Látványos fák kerek koronával a kert parkosításában

A helyszínen való termesztéshez sokan a gömb alakú koronájú cserjéket és fákat részesítik előnyben. Gyakran előfordul, hogy az ilyen növényfajták harmonikusan illeszkednek az általános tájképhez, és kiegyenlítik a közeli, terjedelmes zöld szomszédok nem mindig vonzó megjelenését, egyesítve a különböző kultúrákat egyetlen egésszé. Hála nekik, a virágágyások és a gyepek komplettnek és organikus összetételnek tűnnek..

A legnépszerűbb gömb alakú növények közé tartoznak a díszítő örökzöld cserjék, például a bokorfa cserjék. Gyakran megtalálhatók a modern magánháztartásokban és zárt óvodákban. A lágyszárú íjakat és a dáliákat nem kevésbé gyakorinak tekintik..

A látványos kerek formájú, virágágyásokon növekvő virágzó évelő növények mellett a standard fa- és cserjefajták képviselői is jól mutatnak a kertben. Tökéletes textúrájukkal, tömörségükkel és kifejezőképességükkel kitűnnek más kultúrák közül..

A kerek fák megkülönböztető tulajdonságokkal rendelkeznek. Némelyikük fényes és színes virágok vagy virágzatok miatt vonzza a figyelmet, míg mások dús lombozatúak vagy karcsú tűk, amelyek tökéletesen kiegészítik a kertekben, rabatágyakban vagy virágágyásokban található más növényeket, és az erkélyek és teraszok kiváló dekorációjának is tekintik..

A legharmonikusabb megjelenésű kerek formájú fák, amelyek magassága legfeljebb 1 méter

A kerek formájú, legfeljebb 1 méter magas fák a legharmonikusabbak. Lehet bukszfa, holly és privet. Az örökzöld növények kiemelkedő képviselői. Gyakran egész levelű fűzfa használatos a kertben. A Holly zöld fa, gazdag és sűrű lombozattal. Egész évben gyönyörűen díszíti a kertet. Az ősz kezdetével vörös bogyók képződnek a magyal ágain, amelyek az első hideg időjárásig megmaradnak, és a lombozat aranyszínűvé válik. A Privet nem változtatja meg a levelek színét. A levéllemezek sok fajtája további sárga vagy arany szegéllyel rendelkezik..

Egyes, rendszeresen nem metszett növények természetesen kerek korona alakúak. Például sok fajta szabványos rózsa gyönyörűen virágzik, és ugyanakkor szinte tökéletes alakra nő. A szárra oltott, alacsony növekedésű hibrid tea és a talajtakaró rózsák bokrai nagyon kecsesek és bujaak, a mászó rózsák pedig hatalmas virágzó felhőknek néznek ki.

Nem kevésbé lenyűgöző benyomást keltenek a szabványos lépcsőzetes fák. Koronájukat hosszú, ereszkedő hajtások alkotják. A dísznövények ezen fajtái közé tartozik a síró fűz, az eperfa és néhány lucfenyő. A szezonban a síró eperfa ágak egyedi és hangulatos légkört teremtenek a kertben. Ne keverje össze azonban a hagyományos eperfajtát a standard Pendula fajtával, amely évről évre szebb és kecsesebb. A háromkaréjos mandulára gömb alakú korona jellemző. Annak érdekében, hogy a növény biztonságosan átteleljen, ellenálljon a rossz időjárásnak, be kell oltani. A fényes és bőséges mandulavirágzás tavasz közepén kezdődik. A rózsaszín kettős virágok a sakurához hasonlítanak, ezért ezeket a fákat gyakran összetévesztik egymással. A virágzás időtartamának növelése érdekében a mandulaágakat úgy metszik, hogy az egészséges hajtásnak csak a fele marad meg..

Nem kevésbé lenyűgöző benyomást keltenek a szabványos lépcsőzetes fák.

Díszítő rododendronokat olyan kertekbe ültetnek, amelyek a leginkább védettek a széltől és a naptól. Megjelenésük ovális vagy lapított golyóra hasonlít. A rododendronok virágzása minden évben örömet okoz a vidéki házak tulajdonosainak, ha gondosan lefedi a bokrokat a hideg időjárás kezdete előtt. A kerek koronaforma képviselői között vannak alulméretezett almafák is. Különösen szépek a májusi virágzás és a gyümölcsök érése során..

A növények gömb alakját időszerű és megfelelő gondozással, beleértve a metszést is fenntartják. Jellemzően a metszést tavasszal végzik, majd az egész szezonban megismétlik, ha szükséges, csak a gyorsan növekvő fajok esetében. Az ilyen intézkedéseket kizárólag felhős időben kell elvégezni a levélégés megelőzése érdekében. Egy másik fontos pont a bolera oltott fák és cserjék közvetlen napfénytől való védelme. Télen a gyökereket és az ágakat nem szőtt anyaggal, például zsákvászonnal szigetelik, amely megvédi a fagyrepedéseket. A metszés után a növényeket óvatos öntözésre és havi etetésre van szükség hígított folyékony komplex műtrágyákkal.