Bos beuken boom. Foto, beschrijving en eigenschappen

Bosbeuk of zoals het ook Europees wordt genoemd – een majestueuze boom. Deze krachtige en slanke bomen vormen prachtige parken waarin stilte en rustgevende schemering heersen. De zonnestralen dringen nauwelijks door de kruin van deze boom, wat perfect scheelt op warme zomerdagen. Beuken leent zich heel goed voor vormen en scheren, dus ze worden actief gebruikt om ingewikkelde, enigszins magische heggen en muren te creëren..

Het geboorteland van de beuk is het noordelijk halfrond. In feite is één blik op deze boom voldoende om de plaats van zijn oorspronkelijke oorsprong te raden, hij wordt intuïtief gevoeld. Beuk houdt van licht en goed overvloedig water geven. Hij kan tot 50 meter hoog worden. En wettelijk gezien kan het worden beschouwd als een boom met een lange lever. Geplant door zaden.

Beschrijving van de bosbeukboom

Als je een beschrijving van de boom maakt, zijn de volgende kenmerken de moeite waard: in de eerste plaats is beuk een grote spreidende boom met een lichtgrijze gladde bast. In de herfst wordt het beukenblad geel en valt eraf. De stam van de boom bereikt een diameter van anderhalve meter. De stammen van bomen die meer dan honderd jaar oud zijn, kunnen tot drie meter in diameter zijn. De kroon van de beuk is spreidend, eivormig, hoog boven de grond verheven. Tegelijkertijd zijn de takken van de boom dun, uitgestrekt, in de aanplant lijkt het alsof ze de naburige boom willen bereiken.

De beuk draagt ​​al op volwassen leeftijd vrucht, tot twintig tot veertig jaar, als de bomen op zestig tot tachtig jaar in de plantage staan. In gunstige omstandigheden kan het tot 500 jaar leven, terwijl de groei tot 350 jaar geeft.

Foto, gedetailleerde beschrijving en eigenschappen van de boom

Bij jonge bomen heeft de bast een bruinachtige kleur, bij volwassenen is hij grijs, terwijl hij glad en dun is, dit kenmerk van de bast blijft voor het leven in de plant.

Beukenwortels verdienen een speciale vermelding. Ze zijn erg krachtig en tegelijkertijd ondiep, in volwassen bomen kruipen ze naar de oppervlakte. De uitgesproken penwortel ontbreekt. Het komt vaak voor dat de wortels van beukenbomen in de buurt van het bos met elkaar verstrengeld raken, waardoor betoverende en enigszins griezelige sculpturen ontstaan ​​die zich over de grond uitstrekken, die kunnen lijken op ballen van grote slangen..

De knoppen van de boom zijn langwerpig. De bladeren van de Europese beuk zijn afwisselend gerangschikt, tweerijig, met hangende bladstelen. Het blad heeft een brede puntige elliptische vorm, heeft een lichtgroene kleur, wordt geel in de herfst en krijgt dan een bruine kleur.

Daarnaast zijn beukenschors en bladeren van grote waarde.

Beukenbloemen zijn heteroseksueel, bloeien wanneer het blad bloeit. De vruchten van de beuk zijn driehoekige noten met scherpe ribben. De schaal van zo’n noot is dun en glanzend, ongeveer anderhalve centimeter lang. Rijpingstijd late zomer – vroege herfst. Het pellen van noten vindt plaats in de maand oktober en november. Gemiddeld is de opbrengst van één beuk ongeveer acht kilogram noten. Het oogsten vindt plaats als de vrucht volledig rijp is.

Nuttige eigenschappen van beukenboom

De beuk heeft veel nuttige en unieke eigenschappen. Het gehalte aan essentiële voedingsstoffen in de beukennoot is indrukwekkend.

Daarnaast zijn beukenschors en bladeren van grote waarde. Een interessant feit is dat beukennoten weinig smaken van pijnboompitten. Ze zijn voedsel voor bosbewoners en een echte delicatesse voor de mens. In hun onbewerkte vorm voor de mens zijn ze echter zeer schadelijk en kunnen ze niet in hun rauwe vorm worden geconsumeerd; ze moeten worden geroosterd, omdat ze het bittere faginische sap bevatten, dat schadelijk is voor de mens..

