A Streptocarpus lágyszárú, virágos növény

A Streptocarpus lágyszárú, virágos növény. Nem könnyű lakásban termeszteni, de még nehezebb otthon szaporítani, mivel a növény szeszélyes, némi gondozást igényel..

A Streptocarpus magvakkal vagy dugványokkal szaporodik. A magokat nem a földbe temetik, hogy ne száradjanak ki, csak üveggel vagy fóliával borítják a tetejét. Például Wendland streptocarpus -ja csak magvakkal szaporodik. A levélvágások módszere megegyezik a gloxinia, saintpaulia dugványaival. A levélvágásoknál fontos, hogy ne tévesszük össze a levél korával. A túl fiatal még erőt fog nyerni, a túl öreg pedig elsorvadhat. A levélszaporítás során járulékos rügyek keletkeznek, illegális helyeken a levélhónaljon kívül jelennek meg.

a streptocarpusban a levél a központi véna mentén van levágva

Ellentétben például Saintpaulia -val, ahol az ültetés egész levél, a streptocarpusban a levél a központi véna mentén van levágva. A hosszanti középső vénát kivágjuk és eldobjuk. Hagyjon két, legalább öt centiméter méretű levéllemezt és körülbelül hat hosszanti eret. Ez a jobb túlélés érdekében történik, mivel mind a hat hosszanti vénán növekedési pont alakulhat ki. A levéltöredéket vízbe mártva gyökeret adhatunk, de azonnal gyökereztethetjük a földbe.

A második lehetőség megbízhatóbb, mivel a levél rothadhat a vízben. A dugványokat alsó végével a talajba merítik 1-2 centiméter mélységig.

Jobb, ha nem szokásos földet használ. Jobb, ha ez egy speciális gyökeres szubsztrátum, általában homok és tőzeg keverékéből áll. Ha földet vesznek, akkor a legjobb megoldás az ibolya termesztésére szolgáló talaj.

Jobb, ha nem szokásos földet használ

Az ültetés előtt a leveleket növekedést stimuláló szerrel lehet kezelni, de a legfontosabb, hogy ne vigyük túlzásba. Jobb, ha oldatba mártjuk, szárítjuk, majd elültetjük. A növekedést serkentő segíti a gyökerek gyorsabb kialakítását, nincs más funkciója.

Fontos szempont a páratartalom, mivel a levél maga nem tudja kivonni a vizet a talajból, állandó nedvességet hozhat létre egy kis üvegház építésével. Ehhez tegyen egy műanyag zacskót az edényre, ahol a növényt ültették, és szorosan kösse össze. Általában a zsákban maradó nedvesség elegendő a gyökerezéshez, így a zsákot körülbelül egy hónapig nem lehet eltávolítani. Ha el kell távolítania, akkor csak a felesleges nedvesség eltávolítására, amely lecsapódik a zsák falára. Megváltoztathatja a csomagot, vagy ki tudja fordítani a másik oldalát, és újra felteheti. Ha végül is a föld száraz, akkor ne öntsön vizet öntözőkanna, hanem egyszerűen permetezzen egy kis nedvességet, ez elég lesz. A gyökerezéshez nem kell sok nedvesség..

Fontos a páratartalom

Az edényekhez jól megvilágított helyet választanak. Ugyanakkor az erős napfény elpusztíthatja a dugványokat, a magas hőmérséklet miatt foltok jelenhetnek meg a növényen. A szórt fény, amelynek bőségesnek kell lennie, a legalkalmasabb a gyökerezéshez. Jó eredményt érhet el mesterséges megvilágítással, amelynek fénye állítható.

Az ültetési időpontok a növény állapotától függenek, amelyből az ültetési anyagot veszik. A legjobb eredményt egy olyan növény éri el, amely a növekedési stádiumban van, és ugyanakkor már a megállás szakaszában van. A streptocarpus esetében ez lesz a tavaszi szezon. Fontos figyelembe venni azt is, hogy a helyiség hőmérséklete, ahol a növény csírázik, legalább 20-25 fok legyen, amit télen nem mindig lehet létrehozni. Gyakran a növényt elpusztítják a talajban lévő baktériumok. Annak érdekében, hogy a dugványok ne haljanak meg, hetente egyszer permetezni kell alapozó oldattal. Lehetetlen réz alapú gombaölő szereket használni, mivel a réz rossz hatással van a gyökerezésre..

A streptocarpus dugványai sokáig gyökeret vernek

A streptocarpus dugványai sokáig gyökereznek, előfordul, hogy az üvegházban való tartózkodás akár két hónapig is eltart. Ideális esetben, ha hat erejű levéllemezt ültettek, akkor hat hajtást kapunk, de gyakrabban legfeljebb négy hajtás csírázik. A teljes növekedési időszakot szigorúan ellenőrizni kell, hogy a növény ne rothadjon, ne száradjon ki, vagyis figyelje a talaj nedvességtartalmát. Ha az üzem távol van a fűtési rendszertől, és a földes alj nem szárad ki gyorsan, öntözze körülbelül hetente egyszer. Az öntözést nem a gyökérnél kell elvégezni, hanem nedvesítse meg a talajt egy edényben a szélek mentén. Még egy felnőtt növényt is öntözni kell egy tálcán keresztül vagy egy edény szélén.

A Streptocarpus hajtásnak két egyenlőtlen levele van. Akkor kell ültetni, amikor a nagyobb levél két -három centiméter hosszú. A streptocarpus gyökérzete nagyon gyorsan fejlődik, ezért vagy két lépésben ültetik át, vagy azonnal egy nagyobb cserépbe ültetik. Ha kezdetben sok a föld, és a gyökerek még kicsiek, győződjön meg arról, hogy a föld nem savanyú a túlzott nedvességtől. A következő transzplantációt csak virágzás után lehet elvégezni..

A Streptocarpus hajtásnak két egyenlőtlen levele van

A saját ültetési anyagából termesztett Streptocarpus jobban ellenáll a betegségeknek, valamint a különböző fogva tartási feltételeknek, mint egy másik országból behozott.