Geit wilg. Foto, planten, bijsnijden en verzorgen. Beschrijving van variëteiten

Het behoort tot de wilgenfamilie en bereikt een hoogte van ongeveer 10 meter, met een stamdiameter van 0,75 meter. Het heeft een glad, luchtverkleurend hout bedekt met een grijsgroene schors. De dikke, spreidende takken zijn versierd met lange, elliptische, donkergroene bladeren. Deze boom begint in april te bloeien, voordat de bladeren opengaan, en de bloeiperiode duurt 10-13 dagen. Hij bloeit met vrouwelijke en mannelijke bloemen in de vorm van oorbellen. Vruchtvorming in mei in zaden die gemakkelijk door de wind over lange afstanden worden gedragen.

Planten en vertrekken

Geitenwilg kan in elk substraat worden geplant – het is niet veeleisend voor de grond, hoewel het beter aanvoelt op lichte, verse leem. Heeft een ondiep wortelgestel dat erg gevoelig is voor vocht. Houdt van goed verlichte ruimtes zonder tocht. Hij verdraagt ​​ijzige winters goed, maar de jongste scheuten kunnen last hebben van strenge vorst..

De zorg ervoor bestaat uit het verwijderen van onnodige scheuten onder de entplaatsen, evenals tijdig snoeien om de groeihoogte te regelen.

Planten en vertrekken

Deze soort reproduceert met behulp van stekken, die zeer goed wortel schieten, vooral als ze voor het planten in een bak met water worden geplaatst. De stekken worden geplant in aarde, vooraf gemengd met compost. De plantplaats is goed bewaterd, daarna wordt 2-3 keer per week water gegeven.

Nuttig gebruik van geitenwilg

Wilg wordt op een stam gekweekt als decoratief element van een tuinperceel. Het is gemakkelijk te onderhouden en neemt weinig ruimte in beslag. Het belangrijkste is dat het constant moet worden gesnoeid om een ​​consistente vorm te behouden. Voor het kweken op een stam wordt een bepaald type gebruikt – “Pendula”. De stam van de boom zelf wordt als stam gebruikt. Het resultaat is een kleine, maar mooie boom met hangende takken..

De schors bevat veel tannines die worden gebruikt bij de verwerking van leer. Looiextracten geïsoleerd uit wilgenbast worden gebruikt om dun leer te behandelen, waarvan handschoenen worden gemaakt, en ook marokko wordt gemaakt. Deze boom is een uitstekende honingplant en wordt zeer gewaardeerd door imkers. Bijen van deze boom verwerken alles: bloeiwijzen, honingdauw, plakkerige knopafscheidingen, ze veranderen in honing en propolis.

Nuttig gebruik van geitenwilg

Deze boom wordt vooral veel gebruikt in de volksgeneeskunde, als een kalmerend, koortswerend, choleretisch, wondgenezend middel. Een afkooksel van de bast van deze boom wordt gebruikt bij ziekten van de milt en nieren, bij verkoudheid en reuma. Voor ontsteking van de mondholte wordt een afkooksel van geitenwilgenschors gebruikt, het kan ook oraal worden ingenomen om het werk van de zweetklieren te normaliseren.

Van oudsher tot op de dag van vandaag wordt wilgenhout gebruikt in de bouw, voor de vervaardiging van meubels en verschillende ambachten. Vooral wilgenstaven worden veel gebruikt, die zeer flexibel en vrij sterk zijn. De staven worden gebruikt om manden van verschillende vormen en doeleinden te maken. In landelijke gebieden is het onmogelijk om een ​​boerderij te vinden waar geen “koshul” is geweven van wilgentakjes. Deze mand wordt gebruikt bij het rooien van aardappelen. Van geschilde staven worden manden en manden voor het plukken van bessen en paddenstoelen gemaakt, er worden snoepdozen, broodmanden en ander huishoudelijk gebruiksvoorwerpen gemaakt. Ze onderscheiden zich van plastic (moderne) door een natuurlijker, natuurlijker uiterlijk en milieuvriendelijkheid, ze kunnen elke tafel en elk huis schilderen. Voor ambachten worden een of twee jaar oude wilgenscheuten gebruikt..

Rassen

Geitenwilg Pendula. Bladverliezende boom met een treurige tentachtige kroon tot drie meter breed en tot 2-3 meter hoog. Kan in de schaduw groeien, maar lichtminnend, op bodems met enige vochtigheid, tot 30 jaar. Het wordt gebruikt voor de decoratie van parken en tuinen. Het is vorstbestendig, maar het is raadzaam om voor de winter af te dekken. Het meest cruciale moment van vertrek is het snoeien. Als in de eerste levensjaren de vorming van de kroon wordt gestart, zal het in de toekomst heel moeilijk zijn om de groei te corrigeren. Staat mooi naast vaste planten, dwergconiferen.

Welke soorten wilgen zijn er?

Geit wilg huilen. Een zeer mooie en interessante boom met flexibele, treurige scheuten. Deze scheuten vormen een bolvormige kroon, die tot op de grond wordt neergelaten. In het voorjaar, tijdens de bloeiperiode, is de kroon dicht verbonden met pluizige oorbellen.

Geitenwilg verwijst naar dwergvormen en heeft een lage stam met een bolvormige kroon gevormd door ongebruikelijke naar beneden gerichte scheuten. De snelgroeiende wilgenvorm wordt gebruikt bij het aanplanten van park- en tuinpercelen om hagen te creëren.

Geitenwilg Kilmarnock. Standaard plant, niet hoog (tot 1,5 meter) met lange takken die tot op de grond hangen. Ze beginnen in april te bloeien met talrijke gelige katjes, die een aangenaam aroma afgeven. Deze boom moet worden gekweekt in een goed verlichte ruimte en in elke grondsoort. Tegelijkertijd is deze boom wind- en vorstbestendig..

Witte wilg (Cremesina) – een zeer populaire soort in het buitenland, die een heldere scharlaken schors van jonge scheuten heeft. De variëteit van witte wilg (Vitellina) heeft jonge scheuten met een goudgele tint. Deze planten worden constant gesnoeid zodat ze alleen jaarlijkse scheuten hebben. Dit maakt het mogelijk om in het vroege voorjaar de heldere takken te bewonderen tegen de achtergrond van sneeuw. Ondanks het feit dat dit grote planten zijn, is het mogelijk om ze op een klein gebied te laten groeien, nadat de kroon van tevoren correct is gevormd. Om een ​​kroon in de vorm van een bol te vormen, wordt de stam op de gewenste hoogte afgesneden. U kunt ook de boom van de grond snijden en een bal vormen die “op de grond ligt”.

Wilg van Babylon een van de mooiste wilgenbomen en is de beste decoratie voor parken in het zuiden van Rusland. Haar thuisland is Noord- en Centraal-China. Geeft de voorkeur aan rivierdalen met zand- of kalkrijke bodems. In het uiterste zuiden van Rusland laat hij bijna het hele jaar (van februari tot januari) geen bladeren vallen. In januari laat hij zijn bladeren vallen en al eind februari bloeien de bladeren. Op dit moment overtreft de Babylonische wilg veel groenblijvende bomen in landschappelijke schoonheid..

Adblock
detector