárgul, majd barna színű lesz.

Ezenkívül a bükkfakéreg és a levelek nagy értéket képviselnek.

A bükk virágok heteroszexuálisak, akkor virágoznak, amikor a lombozat virágzik. A bükkfa gyümölcsei háromszög alakú diók, éles bordákkal. Az ilyen dió héja vékony és fényes, körülbelül másfél centiméter hosszú. Érési idő nyár végén – ősz elején. A dió hámozása októberben és novemberben történik. Egy európai bükk termése átlagosan körülbelül nyolc kilogramm dió. A betakarítás akkor következik be, amikor a gyümölcs teljesen érett.

A bükkfa hasznos tulajdonságai

A bükkfa sok hasznos és egyedi tulajdonsággal rendelkezik. A bükkös dió alapvető tápanyagainak tartalma lenyűgöző.

Ezenkívül a bükkfakéreg és a levelek nagy értéket képviselnek. Érdekes tény, hogy a bükkös diónak kevés íze van a fenyőmagból. Táplálékként szolgálnak az erdőlakóknak, és igazi csemege az emberek számára. Az emberek számára feldolgozatlan formában azonban nagyon károsak, és nyers formában nem fogyaszthatók; pörköltnek kell lenniük, mivel tartalmazzák az emberre káros keserű fagénlevet..

Hasznos tulajdonságok, az erdei bükk használata a természetben és a mezőgazdaságban

A bükkös dióból olyan olajat kapunk, amely minőségében és tulajdonságaiban hasonló a mandulához és az olívához. Az emberi tevékenység számos területén használják: főzés, orvostudomány, kozmetológia és mások. Világos sárga színű. A bükk gyümölcstorta fehérjében gazdag, és aktívan használják az állatok etetésére, ami viszont nem idegenkedik attól, hogy minden szempontból élvezze ezt a hasznos terméket. Az európai bükk levelek K -vitamint és cserzőanyagokat tartalmaznak. A bükkfa kérgét és leveleit ősidők óta aktívan használják a népi gyógyászatban gyomor- és bélbetegségek kezelésére.

Az európai bükk eredendően univerzális fa, könnyű és szerény a feldolgozása. A bükkfa tulajdonságaiban felülmúlja a tölgyfát. A bükk mindenütt jelen van, és nagyon aktívan használják a különböző iparágakban, mivel a fa szilárdsággal, tartóssággal és kiváló megjelenéssel rendelkezik a feldolgozás előtt és után. A fa szárítása gyorsan megy végbe, és a folyamat után gyakorlatilag nincsenek repedések a készterméken, a fa sűrű szerkezete miatt. A feldolgozás után a száraz tábla abszolút simaságot nyer, és alapanyagként használható hangszerek, parketta és még sok más gyártásához..

A bükkfa hasznos tulajdonságai

A bükk nagyon szerény fa. Bármilyen összetételű talajon jól kijön, nagyon szereti a meleget és a bőséges nedvességet, fagyálló, de nagyon erős fagyok esetén szenvedhet.

Az erdei bükk kártevői és betegségei

Furcsa módon, de egy olyan erőteljes növény, mint az európai bükk, érzékeny számos kellemetlen betegségre és kártevőre..

Így kedvezőtlen életkörülmények között gombabetegség (márványrothadás, szárrák, csemeterothadás, fehér perifériás gyökérrothadás) alakulhat ki az európai bükkben. A fauna képviselői közül a legveszélyesebb kártevőket a jól ismert kéregbogaraknak és kéregbogaraknak, valamint a vadon élő állatok tollas képviselőinek, valamint a bükkfa kérgét és leveleit kóstolni szerető emlősöknek tartják..

Erdei bükk használata

Az európai bükkfa nagyon népszerű az emberi tevékenység különböző területein. Különböző típusú bútorokat gyártanak belőle, és aktívan használják az építőiparban. Az európai bükk kátrányforrás, amelyet aktívan használnak a népi gyógyászatban, és a bőr- és hajápolás egyik fontos eleme. A bükk kőris az üvegkészítés egyik összetevője, a bükkfa pedig ideális kandalló gyújtásához. Az is érdekes, hogy az európai bükkfa, akárcsak a nyírfa, a legkedvezőbb árú papír alapanyag. Ha az élelmiszeripart vesszük, akkor a bükkforgácsot széles körben használják a kolbász füstölésére, a bükk rügyeit az orvostudományban és a kozmetológiában használják a fiatalító krémek számára..

Hol nő az erdei bükk

A bükk formája és színe miatt egyedülálló dísznövénynek számít, csodálatosnak tűnik a parkokban és sikátorokban, kiváló társaság lesz bármilyen cserjék, virágok és fák összetételében. Ezenkívül a fa koronája megtakarító hűvösséget biztosít egy forró napon. A bükk meglepően harmonikusan néz ki a növényvilág olyan képviselőivel, mint a fenyő, a nyír, a juhar, a tölgy, a luc, valamint a lila és boróka bokrok. Ha a terep nyitott, akkor az európai bükk fényes akcentussá válik egy ilyen ültetés során..

Mivel a bükkös erdők az emberi tevékenység számos ágában relevánsak, a “homo sapiens” elpusztította őket. Jelenleg az ilyen erdők a jól ismert UNESCO szervezet éber oltalma alatt állnak. Az európai bükk mesterséges termesztésének helyeit is felügyelik és gondosan őrzik..

iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org