Norvég juhar. Posadaka és ápolás

A juhar nemzetségéhez tartozik, és nevezhetjük sík juharnak vagy síklevelű juharnak is. Akár 30 méter magasra is megnőhet, sűrű, lekerekített széles koronával rendelkezik. Nagy levelei vannak, akár 18 centiméter átmérőjűek, öt karéjjal, amelyek éles lebenyekben végződnek. A leveleket hosszú dugványokkal rögzítik az ágakhoz. Általában világos zöld színűek, de az ősz kezdetével különböző színeket vehetnek fel: piros, barna, bordó és más árnyalatok.

A norvég juhar májusban kezd virágozni, mielőtt a levelek virágoznak, és 10 napig virágzik. Mire a virágzás megszűnik, a juhar befejezheti a levelek megjelenésének folyamatát. A norvég juhar kétszikű növények közé tartozik, ezért a hím és nőstény virágok különböző fákon vannak. Évente és bőségesen terem. A mag érése augusztus-szeptemberben következik be, és tavaszig a fán maradhat. Csak az élet tizenhetedik évében kezd gyümölcsöt teremni..

A közönséges juhar szaporítása a gyökérzet régiójában kialakult magvak, oltványok és fiatal hajtások által történik. Az ültetés utáni első három évben nagyon gyorsan nő. Az átültetéskor gyorsan gyökeret ver, könnyen tolerálja a fagyos teleket, ellenáll a szélnek, és nagyon jól érzi magát az árnyékban. Köves talajokon és sós mocsarakban nem gyökerezik, nedvességben gazdag termékeny földeket kedveli.

Jól érzi magát városi körülmények között, ezért Oroszországban ez a fő fafaj az utcák parkosításában és parkok kialakításában. Egyedi példányokba és csoportokba ültetik egész sikátorok formájában. A norvég juhar megtalálható lombhullató és vegyes erdőkben, gyakorlatilag egész Európában, az Észak -Kaukázusban és a tajga déli határain.

A norvég juhart kórokozó gombák, korallfolt, juharfehér lepény, gombabetegségek és zsizsikek érintik. Amikor az első két parazita érintett, a betegség további terjedésének megakadályozása érdekében egyszerűen távolítsa el az érintett ágakat levelekkel. Fehér legyek és zsizsik elváltozások esetén a fa klorofosszal kezelhető. A gombás betegségek (lisztharmat) leküzdésére őrölt kén és mész 2: 1 arányú keverékét használják.

A norvég juhar fajtái

Ennek a közönséges juharnak számos fajtája van, amelyek különböznek egymástól a korona típusa, magassága, levelei színe és alakja, valamint egyéb jellemzők szerint.

Juhar fehérlevelű Globozum

Juhar fehérlevelű Globozum

Ez egy kicsi fa, körülbelül 6 méter magas, sűrű gömb alakú koronával, amely nem igényel metszést. Lassan nő, fagyos, szeles és árnyékálló. Nedves és termékeny talajokban nő. A kártevők és betegségek kevéssé érintik. Jól nő és kedvezően fejlődik állandó etetéssel. Nagyon alkalmas utcák és lakóépületek körüli területek parkosítására.

Norvég Maple Royal Red

Norvég Maple Royal Red

Ez a lombhullató fa eléri a 12 méter magasságot, széles piramis alakú, feszes koronával. Sötét szürke kérgű törzs jelenlétében különböznek egymástól. Nagy levelei vannak, 5-7 pengével, élénkpiros színnel, fényes bordó színűre való áttéréssel, és az ősz kezdetével a színek elhalványulnak. A levelek megjelenésével egyidejűleg a legkisebb sárga virágok is virágozni kezdenek. Ez a fajta juhar jól tolerálja az árnyékolást, de előnyben részesíti azokat a helyeket, ahol elegendő fény van. Nem szereti a sok nedvességet, és nem tolerálja annak hiányát. Dekoratív koronájának köszönhetően nagy népszerűségnek örvend az amatőr kertészek körében. Jól tűri a városi körülményeket. A fő kártevő jelenleg a lisztharmat. A juhar oltással szaporodik.

Drummond norvég juhar

Drummond norvég juhar

Ovális sűrű koronával rendelkezik. 20 méter magasra nő. A zöld, ujjszerű levelek, fehér szegéllyel, kinyitáskor az eper színévé válnak, őszre a levelek sárgulnak. A fiatal hajtások világos arany-zöldek. Sárga-zöld, lekerekített lapos virágokkal virágzik. A Drummond juhar jól növekszik és nedves, termékeny talajokban fejlődik. Néha levelek jelennek meg az ágakon, szegély nélkül. Az ilyen leveleket azonnal el kell távolítani, és ha sok van az ágon, akkor az egész ágat teljesen eltávolítják. Ezenkívül a juhar metszését általában a levelek utolsó virágzása után végzik, mert ebben az időszakban a sebek gyorsan begyógyulnak, és a fa elveszíti a nedv kis részét.

Szeptember közepén hullni kezdenek a levelek. Elsősorban oltással szaporodik. Ezeket élő akadályok kialakítására, sikátorok kialakítására, valamint parkok és terek kialakítására használják. A buja korona és a többszínű levelek meghatározzák dekoratív értékét.

Norvég Maple Crimson King

Norvég Maple Crimson King

Szokatlan színű levelei vannak, sűrű koronája és akár 20 méter magasra is megnőhet. A levelek, majdnem fekete színűek, egész szezonban megőrzik színüket, őszre pedig lila árnyalatot kapnak. A sárga-narancssárga virágzat bizonyos kontrasztot hoz létre a nyíló levelek hátterében, ami nagyon bíztatóvá teszi a bíbor király juhart. Nagyon gyorsan nő, és nem idegenkedik a talajtól sem, jól érzi magát a megvilágított és félárnyékos területeken. Eredetiséget és kifinomultságot kölcsönöz a kerti parcelláknak.

A norvég juhar kérgének és leveleinek felhasználása

A népi gyógyászatban a leveleket és a kérget nagyon széles körben használják. Hasmenés esetén főzeteket készítenek a kéregből, és szájon át szedik, emellett a kéreg gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással rendelkezik. A levelek képesek enyhíteni a hőt, erősítik a test hangját. A húsleveseket juharlevélből is készítik, amelyek segítenek a hólyag betegségeiben. A norvég juhar biztonságosan a mellnövényekhez köthető. Egy hektár norvég juhar akár 200 kg könnyű mézet is képes előállítani, kiváló ízű. A méz javítja az immunitást, megnyugtatja az idegrendszert, vírusellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

A közelmúltban leveleit gyapjúfestékként használták. A juharfából különféle bútorokat, ajándéktárgyakat és kézműves termékeket készítenek. Egész parkokat, sikátorokat és kerteket telepítenek velük.