Hartvormige of Europese linde

De boom heeft een brede tentvormige kroon tot 30 meter hoog. De levensduur van een linde is gemiddeld zo’n 150 jaar, maar er zijn ook honderdjarigen met een leeftijd van 1200 jaar. De plant heeft een rechte stam, met een diameter tot 5 meter, bedekt met grijze gespleten bast.

Linden bloeit in juni en vult de ruimte eromheen met een aangenaam aroma. Begint in augustus vruchten af ​​te werpen in de vorm van ronde noten in een dichte schil. De plant is vorstbestendig en kan vorst tot -40 graden verdragen. Hartvormige linde is wijdverspreid in bijna heel Europa, deels in Zuidoost-Azië, Centraal-Rusland, en Europese linde groeit alleen in Europa. De hartvormige linde maakt deel uit van gemengd-loof- en naald-loofbossen. Selecteert goed doorlatende, gestructureerde bodems met voldoende vocht. Linden reproduceert met behulp van zaden. Het is vatbaar voor sommige ziekten en heeft een aantal plagen – een soldatenwants, een zilverachtig gat, een ongepaarde zijderups, schorskevers, houthakkers, enz..

Linden is een uitstekende honingplant en lindehoning wordt al sinds de oudheid gewaardeerd om zijn uitstekende smaak, aangename geur en zijn helende eigenschappen. Tijdens de bloei kan een bijenkolonie in één dag tot 5 kg honing van één boom verzamelen, en 1 hectare lindeplantages kan tot 1,5 ton van een zoet en gezond product opleveren. Lindenhoning is nuttig voor verschillende verkoudheden en werd op zijn beurt gebruikt voor huidziekten.

Linden bloeit in juni en vult de ruimte eromheen met een aangenaam aroma

In de volksgeneeskunde worden alle delen van deze boom gebruikt: bloemen, bladeren en hout. Onze voorouders gebruikten de houtskool van hout voor snelle genezing van wonden, evenals bij de behandeling van maagpijn. Infusies en afkooksels werden gebruikt voor brandwonden en als pijnstillend en ontstekingsremmend middel. Afkooksels en aftreksels van bloemen van deze plant hebben een uitstekende zweetafvoer en waren onmisbaar bij verkoudheid.

In de moderne geneeskunde neemt linde zijn rechtmatige plaats in. Lindebloemen en schutbladen worden in de volksmond gebruikt als zweetdrijvend middel, en infusies ervan worden gebruikt voor ontsteking van de orale regio, keel en keelpijn. Lindebloesemthee behandelt verkoudheid, griep, longontsteking (longontsteking). Infusies kunnen (samen met bloemen) worden gebruikt in de vorm van kompressen en lotions. Bij aandoeningen van het zenuwstelsel wordt aanbevolen om baden te nemen met toevoeging van lindeafkooksel. Bovendien heeft lindethee een diuretisch effect en wordt het gebruikt bij de behandeling van urolithiasis, cystitis, pyelonefritis en hypertensie..

Linden, als medicinale grondstof, wordt geoogst van de lente tot de late herfst. In het voorjaar worden de knoppen geoogst en tijdens de bloei van de bladeren – de knoppen met bladeren. De bereide grondstoffen worden gedroogd onder een schuur of met behulp van drogers. De houdbaarheid van dergelijke medicinale grondstoffen is ongeveer 2 jaar..

Bloemen, samen met niet-uitgeblazen knoppen, worden natuurlijk geoogst tijdens de bloeiperiode

Lindenschors wordt geoogst in het vroege voorjaar, vóór het begin van de sapstroom of in de late herfst. Het wordt gedroogd en vervolgens vermalen tot poeder en in deze vorm kan het 2 jaar worden bewaard..

Bloemen, samen met onuitgeblazen knoppen, worden natuurlijk tijdens de bloeiperiode geoogst. De verzameling wordt uitgevoerd gedurende 10-14 dagen bij droog weer. Het wordt niet aanbevolen om natte grondstoffen te oogsten, omdat deze tijdens het droogproces van kleur veranderen van aangenaam goud naar niet aangenaam donker. De bloemen worden 5 dagen onder een afdak gedroogd. Daarom heeft de gedroogde grondstof een aangenaam uiterlijk en aroma. Je kunt het 2 jaar gebruiken.

Vroeger zeiden ze: “De dennen vreten, de lindeschoenen.” De opmerkelijke eigenschappen van lindeschors en hout vormden de basis van het wijdverbreide gebruik. Pas geoogst hout of schors was erg zacht en daarom werden er bastschoenen van genaaid, touwen en verschillende dozen gemaakt. Lindenhout werd zelfs gebruikt in militaire aangelegenheden: pijlkokers voor pijlen werden geweven van lindebast en er werden beschermende schilden gemaakt. Na het drogen werden het lindehout en de schors erg hard. Dit wetende, maakten onze voorouders er keukengerei van: kopjes, pollepels, potten. Bovendien werd het hout van deze boom gebruikt voor de vervaardiging van speelgoed, souvenirs, sleeën en gebeeldhouwde platbands. Er werden baden en allerlei toebehoren voor gebouwd: bezems, pollepels, kuipen voor water. Mensen die het badhuis bezochten dronken mede en lindethee uit lindebekers en -kuipen. Lindenhout is uniek in zijn eigenschappen. Het is lichtgewicht en zeer gemakkelijk te verwerken. Bovendien werden er schuren van gemaakt, aangezien knaagdieren niet van lindehout houden..

Linden heeft een krachtige en tegelijkertijd zachte energie: en de oude Slaven beschouwden deze boom als heilig. Ze werd gepersonifieerd met de godin van de liefde Lada, die geluk en schoonheid bracht. Zijn energie is in staat om mensen van depressie te verlichten en hen op te laden met vitale energie, een gevoel van innerlijke vrede te creëren..

Hoe u Europese linde op de juiste manier met uw eigen handen plant en kweekt

Landgoederen werden vroeger letterlijk beplant met lindebomen. Ze waren bijna overal: in tuinen, in parken, werden er hele steegjes van gevormd. In het dorp Mikhailovskoye is nog steeds een lindelaan bewaard gebleven, dezelfde lindelaan bevindt zich in Yasnaya Polyana, waar Leo Tolstoy graag wandelde. Dit is waarschijnlijk de reden waarom onze voorouders veel lindehoning aan Europa hebben geleverd en in die tijd was een ambacht als de bijenteelt wijdverbreid. Tegenwoordig wordt van lindehout een houten bekleding gemaakt, waarmee baden en andere kamers met succes worden veredeld. De voering heeft een bijzondere uitstraling, is slijtvast en niet bang voor vocht, verdraagt ​​goed temperatuurwisselingen, is eenvoudig te plaatsen en heeft een laag gewicht. Bovendien houdt lindehout goed warm en vult het de kamer met een luxe aroma..

Lindenhout is met succes gebruikt in aeromodellering. Misschien wordt het vandaag de dag nog steeds gebruikt, hoewel het wordt vervangen door lichtgewicht en duurzame composietmaterialen.

Lindebloemen worden gebruikt in de moderne cosmetica en worden gebruikt voor huid- en haarverzorging. Ze reinigen de huid, verlichten ontstekingen en hebben een kalmerend effect. Afkooksels en stoombaden zijn gemaakt van bloemen. Ze hebben een gunstig effect op elk huidtype.

iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org