Széles levelű hárs. Leírás és fotó

A fa a hársfélék családjába tartozik, amelyet nagylevelű hársnak (Tilia platyphyllos) vagy széleslevelűnek neveznek. A népszerű név lutoshka vagy súroló. A széleslevelű hárs Ázsiában, Észak -Amerikában és Európában nő. Szereti a világos helyeket, a termékeny talajt és a mérsékelt öntözést. A fa maximális magassága 35 méter. Átlagosan körülbelül 600 évet él. A hárs magvak ültetésével szaporodik.

Széleslevelű hárs leírása

Meglehetősen nagy fa, 35 méter magasra nőhet. A korona nagyon sűrű, hasonló a piramishoz vagy a kupolához. A gyökérzet nagyon erős lesz az életkorral. A törzs szerkezete egyenes, vékony, sima, világos szürke színű kéreggel. Egy felnőtt fánál a kéreg barnássá válik és repedések jelennek meg. A fiatal ágak vörösbarna, bársonyosak.

A levelek különös alakúak, szív alakúak, különböző oldalakkal és csúccsal a tetején. Fent sötétzöldek, alul világosabbak. Minden fiatal levélnek párosával vöröses bimbója van, de nem tartanak sokáig. A levél hátsó oldalán szőrcsomó található.

Különleges alakú levelek, szív alakúak, különböző oldalakkal és csúcsosak a tetején

A hárs nyáron, júliusban virágzik, gyönyörű illatos virágokkal. Mindegyiket 5 db világos sárga színű félernyőbe szerelik össze. A fa körülbelül 10 napig virágzik. A gyümölcsök az ősz közepén érnek – ez egy oroszlánhal, dióval, sűrű héjban.

A hárs gyorsan növekszik, nem fél a fagytól. Kedveli a jó és termékeny talajt. Nyugodtan bánik az árnyékos helyekkel, de jobban szereti a sok fényt, jól tűri a szárazságot. Normálisan gyökerezik a városon belül. A vágás és vágás nem árt neki. Hosszú ideig létezhet – akár 600 évig. A hárs különböző dekoratív formákkal rendelkezik.

Hasonló fa nő Dél- és Észak -Európában, Ukrajna hatalmas területein. Oroszország vegyes erdeiben is megtalálható, inkább az ország európai részén, egészen az Urál -hegységig. Nagy területeket foglal el a Volga középső régiójában, és széles körben elterjedt Baskortosztánban. A Krím és a Kaukázus vidékein fordul elő. Egyedül nő és csoportosul. Meredek felületeken, sziklákon és lejtőkön nőhet. A talaj javul alatta. Jól kijön más lombhullató fákkal, tűlevelűekkel és különféle cserjékkel.

A széleslevelű hárs nagyszerűen néz ki a tájtervezés során, amikor a városi rekreációs területeket parkosítja

A széleslevelű hárs nagyszerűen néz ki a tájtervezés során, amikor a városi rekreációs területeket parkosítja. Sövényként vagy bosquett -ként használható. A hársvirágot, leveleit és virágzatát széles körben használják gyógyászati ​​célokra..