Nuttige eigenschappen, het gebruik van bosbeuk in de natuur en landbouw

Uit beukennoten wordt een olie verkregen die qua kwaliteit en eigenschappen vergelijkbaar is met amandel en olijf. Het wordt op veel gebieden van menselijke activiteit gebruikt: koken, medicijnen, cosmetologie en andere. Heeft een lichtgele kleur. De beukenfruitcake is rijk aan eiwitten en wordt actief gebruikt voor het voeren van vee, dat op zijn beurt niet vies is om in alle opzichten van dit nuttige product te genieten. Europese beukenbladeren bevatten vitamine K en tannines. Beukenschors en bladeren worden sinds onheuglijke tijden actief gebruikt in de volksgeneeskunde voor de behandeling van maag- en darmaandoeningen.

Europese beuk is van nature een universele boom, het is gemakkelijk en pretentieloos in verwerking. Beukenhout is superieur in zijn eigenschappen aan eikenhout. Beuken is alomtegenwoordig en wordt zeer actief gebruikt in verschillende industrieën, aangezien de boom zich zowel voor als na verwerking heeft bewezen door zijn sterkte, duurzaamheid en een uitstekende uitstraling. Het drogen van hout vindt snel plaats en na dit proces zijn er door de dichte structuur van het hout praktisch geen scheuren in het eindproduct. Na verwerking krijgt het droge karton een absolute gladheid en kan het worden gebruikt als grondstof voor de vervaardiging van muziekinstrumenten, parket en nog veel meer..

Nuttige eigenschappen van beukenboom

Beuk is een zeer pretentieloze boom. Het kan goed overweg met grond van elke samenstelling, houdt erg van warmte en veel vocht, is vorstbestendig, maar kan bij zeer strenge vorst lijden.

Ziekten en plagen van bosbeuk

Vreemd genoeg, maar zo’n krachtige plant als de beuk is vatbaar voor veel onaangename ziekten en plagen..

Zo kan onder ongunstige leefomstandigheden een schimmelziekte (marmerrot, stengelkanker, kiemrot, witte perifere wortelrot) ontstaan ​​bij de beuk. Onder de vertegenwoordigers van de fauna worden de meest gevaarlijke plagen beschouwd als de bekende schorskevers en schorskevers, evenals gevederde vertegenwoordigers van dieren in het wild, en zoogdieren die graag beukenschors en bladeren proeven.

Gebruik van bosbeuk

Europees beukenhout is erg populair op verschillende gebieden van menselijke activiteit. Er worden verschillende soorten meubels van gemaakt en actief gebruikt in de bouw. Europese beuk is een bron van teer, die actief wordt gebruikt in de volksgeneeskunde en een van de belangrijke elementen is in de huid- en haarverzorging. Beukenessen zijn een van de ingrediënten voor het maken van glas en beukenhout is ideaal voor het aansteken van een open haard. Interessant is ook dat Europees beukenhout, net als berkenhout, de meest betaalbare grondstof is voor de papierproductie. Als we de voedingsindustrie nemen, dan worden beukenchips veel gebruikt voor het roken van worst, beukenknoppen worden gebruikt in de geneeskunde en cosmetologie voor verjongende crèmes..

Waar groeit de bosbeuk?

Beuk wordt beschouwd als een unieke sierplant vanwege zijn vorm en kleur, het ziet er geweldig uit in parken en steegjes, het zal een uitstekend gezelschap zijn in elke samenstelling van struiken, bloemen en bomen. Daarnaast zorgt de kruin van de boom voor een weldadige verkoeling op een warme dag. Beuk ziet er verrassend harmonieus uit met vertegenwoordigers van de plantenwereld als dennen, berken, esdoorns, eiken, sparren, maar ook met lila en jeneverbesstruiken. Als het terrein open is, zal de beuk een helder accent worden in zo’n enkele aanplant..

Vanwege hun relevantie in vele takken van menselijke activiteit, werden beukenbossen vernietigd door de “homo sapiens”. Op dit moment staan ​​dergelijke bossen onder de waakzame bescherming van de bekende UNESCO-organisatie. Ook de plaatsen waar Europese beuk kunstmatig wordt gekweekt, worden bewaakt en zorgvuldig bewaakt..